Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Rail Away

Rail Away op tvAflevering 2 - Documentairereeks over markante spoorlijnen.

Groot-Brittannië: Caernarfon-Porthmadog-Blaenau Ffestiniog.

De eerste rit begint in de stad Caernarfon, bekend van het kasteel waar prins Charles tot Prince of Wales werd gekroond. Als we de stad nog maar net verlaten hebben, rijdt de oude stoomtrein van de Welsh Highland Railway het nationale park binnen, waar de bekende berg Snowdon onderdeel is van een sprookjesachtig decor. Via het prachtige stadje Beddgelert arriveert de trein in Porthmadog, een stadje aan de kust. Pas sinds 2010 rijdt de trein weer over dit hele traject, dat door vele vrijwilligers is opgebouwd op een oude route. In Porthmadog volgt Rail Away de stoomtrein van de Ffestiniog Railway. Over de dam langs de rivierdelta begint de oude locomotief aan een indrukwekkende klim de bergen in.
Details
Datum / Tijddinsdag 22 januari 2019 van 11:55 tot 12:25
SubgenreReisdocumentaire
PresentatieBob van der Houven
Hashtag#railaway
Meer uitzendingen
Meer...

Rail Away gemist

 • 11/1/2019 19:50 Rail Away

  In de 200e aflevering komt alles samen waar Rail Away al ruim twintig jaar voor staat: milieuvriendelijk reizen per trein door prachtige landschappen en pittoreske plaatsjes, ondersteund door sfeervolle muziek en een rustgevende stem. Kortom: slow-tv in optima forma. De 200e aflevering komt vanuit hét treinenland bij uitstek: Zwitserland. De jubileumuitzending gaat van start met een stoomlocomotief op het Furka-bergmassief, waardoor vervlogen tijden herleven. Voor de 200e aflevering is gebruik gemaakt van een speciale Cineflex-camera die onder een helikopter hangt. Daarmee zijn unieke beelden gemaakt van de Gornergratbahn. De wereldberoemde 'Glacier Express' biedt een prachtig zicht op de Zwitserse bergwereld en rijdt vlak langs de grootste ijsmassa van de Alpen, die maar liefst 23 kilometer lang is. Vanuit Zermatt gaat de kijker langs dichte bossen en alpenweide naar een spectaculaire hoogte van 3089 meter. Eenmaal boven weet de reiziger zich omringd door 29 toppen van meer dan 4000 meter hoog, met natuurlijk het uitzicht op de 'koning der bergen': de Matterhorn. Als feestelijk eerbetoon zendt de EO in de nacht van 11 op 12 januari de hele nacht Rail Away uit, van 23:45 tot 05:30 uur. Tijdens deze nacht doorkruis je per trein de wereldkaart met van elk continent twee afleveringen uit een recent of ver verleden, en uit Europa zelfs vijf.

 • 8/1/2018 19:50 Rail Away

  Vijf prachtige nieuwe afleveringen van Rail Away doorkruisen divers Europa. Elke aflevering volgt een spoorlijn en laat de kijker vanuit deze leidraad kennismaken met landschappen, culturen en toeristische bezienswaardigheden. In de eerste nieuwe aflevering bereizen we in een winterse aflevering het Oostenrijkse Salzburgerland. Gevolgd op dinsdag door een reis door de ongerepte natuur van midden-Zweden, door de provincie Dalarna. Op woensdag staan de deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen in het oosten van Duitsland op het programma, in het spoor van de hervormer Maarten Luther. De week sluit af met twee zomerse afleveringen uit Kroatië: vanuit hoofdstad Zagreb via de groene binnenlanden naar het blauwe water van havenstad Split. Maandag 8 januari - Oostenrijk: Pinzgauer Lokalbahn: Zell am See - Krimml De trein reist van de Pinzgauer Lokalbahn door het Oostenrijkse Salzburgerland. Er volgt een korte kennismaking met Zell am See. Vanaf de halte Areitbahn vertrekt een stoeltjeslift naar de Schmittenhöhe, de ‘huisberg’ van Zell am See. Boven op de berg staat de Sissi-kapel, gebouwd ter gelegenheid van een bezoek van de bekende Oostenrijkse keizerin. De treinroute voert door het Pinzgauer dal. Dat vormt deels de noordgrens van het Nationale Park Hohe Tauern. Het einddoel Krimml komt steeds dichterbij. Het dorp is bekend van de watervallen, die met een verval van 380 meter de hoogste in Europa zijn.

 • 6/11/2013 19:55 Rail Away

  Aflevering: Groot-Brittannië: Edinburgh-Londen Wie oog in oog komt te staan met de Royal Scotsman zal het gevoel hebben terug te keren in vroegere tijden. De trein trekt treinliefhebbers over de hele wereld door zijn rijke historie en ongekende luxe. De route gaat van Edinburgh naar Londen. Op zijn route stopt de trein voor bezoeken aan kastelen en prachtige landhuizen. Na een bezoek aan het nationaal spoorwegmuseum in York volgt de trein de route van de Thames naar Londen.

 • 9/10/2013 19:55 Rail Away

  Serie documentaires (tt888, ook in HD) over markante spoorlijnen overal ter wereld. Er wordt een traject afgelegd waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. Afl.: Israel: Jeruzalem-Haifa. Vanuit het religieuze centrum van de wereld, Jeruzalem, vertrekken we naar de moderne stad Tel Aviv. De historische havenplaats Jaffa en de markt in Tel Aviv zijn beide zeer kleurrijk. Vanuit Tel Aviv voert de reis ons langs de mooie kustlijn en deze komt uit in Haifa. Op dit traject worden supermoderne treinen ingezet. Op het strand van Caesarea zonnen toeristen bij een aquaduct. Romeinse opgravingen onthullen bovendien een schitterend bewaard gebleven amfitheater uit de Romeinse tijd.

 • 25/9/2013 19:50 Rail Away

  Aflevering: Noorwegen: Oslo-Finse Door het besneeuwde land een reis van Oslo naar het toppunt van de Noorse wintersport. Onbereikbaar voor ander verkeer ligt daar het beroemde Finse hotel, waar de trein de enige verbinding met de buitenwereld is.

 • 10/4/2013 19:55 Rail Away

  Rail Away neemt haar kijkers al 18 jaar iedere aflevering mee op een treinroute van de ene naar de andere stad. In april zendt de EO drie afleveringen uit met een nieuw format: de Rail Away Citytrips. In deze afleveringen blijft de kijker in één stad en maakt een aantal uitstapjes stad. De reis komt telkens weer terug in de stad, waardoor een portret van deze mooie steden door de uitzendingen heen is verweven. Alle uitstapjes van Rail Away vinden plaats over de rails, al is het niet altijd met een echte trein... De kijker maakt in de Citytrips kennis met Lugano, Lissabon en Innsbruck. -Lugano, Zwitserland 10 april Een vleugje Italiaans 'dolce vita' gecombineerd met de Zwitserse degelijkheid. Zo wordt het leven in het Italiaans-sprekende kanton Tessin in Zwitserland gekenmerkt. Rail Away Citytrips gaat naar het schitterende Lugano, en maakt tochten rondom het Meer van Lugano. -Lissabon, Portugal - 17 april De Portugese hoofdstad Lissabon kent een ideale combinatie van mediterrane sfeer en het leven in een bruisende havenstad aan de Atlantische Oceaan. In de Rail Away Citytrips onder andere een rit met de bekende gele tram 28. -Innsbruck, Oostenrijk - 24 april Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en biedt de bezoeker een aantal bijzondere bestemmingen die vanuit de stad via de rails bereikt kunnen worden. Reden genoeg voor een bezoek van Rail Away Citytrips. In deze aflevering onder andere een rit richting de Brennerpas. Rail Away is inmiddels een begrip onder treinliefhebbers. De serie doet bijzondere spoorlijnen aan en vertelt wetenswaardigheden over de treinen en hun routes. Er is daarnaast veel aandacht voor de bijzondere landschappen en culturen waar de spoorlijnen doorheen lopen. Vanaf april zendt de EO naast het huidige format ook de Citytrips uit.

 • 5/4/2012 19:55 Rail away (Zwitserland, Bernina Express 1: Chur - Bever)

  Vanaf vanavond reist Rail Away in nieuwe afleveringen per trein de wereld over. Het programma volgt bekende spoorlijnen door Midden- en Oost-Europa en Azië. Ze voeren de passagiers langs prachtige gebouwen en door de mooiste natuurgebieden. Rail Away is al vijftien jaar de wereldreis per trein... vanuit je luie stoel! In de eerste aflevering van het nieuwe seizon de Bernina Express in Zwitserland. Die maakt deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst, en niet zonder reden. Het startpunt is Chur, hoofdstad van het kanton Graubünden en oudste stad van Zwitserland. De trein volgt de rivieren de Rijn en de Albula en rijdt langs steile afgronden en diepe kloven. De 144 bruggen van de spoorlijn zijn stuk voor stuk architectonische hoogstandjes van meer dan een eeuw oud. Na het passeren van de bijna zes kilometer lange Albulatunnel bereikt de trein het dorpje Bever in het dal van Engadin.

 • 18/1/2019 19:50 Rail Away

  Aflevering 5 - Documentairereeks over markante spoorlijnen. Frankrijk: Annecy - St.-Gervais-les-Bains - Bellevue. Per spoor doorkruisen we het gebied Savoie Mont Blanc. Met een klein tandradbaantje reizen we dwars door een besneeuwde bergwereld en dichte naaldbossen richting de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc. De reis begint in de levendige provinciestad Annecy, ook wel het Venetië van de Alpen genoemd. Een prachtig, oud stadje met pittoreske winkels en middeleeuwse straatjes. Wij stappen op de trein naar het oosten, richting het Mont Blancmassief. Het eerste deel reizen we met de SNCF, de Franse Spoorwegen. Daarna stappen we in St.-Gervais-les-Bains over op de Tramway du Mont-Blanc. Met dit kleine tandradbaantje rijden we naar het hooggelegen stationnetje Bellevue. De Mont Blanc had trouwens lang de bijnaam Montagne Maudite, de vervloekte berg.

 • 18/1/2019 13:45 Rail Away

  Aflevering 4 - Documentairereeks over markante spoorlijnen. Zwitserland: Grindelwald-Kleine Scheidegg-Jungfraujoch. Deze sneeuwaflevering in het winterse Berner Oberland begint in het gletsjerdorp Grindelwald. Al vanaf 1850 werd Grindelwald bezocht door Engelse toeristen. Met de komst van de trein, rond 1900, kwamen er steeds meer vakantiegangers naar dit dorp. Dat gold ook voor de Nederlandse koninklijke familie. Aan het eind van de jaren dertig brachten prinses Juliana en prins Bernhard, met een hele jonge prinses Beatrix, hun skivakantie door in Grindelwald. In deze aflevering worden bijzondere filmopnamen uit die tijd getoond. Zo is de kleine prinses Beatrix in Grindelwald te zien in een kinderwagen die door een sint-bernardshond wordt voortgetrokken.

 • 17/1/2019 19:50 Rail Away

  Aflevering 4 - Documentairereeks over markante spoorlijnen. Zwitserland: Grindelwald-Kleine Scheidegg-Jungfraujoch. Deze sneeuwaflevering in het winterse Berner Oberland begint in het gletsjerdorp Grindelwald. Al vanaf 1850 werd Grindelwald bezocht door Engelse toeristen. Met de komst van de trein, rond 1900, kwamen er steeds meer vakantiegangers naar dit dorp. Dat gold ook voor de Nederlandse koninklijke familie. Aan het eind van de jaren dertig brachten prinses Juliana en prins Bernhard, met een hele jonge prinses Beatrix, hun skivakantie door in Grindelwald. In deze aflevering worden bijzondere filmopnamen uit die tijd getoond. Zo is de kleine prinses Beatrix in Grindelwald te zien in een kinderwagen die door een sint-bernardshond wordt voortgetrokken.

Twitter #railaway
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...