Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Zembla

Zembla: dokters in achterstandswijken op tvEen drastische verkleining van de huisartsenpraktijk, met minder pati├źnten, daarvoor pleiten hoogleraren huisartsengeneeskunde. De werkdruk is nu te groot, en vooral bij dokters in achterstandswijken is de nood hoog.

Er is te weinig extra geld beschikbaar voor achterstandspraktijken en de extra middelen die er zijn, zijn slecht verdeeld. Nu kan maar een beperkt aantal dokters vijf minuten extra aan een zieke pati├źnt besteden. Hun pati├źnten zijn vaak laaggeletterd en het duurt lang voordat ze begrijpen wat ze mankeren en hoe ze hun medicijnen moeten innemen. Sommige mensen halen de voorgeschreven medicijnen niet eens op bij de apotheek, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen.

En als de dokter zelf eens ziek is of met zwangerschapsverlof moet, is er nauwelijks vervanging te vinden. Zembla onderzoekt de praktijk van de achterstandsdokter.
Details
Datum / Tijdwoensdag 21 maart 2018 van 21:15 tot 22:00
SubgenreDocumentaire
Uitzending gemistZembla gemist
Jaar2018
LinkOfficiële website
Op Twitter@ZEMBLA
Hashtag#zembla
Meer uitzendingen

Zembla gemist

 • 15/3/2018 10:10 Zembla

  Herhaling. Het seksueel misbruik door katholieke priesters is van ongekende omvang gebleken. Alleen al in Nederland melden zich sinds 2010 bijna vierduizend slachtoffers, vaak met levenslange en diepe trauma┬ĺs. In de Verenigde Staten zijn dat er ongeveer zestienduizend. In een onthullende reportage van de Franse publieke televisie weten Franse journalisten bijna 100 voorbeelden van priesters te achterhalen die in de afgelopen 25 jaar zijn overgeplaatst na signalen van seksueel misbruik. De journalisten doen onder meer onderzoek in Afrika en Amerika. In Frankrijk gaan ze achter een priester aan die 19 jaar geleden in allerijl vertrekt uit Canada na aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Er ligt al jaren een opsporingsbevel voor hem klaar. Maar de kerk levert hem niet uit. Het toedekken van dit soort zaken reikt mogelijk tot in de hoogste regionen. Daarom reizen de journalisten af naar Argentini├ź. In Buenos Aires gaan verhalen rond over de huidige paus Franciscus, en de manier waarop hij is omgegaan met misbruikzaken in zijn jaren als aartsbisschop. In Zembla Internationaal een Frans onderzoek naar de cultuur van overplaatsen en stilzwijgen in de katholieke kerk.

 • 14/3/2018 21:20 Zembla

  Het seksueel misbruik door katholieke priesters is van ongekende omvang gebleken. Alleen al in Nederland melden zich sinds 2010 bijna vierduizend slachtoffers, vaak met levenslange en diepe trauma┬ĺs. In de Verenigde Staten zijn dat er ongeveer zestienduizend. In een onthullende reportage van de Franse publieke televisie weten Franse journalisten bijna 100 voorbeelden van priesters te achterhalen die in de afgelopen 25 jaar zijn overgeplaatst na signalen van seksueel misbruik. De journalisten doen onder meer onderzoek in Afrika en Amerika. In Frankrijk gaan ze achter een priester aan die 19 jaar geleden in allerijl vertrekt uit Canada na aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Er ligt al jaren een opsporingsbevel voor hem klaar. Maar de kerk levert hem niet uit. Het toedekken van dit soort zaken reikt mogelijk tot in de hoogste regionen. Daarom reizen de journalisten af naar Argentini├ź. In Buenos Aires gaan verhalen rond over de huidige paus Franciscus, en de manier waarop hij is omgegaan met misbruikzaken in zijn jaren als aartsbisschop. In Zembla Internationaal een Frans onderzoek naar de cultuur van overplaatsen en stilzwijgen in de katholieke kerk.

 • 8/3/2018 10:10 Zembla

  Herhaling. Gerechtigheid. Dat is wat nabestaanden van de ramp met de MH17 het allerliefste willen. Maar ruim 3,5 jaar nadat het vliegtuig met hun geliefden boven de Oekra├»ne werd neergeschoten en alle 298 inzittenden onder wie 196 Nederlanders om het leven kwamen, lopen de daders nog altijd vrij rond. Terwijl een internationaal politieteam in stilte bewijs verzamelt voor strafrechtelijke vervolging, vecht een groep nabestaanden ervoor de ramp bovenaan de agenda te houden. Ze willen de druk op de daders zo veel mogelijk opvoeren en sluiten zich aan bij civiele rechtszaken tegen de vermoedelijke betrokkenen. Onlangs heeft ├ę├ęn groep nabestaanden een Amerikaanse rechtszaak gewonnen tegen Igor Girkin de leider van de seperatisten in Oekra├»ne, waardoor zij recht hebben op honderden miljoenen schadevergoeding. Zembla onderzoekt: welke handvaten zijn er voor nabestaanden om gerechtigheid te krijgen?

 • 7/3/2018 21:20 Zembla

  Gerechtigheid. Dat is wat nabestaanden van de ramp met de MH17 het allerliefste willen. Maar ruim 3,5 jaar nadat het vliegtuig met hun geliefden boven de Oekra├»ne werd neergeschoten en alle 298 inzittenden onder wie 196 Nederlanders om het leven kwamen, lopen de daders nog altijd vrij rond. Terwijl een internationaal politieteam in stilte bewijs verzamelt voor strafrechtelijke vervolging, vecht een groep nabestaanden ervoor de ramp bovenaan de agenda te houden. Ze willen de druk op de daders zo veel mogelijk opvoeren en sluiten zich aan bij civiele rechtszaken tegen de vermoedelijke betrokkenen. Onlangs heeft ├ę├ęn groep nabestaanden een Amerikaanse rechtszaak gewonnen tegen Igor Girkin de leider van de seperatisten in Oekra├»ne, waardoor zij recht hebben op honderden miljoenen schadevergoeding. Zembla onderzoekt: welke handvaten zijn er voor nabestaanden om gerechtigheid te krijgen?

 • 1/3/2018 10:20 Zembla

  Herhaling. Seizoen 25 - Aflevering 4 - ZEMBLA onderzoekt: de achterkamertjes van het Openbaar Ministerie, zakendoen met Justitie. De penningmeester die in de kas van de sportclub heeft gegraaid moet voor de rechter verschijnen. Terwijl bedrijven die voor miljoenen frauderen strafvervolging kunnen afkopen bij het Openbaar Ministerie. De Rabobank maakte zich schuldig aan het manipuleren van rentetarieven, maar wist een beschamende, openbare strafzaak te voorkomen door de kwestie voor 70 miljoen euro te schikken met justitie. Accountantskantoor KPMG moffelde smeergeldbetalingen weg in de boekhouding van bouwbedrijf Ballast Nedam. Beide bedrijven kochten hun strafzaak af. Wie diepe zakken heeft hoeft dus niet altijd te vrezen voor de negatieve publiciteit van een openbaar strafproces. Sinds 2004 incasseerde het Openbaar Ministerie ruim 1,1 miljard euro met deze 'hoge en bijzondere transacties'.

 • 28/2/2018 21:15 Zembla

  Seizoen 25 - Aflevering 4 - ZEMBLA onderzoekt: de achterkamertjes van het Openbaar Ministerie, zakendoen met Justitie. De penningmeester die in de kas van de sportclub heeft gegraaid moet voor de rechter verschijnen. Terwijl bedrijven die voor miljoenen frauderen strafvervolging kunnen afkopen bij het Openbaar Ministerie. De Rabobank maakte zich schuldig aan het manipuleren van rentetarieven, maar wist een beschamende, openbare strafzaak te voorkomen door de kwestie voor 70 miljoen euro te schikken met justitie. Accountantskantoor KPMG moffelde smeergeldbetalingen weg in de boekhouding van bouwbedrijf Ballast Nedam. Beide bedrijven kochten hun strafzaak af. Wie diepe zakken heeft hoeft dus niet altijd te vrezen voor de negatieve publiciteit van een openbaar strafproces. Sinds 2004 incasseerde het Openbaar Ministerie ruim 1,1 miljard euro met deze 'hoge en bijzondere transacties'.

 • 21/2/2018 21:15 Zembla

  Kamperen in je eigen woning, het klinkt romantisch maar voor duizenden huurders is de renovatie van hun flat een kwelling. Voor toiletbezoek moet je naar een mobiele wc, die buiten staat. In een keet deel je wekenlang een douche met andere huurders en koken doe je op een noodvoorziening. Overdag doen drilboren hun werk en je woning is ondanks stofschotten een puinhoop geworden. Dat is de dagelijkse praktijk van renoveren in bewoonde staat. Het is voor de goede zaak, want ge├»soleerde gevels en nieuwe kozijnen met dubbel glas maken het huis duurzamer. Maar moet je als huurder alle overlast maar slikken? Het afgelopen jaar is er op meer dan tien plaatsen in ons land onrust ontstaan tussen huurders en woningcorporaties door gebrek aan inspraak en de overlast. In Utrecht-Overvecht, waar woningco├Âperatie Portaal driftig renoveert, wordt zelfs gesproken van intimidatie. Zembla onderzoekt: houden woningbouwverenigingen zich aan de regels?

 • 14/2/2018 21:20 Zembla

  Het seksueel misbruik door katholieke priesters is van ongekende omvang gebleken. Alleen al in Nederland melden zich sinds 2010 bijna vierduizend slachtoffers, vaak met levenslange en diepe trauma's. In de Verenigde Staten zijn dat er ongeveer zestienduizend. In een onthullende reportage van de Franse publieke televisie weten Franse journalisten bijna honderd voorbeelden van priesters te achterhalen die in de afgelopen 25 jaar zijn overgeplaatst na signalen van seksueel misbruik. De journalisten doen onder meer onderzoek in Afrika en Amerika. In Frankrijk gaan ze achter een priester aan die negentien jaar geleden in allerijl vertrekt uit Canada na aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Er ligt al jaren een opsporingsbevel voor hem klaar. Maar de kerk levert hem niet uit. Het toedekken van dit soort zaken reikt mogelijk tot in de hoogste regionen. Daarom reizen de journalisten af naar Argentini├ź. In Buenos Aires gaan verhalen rond over de huidige paus Franciscus en de manier waarop hij is omgegaan met misbruikzaken in zijn jaren als aartsbisschop. In Zembla Internationaal een Frans onderzoek naar de cultuur van overplaatsen en stilzwijgen in de katholieke kerk.

 • 8/2/2018 10:10 Zembla

  Herhaling. Een klokkenluider brengt drie jaar geleden ├ę├ęn van de grootste VN-schandalen aan het licht. Franse soldaten misbruikten kinderen die ze zouden moeten beschermen in de door burgeroorlog geteisterde Centraal Afrikaanse Republiek. Meerdere getuigenissen hierover staan opgetekend in een geheim rapport, maar dat wordt stilgehouden door de Verenigde Naties. Als het rapport op het bureau belandt van VN-directeur veldoperaties Anders Kompass, besluit hij het naar buiten te brengen om het misbruik te stoppen. Voor het eerst vertelt de klokkenluider uitgebreid over de tegenwerking die hem dit oplevert binnen de VN in een reportage van de Zweedse publieke omroep. Een Zweedse journaliste reist af naar de Centraal Afrikaanse Republiek op zoek naar het lot van de misbruikte kinderen. Er gaat een beerput open. Zo blijken er bijna tien 'Blauwhelm-baby┬ĺs' op een VN-lijst staan, geboren na verkrachtingen door vredessoldaten uit meerdere landen. In Zembla Internationaal een Zweeds onderzoek naar het jarenlange misbruik van VN-militairen in de Centraal Afrikaanse Republiek en de cultuur van stilzwijgen.

 • 7/2/2018 21:20 Zembla

  Een klokkenluider brengt drie jaar geleden ├ę├ęn van de grootste VN-schandalen aan het licht. Franse soldaten misbruikten kinderen die ze zouden moeten beschermen in de door burgeroorlog geteisterde Centraal Afrikaanse Republiek. Meerdere getuigenissen hierover staan opgetekend in een geheim rapport, maar dat wordt stilgehouden door de Verenigde Naties. Als het rapport op het bureau belandt van VN-directeur veldoperaties Anders Kompass, besluit hij het naar buiten te brengen om het misbruik te stoppen. Voor het eerst vertelt de klokkenluider uitgebreid over de tegenwerking die hem dit oplevert binnen de VN in een reportage van de Zweedse publieke omroep. Een Zweedse journaliste reist af naar de Centraal Afrikaanse Republiek op zoek naar het lot van de misbruikte kinderen. Er gaat een beerput open. Zo blijken er bijna tien 'Blauwhelm-baby┬ĺs' op een VN-lijst staan, geboren na verkrachtingen door vredessoldaten uit meerdere landen. In Zembla Internationaal een Zweeds onderzoek naar het jarenlange misbruik van VN-militairen in de Centraal Afrikaanse Republiek en de cultuur van stilzwijgen.

Twitter #zembla
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...