Sluit venster

Youtube

Sluit venster

EenVandaag

EenVandaag op tvAflevering 96 - Actualiteitenmagazine
Details
Datum / Tijddinsdag 23 april 2019 van 18:15 tot 18:45
SubgenreActualiteitenmagazine
Uitzending gemistEenVandaag gemist
Jaar2019
LinkOfficiële website
Op Twitter@eenvandaag
Hashtag#eenvandaag
Meer uitzendingen
Meer...

EenVandaag gemist

 • 19/4/2019 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EénVandaag: - Voorzitter Khadija Arib maakt zich zorgen om drukte in de Tweede Kamer Er zijn te veel hoofdelijke stemmingen, te veel debatten en er worden te veel moties ingediend; voorzitter Arib maakt zich grote zorgen om de drukte in de Tweede Kamer. "En alles waar je heel veel gebruik van maakt, verliest aan kracht." Uiteraard wil je als Kamerlid jezelf een beetje profileren en voor je achterban duidelijk maken dat je het kabinet flink op de huid zit. Kritische moties, stemmingen en Kamervragen kunnen hierbij helpen. De hoeveelheid daarvan is alleen wel enorm toegenomen de afgelopen jaren. - Intimidatie, geweld en winkeldiefstallen door criminele asielzoekers: Ter Apel is het zat "De Ter Apelers waren tot nu toe geduldig, maar het geduld raakt op", zegt burgemeester Velema. "We raken ons gevoel dat we gastheer zijn kwijt." Hij vindt de overlast buiten proportie en wil een oplossing voor de problemen met criminele asielzoekers. Ongeveer een kilometer buiten Ter Apel, een dorp met ruim 8.000 inwoners, ligt het grootste azc van Nederland. Er leven zo'n 2.000 vluchtelingen. In de gemeente is hier volgens burgemeester Velema breed draagvlak voor, maar dat neemt af door de toenemende overlast van een groep asielzoekers. - Praten over mantelzorg is belangrijk, maar we doen het nauwelijks Je oude moeder helpen met de administratie of de was doen voor een bedlegerige buur: 4,5 miljoen mensen zijn aan het mantelzorgen, van een paar uurtjes per week tot langdurig en intensief. Maar vooraf praten over mantelzorg, dat doet bijna niemand. Maartje van der Kooy (74) voelt zich nog zo fit als een hoentje. Toch heeft ze met haar twee volwassen kinderen een gesprek gevoerd over wat er moet gebeuren als ze in de toekomst wél mantelzorg nodig gaat hebben. - Een tweeling zijn valt niet mee, maar de tweelingcoach kan helpen Op een afstandje lijkt het vaak fantastisch om een tweelingbroer of -zus te hebben. Je hebt altijd je beste vriend of vriendin bij je en bent nooit alleen. Toch is het niet altijd leuk. Dan kan de tweelingcoach hulp bieden. Een tweeling zijn is soms ingewikkeld of zelfs verwarrend. Gerrie en Jannie Vogels zijn al 54 jaar een tweeling. Tegenwoordig kunnen ze het goed met elkaar vinden, maar dat is weleens anders geweest.

 • 19/4/2019 01:20 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EenVandaag: - De Scoot Angels willen een rijbewijs, want de scootmobiel is inmiddels dodelijker dan de motor Het aantal verkeersdoden in Nederland steeg vorig jaar flink, blijkt uit cijfers van CBS. Onder de 678 dodelijke slachtoffers waren opvallend veel mensen met een scootmobiel. Wordt het tijd voor een verplicht rijbewijs voor scootmobielrijders? Gerard van Zwol (62) is captain van de Scoot Angels, een scootmobielclub uit Nijkerk. Hij maakt zich al langer druk over de onveiligheid van scootmobiels in het verkeer. Zelf rijdt hij al 5 jaar als een zonnetje, zegt hij. Maar hij ziet soms mensen rijden waarbij hij zijn hart vasthoudt. "Zeker bij oudere vrouwen houd je soms je hart vast", zegt van Zwol. "Die hebben in hun leven nog nooit een stuur vast gehad en gaan na 5 minuten instructie met een scootmobiel de weg op. Met alle gevaren van dien." - Burgemeester blikt terug op de aanslag op Koninginnedag: 'Deze gebeurtenis laat me nooit meer los' Fred de Graaf was burgemeester van Apeldoorn toen Karst T. tijdens Koninginnedag in 2009 een aanslag pleegde. Zeven mensen overleden, velen raakten gewond. 10 jaar later blikt hij terug. "Het is pijnlijk. Slachtoffers lagen her en der over het kruispunt." Op dertig april is het tien jaar geleden dat Karst T. met zijn Suzuki Swift door de mensenmassa reed en tegen monument de Naald tot stilstand kwam. Hij wilde een aanslag plegen op de leden van het koninklijk huis. Die legden in een cabriobus een feestelijke route af. Fred de Graaf probeert er niet te veel bij stil te staan, maar ook 10 jaar na dato zijn de herinneringen vers.

 • 18/4/2019 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EenVandaag: - De Scoot Angels willen een rijbewijs, want de scootmobiel is inmiddels dodelijker dan de motor Het aantal verkeersdoden in Nederland steeg vorig jaar flink, blijkt uit cijfers van CBS. Onder de 678 dodelijke slachtoffers waren opvallend veel mensen met een scootmobiel. Wordt het tijd voor een verplicht rijbewijs voor scootmobielrijders? Gerard van Zwol (62) is captain van de Scoot Angels, een scootmobielclub uit Nijkerk. Hij maakt zich al langer druk over de onveiligheid van scootmobiels in het verkeer. Zelf rijdt hij al 5 jaar als een zonnetje, zegt hij. Maar hij ziet soms mensen rijden waarbij hij zijn hart vasthoudt. "Zeker bij oudere vrouwen houd je soms je hart vast", zegt van Zwol. "Die hebben in hun leven nog nooit een stuur vast gehad en gaan na 5 minuten instructie met een scootmobiel de weg op. Met alle gevaren van dien." - Burgemeester blikt terug op de aanslag op Koninginnedag: 'Deze gebeurtenis laat me nooit meer los' Fred de Graaf was burgemeester van Apeldoorn toen Karst T. tijdens Koninginnedag in 2009 een aanslag pleegde. Zeven mensen overleden, velen raakten gewond. 10 jaar later blikt hij terug. "Het is pijnlijk. Slachtoffers lagen her en der over het kruispunt." Op dertig april is het tien jaar geleden dat Karst T. met zijn Suzuki Swift door de mensenmassa reed en tegen monument de Naald tot stilstand kwam. Hij wilde een aanslag plegen op de leden van het koninklijk huis. Die legden in een cabriobus een feestelijke route af. Fred de Graaf probeert er niet te veel bij stil te staan, maar ook 10 jaar na dato zijn de herinneringen vers.

 • 18/4/2019 01:35 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag: - Sonakshi (27) kwam uit de schulden door het Jongeren Perspectief Fonds "Dat is raar. Ik pin, maar ik krijg geen geld." Vol ongeloof keek Sonakshi uit Den Haag naar de pinautomaat. Ze is niet de enige. 18.000 Haagse jongeren zitten diep in de schulden. Een nieuwe pilot moet hier nu een einde aan maken. De schreeuwende kortingen achter de etalageramen, de 'leuke' spulletjes voor in huis of grappige frutsels voor de kinderen. Doordat ze de verleidingen van de winkelstraat in de stad niet kon weerstaan stortte Sonakshi zich in de financiële ellende. "Het waren steeds kleine bedragen van rond de 5 euro, maar veel kleine bedragen stapelden zich op tot een groot bedrag. Betaal je bij de kassa toch weer 100 euro. Drie winkels verder is je pinpas leeg." - 'Het paasvuur is een machtig mooie traditie en houdt ons bijeen' De droogte dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar Espelo is opgetogen. Hún paasvuur kan gewoon doorgang vinden komende maandag, zij het in afgeslankte vorm. En dat is belangrijk, want het paasvuur verbroedert. "Vanaf november zijn we al bezig met bouwen en ineens dreigde het niet door te gaan vanwege de droogte", vertelt organisator van het paasvuur in Espelo Arjan Stevens (26). "We hebben even tranen met tuiten gehuild, want gingen ervan uit dat alles werd afgelast. Maar we mogen door." - De Notre-Dame wordt gerestaureerd, en de handen van deze Nederlandse steenhouwer jeuken al "Niet realistisch." Zo noemt steenhouwer Roderick Nijenhuis de opmerking van de Franse president Macron om de Notre-Dame in 5 jaar te herstellen. Maar als hij zelf een bijdrage moet leveren staat hij klaar. En die kans is groot. Hij werkte al mee aan de restauratie van de Sint Jan in Den Bosch, aan de Dom in Utrecht en aan de aangrenzende domtoren. Steenhouwer Roderick Nijenhuis geldt als een van de besten in zijn vak. Alle kans dus dat zijn bedrijf vanuit Frankrijk het verzoek krijgt hun kennis en kunde in te zetten voor het herstel van de afgebrande Notre-Dame.

 • 17/4/2019 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EénVandaag: - Sonakshi (27) kwam uit de schulden door het Jongeren Perspectief Fonds "Dat is raar. Ik pin, maar ik krijg geen geld." Vol ongeloof keek Sonakshi uit Den Haag naar de pinautomaat. Ze is niet de enige. 18.000 Haagse jongeren zitten diep in de schulden. Een nieuwe pilot moet hier nu een einde aan maken. De schreeuwende kortingen achter de etalageramen, de 'leuke' spulletjes voor in huis of grappige frutsels voor de kinderen. Doordat ze de verleidingen van de winkelstraat in de stad niet kon weerstaan stortte Sonakshi zich in de financiële ellende. "Het waren steeds kleine bedragen van rond de 5 euro, maar veel kleine bedragen stapelden zich op tot een groot bedrag. Betaal je bij de kassa toch weer 100 euro. Drie winkels verder is je pinpas leeg." - 'Het paasvuur is een machtig mooie traditie en houdt ons bijeen' De droogte dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar Espelo is opgetogen. Hún paasvuur kan gewoon doorgang vinden komende maandag, zij het in afgeslankte vorm. En dat is belangrijk, want het paasvuur verbroedert. "Vanaf november zijn we al bezig met bouwen en ineens dreigde het niet door te gaan vanwege de droogte", vertelt organisator van het paasvuur in Espelo Arjan Stevens (26). "We hebben even tranen met tuiten gehuild, want gingen ervan uit dat alles werd afgelast. Maar we mogen door." - De Notre-Dame wordt gerestaureerd, en de handen van deze Nederlandse steenhouwer jeuken al "Niet realistisch." Zo noemt steenhouwer Roderick Nijenhuis de opmerking van de Franse president Macron om de Notre-Dame in 5 jaar te herstellen. Maar als hij zelf een bijdrage moet leveren staat hij klaar. En die kans is groot. Hij werkte al mee aan de restauratie van de Sint Jan in Den Bosch, aan de Dom in Utrecht en aan de aangrenzende domtoren. Steenhouwer Roderick Nijenhuis geldt als een van de besten in zijn vak. Alle kans dus dat zijn bedrijf vanuit Frankrijk het verzoek krijgt hun kennis en kunde in te zetten voor het herstel van de afgebrande Notre-Dame.

 • 17/4/2019 01:20 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag: - Dit is hoe whatsappfraude werkt en wat je er tegen kunt doen Een oplichter die zich voordoet als een bekende en je na enige tijd om geld vraagt: whatsappfraude komt steeds vaker voor. De fraude is een nieuwe vorm van phishing, waarbij criminelen je benaderen op WhatsApp. Ze doen zich voor als een bekende 'met een nieuw nummer'. - 7500 euro weg: presentatrice Violet Falkenburg werd slachtoffer van whatsappfraude Presentatrice Violet Falkenburg dacht dat ze met haar dochter appte. Die vertelde haar dat ze met een acuut geldprobleem zat en Violet maakte 7500 naar haar over. Dat geld ging alleen niet naar haar dochter, maar naar criminelen. Het lijkt allemaal geloofwaardig: Violet krijgt een appje van haar dochters 'nieuwe nummer'. Haar dochter vertelt te zijn overgestapt naar een nieuwe provider en vraagt of haar moeder dit nummer wil opslaan. Dat doet ze. - Dit is 'm: de aangepaste Stint die weer de weg op moet kunnen De vernieuwde versie van de Stint is klaar. De elektrische bolderkar moest van de weg na een dramatisch ongeluk in Oss vorig jaar september. Nu zijn er aanpassingen gedaan waardoor de Stint weer veilig moet zijn. De nieuwe variant heeft grotere banden, er kunnen acht in plaats van tien kinderen in vervoerd worden, er zitten er meer veiligheidsknoppen op en onder de motorkap is een aantal aanpassingen gedaan. - Deze Nederlandse organist speelde in de Notre-Dame: 'Kan dat ooit nog?' Leo van Doeselaar speelde op het beroemde orgel in de Notre-Dame. Door de uitslaande brand in de kerk is het maar de vraag of dat ooit nog mogelijk is. "Het gevoel wanneer je een concert geeft met zoveel mensen... Dan speelt nu wel door je hoofd, als je die beelden van de brand ziet: kan zo'n concert ooit nog terugkomen?" Organist Leo van Doeselaar gaf een concert in de iconische Franse Notre-Dame. De brand maakte diepe indruk op hem.

 • 16/4/2019 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EénVandaag: - Dit is hoe whatsappfraude werkt en wat je er tegen kunt doen Een oplichter die zich voordoet als een bekende en je na enige tijd om geld vraagt: whatsappfraude komt steeds vaker voor. De fraude is een nieuwe vorm van phishing, waarbij criminelen je benaderen op WhatsApp. Ze doen zich voor als een bekende 'met een nieuw nummer'. - 7500 euro weg: presentatrice Violet Falkenburg werd slachtoffer van whatsappfraude Presentatrice Violet Falkenburg dacht dat ze met haar dochter appte. Die vertelde haar dat ze met een acuut geldprobleem zat en Violet maakte 7500 naar haar over. Dat geld ging alleen niet naar haar dochter, maar naar criminelen. Het lijkt allemaal geloofwaardig: Violet krijgt een appje van haar dochters 'nieuwe nummer'. Haar dochter vertelt te zijn overgestapt naar een nieuwe provider en vraagt of haar moeder dit nummer wil opslaan. Dat doet ze. - Dit is 'm: de aangepaste Stint die weer de weg op moet kunnen De vernieuwde versie van de Stint is klaar. De elektrische bolderkar moest van de weg na een dramatisch ongeluk in Oss vorig jaar september. Nu zijn er aanpassingen gedaan waardoor de Stint weer veilig moet zijn. De nieuwe variant heeft grotere banden, er kunnen acht in plaats van tien kinderen in vervoerd worden, er zitten er meer veiligheidsknoppen op en onder de motorkap is een aantal aanpassingen gedaan. - Deze Nederlandse organist speelde in de Notre-Dame: 'Kan dat ooit nog?' Leo van Doeselaar speelde op het beroemde orgel in de Notre-Dame. Door de uitslaande brand in de kerk is het maar de vraag of dat ooit nog mogelijk is. "Het gevoel wanneer je een concert geeft met zoveel mensen... Dan speelt nu wel door je hoofd, als je die beelden van de brand ziet: kan zo'n concert ooit nog terugkomen?" Organist Leo van Doeselaar gaf een concert in de iconische Franse Notre-Dame. De brand maakte diepe indruk op hem.

 • 16/4/2019 01:25 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag: - Nederland ligt dwars bij invoering bijenverdrag Nederland ligt dwars bij de invoering van een bijenverdrag dat bijen moet beschermen tegen bestrijdingsmiddelen. Om over de schadelijke effecten nog maar te zwijgen. "Nog even en we hebben lege supermarkten." Deze week wordt in Nederland massaal bijen geteld. Belangrijk, want het gaat niet goed met de bij. Bijna de helft van de 360 soorten die ons land rijk is, wordt bedreigd. Om de bijensterfte tegen te gaan is gewerkt aan een Europese handleiding die bijen tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw moet beschermen, de zogenoemde Bee Guidance. Maar Nederland ligt dwars met een tegenstem, waardoor de invoering wordt vertraagd. Dat blijkt uit een gelekte stemming van het Europees Comité dat zich bezighoudt met planten, dieren, voeding en veevoer (SCoPaff). - Rotterdam loopt achterstand eindelijk in Rotterdam was de stad van havenarbeiders, nu richt de stad zich op internationale bedrijven, toerisme en slimme oplossingen voor handel. Na decennia van krimp en achterstand lijkt Rotterdam niet langer achter te lopen op de gemiddelde Nederlandse economische groei. De tweede stad van Nederland is bezig aan een opmars en heeft een flinke transformatie ondergaan. Vier redenen voor het succes van Rotterdam. - Zo ging de lobby met het Rijk om de Formule 1 naar Zandvoort te krijgen Zandvoort ligt naar eigen zeggen op poleposition voor het binnenhalen van de eerste Nederlandse Formule 1 Grand Prix in meer dan 30 jaar. Documenten in het bezit van EenVandaag geven een onthullend inkijkje in de lobby die er aan vooraf ging. - Michelle Obama trekt duizenden mensen naar de Ziggo Dome: dit is waarom Ze is 'wijs, sterk, aardig en cool' en heeft ook in Nederland duizenden fans: Michelle Obama. een van hen is Leoniek van de Maarel, die komende woensdag op rij 2 in de Ziggo Dome zit om naar de voormalig first lady te luisteren. Ze lagen onder de kerstboom bij de familie Van der Maarel afgelopen jaar: kaartjes voor de boektournee van Michelle Obama. "We geven elkaar altijd uitjes met kerst en nu zag ik dat Michelle Obama kwam en ik dacht, dat is leuk!", zegt Hans, de man van Leoniek. "En toen ik het gaf, zag ik dat het haar ontroerde."

 • 15/4/2019 18:15 EenVandaag

  Vanavond onder andere in EénVandaag: - Nederland ligt dwars bij invoering bijenverdrag Nederland ligt dwars bij de invoering van een bijenverdrag dat bijen moet beschermen tegen bestrijdingsmiddelen. Om over de schadelijke effecten nog maar te zwijgen. "Nog even en we hebben lege supermarkten." Deze week wordt in Nederland massaal bijen geteld. Belangrijk, want het gaat niet goed met de bij. Bijna de helft van de 360 soorten die ons land rijk is, wordt bedreigd. Om de bijensterfte tegen te gaan is gewerkt aan een Europese handleiding die bijen tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw moet beschermen, de zogenoemde Bee Guidance. Maar Nederland ligt dwars met een tegenstem, waardoor de invoering wordt vertraagd. Dat blijkt uit een gelekte stemming van het Europees Comité dat zich bezighoudt met planten, dieren, voeding en veevoer (SCoPaff). - Rotterdam loopt achterstand eindelijk in Rotterdam was de stad van havenarbeiders, nu richt de stad zich op internationale bedrijven, toerisme en slimme oplossingen voor handel. Na decennia van krimp en achterstand lijkt Rotterdam niet langer achter te lopen op de gemiddelde Nederlandse economische groei. De tweede stad van Nederland is bezig aan een opmars en heeft een flinke transformatie ondergaan. Vier redenen voor het succes van Rotterdam. - Zo ging de lobby met het Rijk om de Formule 1 naar Zandvoort te krijgen Zandvoort ligt naar eigen zeggen op poleposition voor het binnenhalen van de eerste Nederlandse Formule 1 Grand Prix in meer dan 30 jaar. Documenten in het bezit van EenVandaag geven een onthullend inkijkje in de lobby die er aan vooraf ging. - Michelle Obama trekt duizenden mensen naar de Ziggo Dome: dit is waarom Ze is 'wijs, sterk, aardig en cool' en heeft ook in Nederland duizenden fans: Michelle Obama. een van hen is Leoniek van de Maarel, die komende woensdag op rij 2 in de Ziggo Dome zit om naar de voormalig first lady te luisteren. Ze lagen onder de kerstboom bij de familie Van der Maarel afgelopen jaar: kaartjes voor de boektournee van Michelle Obama. "We geven elkaar altijd uitjes met kerst en nu zag ik dat Michelle Obama kwam en ik dacht, dat is leuk!", zegt Hans, de man van Leoniek. "En toen ik het gaf, zag ik dat het haar ontroerde."

 • 14/4/2019 01:55 EenVandaag

  Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag: - Chronische Lyme-patiënten denken vaak aan zelfdoding: 'Mijn leven geef ik een rapportcijfer 4' Het tekenseizoen start weer, en ieder jaar lopen er 27.000 mensen de ziekte van Lyme op. Lauri Giepmans (21) heeft al negen jaar Lyme. "Het is heel reëel dat het nooit iets wordt, maar ik moet ervoor vechten." Komende week is het de 'Week van de Teek'. 20 procent van de teken dragen de ziekte van Lyme. Lyme is te behandelen met antibiotica, maar soms blijven mensen ziek. De Lyme-vereniging deed onderzoek onder deze groep chronische patiënten. De resultaten zijn schokkend. Het onderzoek onder 1657 chronische Lyme-patiënten laat zien dat zij zich verwaarloosd voelen door de gezondheidszorg. De patiënten geven hun leven een rapport cijfer 4. Lauri Giepmans is een van hen. - Van zolderkamertje naar miljoenenbedrijf, deze mannen maakten concertorganisator Mojo groot De mannen van Mojo wisten een idealistisch bedrijfje op een Delftse zolder op te werken de grootste concertorganisator in Nederland. Maar is de ziel van het bedrijf verloren gegaan toen rock'n roll big business werd? Bijna iedereen heeft wel eens een kaartje gekocht voor een Mojo-popconcert. Wereldsterren als Bruce Springsteen, Sting, The Rolling Stones, maar ook Madonna en Beyoncé haalde concertorganisator Mojo naar Nederland. Museum Prinsenhof Delft organiseert nu een expositie ter ere van het vijftigjarig jubileum van het bedrijf. - Door deze 'slimme emmer' kunnen bomen groeien in de woestijn Het idee is even simpel als revolutionair: met een 'slimme emmer' het watergebruik op aarde met meer dan 90 procent terugbrengen. De uitvinding van teler Pieter Hoff moet dit mogelijk maken. Ooit was Hoff bollenteler, reisde de wereld over en zag bij zijn klanten hoe er met water om werd gegaan. Het zette hem aan het denken: er moest toch een efficiëntere manier zijn om met water om te gaan? Hij zocht en vond een oplossing, verkocht zijn bedrijf en wijdde zich volledig aan de ontwikkeling van zijn technologie: de 'Growboxx'.

Twitter #eenvandaag
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...