Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Zembla

Zembla: recept voor moord? op tvOp 20 juli 2012 richt student James Holmes een bloedbad aan in de Century-bioscoop in Aurora, Colorado. Het is de avondpremière van een nieuwe Batman-film. Er zijn veel bezoekers. Vlak na middernacht komt de 24-jarige Holmes binnen. Hij schiet gericht. Er vallen twaalf doden en zeventig gewonden. Holmes is hiervoor nooit gewelddadig geweest. Wél bezoekt de student vier maanden voor zijn daad een paar keer een psychiater. Hij is in een neerwaartse spiraal geraakt en krijgt een antidepressivum voorgeschreven.

De BBC krijgt toegang tot de verhoren van Holmes, zijn dagboek, beelden van de rechtszaak en spreekt meerdere vooraanstaande experts. In een bijzondere reconstructie staat de vraag centraal of de anti-depressiepillen een rol hebben gespeeld bij zijn daad. In Zembla Internationaal een onderzoek van de BBC of het mogelijk is dat medicijnen, voorgeschreven door een arts, een patiënt moorddadig kunnen maken.
Details
Datum / Tijdwoensdag 17 januari 2018 van 21:15 tot 22:00
SubgenreDocumentaire
Uitzending gemistZembla gemist
Jaar2018
LinkOfficiële website
Op Twitter@ZEMBLA
Hashtag#zembla
Meer uitzendingen

Zembla gemist

 • 11/1/2018 10:10 Zembla

  Jonge stellen gaan volgens CBS-cijfers steeds sneller uit elkaar. Volgens deskundigen vinden ze daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op datingsites of op het schoolplein. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Maar uit onderzoek blijkt dat het prille gezinsgeluk vaak van korte duur is. Volgens advocaten en familierechters onderschatten stiefouders hoe moeilijk het is om van het kind van de ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in rouw vanwege de scheiding van hun ouders en dulden geen nieuwe opvoeder. Zembla onderzoekt hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt en wat dit voor de betrokken kinderen betekent.

 • 21/12/2017 10:15 Zembla

  Herhaling. Ouderen moeten langer zelfstandig blijven wonen. Tegelijkertijd nemen door bezuinigingen voorzieningen af. In dorpen zijn de pinautomaten en de winkels vaak al verdwenen. Dat is een van de redenen waarom ouderen zolang mogelijk auto willen rijden. Het betekent vrijheid en zelfredzaamheid. Het aantal 65-plussers met een auto neemt dan ook toe en daarmee gaan ze ook vaker de weg op, blijkt uit cijfers van het CBS. Met de leeftijd neemt echter ook de kans op medische problemen toe die het autorijden kunnen belemmeren. Vanaf 75 jaar moeten automobilisten zich daarom om de 5 jaar laten keuren. Maar wat als in de tussentijd de ogen sterk achteruitgaan, iemand diabetes krijgt of Alzheimer? Dan is het de verantwoordelijkheid van de automobilist zélf, om dat te melden aan het CBR. Maar gebeurt dat ook? Zembla onderzoekt: wie bepaalt tot wanneer ouderen mogen blijven autorijden?

 • 20/12/2017 21:15 Zembla

  Ouderen moeten langer zelfstandig blijven wonen. Tegelijkertijd nemen door bezuinigingen voorzieningen af. In dorpen zijn de pinautomaten en de winkels vaak al verdwenen. Dat is een van de redenen waarom ouderen zolang mogelijk auto willen rijden. Het betekent vrijheid en zelfredzaamheid. Het aantal 65-plussers met een auto neemt dan ook toe en daarmee gaan ze ook vaker de weg op, blijkt uit cijfers van het CBS. Met de leeftijd neemt echter ook de kans op medische problemen toe die het autorijden kunnen belemmeren. Vanaf 75 jaar moeten automobilisten zich daarom om de 5 jaar laten keuren. Maar wat als in de tussentijd de ogen sterk achteruitgaan, iemand diabetes krijgt of Alzheimer? Dan is het de verantwoordelijkheid van de automobilist zélf, om dat te melden aan het CBR. Maar gebeurt dat ook? Zembla onderzoekt: wie bepaalt tot wanneer ouderen mogen blijven autorijden?

 • 14/12/2017 10:10 Zembla

  Herhaling. Moedwillig je kind ziek maken, in het ergste geval met fatale gevolgen. Of bij de dokter het ziektebeeld van je kind overdrijven, met het risico dat de dokter dingen gaat doen die misschien helemaal niet goed zijn voor het kind. Munchausen by proxy heet dat, een zeldzame maar zeer ernstige vorm van kindermishandeling. Sinds Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, kinderartsen en verpleegkundigen voorlichting geeft over Munchausen by proxy, neemt het aantal meldingen van ouders die verdacht worden van mishandeling toe. Maar tussen die meldingen zitten ook ouders die onterecht verdacht worden, met grote gevolgen voor kind en ouders: ondertoezichtstelling van het kind, uithuisplaatsing, strafrechtelijke vervolging wegens kindermishandeling. De vertrouwensartsen van Veilig Thuis, moeten meldingen van kindermishandeling onderzoeken. Hoe doen zij dat? ZEMBLA onderzoekt de waarheidsvinding bij vermoedens van Munchausen by proxy.

 • 13/12/2017 21:15 Zembla

  Moedwillig je kind ziek maken, in het ergste geval met fatale gevolgen. Of bij de dokter het ziektebeeld van je kind overdrijven, met het risico dat de dokter dingen gaat doen die misschien helemaal niet goed zijn voor het kind. Munchausen by proxy heet dat, een zeldzame maar zeer ernstige vorm van kindermishandeling. Sinds Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, kinderartsen en verpleegkundigen voorlichting geeft over Munchausen by proxy, neemt het aantal meldingen van ouders die verdacht worden van mishandeling toe. Maar tussen die meldingen zitten ook ouders die onterecht verdacht worden, met grote gevolgen voor kind en ouders: ondertoezichtstelling van het kind, uithuisplaatsing, strafrechtelijke vervolging wegens kindermishandeling. De vertrouwensartsen van Veilig Thuis, moeten meldingen van kindermishandeling onderzoeken. Hoe doen zij dat? ZEMBLA onderzoekt de waarheidsvinding bij vermoedens van Munchausen by proxy.

 • 7/12/2017 10:10 Zembla

  Herhaling. Seizoen 24 - Aflevering 13 - Reportagemagazine: Stiefkind van de rekening Jonge stellen gaan volgens CBS-cijfers steeds sneller uit elkaar. Volgens deskundigen vinden ze daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op datingsites of op het schoolplein. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Maar uit onderzoek blijkt dat het prille gezinsgeluk vaak van korte duur is. Volgens advocaten en familierechters onderschatten stiefouders hoe moeilijk het is om van het kind van de ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in rouw vanwege de scheiding van hun ouders en dulden geen nieuwe opvoeder. Zembla onderzoekt hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt en wat dit voor de betrokken kinderen betekent.

 • 6/12/2017 21:15 Zembla

  Seizoen 24 - Aflevering 13 - Reportagemagazine: Stiefkind van de rekening Jonge stellen gaan volgens CBS-cijfers steeds sneller uit elkaar. Volgens deskundigen vinden ze daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op datingsites of op het schoolplein. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Maar uit onderzoek blijkt dat het prille gezinsgeluk vaak van korte duur is. Volgens advocaten en familierechters onderschatten stiefouders hoe moeilijk het is om van het kind van de ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in rouw vanwege de scheiding van hun ouders en dulden geen nieuwe opvoeder. Zembla onderzoekt hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt en wat dit voor de betrokken kinderen betekent.

 • 30/11/2017 10:05 Zembla

  Herhaling. Seizoen 24 - Aflevering 12 - Reportagemagazine: De 'spooktaxi's' van Uber: Mensen die via de Uber-app een taxirit bestellen roemen het gemak en de prijs. Het is doorgaans een stuk goedkoper dan een 'normale' taxi. Geen wonder dat Uber wereldwijd populair is. De bruto omzet van het bedrijf werd vorig jaar geschat op 20 miljard dollar. Tegelijkertijd vertoont dit succesverhaal stevige barsten. In de VS onderzoekt justitie Uber wegens misleiding van opsporingsambtenaren en diefstal van bedrijfsgegevens bij een concurrent. In Londen is de taxidienst deze herfst zelfs verboden. Ze zou de openbare orde in de stad en de veiligheid van klanten in gevaar brengen. In verschillende steden komen taxibedrijven in opstand tegen wat zij de 'spooktaxi's' van Uber noemen, omdat het bedrijf zich niet aan regels en wetten houdt.

 • 29/11/2017 21:15 Zembla

  Seizoen 24 - Aflevering 12 - Reportagemagazine: De 'spooktaxi's' van Uber: Mensen die via de Uber-app een taxirit bestellen roemen het gemak en de prijs. Het is doorgaans een stuk goedkoper dan een 'normale' taxi. Geen wonder dat Uber wereldwijd populair is. De bruto omzet van het bedrijf werd vorig jaar geschat op 20 miljard dollar. Tegelijkertijd vertoont dit succesverhaal stevige barsten. In de VS onderzoekt justitie Uber wegens misleiding van opsporingsambtenaren en diefstal van bedrijfsgegevens bij een concurrent. In Londen is de taxidienst deze herfst zelfs verboden. Ze zou de openbare orde in de stad en de veiligheid van klanten in gevaar brengen. In verschillende steden komen taxibedrijven in opstand tegen wat zij de 'spooktaxi's' van Uber noemen, omdat het bedrijf zich niet aan regels en wetten houdt.

 • 27/11/2017 20:55 Zembla

  Op 6 september wordt Sint Maarten getroffen door de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. Irma raast met allesverwoestende kracht over het eiland. Als de wind is gaan liggen, wordt duidelijk hoe groot de schade is: de straten liggen vol puin, duizenden huizen zijn onbewoonbaar, complete woonwijken zitten zonder water en stroom. Nog dezelfde dag worden winkels op grote schaal geplunderd. Als Zembla drie weken na de ramp op Sint Maarten arriveert, is het eiland nog steeds in shock. Kinderen gaan niet naar school, enorme bergen schroot en afval liggen langs de wegen, het Rode Kruis brengt water en voedsel naar mensen die alles kwijt zijn. Terwijl Sint Maarten langzaam opkrabbelt, nemen de politieke spanningen tussen Nederland en Sint Maarten ongekende vormen aan. Nederland wil helpen met de wederopbouw maar stelt harde eisen en voorwaarden. Premier Marlin spreekt van chantage en machtsmisbruik. Een strijd om geld en macht binnen het koninkrijk, die leidt tot de val van premier Marlin. Ondertussen hebben duizenden mensen geen werk, geen geld en geen dak boven het hoofd. Bijna twee maanden volgt Zembla de ontwikkelingen op dit zwaar getroffen eiland. Hoe overleeft Marie, die met haar twee kinderen woont in een stalen container zonder ramen, wc of wat dan ook? Hoe krijgt Lyzzi haar verwoeste restaurantje aan het strand weer op orde voordat het eerste cruiseschip aankomt? En hoe kan juffrouw Karin lesgeven aan getraumatiseerde kinderen in een school zonder dak? De bevolking van Sint Maarten toont zijn veerkracht. Maar er wordt reikhalzend uitgekeken naar financiële hulp van grote broer Nederland. Zeven jaar nadat Sint Maarten met zijn veertigduizend inwoners een zelfstandig land werd binnen het koninkrijk der Nederlanden, lijkt het afhankelijker dan ooit. Zembla onderzoekt: heeft Sint Maarten nog toekomst als zelfstandig land?

Twitter #zembla
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...