Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Recht van spreken

Recht van spreken op tvAflevering 5 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière.

In memoriam Hannie van Leeuwen.

Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, stond altijd in het teken van de politiek. Samen met Elles de Bruin kijkt Hannie terug op haar werk en leven. Hannie overleed op 92-jarige leeftijd op woensdag 1 augustus 2018.
Details
Datum / Tijdmaandag 6 augustus 2018 van 14:10 tot 14:50
SubgenreDocumentair portret
Uitzending gemistRecht van spreken gemist
Jaar2016
Hashtag#rechtvanspreken
Meer uitzendingen
  Geen uitzendingen gevonden...

Recht van spreken gemist

 • 27/4/2014 18:05 Recht van Spreken

  Reeks met portretten van oudere Nederlanders. 'Bram Peper.' Bram Peper (74) was zestien jaar burgemeester van Rotterdam. In 1998 werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Na twee jaar trad hij af, omdat hij zijn handen vrij wilde hebben om zich te verweren tegen de beschuldiging dat hij misbruik had gemaakt van gemeenschapsgeld in zijn jaren als burgemeester. Het Openbaar Ministerie onderzocht de aantijgingen en zag na onderzoek af van vervolging.

 • 11/5/2014 18:00 Recht van Spreken

  Reeks met portretten van oudere Nederlanders. Henny Huisman blikt terug op zijn bestaan. Over welke keuzes in zijn leven is hij tevreden en wat had hij liever anders gedaan? We volgen hem tijdens de opname voor een scène in 'The Passion' in Groningen.

 • 26/5/2014 15:15 Recht van Spreken

  Reeks met portretten van oudere Nederlanders. 'Henny Huisman.' Henny Huisman blikt terug op zijn bestaan. Over welke keuzes in zijn leven is hij tevreden en wat had hij liever anders gedaan? We volgen hem tijdens de opname voor een scène in 'The Passion' in Groningen.

 • 18/8/2014 14:50 Recht van Spreken

  Oud-burgemeester en oud-minister Bram Peper blikt terug op zijn roerige bestaan.

 • 1/9/2014 15:15 Recht van Spreken

  Oudere Nederlanders blikken terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?

 • 1/1/2015 17:35 Recht van Spreken

  Gast: Gerard Cox.

 • 2/1/2015 13:15 Recht van Spreken

  Gast: Gerard Cox.

 • 5/1/2015 21:10 Recht van Spreken

  In deze nieuwe aflevering van het MAX-programma Recht van Spreken blikt oud-politica Rita Verdonk samen met presentatrice Elles de Bruin terug op haar veelbewogen tijd bij de VVD. Waar is ze trots op? En van welke keuzes heeft ze spijt? Rita Verdonk verwijt de VVD nog steeds dat de partij geen conclusies trok na het groot aantal voorkeursstemmen dat zij bij de parlementsverkiezingen eind 2006 haalde. Verdonk trok toen als nummer twee op de lijst ruim 620.000 stemmen. Veel meer dan de nummer één op de lijst, Mark Rutte. “De kiezers zeggen, wij verkiezen nummer twee boven nummer één. En wat doet de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? Helemaal niets. Nog steeds als ik Mark Rutte op televisie zie, denk ik, misschien had ik daar moeten staan.” Rita Verdonk werd in 2007 uit de VVD-fractie gezet omdat ze te veel kritiek had op Mark Rutte. Een jaar daarvoor verloor ze nipt de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD. In de peilingen daaraan voorafgaand was ze ruimschoots favoriet. Verdonk is ervan overtuigd dat er in 2006 bij de lijsttrekkersverkiezing van de VVD ‘'stemmen zijn geronseld” voor Mark Rutte. “Ik denk dat als het echt uitgezocht wordt, er wel mensen zijn die daarover getuigenis willen afleggen”, aldus Verdonk in het MAX-programma. Verdonk was de afgelopen jaren druk met het opzetten van een eigen bedrijf in digitale dienstverlening. Het bedrijf is tot op heden nog niet van de grond gekomen. Volgens Verdonk mede door het grote aantal regels in Nederland. Ze is nu vier jaar uit de politiek. Voor de Fractie Verdonk zat ze, na haar vertrek uit de VVD-fractie, nog 3 jaar in de Tweede Kamer. Naar eigen zeggen is dat de meest afgrijselijke periode in haar leven geweest. Verdonk voelde zich terugblikkend in Recht van Spreken deels thuis in politiek Den Haag. “Maar het wordt niet voor niets de slangenkuil genoemd. Dat is het ook.”

 • 23/1/2015 16:10 Recht van Spreken

  Voormalig politica Rita Verdonk blikt samen met Elles de Bruin terug op haar veelbewogen tijd bij de VVD.

 • 14/2/2015 14:45 Recht van Spreken

  Voormalig politicus Willem Aantjes blikt met Elles de Bruin terug op zijn bewogen leven.

 • 14/2/2015 14:45 Recht van Spreken

  Voormalig politicus Willem Aantjes blikt met Elles de Bruin terug op zijn bewogen leven.

 • 1/7/2015 20:30 Recht van Spreken

  Vanaf vanavond is het oprechte MAX-programma ‘Recht van Spreken’ terug met een nieuwe reeks spraakmakende gasten. In de eerste aflevering blikt voormalig minister van financiën en IMF-topman Johan Witteveen samen met presentator Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Witteveen verloor vorig jaar zijn zoon, PvdA-senator Willem Witteveen, schoondochter en kleindochter bij de ramp met de MH17. Witteveen geldt als een briljant econoom met een bijzondere inslag. Hij mediteert dagelijks al meer dan tachtig jaar. Het mediteren is de grondslag van de Soefileer, die Witteveen al zijn leven lang aanhangt. Oud-premier Lubbers, die les kreeg van Witteveen in de tijd dat die hoogleraar economie was, zegt over Witteveen in Recht van Spreken: “Hij leeft zoveel beter dan ik leef. Als ik wat meer als Witteveen had geleefd, was ik gelukkiger geweest in mijn leven”. De Soefileer is een mystieke stroming die het beste van alle wereldgodsdiensten in zich probeert te verenigen. Witteveens religieuze overtuiging heeft zijn leven gekleurd. Het mediteren hielp hem overeind te blijven in hectische periodes. Volgens Witteveen zouden meer politici moeten mediteren: “Het zou het regeren veel heilzamer en harmonischer maken. Het zou beter voor het land zijn.” Witteveen, wiens dierbaren pas eind vorig jaar zijn geïdentificeerd, gaat niet naar de grote herdenking, in juli dit jaar. "We hebben ze begraven, het is klaar nu”. Witteveen vindt alle aandacht voor de ramp "een beetje overdreven". "Het was natuurlijk vreselijk, maar iedere dag gaan er mensen dood aan ongelukken. Daar staan we ook niet bij stil. De ramp was ook een soort ongeluk”, aldus Witteveen. Witteveen volgt, ondanks zijn hoge leeftijd, nog dagelijks de actuele politiek. Hij is kritisch over het straffe bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte. “Ze hadden meer moeten investeren. Daar was een prachtige gelegenheid toe, want de rente is uitzonderlijk laag.” Volgens Witteveen had het kabinet het tweede Deltaplan versneld moeten uitvoeren: “Dat is absoluut nodig en als je het nu doet, hoeft dat later niet en dan heb je de begroting voor later weer ontlast.” Witteveen heeft Rutte zijn aanbevelingen persoonlijk verteld, maar Rutte was niet geïnteresseerd. Nog maandelijks ziet Johan Witteveen zijn nog levende collega’s uit het kabinet De Jong (1967 – 1971). De oud-ministers Udink, Nelissen, Witteveen, staatssecretaris Grosheide en premier Piet de Jong lunchen maandelijks in kasteel ‘De Wittenburg’ in Wassenaar. Ze nemen dan de ouderdomskwalen én de actuele politiek door. In april vierden ze de honderdste verjaardag van De Jong, zo is te zien in Recht van Spreken. Deze maand zendt MAX drie afleveringen van Recht van Spreken uit. Behalve met Johan Witteveen, blikken we ook terug met oud-Burgemeester en –minister Gerd Leers (8 juli) en scenarioschrijfster Maria Goos (15 juli).

 • 4/7/2015 09:55 Recht van Spreken

  Voormalig minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen blikt samen met Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Witteveen verloor vorig jaar zijn zoon, PvdA-senator Willem Witteveen, schoondochter en kleindochter bij de ramp met vlucht MH17.

 • 8/7/2015 20:30 Recht van Spreken

  In 'Recht van Spreken' blikken oudere Nederlanders met presentator Elles de Bruin terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan? In deze tweede aflevering blikt oud-burgemeester van Maastricht en oud-minister van asielzaken Gerd Leers terug op zijn werk en leven. In gesprek met presentator Elles de Bruin bespreekt Leers openhartig zijn moeizame positie in het kabinet Rutte 1 dat gedoogsteun genoot van de PVV.

 • 11/7/2015 08:00 Recht van Spreken

  Gast: CDA-politicus Gerd Leers. De voormalige burgemeester van Maastricht en oud-minister van asielzaken blikt terug op zijn werk en leven.

 • 15/7/2015 20:30 Recht van Spreken

  Vanavond in Recht van Spreken: Gelauwerd scenarioschrijfster Maria Goos over haar werk en leven. Twee jaar geleden werd ze verlaten door haar man, acteur Peter Blok, “een rotklap”, maar ze is weer op de weg omhoog. Maria Goos (1956) volgde de Toneelacademie in Maastricht, waar ze de opleiding tot docent en regisseur volgde. Hier ontmoette zij de acteurs Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Peter Blok (haar latere echtgenoot) en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie ze vaak in haar carrière zou samenwerken. In de loop der jaren verwierf Maria Goos vooral bekendheid als scenarioschrijfster van televisieseries, toneelstukken en films. Haar toneelstukken ‘Familie’ en ‘Cloaca’ werden ook in Spanje en Engeland op de planken gebracht. Op dit ogenblik schrijft Maria Goos de nieuwe 10-delige tv-serie ‘La Famiglia’, over het wel en wee van een Italiaans-Nederlandse familie. De serie is volgend jaar te zien bij Avrotros op NPO 1. Goos schrijft de serie samen met producent Lucio Messercola. “Ze heeft een heel goed onderbuikgevoel voor wat wel en niet werkt. Ze zoekt altijd naar iets heel origineels. Je wordt continue gedwongen een aantal stappen verder te denken”, zegt Messercola in Recht van Spreken. Volkskrant–recensent Hein Janssen noemt Maria Goos in het programma ”een heel goede toneelschrijver, die heel herkenbare personages kan neerzetten, die toch iets geks hebben”. Wel “kan ze niet zo goed tegen kritiek”, aldus Janssen. Maria Goos was 33 jaar getrouwd met acteur Peter Blok, met wie ze veel samenwerkte en twee kinderen kreeg. De laatste productie die zij bedachten, was de VARA-serie ‘Volgens Robert’, over het wel en wee van een huisarts. Na de opnames gingen Blok en Goos uit elkaar. Over die scheiding zegt actrice en vriendin Wivineke van Groningen in Recht van Spreken: “Maria kan gewoon niet geloven dat als je van de 33 jaar je dertg jaar stikgelukkig bent geweest, het nu over is.“

 • 18/7/2015 08:00 Recht van Spreken

  Maria Goos blikt terug op haar leven. Goos, schrijver van de AVRO-reeksen 'Pleidooi' en 'Oud geld', heeft een roerige periode achter de rug. Hoe kijkt ze terug op die periode en hoe ziet ze de toekomst?

 • 25/7/2015 18:20 Recht van Spreken

  Gast: Gerard Cox.

 • 1/8/2015 18:20 Recht van Spreken

  Bram Peper (74) was zestien jaar burgemeester van Rotterdam. In 1998 werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Na twee jaar trad hij af, omdat hij zijn handen vrij wilde hebben om zich te verweren tegen de beschuldiging dat hij misbruik had gemaakt van gemeenschapsgeld in zijn jaren als burgemeester. Het Openbaar Ministerie onderzocht de aantijgingen en zag na onderzoek af van vervolging. Peper ontving later een schadevergoeding, maar het kwaad was al geschied. Hij zou daarna nooit meer een politieke of bestuurlijke functie krijgen.

 • 6/1/2016 21:15 Recht van Spreken

  Oud-SP-voorzitter Jan Marijnissen, die eind november afscheid nam als SP-voorzitter, staat centraal in deze aflevering.

 • 9/1/2016 11:15 Recht van Spreken

  Oud-SP-voorzitter Jan Marijnissen, die eind november afscheid nam als SP-voorzitter, staat centraal in deze aflevering.

 • 14/1/2016 21:10 Recht van Spreken

  Deze aflevering draait om schrijver Jan Siebelink. In februari verschijnt de film 'Knielen op een bed violen', gebaseerd op Siebelinks gelijknamige bestseller.

 • 23/1/2016 11:25 Recht van Spreken

  Deze aflevering draait om schrijver Jan Siebelink. In februari verschijnt de film 'Knielen op een bed violen', gebaseerd op Siebelinks gelijknamige bestseller.

 • 13/4/2016 20:25 Recht van Spreken

  Nederlands econoom, hoogleraar en columnist Arnold Heertje blikt vanavond in het MAX-programma Recht van Spreken terug op zijn werk en leven. Heertje werd mede bekend door zijn oppositie tegen de Betuwelijn en zijn lesboek De Kern van de Economie. Bijna 55 jaar na de eerste uitgave is zijn lesboek De Kern van de Economie dit jaar op veel scholen opnieuw als methode ingevoerd. Met enige regelmaat geeft Heertje nog gastlessen economie op middelbare scholen, zoals ook in Recht van Spreken te zien is. Heertje was jarenlang een veelgevraagd commentator op radio en tv. Hij staat bekend om zijn kloeke en dwarse meningen over van alles en nog wat; van de Betuwelijn tot de kwesties bij Jeugdzorg. Talloos zijn ook de conflicten rond zijn persoon en zijn opvattingen. Econoom en staatssecretaris Rick van der Ploeg noemt Heertje in Recht van Spreken “tegendraads, heel intelligent en af en toe een beetje gek”. Journalist, oud-leerling en vriend Bernard Hammelburg wijt het opvliegende karakter van Heertje aan diens onderduikperiode in de Tweede Wereldoorlog: “Dat heeft een verpletterende indruk op hem gemaakt”. Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Jan Marijnissen, Jan Siebelink, Willem Aantjes, Johan Witteveen, Bram Peper en Rita Verdonk.

 • 20/4/2016 20:30 Recht van Spreken

  Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw blikt terug op zijn werk en leven. De schrijver was namens D66 actief als Kamerlid en minister van Economische Zaken.

 • 24/5/2016 09:15 Recht van Spreken

  Oud-SP-voorzitter Jan Marijnissen, die eind november 2015 afscheid nam als SP-voorzitter, staat centraal in deze aflevering.

 • 31/5/2016 09:15 Recht van Spreken

  Deze aflevering draait om schrijver Jan Siebelink. In februari verschijnt de film 'Knielen op een bed violen', gebaseerd op Siebelinks gelijknamige bestseller.

 • 7/6/2016 09:15 Recht van Spreken

  Arnold Heertje blikt terug op zijn werk en leven. Heertje werd bekend door zijn oppositie tegen de Betuwelijn en zijn lesboek 'De Kern van de Economie'.

 • 14/6/2016 09:15 Recht van Spreken

  Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw blikt terug op zijn werk en leven. De schrijver was namens D66 actief als Kamerlid en minister van Economische Zaken.

 • 26/12/2016 19:40 Recht van Spreken

  Zij is negentig en hij bijna tachtig: politica Hannie van Leeuwen en acteur en schrijver Aart Staartjes. Vanavond (Hannie van Leeuwen) en morgen (Aart Staartjes) om 19.40 uur op NPO 2 blikken ze in het MAX-programma Recht van Spreken terug op hun werk en leven. Het leven van Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, stond altijd in het teken van de politiek. Ze was een strijdbaar politica voor de ARP en later voor het CDA. 'Straaljager Hannie' was haar bijnaam, vanwege de rechtstreekse en felle manier van politiek bedrijven. In 2005 weet Hannie in haar eentje in de Eerste Kamer, als bijna tachtigjarige, diverse wijzigingen af te dwingen in de dan nieuwe zorgverzekeringswet. Van Leeuwen bleef haar leven lang vrijgezel en kinderloos. Terugkijkend zegt ze: "Als ik had mogen kiezen had ik liever vijf kinderen en tien kleinkinderen gehad, maar het is anders gelopen. Dat heb je te aanvaarden." Haar gezondheid is broos. Afgelopen voorjaar denkt ze de zomer niet te zullen overleven. Maar in september is ze weer enthousiast van de partij op een reĂĽnie van CDA- Eerste Kamerleden, zo blijkt in Recht van Spreken.

 • 27/12/2016 19:40 Recht van Spreken

  De 78-jarige Aart Staartjes, al 33 jaar Meneer Aart in Sesamstraat, is nog steeds actief als acteur. Op dit moment is hij te zien in de zesdelige dramaserie 'Als de dijken breken'. Nederland kent Aart vooral als maker van tegendraadse kinderprogramma's. Met De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en de Film van Ome Willem wist hij generaties kinderen en hun ouders te vermaken en te ontregelen. Met collega's Joost Prinsen en Wieteke van Dort en creatieve schrijvers bracht hij kinderen in aanraking met thema's als scheiden, liegen, seks, ongesteldheid en liefde. Ook bracht hij als verslaggever jarenlang rechtstreeks verslag uit van de nationale intocht van Sinterklaas. Privé ging het Aart Staartjes niet altijd voor de wind. Hij ziet één van zijn kinderen al twintig jaar niet meer.

 • 31/12/2016 12:15 Recht van Spreken

  Het leven van Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, stond altijd in het teken van de politiek. Ze was een strijdbaar politica voor de ARP en later voor het CDA. 'Straaljager Hannie' was haar bijnaam, vanwege de rechtstreekse en felle manier van politiek bedrijven. In 2005 wist Hannie in haar eentje in de Eerste Kamer, als bijna tachtigjarige, diverse wijzigingen af te dwingen in de dan nieuwe zorgverzekeringswet. Van Leeuwen bleef haar leven lang vrijgezel en kinderloos. Haar gezondheid is broos. Afgelopen voorjaar dacht ze de zomer niet te zullen overleven. Maar in september was ze weer enthousiast van de partij op een reĂĽnie van CDA-Eerste Kamerleden.

 • 7/1/2017 12:15 Recht van Spreken

  De 78-jarige Aart Staartjes, al 33 jaar Meneer Aart in Sesamstraat, is nog steeds actief als acteur. Op dit moment is hij te zien in de zesdelige dramaserie 'Als de dijken breken'. Nederland kent Aart vooral als maker van tegendraadse kinderprogramma's. Met De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en de Film van Ome Willem wist hij generaties kinderen en hun ouders te vermaken en te ontregelen. Met collega's Joost Prinsen en Wieteke van Dort en creatieve schrijvers bracht hij kinderen in aanraking met thema's als scheiden, liegen, seks, ongesteldheid en liefde. Ook bracht hij als verslaggever jarenlang rechtstreeks verslag uit van de nationale intocht van Sinterklaas. Privé ging het Aart Staartjes niet altijd voor de wind. Hij ziet één van zijn kinderen al twintig jaar niet meer.

 • 24/5/2017 21:15 Recht van Spreken

  De 78-jarige Aart Staartjes, al 33 jaar Meneer Aart in Sesamstraat, is nog steeds actief als acteur. Op dit moment is hij te zien in de zesdelige dramaserie 'Als de dijken breken'. Nederland kent Aart vooral als maker van tegendraadse kinderprogramma's. Met De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en de Film van Ome Willem wist hij generaties kinderen en hun ouders te vermaken en te ontregelen. Met collega's Joost Prinsen en Wieteke van Dort en creatieve schrijvers bracht hij kinderen in aanraking met thema's als scheiden, liegen, seks, ongesteldheid en liefde. Ook bracht hij als verslaggever jarenlang rechtstreeks verslag uit van de nationale intocht van Sinterklaas. Privé ging het Aart Staartjes niet altijd voor de wind. Hij ziet één van zijn kinderen al twintig jaar niet meer.

 • 26/5/2017 11:35 Recht van Spreken

  De 78-jarige Aart Staartjes, al 33 jaar Meneer Aart in Sesamstraat, is nog steeds actief als acteur. Op dit moment is hij te zien in de zesdelige dramaserie 'Als de dijken breken'. Nederland kent Aart vooral als maker van tegendraadse kinderprogramma's. Met De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en de Film van Ome Willem wist hij generaties kinderen en hun ouders te vermaken en te ontregelen. Met collega's Joost Prinsen en Wieteke van Dort en creatieve schrijvers bracht hij kinderen in aanraking met thema's als scheiden, liegen, seks, ongesteldheid en liefde. Ook bracht hij als verslaggever jarenlang rechtstreeks verslag uit van de nationale intocht van Sinterklaas. Privé ging het Aart Staartjes niet altijd voor de wind. Hij ziet één van zijn kinderen al twintig jaar niet meer.

 • 27/5/2017 13:50 Recht van Spreken

  De 78-jarige Aart Staartjes, al 33 jaar Meneer Aart in Sesamstraat, is nog steeds actief als acteur. Op dit moment is hij te zien in de zesdelige dramaserie 'Als de dijken breken'. Nederland kent Aart vooral als maker van tegendraadse kinderprogramma's. Met De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en de Film van Ome Willem wist hij generaties kinderen en hun ouders te vermaken en te ontregelen. Met collega's Joost Prinsen en Wieteke van Dort en creatieve schrijvers bracht hij kinderen in aanraking met thema's als scheiden, liegen, seks, ongesteldheid en liefde. Ook bracht hij als verslaggever jarenlang rechtstreeks verslag uit van de nationale intocht van Sinterklaas. Privé ging het Aart Staartjes niet altijd voor de wind. Hij ziet één van zijn kinderen al twintig jaar niet meer.

 • 20/6/2017 17:55 Recht van spreken

  Aflevering 3 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carri?re: Arnold Heertje: Nederlands econoom, hoogleraar en columnist Arnold Heertje blikt terug op zijn werk en leven. Heertje werd mede bekend door zijn oppositie tegen de Betuwelijn en zijn lesboek 'De Kern van de Economie'.

 • 23/6/2017 17:50 Recht van spreken

  Aflevering 4 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carri?re: Jan Terlouw: Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw blikt terug op zijn werk en leven. De schrijver was namens D66 actief als Kamerlid en minister van Economische Zaken.

 • 3/7/2017 16:10 Recht van spreken

  Aflevering 9 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Bram Peper: Oud-burgemeester en oud-minister Bram Peper blikt terug op zijn roerige bestaan.

 • 7/7/2017 16:45 Recht van Spreken

  Aflevering 1 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Johan Witteveen: Voormalig minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen blikt samen met Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Witteveen verloor vorig jaar zijn zoon, PvdA-senator Willem Witteveen, schoondochter en kleindochter bij de ramp met vlucht MH17.

 • 12/7/2017 16:10 Recht van spreken

  Aflevering 3 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Arnold Heertje: Nederlands econoom, hoogleraar en columnist Arnold Heertje blikt terug op zijn werk en leven. Heertje werd mede bekend door zijn oppositie tegen de Betuwelijn en zijn lesboek 'De Kern van de Economie'.

 • 13/7/2017 20:25 Recht van Spreken

  Oud-minister en -Europarlementariër Hedy d’Ancona blikt in Recht van Spreken terug op haar werk en leven. “Je moet gewoon zo lang mogelijk de dingen blijven doen die je altijd al deed.” Dat is volgens oud-minister Hedy d’Ancona, inmiddels bijna 80 jaar, het geheim van prettig oud worden en er goed uit blijven zien. En daar komt in haar geval geen botox of medische ingreep aan te pas. “Dan laat je je gezicht recht trekken en dan heb je daar zo’n kalkoenennek onder. Nee, dat lijkt me in mijn geval een hopeloze onderneming.” Hedy d’Ancona is haar leven lang een strijdbaar feministe. Ze was minister en Europarlementariër en is nog steeds actief in talloze besturen. “Ik vind wel dat ik een grote bek heb”, zegt ze. “Ik ben wel graag aan het woord.” Goede vriend Jeroen Krabbé zegt over D’Ancona: “Hedy is enorm drammerig, maar dat hoort bij haar vak en haar politieke status. Je moet door kunnen drammen en je niet van de wijs laten brengen.” Terugblikkend op haar ministerschap zegt D’Ancona: “Het is een vreselijk bestaan. Je hele privésfeer staat onder grote druk. Het is niet leuk, maar het is voor een beperkte tijd en het is wel mooi om dingen te realiseren die je in je hoofd hebt.” D’Ancona is sinds 20 jaar samen met de 82-jarige kunstenaar Aat Velthoen (Aatje): “We zijn natuurlijk alle twee behoorlijk oud. Je kunt wel gaan zitten zeuren over de dingen die niet meer kunnen. Maar je kunt ook zeggen: fantastisch dat we zo oud zijn met z’n tweeën.”

 • 15/7/2017 10:55 Recht van Spreken

  Aflevering 1 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Hedy d'Ancona: Oud-minister en ex-Europarlementariër Hedy d'Ancona blikt samen met Elles de Bruin terug op haar werk en leven.

 • 19/7/2017 16:10 Recht van spreken

  Aflevering 4 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Jan Terlouw: Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw blikt terug op zijn werk en leven. De schrijver was namens D66 actief als Kamerlid en minister van Economische Zaken.

 • 20/7/2017 20:30 Recht van Spreken

  Aflevering 2 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Hans Knoop: Journalist Hans Knoop, bekend van de opsporing van oorlogsmisdadiger Pieter Menten, blikt samen met Elles de Bruin terug op zijn werk en leven.

 • 22/7/2017 10:50 Recht van Spreken

  Aflevering 2 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Hans Knoop: Journalist Hans Knoop, bekend van de opsporing van oorlogsmisdadiger Pieter Menten, blikt samen met Elles de Bruin terug op zijn werk en leven.

 • 1/11/2017 20:30 Recht van Spreken

  Vanavond en volgende week, 8 november, zendt Omroep MAX nieuwe afleveringen uit van Recht van Spreken. Oud-premier Dries van Agt en oud-journalist en programmamaker Aad van den Heuvel kijken met presentator Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Op woensdag 15 november wordt de uitzending met Hedy d'Ancona opnieuw uitgezonden. Hij was en is één van de kleurrijkste politici van Nederland: Dries van Agt. Katholiek, Brabander, taalvirtuoos, wielerfanaat én de premier die soms politieke vergaderingen oversloeg om te gaan fietsen. In Recht van Spreken verhaalt oud-minister van justitie en oud-premier Van Agt, 86 jaar inmiddels, over zijn roerige jaren in de politiek en het leven daarna. “In de politiek speel je voortdurend een rol”, aldus Van Agt. Hij noemt de verhitte discussie over ‘de Drie van Breda’ de “aller moeilijkste kwestie” uit zijn politieke loopbaan.

 • 4/11/2017 10:40 Recht van Spreken

  Aflevering 3 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Dries van Agt: Dries van Agt was en is een van de kleurrijkste politici van Nederland. Katholiek, Brabander, taalvirtuoos, wielerfanaat én de premier die soms politieke vergaderingen oversloeg om te gaan fietsen. Oud-minister van Justitie en oud-premier Van Agt, 86 jaar inmiddels, verhaalt over zijn roerige jaren in de politiek en het leven daarna. 'In de politiek speel je voortdurend een rol', aldus Van Agt. Hij noemt de verhitte discussie over 'De Drie van Breda' de 'allermoeilijkste kwestie' uit zijn politieke loopbaan.

 • 8/11/2017 20:30 Recht van spreken

  Aflevering 4 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Aad van den Heuvel: Eigenlijk had hij zeeman moeten worden, maar Aad van den Heuvel werd journalist. De gelouterde oorlogsverslaggever, KRO-presentator en schrijver is inmiddels 82 jaar. Hij blikt met presentator Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Aad van den Heuvel reisde voor het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt de hele wereld over. Hij maakte reportages over de Vietnamoorlog, de hongersnood in Biafra en de val van de Muur in Berlijn. Grote bekendheid kreeg Van den Heuvel eind jaren tachtig met het satirische consumentenprogramma Ook dat nog.

 • 11/11/2017 10:40 Recht van spreken

  Aflevering 4 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Aad van den Heuvel: Eigenlijk had hij zeeman moeten worden, maar Aad van den Heuvel werd journalist. De gelouterde oorlogsverslaggever, KRO-presentator en schrijver is inmiddels 82 jaar. Hij blikt met presentator Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Aad van den Heuvel reisde voor het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt de hele wereld over. Hij maakte reportages over de Vietnamoorlog, de hongersnood in Biafra en de val van de Muur in Berlijn. Grote bekendheid kreeg Van den Heuvel eind jaren tachtig met het satirische consumentenprogramma Ook dat nog.

 • 15/11/2017 20:30 Recht van Spreken

  Aflevering 1 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Hedy d'Ancona: Oud-minister en ex-Europarlementariër Hedy d'Ancona blikt samen met Elles de Bruin terug op haar werk en leven.

 • 18/11/2017 10:40 Recht van Spreken

  Aflevering 1 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière: Hedy d'Ancona: Oud-minister en ex-Europarlementariër Hedy d'Ancona blikt samen met Elles de Bruin terug op haar werk en leven.

 • 12/6/2018 20:25 Recht van Spreken

  Actrice Monique van de Ven (65) blikt in het MAX-programma Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op haar werk en leven. De MAX-dramaserie Dokter Deen is onlangs afgesloten; een mooi moment om met actrice Monique van de Ven terug te blikken op haar leven tot nu toe. Een leven dat in het teken staat van film en later ook televisie. Na haar doorbraak in de film Turks Fruit, ontvouwt zich een succesvolle carrière waarmee ze de titel 'Nederlands actrice van de eeuw' verkrijgt. Over ouder worden zegt ze in Recht van Spreken: "65 is het nieuwe 45, het is lastig daarmee om te gaan. Ga je wel wat doen aan je uiterlijk, een beetje of niets? Ik dacht ook: ik ga even dit doen en hier en daar een dingetje. Nou ja, ik vind het er niet beter van geworden." En hoe denkt Van de Ven over met pensioen gaan? "Dat 'moeten' wil ik niet meer, maar helemaal stoppen is niet goed voor mij. De emotie en ambitie zit er nog steeds." Monique van de Ven laat ook haar licht schijnen over de Me Too-beweging: "In de Amerika heb ik het wel heel veel meegemaakt. Producenten die zeiden: kom het script maar even bij mij thuis ophalen en dan deed hij de deur open in een ochtendjasje". In Recht van Spreken vertelt Van de Ven ook dat ze een enorme controlfreak is. "Ik wil altijd bij alles de regie in eigen hand houden. Ik ben namelijk vreselijk chaotisch." Bekijk de eerste beelden op gids.tv/v10363/monique-van-de-ven.

 • 12/7/2018 20:30 Recht van spreken

  Vanavond blikt pianist Louis van Dijk in het programma Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op zijn werk en leven. Pianist Louis van Dijk doorliep het conservatorium en brak in de jaren 60 door met zijn jazzmuziek. Hij werd vooral bekend met zijn optredens met De Gevleugelde Vrienden, met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven. De gezondheid van Van Dijk is broos en er is bij hem Alzheimer geconstateerd. Cabaretier Diederik van Vleuten vertelt in Recht van Spreken dat hij is gevormd door de muziek van Louis van Dijk: "Louis van Dijk is mijn grote held. Ik vind het een monument in de Nederlandse muziek." Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Over welke keuzes in hun leven zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?

 • 13/7/2018 20:35 Recht van Spreken

  Aflevering 3 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière. Dries van Agt. Dries van Agt was en is een van de kleurrijkste politici van Nederland. Katholiek, Brabander, taalvirtuoos, wielerfanaat én de premier die soms politieke vergaderingen oversloeg om te gaan fietsen. Oud-minister van Justitie en oud-premier Van Agt, 86 jaar inmiddels, verhaalt over zijn roerige jaren in de politiek en het leven daarna. 'In de politiek speel je voortdurend een rol', aldus Van Agt. Hij noemt de verhitte discussie over 'De Drie van Breda' de 'allermoeilijkste kwestie' uit zijn politieke loopbaan.

 • 14/7/2018 12:20 Recht van Spreken

  Aflevering 1 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière. Monique van de Ven. Monique van de Ven blikt terug op haar bestaan. Over welke keuzes in haar leven is ze tevreden en wat had ze liever anders gedaan?

 • 16/7/2018 21:15 Recht van Spreken

  Aflevering 1 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière. Johan Witteveen. Voormalig minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen blikt samen met Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Witteveen verloor vorig jaar zijn zoon, PvdA-senator Willem Witteveen, schoondochter en kleindochter bij de ramp met vlucht MH17.

 • 21/7/2018 12:15 Recht van spreken

  Aflevering 2 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière. Louis van Dijk. Louis van Dijk brak in de jaren 60 door met zijn jazzmuziek. Hij blikt terug op zijn leven en spreekt openhartig over zijn gezondheid: er is bij hem de ziekte van Alzheimer geconstateerd.

 • 6/8/2018 14:10 Recht van spreken

  Aflevering 5 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière. In memoriam Hannie van Leeuwen. Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, stond altijd in het teken van de politiek. Samen met Elles de Bruin kijkt Hannie terug op haar werk en leven. Hannie overleed op 92-jarige leeftijd op woensdag 1 augustus 2018.

Twitter #rechtvanspreken
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...