Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Opgelicht?!

Opgelicht?! op tvAflevering 3 - Magazine over oplichtingspraktijken van bedriegers en fraudeurs
Details
Datum / Tijddinsdag 26 februari 2019 van 21:25 tot 22:20
SubgenreMagazine
Uitzending gemistOpgelicht?! gemist
Jaar2019
PresentatieJaap Jongbloed
Op Twitter@opgelicht
Hashtag#opgelicht
Meer uitzendingen

Opgelicht?! gemist

 • 19/2/2019 21:30 Opgelicht?!

  Vanavond onder andere in Opgelicht?!: - Tellerstanden wijzigen fluitje van een cent Hermanrud toonde aan dat het een fluitje van een cent is om tellerstanden te wijzigen en die dan op simpele wijze in een officieel rapport te noteren. Hij stapte met zijn bevindingen, en die van Opgelicht?! naar de minister van infrastructuur van Zweden, Tomas Eneroth. In onze uitzending van komende dinsdag verklaart de minister: 'Ik vind het onacceptabel. Informatie in databases moet kloppen en het mag niet eenvoudig zijn om dat aan te passen.' In Opgelicht?! de laatste stand van zaken over de nieuwe wet in Zweden, en ook aandacht voor de vraag waarom het 5 jaar nadat tellerstandfraude in Nederland strafbaar is gemaakt, het nog steeds zo makkelijk en vaak kan voorkomen. Niet alleen wordt een auto met teruggedraaide teller ten onrechte te duur voor een consument, het heeft ook gevolgen voor de veiligheid, wanneer onderdelen als een distributieriem niet tijdig worden vervangen. - Ook in de uitzending: bedroefde moeder waarschuwt voor wanpraktijken van eigen zoon Wanneer bij Opgelicht?! klachten binnenkomen over Eric J., die als personal trainer werkzaam is in Alphen a.d. Rijn en Hoofddorp, gaat er meteen een belletje rinkelen. In 2016 werd hij door Opgelicht geconfronteerd met zijn wandaden, hij bracht een kinderboerderij op de rand van faillissement en bedonderde bedrijven. De nieuwe klachten zijn van een andere aard, J. zoekt slachtoffers uit via dating apps, met het doel geld van zijn nieuwe liefdes af te troggelen. Opgelicht?! sprak inmiddels met zijn diepbedroefde moeder, die het helemaal gehad heeft met de praktijken van haar zoon. Zo zegt ze in de uitzending: 'het ergste dat hij mij heeft aangedaan is dat hij de rekening van mijn moeder heeft leeggehaald'. Opgelicht?! gaat op zoek naar Eric j.

 • 12/2/2019 21:25 Opgelicht?!

  Vanaf vanavond is Opgelicht?! weer elke dinsdag om 21:25 uur te zien op NPO 1. In dit programma gaat het over oplichtingspraktijken van bedriegers en fraudeurs. - Fraude met DNA-test Je schraapt met een wattenstaafje langs je wang, betaalt 35 euro en na twee weken krijg je een analyse van je DNA. Tenminste dat zou je denken als je de DNA Healthtest bestelt bij 123 Healthy in Bussum. Opgelicht?! ontdekte dat er van alles mis is met deze tests. Enkele gedupeerden, die twee keer de test deden, kregen in beide gevallen geheel andere resultaten thuisgestuurd. Hierop besloot Opgelicht?! zelf een test te doen en ook die uitslagen bleken verrassend. In deze uitzending zijn beelden van deze 'proefpersonen' en een specialist die verbonden is aan het UMC in Utrecht, en alles behalve voorstander is van deze test, te zien. - iPhone gekocht met vals geld Het lijkt een Bananasplit grap: iemand koopt je iPhone, maar blijkt met vals geld betaald te hebben. En de volgende dag zie je je eigen iPhone op Marktplaats staan. Maar het was geen geintje, het is een waargebeurd verhaal. Gelukkig belden de gedupeerden Opgelicht?! en kwamen wij in actie. We zetten een val op voor de aanbieder van het mobieltje en riepen de hulp in van de politie. Met een spectaculaire arrestatie tot gevolg. - Opnieuw klachten over WhatsApp-fraude Ook in deze uitzending: aandacht voor WhatsApp-fraude. Op de redactie van stromen de klachten binnen. Onder andere van een gedupeerde die vertelt dat hij een appje kreeg van zijn baas met het verzoek om geld over te maken. Dat deed hij dus ook. Groot was zijn verbazing, toen de volgende dag bleek dat zijn baas hem helemaal geen bericht had gestuurd. Wat er aan de hand is, legt het hoofd van het cyberteam van de Amsterdamse politie uit. - Rechtszaak tegen teckelfokkers En het laatste nieuws over een rechtszaak tegen de teckelfokkers, waar Opgelicht?! meerdere keren aandacht aan besteedde. Ook volgden we uitgebreid de rechtszaak tegen adressenfraudeur Tolunay A. Wij lieten al eerder zijn dubieuze handelwijze zien, onlangs moest hij zich verantwoorden voor de rechter.

 • 11/12/2018 21:25 Opgelicht?!

  Vanavond onder andere in Opgelicht?!: Wie een auto koopt die uit het buitenland is geïmporteerd, loopt groot risico dat er met de kilometerteller is gesjoemeld. Dat zegt Martin Huisman van de Vereniging Aanpak Tellerfraude. Bij een actie met de verborgen camera werd geconstateerd dat bij een garage in Raalte maar liefst 6 auto's stonden waarvan de kilometertellerstand aanwijsbaar is teruggedraaid. De auto's komen uit Zweden, waar ze een hogere kilometerstand bleken te hebben dan waarmee ze in Nederland worden aangeboden. Kopers betalen dan te veel voor zo'n auto, en een hoge kilomterstand heeft gevolgen voor het onderhoud. In Opgelicht?! sombere berichten over de aanpak van dit soort fraude en een confrontatie met de verkoper van de auto's. Zeeuwse babbelaar Jan de Kuijper viert zijn 60-jarig jubileum als oplichter. Jarenlang zag hij kans onder de radar te opereren, samen met zijn vrouw Mies. Zijn geschiedenis lijkt op het plot van een jongensboek. Hij was betrokken bij diefstal van een kostbaar meesterwerk van schilder Rubens, drukte miljoenen aan valse dollars en wist talloze Nederlandse zakenlieden tonnen aan beleggingsgeld uit de zak te praten. Maar zijn recente zwendelpraktijken zijn minder schilderachtig. Zo koopt hij zogenaamd huizen, maar komt niet met geld over de brug. Hij weet meer dan 11 maanden in een hotel te dineren en te slapen, zonder te betalen. In Opgelicht?! een portret van creatieve Zeeuwse babbelaar. Een verhaal zonder goede afloop, zoals het nu lijkt.

 • 4/12/2018 21:25 Opgelicht?!

  Vanavond in Opgelicht?!: De World Travel Academy biedt jonge vrouwen die stewardess willen worden een peperdure cursus aan, alleen blijkt na onderzoek van Opgelicht?! dat deze niet erkend wordt door luchtvaartmaatschappijen. Opgelicht?! ging undercover om te kijken of en hoe jonge meiden met halve waarheden en hele leugens in de val worden gelokt. Ook in deze uitzending: als je je auto verkoopt via 'bestedealvooruwauto.nl' wordt deze aangeboden aan tenminste 750 bedrijven. Althans, dat zeggen de eigenaren van de website. Maar in de praktijk komen die auto's maar bij twee bedrijven terecht, en die zijn heel toevallig eigendom van de eigenaren van... bestedealvooruwauto.nl. Ook duiken er gebreken op aan je auto en keldert de prijs! Opgelicht?! legt de werkwijze van de twee ambitieuze jonge eigenaren bloot. Zo kwamen we terecht in een wereld van onterechte annuleringskosten, verzonnen schades en regelrechte bedreiging. - Malafide schoorsteenvegers Vijf december nadert, een mooi moment om nog even je schoorsteen te laten vegen. Helemaal als je je realiseert dat er in Nederland zes schoorsteenbranden per dag plaatsvinden. Maar kijk uit wie je je dak op stuurt! Malafide schoorsteenvegers rekenen woekertarieven en leveren vaak nog slecht werk ook.

 • 27/11/2018 21:25 Opgelicht?!

  Je zoekt een bedrijf dat je kan helpen met het opruimen van een ruimte. Het bedrijf belooft dat de spullen naar de kringloop of de milieustraat worden gebracht, maar in werkelijkheid worden ze gedumpt langs de weg waardoor jij een boete van de gemeente krijgt. Ook in de uitzending: malafide webshops. Hoe herken je ze?

 • 20/11/2018 21:25 Opgelicht?!

  Vanavond onder andere in Opgelicht?!: In de uitzending vanavond meerdere gedupeerden die een aanbetaling deden voor een leaseauto. Maar op het moment dat ze deze eindelijk op konden halen bij vestigingen in Duiven en Bilthoven, bleek dat er helemaal geen auto's waren en eigenaar Evert Hamoen was niet meer bereikbaar. Opgelicht?! ging op zoek! In Nederland zijn steeds meer bedrijven slachtoffer van zogenaamde CEO-fraude. Hierbij ontvangen medewerkers van een bedrijf een mail van de baas, dat ze met spoed geld over moeten maken naar een bepaalde rekening. En die blijkt van een fraudeur te zijn. Hoe geraffineerd criminelen daarbij te werk gaan, legt ethisch hacker Stan Hegt uit. Young Mothers Magazine is een tijdschrift voor en door jonge moeders. Oprichter Luwen Croes doet er alles aan de bladen in de winkel te krijgen, maar helaas blijkt ze een hoop medewerkers niet te betalen. De schade loopt in de tienduizenden euro’s. Merkwaardig, omdat ze wel geld lijkt te hebben om met een privéjet naar een fashionweek in Parijs te gaan. Opgelicht?! wilde weten hoe dat zit en traceerde haar. Verder exclusieve beelden van een actie van de politie waarbij een bende internetoplichters wordt opgerold.

 • 13/11/2018 21:25 Opgelicht?!

  Je doet alsof je je autosleutel kwijt bent en zonder dat er iets over wordt gevraagd zijn vaklui bereid om je auto te komen openen. Je kunt zelfs sleutels laten bijmaken zonder dat je je hoeft te legitimeren. Ons eigen onderzoek toont aan: alle auto's zijn te jatten! Ook in de uitzending: hoe bescherm je apparaten die gekoppeld zijn aan het internet, bijvoorbeeld een camera of horloge, tegen hackers?

 • 25/9/2018 21:25 Opgelicht?!

  Heel af en toe komt er bij Opgelicht?! een klacht binnen die te ver gezocht lijkt om waar te zijn. Zoals die van een vrouw uit Rotterdam. Ze verhuurde via de firma Snappcar haar Audi aan een particulier, en kwam er daarna net op tijd achter dat die haar auto door wilde verkopen. Toen bleek vervolgens dat de huurster van haar auto gebruik maakte van een vals rijbewijs. Eigen onderzoek van Opgelicht?! toont aan dat dat inderdaad heel makkelijk kan. Een van onze medewerkers maakte een account aan bij Snappcar onder een valse naam. Een eveneens vervalst rijbewijs werd geupload naar de site, en we gebruikten een fake adres. Geen probleem, het account werd aangemaakt. Met al deze valse gegevens lukte het ons vervolgens zonder enig probleem om een auto te huren. Auto van een ander op naam Met in ons achterhoofd het verhaal van de gedupeerde, wiens Audi zonder haar toestemming te koop werd aangeboden, besloten we ook te onderzoeken hoe autoverkoop in zijn werk gaat. En wat bleek: het is eenvoudig om een auto die niet van jou is, met een paar simpele handelingen op je naam te zetten. Hoe dat precies in zijn werk gaat en reacties van Snapcarr en de RDW alsmede van ongeruste autoverhuurders zie je vanavond in opgelicht?!

 • 18/9/2018 21:30 Opgelicht?!

  Vanavond: steeds meer slachtoffers cybercrime en politiek geschokt door malafide teckelfokkers. 'Sluiten die boel.' 'Fokverbod.' Politici reageren ongekend boos en geschokt op de inbeslagname in Hongarije van 106 teckels van kennels 'Van de Vliegende Kiep' en 'Wie anders' uit Woerden. Ze waren aangetroffen in kleine kooien en zelfs in verhuisdozen. De eigenaars, die tot voor kort gewoon in ons land hun praktijken uitvoerden, waren naar nog maar net het buitenland uitgeweken, toen de Hongaarse autoriteiten een inval deden.

 • 11/9/2018 21:25 Opgelicht?!

  'Opgelicht?!' onderzocht klachten over de stal 'Marestables' van Maureen Lamers. Met de arrestatie van belastingadviseur Sjoerd Slager in augustus dit jaar, kwam er voorlopig een eind aan zijn financiële wanpraktijken. Men dook in de wereld van snel geld verdienen voor jongeren. Naar aanleiding van onze spraakmakende reportage over wildwestpraktijken van malafide slotenmakers, die hoge bedragen tot wel 2.000 euro rekenen voor een nieuw slot, kregen we veel nieuwe klachten binnen.

Twitter #opgelicht
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...