Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Zembla

Zembla: adoptiebedrog deel 2 op tvHerhaling. Dit voorjaar onthulde ZEMBLA een groot adoptiebedrog. Van de duizenden baby┬ĺs die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn geadopteerd, blijken de papieren op grote schaal te zijn vervalst. Over hun adopties is gelogen. De moeders die vermeld staan in de papieren zijn niet de ├ęchte, biologische moeders. Ook broers en zussen van adoptiekinderen zijn verzwegen.

Voor de destijds geadopteerde kinderen, nu allemaal volwassenen, heeft dit enorme consequenties. Zo rijst de vraag of de echte moeders wel vrijwillig afstand van hun kind hebben gedaan. Naar aanleiding van deze ZEMBLA-uitzending gaan adoptiekinderen naar Sri Lanka op zoek naar hun werkelijke wortels. Ook ZEMBLA reist naar Sri Lanka om de adoptiepraktijken van destijds daar ter plekke te onderzoeken. Wie waren verantwoordelijk voor de vervalsingen? En wie hadden er belang bij?
Details
Datum / Tijddonderdag 21 september 2017 van 10:10 tot 10:55
SubgenreDocumentaire
Uitzending gemistZembla gemist
Jaar2017
LinkOfficiële website
Op Twitter@ZEMBLA
Hashtag#zembla
Meer uitzendingen

Zembla gemist

 • 14/9/2017 10:05 Zembla

  Herhaling. ┬ôGrazie mille┬ö. Duizendmaal dank, zei koning Willem-Alexander in juni tegen gastheer Itali├ź tijdens zijn staatsbezoek. Dank voor de opvang van alle vluchtelingen die na een barre tocht via de Middellandse Zee Europa weten te bereiken. De waarderende woorden zijn opmerkelijk want ze staan in schril contrast met het EU-beleid: de vluchtelingen op weg naar Europa zo vroeg mogelijk tegenhouden. Turkije kreeg 3 miljard euro om migranten op te vangen, de Libische kustwacht wordt ondersteund om gammele bootjes te onderscheppen, Soedan ontving 100 miljoen om grenscontroles uit te breiden. Wat is daarvan het gevolg? Zembla reist naar Noord-Afrika en hoort dat vluchtelingen een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd, hun familie afgeperst. Het nieuwe seizoen van Zembla start vanavond met een reportage over de barre omstandigheden van vluchtelingen in Noord-Afrika.

 • 13/9/2017 21:15 Zembla

  ┬ôGrazie mille┬ö. Duizendmaal dank, zei koning Willem-Alexander in juni tegen gastheer Itali├ź tijdens zijn staatsbezoek. Dank voor de opvang van alle vluchtelingen die na een barre tocht via de Middellandse Zee Europa weten te bereiken. De waarderende woorden zijn opmerkelijk want ze staan in schril contrast met het EU-beleid: de vluchtelingen op weg naar Europa zo vroeg mogelijk tegenhouden. Turkije kreeg 3 miljard euro om migranten op te vangen, de Libische kustwacht wordt ondersteund om gammele bootjes te onderscheppen, Soedan ontving 100 miljoen om grenscontroles uit te breiden. Wat is daarvan het gevolg? Zembla reist naar Noord-Afrika en hoort dat vluchtelingen een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd, hun familie afgeperst. Het nieuwe seizoen van Zembla start vanavond met een reportage over de barre omstandigheden van vluchtelingen in Noord-Afrika.

 • 7/9/2017 10:10 Zembla

  Bos als brandstof: Door het gebruik van fossiele energie komen er te veel broeikasgassen vrij. De gevolgen zijn ernstig: overstromingen, modderverschuivingen, smeltende ijskappen en grote droogtes. Gelukkig zijn er bossen, de zuiverende longen van de aarde. Ze nemen het CO2 op en scheiden zuurstof uit. Maar bossen alleen bieden geen oplossing. Om de hoeveelheid CO2 verder terug te dringen is een overstap nodig op schonere energiebronnen, zoals zon en wind. En biomassa. Kolencentrales krijgen miljardensubsidies om houtige biomassa bij te stoken: resthout waar je verder niets mee kunt. Deze bijstook is klimaatneutraal, zeggen de voorstanders. Volgens Minister van Economische Zaken Henk Kamp is dit de enige manier om de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen. Maar wat is 'houtige biomassa' eigenlijk? Tegenstanders zijn bang dat de vraag naar biomassa leidt tot kaalkap.

 • 31/8/2017 10:10 Zembla

  Seizoen 23 - Aflevering 5 - Reportagemagazine: Gevaarlijk spel - Het vervolg: Meteen na de Zembla-uitzending over de mogelijke gezondheidsrisico's van het sporten op kunstgras met rubberkorrels in oktober vorig jaar, gaf minister van Sport Edith Schippers het RIVM opdracht onderzoek te voeren naar de schadelijkheid van de korrels. Er was haast bij, want de maatschappelijke onrust was groot. Ouders van voetballende kinderen maakten zich grote zorgen. Na twee maanden onderzoek sprak het RIVM half december het verlossende woord: het kunstgras is veilig. De schadelijke stoffen in de, van gemalen autobanden gemaakte, rubberkorrels komen nauwelijks vrij. En dus is er sprake van een verwaarloosbaar risico, zegt het RIVM. Desondanks zijn de zorgen niet bij iedereen weggenomen.

 • 24/8/2017 10:10 Zembla

  De Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin houdt sinds 2009 een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Ze vreest dat er een verband is tussen de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden, en de kanker. De lijst telt inmiddels 230 spelers. In Engeland voert Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker. Iedere dag sporten wereldwijd miljoenen kinderen en volwassenen op dit soort kunstgrasvelden. Ook in Nederland liggen bijna tweeduizend van die velden. De korrels zorgen ervoor dat het veld dezelfde eigenschappen heeft als een natuurgrasveld, met als bijkomend voordeel dat het bijna altijd bespeelbaar is. Maar de rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK┬ĺs), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. Toch stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2006 dat van sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico's zijn te verwachten. ZEMBLA onderzoekt: zijn we goed en eerlijk ge├»nformeerd over de gezondheidsrisico┬ĺs van kunstgrasvelden met rubberkorrels?

 • 17/8/2017 10:10 Zembla

  Baas in eigen bus: De postpakkettenmarkt is 'booming business'. Nederlanders kopen steeds meer online: gemiddeld verwerkt PostNL per dag 600.000 pakjes. Daarmee boekte het bedrijf vorig jaar honderd miljoen euro winst. Ook winkeliers met een postagentschap profiteren van de drukte bij het afhandelen van de pakjes. Ze reageerden daarom boos toen PostNL onlangs bekendmaakte dat de vergoeding die de winkeliers ontvangen fors naar beneden gaat, tot ongeveer een derde. Het doet denken aan de protesten die vorig jaar uitbraken onder pakketbezorgers. Zelfstandigen die voor PostNL werken gingen in staking uit protest tegen de lage tarieven. Afgelopen maand zette PostNL een opmerkelijke stap: nieuwe pakketbezorgers krijgen een vast contract. Maar de honderden zzp'ers waar het bedrijf nu mee werkt, blijven dat werk gewoon als zelfstandigen doen.

 • 10/8/2017 10:15 Zembla

  Sharleyne is nog maar acht jaar als vorige jaar zomer een abrupt einde aan haar leven komt. Het meisje wordt midden in de nacht door een buurman levenloos aangetroffen, onderaan hun flat in Hoogeveen. Ze heeft een pyjamaatje aan en naast haar ligt een knuffel. Sharleyne woonde samen met haar moeder op de tiende verdieping. Met haar vader heeft ze een omgangsregeling. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk of het kind van de flat is gevallen, gesprongen of geduwd. Wel maakt de burgemeester meteen bekend dat het gezin al jaren bekend is bij de (jeugd)hulpverlening. Bij velen rijzen dan ook vragen: wat was dan de rol van de hulpverlening? Wat was er met het gezin aan de hand? En hoe kan het, dat niemand dit drama heeft weten te voorkomen?

 • 3/8/2017 10:40 Zembla

  Na decennia van zwijgen hebben de afgelopen jaren duizenden slachtoffers van seksueel geweld hun verhaal gedaan bij het Meldpunt Seksueel Misbruik Rooms Katholieke Kerk. Als kind werden ze vaak niet geloofd en nu hopen ze eindelijk op gerechtigdheid. Zembla spreekt slachtoffers die vertellen dat ze door toedoen van de kerk opnieuw zijn getraumatiseerd. In plaats van een luisterend oor trok de kerk hun verhaal weer in twijfel en kregen de slachtoffers het gevoel dat zij in de beklaagdenbank zaten, in plaats van de daders. Zembla onderzoekt of de slachtoffers recht is gedaan.

Twitter #zembla
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...