Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Recht van spreken

Recht van spreken op tvAflevering 2 - Interviewprogramma waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun leven en carrière.

Louis van Dijk.

Louis van Dijk brak in de jaren 60 door met zijn jazzmuziek. Hij blikt terug op zijn leven en spreekt openhartig over zijn gezondheid: er is bij hem de ziekte van Alzheimer geconstateerd.
Details
Datum / Tijdzaterdag 21 juli 2018 van 12:15 tot 13:00
SubgenreDocumentair portret
Uitzending gemistRecht van spreken gemist
Jaar2016
Hashtag#rechtvanspreken
Meer uitzendingen

Recht van spreken gemist

 • 12/7/2018 20:30 Recht van spreken

  Vanavond blikt pianist Louis van Dijk in het programma Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op zijn werk en leven. Pianist Louis van Dijk doorliep het conservatorium en brak in de jaren 60 door met zijn jazzmuziek. Hij werd vooral bekend met zijn optredens met De Gevleugelde Vrienden, met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven. De gezondheid van Van Dijk is broos en er is bij hem Alzheimer geconstateerd. Cabaretier Diederik van Vleuten vertelt in Recht van Spreken dat hij is gevormd door de muziek van Louis van Dijk: "Louis van Dijk is mijn grote held. Ik vind het een monument in de Nederlandse muziek." Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Over welke keuzes in hun leven zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?

 • 12/6/2018 20:25 Recht van Spreken

  Actrice Monique van de Ven (65) blikt in het MAX-programma Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op haar werk en leven. De MAX-dramaserie Dokter Deen is onlangs afgesloten; een mooi moment om met actrice Monique van de Ven terug te blikken op haar leven tot nu toe. Een leven dat in het teken staat van film en later ook televisie. Na haar doorbraak in de film Turks Fruit, ontvouwt zich een succesvolle carrière waarmee ze de titel 'Nederlands actrice van de eeuw' verkrijgt. Over ouder worden zegt ze in Recht van Spreken: "65 is het nieuwe 45, het is lastig daarmee om te gaan. Ga je wel wat doen aan je uiterlijk, een beetje of niets? Ik dacht ook: ik ga even dit doen en hier en daar een dingetje. Nou ja, ik vind het er niet beter van geworden." En hoe denkt Van de Ven over met pensioen gaan? "Dat 'moeten' wil ik niet meer, maar helemaal stoppen is niet goed voor mij. De emotie en ambitie zit er nog steeds." Monique van de Ven laat ook haar licht schijnen over de Me Too-beweging: "In de Amerika heb ik het wel heel veel meegemaakt. Producenten die zeiden: kom het script maar even bij mij thuis ophalen en dan deed hij de deur open in een ochtendjasje". In Recht van Spreken vertelt Van de Ven ook dat ze een enorme controlfreak is. "Ik wil altijd bij alles de regie in eigen hand houden. Ik ben namelijk vreselijk chaotisch." Bekijk de eerste beelden op gids.tv/v10363/monique-van-de-ven.

 • 1/11/2017 20:30 Recht van Spreken

  Vanavond en volgende week, 8 november, zendt Omroep MAX nieuwe afleveringen uit van Recht van Spreken. Oud-premier Dries van Agt en oud-journalist en programmamaker Aad van den Heuvel kijken met presentator Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Op woensdag 15 november wordt de uitzending met Hedy d'Ancona opnieuw uitgezonden. Hij was en is één van de kleurrijkste politici van Nederland: Dries van Agt. Katholiek, Brabander, taalvirtuoos, wielerfanaat én de premier die soms politieke vergaderingen oversloeg om te gaan fietsen. In Recht van Spreken verhaalt oud-minister van justitie en oud-premier Van Agt, 86 jaar inmiddels, over zijn roerige jaren in de politiek en het leven daarna. “In de politiek speel je voortdurend een rol”, aldus Van Agt. Hij noemt de verhitte discussie over ‘de Drie van Breda’ de “aller moeilijkste kwestie” uit zijn politieke loopbaan.

 • 13/7/2017 20:25 Recht van Spreken

  Oud-minister en -Europarlementariër Hedy d’Ancona blikt in Recht van Spreken terug op haar werk en leven. “Je moet gewoon zo lang mogelijk de dingen blijven doen die je altijd al deed.” Dat is volgens oud-minister Hedy d’Ancona, inmiddels bijna 80 jaar, het geheim van prettig oud worden en er goed uit blijven zien. En daar komt in haar geval geen botox of medische ingreep aan te pas. “Dan laat je je gezicht recht trekken en dan heb je daar zo’n kalkoenennek onder. Nee, dat lijkt me in mijn geval een hopeloze onderneming.” Hedy d’Ancona is haar leven lang een strijdbaar feministe. Ze was minister en Europarlementariër en is nog steeds actief in talloze besturen. “Ik vind wel dat ik een grote bek heb”, zegt ze. “Ik ben wel graag aan het woord.” Goede vriend Jeroen Krabbé zegt over D’Ancona: “Hedy is enorm drammerig, maar dat hoort bij haar vak en haar politieke status. Je moet door kunnen drammen en je niet van de wijs laten brengen.” Terugblikkend op haar ministerschap zegt D’Ancona: “Het is een vreselijk bestaan. Je hele privésfeer staat onder grote druk. Het is niet leuk, maar het is voor een beperkte tijd en het is wel mooi om dingen te realiseren die je in je hoofd hebt.” D’Ancona is sinds 20 jaar samen met de 82-jarige kunstenaar Aat Velthoen (Aatje): “We zijn natuurlijk alle twee behoorlijk oud. Je kunt wel gaan zitten zeuren over de dingen die niet meer kunnen. Maar je kunt ook zeggen: fantastisch dat we zo oud zijn met z’n tweeën.”

 • 26/12/2016 19:40 Recht van Spreken

  Zij is negentig en hij bijna tachtig: politica Hannie van Leeuwen en acteur en schrijver Aart Staartjes. Vanavond (Hannie van Leeuwen) en morgen (Aart Staartjes) om 19.40 uur op NPO 2 blikken ze in het MAX-programma Recht van Spreken terug op hun werk en leven. Het leven van Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, stond altijd in het teken van de politiek. Ze was een strijdbaar politica voor de ARP en later voor het CDA. 'Straaljager Hannie' was haar bijnaam, vanwege de rechtstreekse en felle manier van politiek bedrijven. In 2005 weet Hannie in haar eentje in de Eerste Kamer, als bijna tachtigjarige, diverse wijzigingen af te dwingen in de dan nieuwe zorgverzekeringswet. Van Leeuwen bleef haar leven lang vrijgezel en kinderloos. Terugkijkend zegt ze: "Als ik had mogen kiezen had ik liever vijf kinderen en tien kleinkinderen gehad, maar het is anders gelopen. Dat heb je te aanvaarden." Haar gezondheid is broos. Afgelopen voorjaar denkt ze de zomer niet te zullen overleven. Maar in september is ze weer enthousiast van de partij op een reĂĽnie van CDA- Eerste Kamerleden, zo blijkt in Recht van Spreken.

 • 13/4/2016 20:25 Recht van Spreken

  Nederlands econoom, hoogleraar en columnist Arnold Heertje blikt vanavond in het MAX-programma Recht van Spreken terug op zijn werk en leven. Heertje werd mede bekend door zijn oppositie tegen de Betuwelijn en zijn lesboek De Kern van de Economie. Bijna 55 jaar na de eerste uitgave is zijn lesboek De Kern van de Economie dit jaar op veel scholen opnieuw als methode ingevoerd. Met enige regelmaat geeft Heertje nog gastlessen economie op middelbare scholen, zoals ook in Recht van Spreken te zien is. Heertje was jarenlang een veelgevraagd commentator op radio en tv. Hij staat bekend om zijn kloeke en dwarse meningen over van alles en nog wat; van de Betuwelijn tot de kwesties bij Jeugdzorg. Talloos zijn ook de conflicten rond zijn persoon en zijn opvattingen. Econoom en staatssecretaris Rick van der Ploeg noemt Heertje in Recht van Spreken “tegendraads, heel intelligent en af en toe een beetje gek”. Journalist, oud-leerling en vriend Bernard Hammelburg wijt het opvliegende karakter van Heertje aan diens onderduikperiode in de Tweede Wereldoorlog: “Dat heeft een verpletterende indruk op hem gemaakt”. Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Jan Marijnissen, Jan Siebelink, Willem Aantjes, Johan Witteveen, Bram Peper en Rita Verdonk.

 • 1/8/2015 18:20 Recht van Spreken

  Bram Peper (74) was zestien jaar burgemeester van Rotterdam. In 1998 werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Na twee jaar trad hij af, omdat hij zijn handen vrij wilde hebben om zich te verweren tegen de beschuldiging dat hij misbruik had gemaakt van gemeenschapsgeld in zijn jaren als burgemeester. Het Openbaar Ministerie onderzocht de aantijgingen en zag na onderzoek af van vervolging. Peper ontving later een schadevergoeding, maar het kwaad was al geschied. Hij zou daarna nooit meer een politieke of bestuurlijke functie krijgen.

 • 15/7/2015 20:30 Recht van Spreken

  Vanavond in Recht van Spreken: Gelauwerd scenarioschrijfster Maria Goos over haar werk en leven. Twee jaar geleden werd ze verlaten door haar man, acteur Peter Blok, “een rotklap”, maar ze is weer op de weg omhoog. Maria Goos (1956) volgde de Toneelacademie in Maastricht, waar ze de opleiding tot docent en regisseur volgde. Hier ontmoette zij de acteurs Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Peter Blok (haar latere echtgenoot) en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie ze vaak in haar carrière zou samenwerken. In de loop der jaren verwierf Maria Goos vooral bekendheid als scenarioschrijfster van televisieseries, toneelstukken en films. Haar toneelstukken ‘Familie’ en ‘Cloaca’ werden ook in Spanje en Engeland op de planken gebracht. Op dit ogenblik schrijft Maria Goos de nieuwe 10-delige tv-serie ‘La Famiglia’, over het wel en wee van een Italiaans-Nederlandse familie. De serie is volgend jaar te zien bij Avrotros op NPO 1. Goos schrijft de serie samen met producent Lucio Messercola. “Ze heeft een heel goed onderbuikgevoel voor wat wel en niet werkt. Ze zoekt altijd naar iets heel origineels. Je wordt continue gedwongen een aantal stappen verder te denken”, zegt Messercola in Recht van Spreken. Volkskrant–recensent Hein Janssen noemt Maria Goos in het programma ”een heel goede toneelschrijver, die heel herkenbare personages kan neerzetten, die toch iets geks hebben”. Wel “kan ze niet zo goed tegen kritiek”, aldus Janssen. Maria Goos was 33 jaar getrouwd met acteur Peter Blok, met wie ze veel samenwerkte en twee kinderen kreeg. De laatste productie die zij bedachten, was de VARA-serie ‘Volgens Robert’, over het wel en wee van een huisarts. Na de opnames gingen Blok en Goos uit elkaar. Over die scheiding zegt actrice en vriendin Wivineke van Groningen in Recht van Spreken: “Maria kan gewoon niet geloven dat als je van de 33 jaar je dertg jaar stikgelukkig bent geweest, het nu over is.“

 • 8/7/2015 20:30 Recht van Spreken

  In 'Recht van Spreken' blikken oudere Nederlanders met presentator Elles de Bruin terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan? In deze tweede aflevering blikt oud-burgemeester van Maastricht en oud-minister van asielzaken Gerd Leers terug op zijn werk en leven. In gesprek met presentator Elles de Bruin bespreekt Leers openhartig zijn moeizame positie in het kabinet Rutte 1 dat gedoogsteun genoot van de PVV.

 • 1/7/2015 20:30 Recht van Spreken

  Vanaf vanavond is het oprechte MAX-programma ‘Recht van Spreken’ terug met een nieuwe reeks spraakmakende gasten. In de eerste aflevering blikt voormalig minister van financiën en IMF-topman Johan Witteveen samen met presentator Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Witteveen verloor vorig jaar zijn zoon, PvdA-senator Willem Witteveen, schoondochter en kleindochter bij de ramp met de MH17. Witteveen geldt als een briljant econoom met een bijzondere inslag. Hij mediteert dagelijks al meer dan tachtig jaar. Het mediteren is de grondslag van de Soefileer, die Witteveen al zijn leven lang aanhangt. Oud-premier Lubbers, die les kreeg van Witteveen in de tijd dat die hoogleraar economie was, zegt over Witteveen in Recht van Spreken: “Hij leeft zoveel beter dan ik leef. Als ik wat meer als Witteveen had geleefd, was ik gelukkiger geweest in mijn leven”. De Soefileer is een mystieke stroming die het beste van alle wereldgodsdiensten in zich probeert te verenigen. Witteveens religieuze overtuiging heeft zijn leven gekleurd. Het mediteren hielp hem overeind te blijven in hectische periodes. Volgens Witteveen zouden meer politici moeten mediteren: “Het zou het regeren veel heilzamer en harmonischer maken. Het zou beter voor het land zijn.” Witteveen, wiens dierbaren pas eind vorig jaar zijn geïdentificeerd, gaat niet naar de grote herdenking, in juli dit jaar. "We hebben ze begraven, het is klaar nu”. Witteveen vindt alle aandacht voor de ramp "een beetje overdreven". "Het was natuurlijk vreselijk, maar iedere dag gaan er mensen dood aan ongelukken. Daar staan we ook niet bij stil. De ramp was ook een soort ongeluk”, aldus Witteveen. Witteveen volgt, ondanks zijn hoge leeftijd, nog dagelijks de actuele politiek. Hij is kritisch over het straffe bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte. “Ze hadden meer moeten investeren. Daar was een prachtige gelegenheid toe, want de rente is uitzonderlijk laag.” Volgens Witteveen had het kabinet het tweede Deltaplan versneld moeten uitvoeren: “Dat is absoluut nodig en als je het nu doet, hoeft dat later niet en dan heb je de begroting voor later weer ontlast.” Witteveen heeft Rutte zijn aanbevelingen persoonlijk verteld, maar Rutte was niet geïnteresseerd. Nog maandelijks ziet Johan Witteveen zijn nog levende collega’s uit het kabinet De Jong (1967 – 1971). De oud-ministers Udink, Nelissen, Witteveen, staatssecretaris Grosheide en premier Piet de Jong lunchen maandelijks in kasteel ‘De Wittenburg’ in Wassenaar. Ze nemen dan de ouderdomskwalen én de actuele politiek door. In april vierden ze de honderdste verjaardag van De Jong, zo is te zien in Recht van Spreken. Deze maand zendt MAX drie afleveringen van Recht van Spreken uit. Behalve met Johan Witteveen, blikken we ook terug met oud-Burgemeester en –minister Gerd Leers (8 juli) en scenarioschrijfster Maria Goos (15 juli).

Twitter #rechtvanspreken
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...