Sluit venster

Youtube

Sluit venster

EenVandaag

EenVandaag: o.a. op latere leeftijd zwanger op tvHerhaling. Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag:

- Op latere leeftijd zwanger: hoe en waarom?

De groep Nederlandse vrouwen die op latere leeftijd een baby krijgt, groeit hard. Een groot deel van deze groep wordt zwanger door IVF. Laat moederschap is vaak maakbaar moederschap. Veertig jaar geleden werd in Groot Brittanniƫ de eerste IVF baby Louise Brown geboren. Vijf vragen over moeder worden op latere leeftijd aan Larissa Pans, schrijver van het boek Onbeperkt vruchtbaar. Zij ging op zoek naar de uiterste houdbaarheidsdatum van het moederschap. "Als je 52 bent en in goede gezondheid zie ik geen obstakels. Als je rookt en overgewicht hebt op je 30ste heb je een groter probleem."

- Is het doek voor het Rob Scholte Museum definitief gevallen?

Het eind van het Rob Scholte Museum in Den Helder lijkt te zijn aangebroken. De politie en een deurwaarder verwijderde de kunstenaar dinsdag uit zijn huis in Den Helder. Hiermee hoopt de gemeente dat er een einde is gekomen aan een langdurig conflict met Ć©Ć©n van Nederlands bekendste kunstenaars. Scholte zelf geeft de moed nog niet op.

- Ali Rizvi: 'Moslims deugen, de Islam niet'

Als klein jongetje groeide Ali Rizvi op in Saoedi-ArabiĆ«, niet ver van de plek waar handen en hoofden op straat werden afgehakt door de religieuze politie. "They called it chop chop square." AliĀ’s ouders zijn moslims, komen uit Pakistan en werkten lange tijd in het land dat geldt als de geboorteplaats van de Islam: Saoedi-ArabiĆ«. Als Ali vraagt of dat handen afhakken wellicht in de Koran staat, schrikken zijn ouders. Die zeggen dat de Koran over liefde gaat en kennen die passages niet. Op zijn veertiende leest hij voor het eerst een vertaling en ontdekt dat handen afhakken bij diefstal, steniging bij overspel en de dood voor afvalligheid letterlijk in de heilige schrift staat. Jaren later verlaat hij het geloof en nu is er zijn boek: 'De atheistische moslim, van geloof naar rede.'

- Opiniepanel: Ā’50-plus ouders niet goed voor kindĀ’

Steeds meer vrouwen krijgen een baby op oudere leeftijd. De leden van het EenVandaag Opiniepanel zetten hun vraagtekens bij deze ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek onder 19.000 mensen. Meer dan driekwart (78%) lijkt het over het algemeen niet zo goed voor het kind als het een moeder van 50 jaar of ouder heeft als het geboren wordt. Tweederde van de ondervraagden (67%) vindt dat dit ook voor 50-plus vaders geldt.
Details
Datum / Tijdzondag 22 april 2018 van 01:10 tot 01:40
SubgenreActualiteitenmagazine
Uitzending gemistEenVandaag gemist
Jaar2018
LinkOfficiële website
Op Twitter@eenvandaag
Hashtag#eenvandaag
Meer uitzendingen
Meer...

EenVandaag gemist

 • 19/4/2018 01:15 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - PvdA kondigt koerswijziging aan: een ruk naar links Bij de PvdA wordt weer gelachen. Het rouwproces na het mega-verlies van 29 zetels lijkt grotendeels achter de rug. Nu is het de tijd om met nieuwe plannen te komen. Plannen die weer ouderwets rood aanvoelen: sociaaldemocratische plannen, waarin wordt opgekomen voor hen die het minder hebben. Oude idealen aangepast aan deze tijd. De PvdA maakt een ruk naar links. "Ik denk dat we helderder moeten maken dat het tijd is voor verandering", zegt partijleider Lodewijk Asscher. Vandaag presenteert de PvdA het eerste concrete plan: een aanpassing op de pensioenwet. Lodewijk Asscher wil dat werkenden met een laag inkomen eerder kunnen stoppen. Hij wil de koppeling tussen de levensverwachting en de pensioenleeftijd zoals het kabinet dat wil loslaten. "Als we nu een jaar ouder worden, moet je ook een jaar langer werken. Dat vind ik zonde. Het is fijn als we ook van het leven kunnen genieten," zegt Asscher. - Overleden familieleden Tweede Wereldoorlog komen na 79 jaar weer 'tot leven' De pijnlijke herinneringen aan de oorlog en de overleden familie van Mimi Dwinger en Barend Boers zaten jarenlang opgesloten in een koffer. Nu, 79 jaar later, gaat de koffer open en zien de kinderen van Mimi en Barend hun familieleden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht, weer 'tot leven komen' op oude beelden. - Verzekeraar Aegon eist groenere koers van Shell Shell ligt onder vuur van haar eigen aandeelhouders vanwege het uitblijven van een groenere koers en het naleven van het klimaatakkoord van Parijs. Verzekeraar Aegon - dat met Ā€ 315 miljard aan beheerd vermogen een van de grootste beleggers van Nederland is - steunt de aandeelhoudersresolutie die Shell dwingt zijn investeringsbeleid aan te passen op het klimaatakkoord. Dat is tegen het zere been van het bestuur van de oliegigant. Zij riepen aandeelhouders afgelopen maandag nog op om juist tegen de Ā“groeneĀ” resolutie te stemmen op de aandeelhoudersvergadering. Nu Aegon dat advies in de wind slaat lijkt er een opmerkelijke ommekeer gaande te zijn. - "Opnieuw misstanden en zelfs mishandeling in verpleeghuis van Humanitas" Volgens bronnen die dagblad Trouw heeft gesproken zijn verschillende bewoners van verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam het afgelopen jaar mishandeld. Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk ontkent de beschuldigingen. "Het is allemaal uit zijn verband gerukt". Het kwam volgens een klokkenluider meerdere keren voor dat medebewoners en verzorgend personeel de bejaarde bewoners agressief benaderden. In sommige gevallen was er zelfs sprake van fysiek geweld, meldt Trouw. Sommige demente ouderen in De Leeuwenhoek lopen rond met blauwe plekken en striemen en er zou sprake zijn van diefstal, intimidatie en het weggooien van medicijnen.

 • 18/4/2018 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - PvdA kondigt koerswijziging aan: een ruk naar links Bij de PvdA wordt weer gelachen. Het rouwproces na het mega-verlies van 29 zetels lijkt grotendeels achter de rug. Nu is het de tijd om met nieuwe plannen te komen. Plannen die weer ouderwets rood aanvoelen: sociaaldemocratische plannen, waarin wordt opgekomen voor hen die het minder hebben. Oude idealen aangepast aan deze tijd. De PvdA maakt een ruk naar links. "Ik denk dat we helderder moeten maken dat het tijd is voor verandering", zegt partijleider Lodewijk Asscher. Vandaag presenteert de PvdA het eerste concrete plan: een aanpassing op de pensioenwet. Lodewijk Asscher wil dat werkenden met een laag inkomen eerder kunnen stoppen. Hij wil de koppeling tussen de levensverwachting en de pensioenleeftijd zoals het kabinet dat wil loslaten. "Als we nu een jaar ouder worden, moet je ook een jaar langer werken. Dat vind ik zonde. Het is fijn als we ook van het leven kunnen genieten," zegt Asscher. - Overleden familieleden Tweede Wereldoorlog komen na 79 jaar weer 'tot leven' De pijnlijke herinneringen aan de oorlog en de overleden familie van Mimi Dwinger en Barend Boers zaten jarenlang opgesloten in een koffer. Nu, 79 jaar later, gaat de koffer open en zien de kinderen van Mimi en Barend hun familieleden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht, weer 'tot leven komen' op oude beelden. - Verzekeraar Aegon eist groenere koers van Shell Shell ligt onder vuur van haar eigen aandeelhouders vanwege het uitblijven van een groenere koers en het naleven van het klimaatakkoord van Parijs. Verzekeraar Aegon - dat met Ā€ 315 miljard aan beheerd vermogen een van de grootste beleggers van Nederland is - steunt de aandeelhoudersresolutie die Shell dwingt zijn investeringsbeleid aan te passen op het klimaatakkoord. Dat is tegen het zere been van het bestuur van de oliegigant. Zij riepen aandeelhouders afgelopen maandag nog op om juist tegen de Ā“groeneĀ” resolutie te stemmen op de aandeelhoudersvergadering. Nu Aegon dat advies in de wind slaat lijkt er een opmerkelijke ommekeer gaande te zijn. - "Opnieuw misstanden en zelfs mishandeling in verpleeghuis van Humanitas" Volgens bronnen die dagblad Trouw heeft gesproken zijn verschillende bewoners van verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam het afgelopen jaar mishandeld. Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk ontkent de beschuldigingen. "Het is allemaal uit zijn verband gerukt". Het kwam volgens een klokkenluider meerdere keren voor dat medebewoners en verzorgend personeel de bejaarde bewoners agressief benaderden. In sommige gevallen was er zelfs sprake van fysiek geweld, meldt Trouw. Sommige demente ouderen in De Leeuwenhoek lopen rond met blauwe plekken en striemen en er zou sprake zijn van diefstal, intimidatie en het weggooien van medicijnen.

 • 18/4/2018 01:15 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - Speciale woongroepen onder druk: 'Het is mijn vangnet als het even niet gaat' Ouders van kinderen met een verstandelijke, psychische of meervoudige beperking, die zelf een woongroep oprichten en samen de zorg inkopen. Halverwege de jaren 90 kwamen deze initiatieven voor het eerst van de grond. Ontstaan om zelf de regie te houden over zorg, of omdat een zorginstelling niet aan de behoeften voldoet. Inmiddels zijn er tussen de 300 en 500 wooninitiatieven van ouders voor kinderen. Het Sociaal Cultureel Planbureau deed er onderzoek naar en pleit voor meer ondersteuning. - Seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging krijgen Het moet makkelijker worden voor senioren om een hypotheek te krijgen. Dat vindt de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garanties (NHG). NHG introduceert vandaag een NHG-garantie waardoor ouderen die een huis willen kopen onder bepaalde voorwaarden ruimere mogelijkheden krijgen. Ā“We zien nu teveel ouderen die graag willen verhuizen naar een kleinere toekomstbestendige woning, maar moeite hebben met de financiering bij de bankĀ”, zegt Arjen Gielen, directeur van NHG bij EenVandaag. - Raad voor de Rechtspraak: Gang naar de rechter wordt onbetaalbaar Meer en meer mensen en bedrijven zien af van een gang naar de rechter, simpelweg omdat de kosten daarvan te hoog zijn. De kosten, griffierechten genoemd, wegen vaak niet op tegen het bedrag dat men via de rechter wil opeisen. Griffierechten zouden daarom drastisch verlaagd moeten worden, aldus Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. De Raad voor de Rechtspraak constateert een flinke afname van het aantal rechtszaken, vooral daar waar een klein financieel belang in het geding is. Volgens de Raad zijn de hoge kosten een belangrijke reden om niet naar de rechter te stappen. Dit terwijl het kabinet juist pleit voor een laagdrempelige toegang tot het rechtssysteem. - Erik Scherder: 'Kinderen, ga buiten spelen' Kinderen spelen nauwelijks nog buiten. Dat blijkt uit onderzoek van Kantal Public in opdracht van stichting Jantje Beton. Het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt is gedaald van 20 procent naar 14 procent. Zorgelijk, vindt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Ongeveer 30 procent van de kinderen speelt nooit of maar Ć©Ć©n keer per week buiten. Vijf jaar geleden was dat nog 20 procent. Jantje Beton wil dat kinderen minstens een uur per dag buiten spelen. Scherder is het daar helemaal mee eens. "Buiten spelen is ontzettend belangrijk. Er is in het verleden onderzoek gedaan naar de relatie tussen buiten spelen en de ontwikkeling van het kind. Hieruit blijkt dat kinderen zich door buiten te spelen sociaal en emotioneel sterker ontwikkelen. Zo moeten kinderen bijvoorbeeld ruzies die ontstaan bij het spelen weer bijleggen. Juist de ontwikkeling van het invoelend vermogen is heel belangrijk voor kinderen."

 • 17/4/2018 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - Speciale woongroepen onder druk: 'Het is mijn vangnet als het even niet gaat' Ouders van kinderen met een verstandelijke, psychische of meervoudige beperking, die zelf een woongroep oprichten en samen de zorg inkopen. Halverwege de jaren 90 kwamen deze initiatieven voor het eerst van de grond. Ontstaan om zelf de regie te houden over zorg, of omdat een zorginstelling niet aan de behoeften voldoet. Inmiddels zijn er tussen de 300 en 500 wooninitiatieven van ouders voor kinderen. Het Sociaal Cultureel Planbureau deed er onderzoek naar en pleit voor meer ondersteuning. - Seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging krijgen Het moet makkelijker worden voor senioren om een hypotheek te krijgen. Dat vindt de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garanties (NHG). NHG introduceert vandaag een NHG-garantie waardoor ouderen die een huis willen kopen onder bepaalde voorwaarden ruimere mogelijkheden krijgen. Ā“We zien nu teveel ouderen die graag willen verhuizen naar een kleinere toekomstbestendige woning, maar moeite hebben met de financiering bij de bankĀ”, zegt Arjen Gielen, directeur van NHG bij EenVandaag. - Raad voor de Rechtspraak: Gang naar de rechter wordt onbetaalbaar Meer en meer mensen en bedrijven zien af van een gang naar de rechter, simpelweg omdat de kosten daarvan te hoog zijn. De kosten, griffierechten genoemd, wegen vaak niet op tegen het bedrag dat men via de rechter wil opeisen. Griffierechten zouden daarom drastisch verlaagd moeten worden, aldus Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. De Raad voor de Rechtspraak constateert een flinke afname van het aantal rechtszaken, vooral daar waar een klein financieel belang in het geding is. Volgens de Raad zijn de hoge kosten een belangrijke reden om niet naar de rechter te stappen. Dit terwijl het kabinet juist pleit voor een laagdrempelige toegang tot het rechtssysteem. - Erik Scherder: 'Kinderen, ga buiten spelen' Kinderen spelen nauwelijks nog buiten. Dat blijkt uit onderzoek van Kantal Public in opdracht van stichting Jantje Beton. Het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt is gedaald van 20 procent naar 14 procent. Zorgelijk, vindt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Ongeveer 30 procent van de kinderen speelt nooit of maar Ć©Ć©n keer per week buiten. Vijf jaar geleden was dat nog 20 procent. Jantje Beton wil dat kinderen minstens een uur per dag buiten spelen. Scherder is het daar helemaal mee eens. "Buiten spelen is ontzettend belangrijk. Er is in het verleden onderzoek gedaan naar de relatie tussen buiten spelen en de ontwikkeling van het kind. Hieruit blijkt dat kinderen zich door buiten te spelen sociaal en emotioneel sterker ontwikkelen. Zo moeten kinderen bijvoorbeeld ruzies die ontstaan bij het spelen weer bijleggen. Juist de ontwikkeling van het invoelend vermogen is heel belangrijk voor kinderen."

 • 17/4/2018 01:10 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - 'Autoverhuurder Bo-rent sjoemelt massaal met roetfilters dieselautoĀ’s' Het grootste autoverhuurbedrijf van Nederland, Bo-rent, heeft uit kostenoverwegingen op grote schaal roetfilters verwijderd uit hun Mercedes-Benz Sprinter-bestelwagens. Dat stellen meerdere bronnen en blijkt uit eigen onderzoek van EenVandaag. Het is wettelijk verboden om roetfilters te verwijderen uit moderne dieselautoĀ’s. Zonder filter stoten deze wagens tot wel vijftig keer meer roet en fijnstof uit. De autoverhuurder ontkent en stelt dat de roetfilters zijn gestolen. EenVandaag huurde in een steekproef negen bestelwagens bij zes verschillende Bo-rentvestigingen. Na inspectie bij roetfilterspecialist Topcats in Lelystad bleek dat bij zeven van de negen gehuurde bestelwagens geen roetfilter aanwezig was. - Zorg schreeuwt om personeel, maar hoge werkdruk jaagt verpleegkundigen weg Terwijl zorginstellingen, zorgopleidingen en het ministerie noodplannen instellen om verpleegkundigen te werven, vertrekken er tegelijkertijd ook alweer tienduizenden per jaar. Van de jongeren die de zorg de rug toekeren wil 60% niet meer terug. De oorzaak: de werkdruk is te hoog en er is te weinig begeleiding. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil het personeelstekort binnen vijf jaar terugdringen naar nul. Maar hoe? - Experts: 'Levensgevaarlijk om robots mensenrechten te geven' Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts. Een van die experts is Koen Hindriks. Hij vindt dat de EU veel te ver gaat met deze regelgevingen. Ā“Mensen denken teveel aan Star Trek en science fiction. Daar zijn we nog ver van verwijderd. We moeten veel meer aandacht besteden aan reĆ«le problemen die komen. Stel dat een robot opereert, wie is dan verantwoordelijk?"

 • 16/4/2018 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - 'Autoverhuurder Bo-rent sjoemelt massaal met roetfilters dieselautoĀ’s' Het grootste autoverhuurbedrijf van Nederland, Bo-rent, heeft uit kostenoverwegingen op grote schaal roetfilters verwijderd uit hun Mercedes-Benz Sprinter-bestelwagens. Dat stellen meerdere bronnen en blijkt uit eigen onderzoek van EenVandaag. Het is wettelijk verboden om roetfilters te verwijderen uit moderne dieselautoĀ’s. Zonder filter stoten deze wagens tot wel vijftig keer meer roet en fijnstof uit. De autoverhuurder ontkent en stelt dat de roetfilters zijn gestolen. EenVandaag huurde in een steekproef negen bestelwagens bij zes verschillende Bo-rentvestigingen. Na inspectie bij roetfilterspecialist Topcats in Lelystad bleek dat bij zeven van de negen gehuurde bestelwagens geen roetfilter aanwezig was. - Zorg schreeuwt om personeel, maar hoge werkdruk jaagt verpleegkundigen weg Terwijl zorginstellingen, zorgopleidingen en het ministerie noodplannen instellen om verpleegkundigen te werven, vertrekken er tegelijkertijd ook alweer tienduizenden per jaar. Van de jongeren die de zorg de rug toekeren wil 60% niet meer terug. De oorzaak: de werkdruk is te hoog en er is te weinig begeleiding. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil het personeelstekort binnen vijf jaar terugdringen naar nul. Maar hoe? - Experts: 'Levensgevaarlijk om robots mensenrechten te geven' Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts. Een van die experts is Koen Hindriks. Hij vindt dat de EU veel te ver gaat met deze regelgevingen. Ā“Mensen denken teveel aan Star Trek en science fiction. Daar zijn we nog ver van verwijderd. We moeten veel meer aandacht besteden aan reĆ«le problemen die komen. Stel dat een robot opereert, wie is dan verantwoordelijk?"

 • 15/4/2018 01:55 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - Oud sekteleden blikken terug op hun tijd bij de Bhagwan Vrije seks, meditatie en het loskomen van dogmaĀ’s. Dat is het ideaal van de volgers van de Indiase goeroe Bhagwan, die begin jaren Ā‘80 een groot stuk land in Oregon betrekken. Het eindigde in een nachtmerrie, maar in een leefgroep in Amsterdam worden zijn methodes nog steeds gevolgd. Wat het paradijs op aarde had moeten worden, eindigde in een ware nachtmerrie. Het intrigerende verhaal rondom Bhagwan en zijn Ā‘sannyasinsĀ’, volgelingen, staat centraal in een zesdelige documentaire. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze en maatschappelijke orde en leider Bhagwan Rajneesh verkondigde een boodschap van radicale individuele bevrijding. Bij een deel van zijn volgelingen nam dat radicale sektarische vormen aan. Daar gaat die documentaire ook over: in Rajeeshpuram, de gemeenschap in Oregon, werd zelfs een speciaal soort politie opgericht, werden mensen gefouilleerd en bewapende de gemeenschap zich. - Jemen: de oorlog die (bijna) geen journalist meer durft te verslaan De Verenigde Naties noemt het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Toch haalt de oorlog in Jemen bijna nooit het nieuws. Journalisten komen er vrijwel niet meer. Toch slaagde de Nederlandse oorlogsverslaggever Lennart Hofman, van de Correspondent, er in om een zeldzaam bezoek te brengen aan het door oorlog verscheurde land. Na anderhalf jaar van voorbereiding lukt het Hofman uiteindelijk om het land binnen te glippen. Met eigen ogen ziet hij hoe de burgeroorlog van Jemen het de hel op aarde heeft gemaakt. - Protesten tegen frackingplannen NAM De kogel is door de kerk: in Groningen gaat de gaskraan dicht - en wel zo snel mogelijk liet Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, onlangs weten. Maar opmerkelijk genoeg kreeg de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) juist op de dag waarop de stop bekend werd gemaakt een nieuwe vergunning om gas te winnen. Het gaat om een klein gasveld op de grens van Groningen en Friesland. Met behulp van de zogenaamde fracking techniek wil de NAM bij Warfstermolen een voorraad gas uit de grond halen. Tot groot ongenoegen van omwonenden en van lokale gemeentes. - In de schulden: Jeroen Dijsselbloem zet zich in als buddy Martin heeft een baan, een auto, een gezin, maar ook een loonbeslag. Dat betekent dat een schuldeiser voor een deel beslag heeft gelegd op zijn salaris. En Martin is niet alleen. Naar schatting krijgen jaarlijks 500.000 mensen te maken met een loonbeslag. Ron Steenkuijl, directielid bij ADG Dienstengroep, werkgever van meer dan 35.000 mensen, ontwikkelde een app die mensen met schulden koppelt aan iemand die ze helpt de financiĆ«n weer op orde te krijgen, een buddy. En niemand minder dan voormalig minister van FinanciĆ«n Jeroen Dijsselbloem doet hier aan mee. - 'Vergeldingsactie Amerikanen is niet voldoende om Assad te stoppen' De Syrische vluchteling Wael Al Saleh komt uit Douma en zag met lede ogen aan hoe zijn stad werd getroffen door een mogelijke gifgasaanval van het Syrische regime van Assad. "De vergeldingsactie van de VS, Frankrijk en Groot-BritanniĆ« zal Assad niet stoppen en haalt dus niks uit." "Het is regelrechte horror. Ik kan niet eens huilen en voorstellen wat er precies gebeurd is. Bijna de hele wereld vecht in SyriĆ«. Burgers worden gedood, en landen testen hun nieuwe wapens. We zijn speelgoed voor hen. Dat maakt mij verdrietig." = "Het regime van Assad heeft ruim de tijd gehad om zich voor te bereiden op de bombardementen en om de militaire locaties te evacueren. Vandaag heeft Assad een demonstratie tegen de Amerikanen op poten gezet om te vieren dat ze de aanval van de Amerikanen hebben overleefd. De inwoners hebben geen kans om de wreedheden van Assad te stoppen."

 • 14/4/2018 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - Oud sekteleden blikken terug op hun tijd bij de Bhagwan Vrije seks, meditatie en het loskomen van dogmaĀ’s. Dat is het ideaal van de volgers van de Indiase goeroe Bhagwan, die begin jaren Ā‘80 een groot stuk land in Oregon betrekken. Het eindigde in een nachtmerrie, maar in een leefgroep in Amsterdam worden zijn methodes nog steeds gevolgd. Wat het paradijs op aarde had moeten worden, eindigde in een ware nachtmerrie. Het intrigerende verhaal rondom Bhagwan en zijn Ā‘sannyasinsĀ’, volgelingen, staat centraal in een zesdelige documentaire. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze en maatschappelijke orde en leider Bhagwan Rajneesh verkondigde een boodschap van radicale individuele bevrijding. Bij een deel van zijn volgelingen nam dat radicale sektarische vormen aan. Daar gaat die documentaire ook over: in Rajeeshpuram, de gemeenschap in Oregon, werd zelfs een speciaal soort politie opgericht, werden mensen gefouilleerd en bewapende de gemeenschap zich. - Jemen: de oorlog die (bijna) geen journalist meer durft te verslaan De Verenigde Naties noemt het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Toch haalt de oorlog in Jemen bijna nooit het nieuws. Journalisten komen er vrijwel niet meer. Toch slaagde de Nederlandse oorlogsverslaggever Lennart Hofman, van de Correspondent, er in om een zeldzaam bezoek te brengen aan het door oorlog verscheurde land. Na anderhalf jaar van voorbereiding lukt het Hofman uiteindelijk om het land binnen te glippen. Met eigen ogen ziet hij hoe de burgeroorlog van Jemen het de hel op aarde heeft gemaakt. - Protesten tegen frackingplannen NAM De kogel is door de kerk: in Groningen gaat de gaskraan dicht - en wel zo snel mogelijk liet Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, onlangs weten. Maar opmerkelijk genoeg kreeg de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) juist op de dag waarop de stop bekend werd gemaakt een nieuwe vergunning om gas te winnen. Het gaat om een klein gasveld op de grens van Groningen en Friesland. Met behulp van de zogenaamde fracking techniek wil de NAM bij Warfstermolen een voorraad gas uit de grond halen. Tot groot ongenoegen van omwonenden en van lokale gemeentes. - In de schulden: Jeroen Dijsselbloem zet zich in als buddy Martin heeft een baan, een auto, een gezin, maar ook een loonbeslag. Dat betekent dat een schuldeiser voor een deel beslag heeft gelegd op zijn salaris. En Martin is niet alleen. Naar schatting krijgen jaarlijks 500.000 mensen te maken met een loonbeslag. Ron Steenkuijl, directielid bij ADG Dienstengroep, werkgever van meer dan 35.000 mensen, ontwikkelde een app die mensen met schulden koppelt aan iemand die ze helpt de financiĆ«n weer op orde te krijgen, een buddy. En niemand minder dan voormalig minister van FinanciĆ«n Jeroen Dijsselbloem doet hier aan mee. - 'Vergeldingsactie Amerikanen is niet voldoende om Assad te stoppen' De Syrische vluchteling Wael Al Saleh komt uit Douma en zag met lede ogen aan hoe zijn stad werd getroffen door een mogelijke gifgasaanval van het Syrische regime van Assad. "De vergeldingsactie van de VS, Frankrijk en Groot-BritanniĆ« zal Assad niet stoppen en haalt dus niks uit." "Het is regelrechte horror. Ik kan niet eens huilen en voorstellen wat er precies gebeurd is. Bijna de hele wereld vecht in SyriĆ«. Burgers worden gedood, en landen testen hun nieuwe wapens. We zijn speelgoed voor hen. Dat maakt mij verdrietig." = "Het regime van Assad heeft ruim de tijd gehad om zich voor te bereiden op de bombardementen en om de militaire locaties te evacueren. Vandaag heeft Assad een demonstratie tegen de Amerikanen op poten gezet om te vieren dat ze de aanval van de Amerikanen hebben overleefd. De inwoners hebben geen kans om de wreedheden van Assad te stoppen."

 • 14/4/2018 01:10 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EĆ©nVandaag: - Bedreigde islamdeskundige Montasser AlDeĀ’emeh: 'Radicale imams gevaar voor samenleving' "Mensen die anderen als afvallige verklaren zijn een gevaar voor de samenleving en de politiek moet die mensen op hun plaats zetten", aldus de bekende Belgische islamdeskundige en voormalig burgerinformant Montasser AlDeĀ’emeh. Hij reageert hiermee op de ophef over uitspraken van Iman Fawaz Jneid, die burgemeester Aboutaleb een afvallige zou hebben genoemd. "Predikers zoals Jneid beseffen te weinig welke invloed ze hebben op jonge zoekende moslims". - Molenaars: 'Drones groot probleem in Kinderdijk' Drones die iedere dag rondvliegen om de beroemde molens van Kinderdijk vast te leggen. Molenaars worden er gek van. Ze hebben last van het geluid en vinden dat hun privacy wordt geschonden. Het probleem speelt al langer en de bewoners stappen nu naar de gemeenteraad voor een oplossing. Het zijn prachtige beelden die toeristen maken van het beroemde Werelderfgoed, YouTube staat vol met dronevideo's. Maar de bewoners zijn het al jaren zat. - Alweer een onderzoek; hoe slecht is alcohol voor je? Is alcohol nou goed voor je, slecht, of heel slecht? Uit een publicatie van het Britse medische tijdschrift The Lancet blijkt dat Ć©Ć©n glas per dag ook al slecht voor je kan zijn. Maar hoe serieus moeten we dit soort onderzoeken nemen? De schadelijke effecten van alcohol op je lichaam zijn volgens dit nieuwe onderzoek vergelijkbaar met die van roken. Uit het onderzoek blijkt dat 0 tot 5 glazen per week geen verkorting van je leven geeft. Maar 5 tot 10, dus ongeveer Ć©Ć©n glas per dag, kost je al een half jaar. In het onderzoek is vooral gekeken naar hart- en vaatziekten. Tot nu toe was onduidelijk of een beetje (gematigd) drinken daar nou wel of niet goed voor was. Nu is dat duidelijk: het is niet goed. Door te drinken, verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een scheur in de aorta. Dat kan allemaal dodelijk zijn.

Twitter #eenvandaag
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...