Sluit venster

Youtube

Sluit venster

College Tour

College Tour op tvTwan Huys interviewt gasten uit binnen- en buitenland.
Details
Datum / Tijddonderdag 22 maart 2018 van 11:35 tot 12:20
SubgenreInterviewprogramma
Jaar2018
LinkOfficiële website
Op Twitter@NTRcollegetour
Hashtag#collegetour
Meer uitzendingen
  Geen uitzendingen gevonden...

College Tour gemist

 • 9/9/2010 20:55 College Tour

  Nederlands topmodel Doutzen Kroes is te gast. Twan Huys praat aan de hand van fragmenten met Kroes over haar carrière. Ook het publiek krijgt volop de kans de blonde Friezin het hemd van het lijf te vragen.

 • 11/11/2010 20:55 College Tour

  Aflevering: Louis van Gaal Louis van Gaal is te gast! Twan Huys gaat op de Vrije Universiteit, samen met ruim 900 studenten, in gesprek met deze voetbalgrootheid over Bayern München, aanvaringen met de pers, zijn visie, Duitsland, politiek en leidinggeven. Louis van Gaal zoals hij nog nooit te zien was. Ontwapenend en entertaining!

 • 10/2/2011 21:00 College Tour

  Aflevering: Bram Moszkowicz Hij staat bekend als de meest veelbesproken strafpleiter van Nederland. Op dit moment staat hij vooral in de belangstelling als de raadsheer van Geert Wilders: Meester Bram Moszkowicz. Drie dagen na de hervatting van het proces Wilders op 7 februari krijgen vijfhonderd studenten onder leiding van Nieuwsuur-presentator Twan Huys de gelegenheid om Meester Moszkowicz te interviewen over de meest uiteenlopende thema`s. Het proces Wilders. Op 20 januari 2010 begon het proces tegen Geert Wilders. Hij is aangeklaagd wegens het aanzetten tot discriminatie en haat. Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders werd in oktober 2010 afgebroken nadat Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam succesvol wraakte. Op maandag 7 februari werd het proces hervat.

 • 17/3/2011 21:00 College Tour

  Aflevering: Doutzen Kroes Nederlands topmodel Doutzen Kroes is te gast. Twan Huys praat aan de hand van fragmenten met Kroes over haar carrière. Ook het publiek krijgt volop de kans de blonde Friezin het hemd van het lijf te vragen.

 • 24/3/2011 21:00 College Tour

  Vandaag de wereldberoemde topchef Alain Ducasse te gast in College Tour! Een grote eer aangezien het zijn eerste optreden in een Nederlands televisieprogramma ooit is. In de zaal zijn naast studenten ook alle Nederlandse topchefs aanwezig. Alain Ducasse werd op 13 september 1956 geboren op een boerderij in Castel-Sarrazin. Een klein Frans dorpje in Zuidwest Frankrijk. Hier groeide hij op tussen de eenden, ganzen, champignons, foie gras en vele andere typisch Franse ingrediënten. Dit stelde hem in staat om op jonge leeftijd zijn smaak en kennis van de Franse keuken tot in perfectie te ontwikkelen. Op 16-jarige leeftijd begon Ducasse zijn loopbaan door te werken met beroemde Franse Chefs als: Michel Guérard, Gaston Lenôtre, Roger Vergé’s en Alain Chapel. In 1984 behaalde Ducasse zijn eerste twee Michelinsterren als chef van restaurant ‘La Terrasse’ te Juan- Les- Pins. Tegenwoordig heeft Ducasse als enige chef ter wereld drie driesterrenrestaurants en kan hij met zijn wereldwijde imperium van 27 restaurants en 18 Michelinsterren gerust een instituut genoemd worden. Hij kookte voor een ontelbaar aantal beroemdheden, schreef talloze kookboeken en zijn culinaire meesterwerken worden bewonderd door zowel hobbykoks als volleerde en bekroonde sterrenchefs.

 • 31/3/2011 21:00 College Tour

  Aflevering: Linda de Mol ‘Ik hou van Holland’, ‘Iedereen is gek op Jack’, ‘Gooische Vrouwen’ de film, is slechts een kleine greep uit het veelzijdige repertoire van de nieuwste gast van College Tour. Vanavond is Nederlands meest bekende televisievrouw Linda de Mol te gast in College Tour. Mis het niet! Ze presenteert, acteert, bedenkt formats en is met haar eigen magazine LINDA. bijna een merk. Naar eigen zeggen is ze net zo goed in het ontwijken van moeilijke vragen als politici. In College Tour deelt ze haar media-ervaringen met jou! Onder leiding van presentator Twan Huys krijgen 400 studenten de kans om haar te interviewen over haar keuzes en drijfveren, pieken en dalen. Linda de Mol werd geboren in Hilversum op 8 juli 1964. Op jonge leeftijd debuteerde ze op de televisie door te zingen in het AVRO’s kinderkoor. Op twaalfjarige leeftijd presenteerde ze het jeugdprogramma ‘Wat je zegt ben je zelf’. Nadat Linda haar diploma aan het gymnasium behaalde, besloot ze rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam te studeren. Na drie jaar studeren bleek haar hart toch bij de televisie te liggen. Ze stopte haar studie, en in 1985 presenteerde Linda haar eerste show genaamd The DJ Kat Show bij de Engelse televisiezender Sky Channel. Vanaf toen raakte haar carrière in een stroomversnelling. Ze kreeg een contract bij de TROS waar ze verschillende succesvolle programma’s maakte zoals; Linda, De Leukste Thuis en Love Letters. Het programma Love Letters zette haar definitief op de kaart als toppresentatrice. Het programma werd verkocht aan Duitsland en Linda de Mol verhuisde met het programma mee. Jarenlang had ze in Duitsland succes met programma’s als; Traumhochzeit (Duitse versie van Love Letters), Soundmix Show en Der Millionen Deal. Na jarenlang alleen gepresenteerd te hebben volgde in 1999 haar acteerdebuut in de Nederlandse politieserie Spangen. In 2004 vertolkte Linda de Mol de hoofdrol in de zelfbedachte film ‘Ellis in Glamourland’. In 2005 stapte Linda over van de TROS naar de toenmalige televisiezender Talpa van haar broer John de Mol. Hier bedacht ze de serie ‘Gooische Vrouwen’ waar ze in 2009 de Gouden Televizier-Ring mee won. In 2009 kreeg Linda de hoofdrol in de verfilming van het gelijknamige boek; Terug naar de Kust. Momenteel is Linda te zien in Miljoenenjacht, Ik hou van Holland en vanaf februari 2011 in de nieuwe comedyserie Gek op Jack. Ook draait vanaf maart 2011 ’Gooische Vrouwen - De Film’ in de bioscopen.

 • 8/9/2011 20:55 College Tour

  Youp van 't Hek trapt vanavond het nieuwe collegejaar af in het NTR-programma College Tour. Duizend studenten interviewen samen met presentator Twan Huys een van Nederlands meest bekende cabaretiers. Van 't Hek is al vijfentwintig jaar uitverkocht en zeer geliefd, ook onder de mensen die er in zijn genadeloos scherpe columns en conferences niet zonder kleerscheuren vanaf komen. En niet alleen vliegen zijn kaartjes over de toonbank, van zijn bundels werden miljoenen exemplaren verkocht. Van 't Hek, gepromoveerd in de kunst van het uitdagen en de wetten van de komische retorica, studeerde zelf niet. Op achttien jarige leeftijd rondde hij de ‘Mavo met lunchpakket' af, nadat hij van vijf middelbare scholen werd gestuurd. ‘Probeer alles uit om te weten wat je niet wilt', is niet voor niets een van zijn gevleugelde uitspraken. Waar Van 't Hek doorgaans zélf de vragen stelt aan het publiek, zijn het nu duizend studenten die hem aan de tand voelen over sleur, helpdeskterreur, het nieuws, leven tot je erbij neervalt, de dood, jongendromen en natuurlijk het heilige goed: op de planken staan. In het programma College Tour interviewen studenten een gast, onder leiding van presentator Twan Huys. De uitzending duurt vijftig minuten en laat korte fragmenten zien uit het leven en van het werk van de gast. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Eerder waren o.a. te gast de Franse topchef Alain Ducasse, voormalig politica en publiciste Ayaan Hirsi Ali, advocaat Bram Moszkowicz, topmodel Doutzen Kroes, schrijver Harry Mulisch, voetballegende Johan Cruijff, presentatrice en actrice Linda de Mol, acteur en regisseur John Malkovich, dominee Jesse Jackson, prinses Irene, CEO van Microsoft Steve Ballmer en de Dalai Lama.

 • 15/9/2011 21:00 College Tour

  Aflevering: Seth Meyers Een exclusief interview in College Tour met Seth Meyers. Met driehonderd studenten interviewt Twan Huys de hoofdschrijver van de Amerikaanse comedyshow en kijkcijferhit Saturday Night Live (SNL). Wereldberoemd werd Seth Meyers dankzij het jaarlijkse Correspondents' Dinner op het Witte Huis, in april jl. waar Meyers de grond gelijk maakte met de presidentiele ambities van de beroemde zakenman Donald Trump. Ook Meyers' tafelgenoot president Barack Obama kreeg ervan langs, tot grote hilariteit van de zaal en de president zelf.

 • 19/11/2011 20:00 College Tour

  Niets is onmogelijk voor de Britse zakenman Sir Richard Branson. Met meer dan vierhonderd ‘Virgin'-bedrijven, waaronder een vliegtuigmaatschappij, en een geschat vermogen van ruim vier miljard dollar, behoort hij tot de rijkste mensen op aarde. Op zijn twintigste zette Branson met Virgin Records de muziekindustrie op z'n kop, en vervolgens bouwde zijn enorme imperium in rap tempo uit. Plannen die bij anderen op weerstand stuiten, oefenen op Branson juist grote aantrekkingskracht uit. Zo begint hij binnenkort met commerciële ruimtevluchten. De mediagenieke Branson werd op maandag 14 november onder leiding van Twan Huys door ruim zeshonderd studenten geinterviewd. Branson staat bekend als een onconventionele, vrije denker en is volgens sommigen de enfant terrible van de zakenwereld. Hij boekt het ene succes na het andere, zowel commericieel als in de nonprofit sector. Hij is één van de initiatiefnemers van The Elders, een groep wijze mensen onder wie Nelson Mandela, die zich als doel heeft gesteld om een antwoord te formuleren op de grote vraagstukken van deze tijd. Maar tegelijkertijd deinst hij er niet voor terug om zich op zestigjarige leeftijd kitesurfend, met een naakt topmodel om zijn schouders, te laten fotograferen. Branson probeerde meerdere malen de wereld rond te vliegen met een heteluchtballon. Hij is groot geworden door risico's te nemen en zich niet laat beperken door gevestigde orde of mogelijke mislukkingen. Dit alles maakt Branson tot dé College Tour-gast bij uitstek. In het programma College Tour interviewen studenten een gast, onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Bijna dertig grote namen uit binnen- en buitenland ging Sir Richard Branson voor. Onder andere Franse topchef Alain Ducasse, voormalig politica en publiciste Ayaan Hirsi Ali, advocaat Bram Moszkowicz, topmodel Doutzen Kroes, schrijver Harry Mulisch, voetballegende Johan Cruijff, presentatrice en actrice Linda de Mol, acteur en regisseur John Malkovich, dominee Jesse Jackson, prinses Irene, CEO van Microsoft Steve Ballmer en de Dalai Lama.

 • 20/12/2011 21:15 College Tour

  Vanavond is Mark Rutte te gast in College Tour. De minister-president van Nederland wordt door Twan Huys en een groot aantal studenten geïnterviewd. De jonge Mark Rutte groeit in een gezin zonder uitgesproken politieke kleur, waar veel gepraat wordt over de wereld. Na zijn jeugd in Den Haag (hij doet gymnasium aan het keurige Maerlandt Lyceum) studeert Rutte (1967) geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij studeert af met een scriptie over patriotten in de negentiende eeuw. Op de middelbare school begint Rutte zich te interesseren in de politiek en wil hij lid worden van een partij. Hij twijfelt in eerste instantie tussen de Partij van de Arbeid en de VVD. De charismatische Hans Wiegel, in die tijd partijleider van de liberalen, geeft de doorslag. In korte tijd weet Rutte het te schoppen tot voorzitter van de JOVD, de jongerenvereniging van de VVD. Daar leert hij onder anderen Jort Kelder kennen, met wie hij nog steeds goed bevriend is. Tussen 1988 en 1991 is hij voorzitter van de JOVD, later is hij lid van het hoofdbestuur. Intussen gooit Rutte hoge ogen bij Unilever. Als manager valt hij tussen 1992 en 2002 op om zijn stijl; iedereen kan rekenen op zijn persoonlijke belangstelling, wat hij later weet vol te houden als VVD-leider. In 2002 schuift Rutte aan bij de selectiecommissie die kandidaten uitkiest voor de Tweede Kamerverkiezingen. Na die verkiezingen wordt hij gevraagd om staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te worden in de kabinetten Balkenende I en II. Ondanks de chaos in Balkenende I weet Rutte de Wet Werk en Bijstand in te voeren, waarmee uitkeringsgerechtigden eerder aan het werk kunnen worden gezet. Rutte beschouwt de invoering van deze wet nog steeds als een van de grootste triomfen in zijn politieke carrière. In 2006 wordt Rutte gekozen als partijleider van de VVD, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De ontknoping van de heuse verkiezingsstrijd tussen Rutte en Rita Verdonk wordt zelfs uitgezonden door de NOS. Als partijleider komt Rutte in de Tweede Kamer, waar hij veel kritiek oogst als zijn partij bij de Kamerverkiezingen van 2006 zes zetels kwijtraakt. Rita Verdonk, die nog steeds in de fractie zit, krijgt meer voorkeursstemmen dan Rutte. Reden voor Verdonk voor een coup – een mislukte coup, want Rutte besluit uiteindelijk om Verdonk uit de partij te zetten. Ze houdt wel haar zetel in de Kamer. En dan wordt het 2010. Het kabinet Balkenende IV valt over de missie in Uruzgan, en na een nek-aan-nekrace met de PvdA weet Rutte met 31 tegen 30 zetels het premierschap in de wacht te slepen. Dat is overigens ook geen vanzelfsprekende zaak; voor het eerst sinds 1973 (kabinet-Den Uyl) krijgt Nederland een minderheidskabinet, dat gedoogd wordt door de PVV van Geert Wilders. Premier Rutte ziet zich geconfronteerd met de grootste crisis sinds de recessie van de jaren dertig, en moet er met de leiders van de andere eurolanden zien uit te komen. Intussen wordt hij vanuit de Tweede Kamer onder druk gezet; gedoogpartner PVV wil niets weten van Europa dus moet Rutte met de oppositie onderhandelen om alsnog aan een meerderheid te komen voor zijn inbreng in Europa.

 • 31/12/2011 10:35 College Tour

  Aflevering: Youp van 't Hek Duizend studenten interviewen samen met Twan Huys een van Nederlands meest bekende cabaretiers. Van 't Hek is al vijfentwintig jaar uitverkocht en zeer geliefd, ook onder de mensen die er in zijn genadeloos scherpe columns en conferences niet zonder kleerscheuren vanaf komen. En niet alleen vliegen zijn kaartjes over de toonbank, van zijn bundels werden miljoenen exemplaren verkocht.

 • 6/1/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: Mark Rutte Vijfhonderd studenten kregen de unieke kans om premier Rutte in College Tour te bevragen over zijn werk en zijn leven. Wat zijn de beweegredenen van de immer lachende premier? Vanaf de eerste werkdag van het kabinet-Rutte staat de economische crisis centraal. De ergste crisis sinds de jaren dertig dwingt tot ingrijpende maatregelen op nationaal en Europees niveau. Rutte moet hard werken om gedoogpartner PVV en de oppositie tevreden te houden. In deze allesbepalende politieke periode kregen vijfhonderd studenten de unieke kans om premier Rutte te interviewen.

 • 26/1/2012 21:35 College Tour

  Vanavond te gast in College Tour: Richard Branson. Niet is onmogelijk voor de Britse zakenman Sir Richard Branson. Met meer dan vierhonderd Virgin-bedrijven, waaronder een vliegtuigmaatschappij, en een geschat vermogen van ruim vier miljard dollar, behoort hij tot de rijkste mensen op aarde. Op zijn twintigste zette Branson met Virgin Records de muziekindustrie op z'n kop en vervolgens bouwde zijn enorme imperium in rap tempo uit. Plannen die bij anderen op weerstand stuiten, oefenen op Branson juist grote aantrekkingskracht uit. Zo begint hij binnenkort met commerciële ruimtevluchten. De mediagenieke Branson wordt onder leiding van Twan Huys door ruim zeshonderd studenten geïnterviewd.

 • 17/2/2012 20:25 College Tour

  DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk onderhandelde nog maar enkele maanden geleden met RTL4 over een latenight-televisieprogramma. De gesprekken, eind 2011, gingen over een talkshow tegenover actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Dat zegt de televisiepresentator vanavond in College Tour (NTR) tegen vijfhonderd studenten in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. “Het is heel gezond om af en toe over alternatieven na te denken,” aldus Van Nieuwkerk. DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia maakte in die periode bekend dat ze naar BNN zou overstappen. “Ik heb hemel en aarde bewogen om haar te behouden,” zegt Van Nieuwkerk. Wynia besloot uiteindelijk bij De Wereld Draait Door te blijven. Reden voor Van Nieuwkerk om toch bij de VARA te blijven en niet de overstap naar de commerciëlen te maken. Een belangrijk argument in de overweging was dat Van Nieuwkerk samen met Wynia nieuwe tv-formats mag ontwikkelen voor de VARA. Nieuwe programma's Eén van de eerste nieuwe programma's uit de DWDD-stal wordt een programma van Alexander Klöpping. “Alexander kan als geen ander over de IT-wereld vertellen,” aldus Van Nieuwkerk. Van Nieuwkerk wil nog ongeveer zeven jaar televisie maken. “Als het zou lukken om daarna met mijn dochter Jet een restaurant te openen in Parijs ben ik de gelukkigste man op aarde.” Tafelheren Tafelheren en -dames zijn een belangrijke steun voor Van Nieuwkerk. "Ze hebben misschien iets meer een missie dan ik. Ik ben ook gastheer en moet er ook voor zorgen dat mensen willen blijven komen." Van Nieuwkerk gaat ook in op de schorsing van tafelheer Prem Radakishun, die in 2010 tv-recensent Jean-Pierre Geelen in DWDD betichtte van pedofilie. Hij noemt de uitspraak "een volkomen faux pas, waar we het nog steeds niet over eens zijn. Het was beneden iedere maat." Volgende gasten Binnenkort zijn in College Tour te gast oud-CEO van ABN Amro Rijkman Groenink en mediamagnaat John de Mol. Voor de opname met John de Mol zijn nog plaatsen beschikbaar, aanmelden kan via de website.

 • 24/2/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: Rijkman Groenink Rijkman Groenink was bestuursvoorzitter van ABN AMRO van 2000 tot de splitsing van de bank in 2007. In 2005 werd hij uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar door Elsevier; later kreeg Groenink veel vragen over zijn handelwijze bij de bank. In College Tour geeft hij zijn eerste grote televisie-interview sinds zijn vertrek bij de bank. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd als bankier en hoe ziet hij de toekomst van het bankwezen en de eurocrisis?

 • 2/3/2012 20:25 College Tour

  Hij bedacht kassuccessen als Big Brother en The Voice of Holland. De formats van John de Mol zijn wereldwijd succesvol, maar dat ging niet zonder slag of stoot; zijn televisiezenders Sport 7 en Talpa redden het niet en tenminste één keer stond De Mol aan de rand van het faillissement. Maar hij kwam terug en werd één van de grootste internationale spelers van de commerciële televisie. Wat drijft deze perfectionistische televisieproducent?

 • 9/3/2012 20:25 College Tour (Sting)

  Een zeldzaamheid in College Tour! Sting doet vrijdag wat sterren van zijn niveau nooit doen. De wereldberoemde zanger zegt in College Tour 'ja' op de vraag van de 21-jarige studente Jantien om met haar idool op het podium te staan. Samen zingen zij het nummer Every Little Thing She Does Is Magic in het Brusselse Koninklijk Circus. Daar interviewt een select gezelschap van honderd studenten de zanger tijdens zijn Back to Bass-tour. Jantien studeert Kunsten, Cultuur en Media in Groningen en zingt zelf fanatiek in verschillende bandjes. Haar droom gaat in vervulling; ze vindt het 'supervet' dat Sting haar na haar spontane vraag op het podium uitnodigt. 'Toen ik Sting vroeg of ik met hem mocht zingen, hoopte ik dat ik vanuit het publiek een paar zinnen mocht doen. Het was bijna surreëel om met hem op het podium te staan. In het begin durfde ik bijna niet te zingen en was mijn stem een beetje ongecontroleerd. Maar even later zongen we zelfs tweestemmig. Te gek!' Sting zegt in College Tour dat Barack Obama een tweede termijn als president moet krijgen. 'Deze termijn was allesbehalve perfect. Maar al doende leert hij. Ik vind dat hij een tweede termijn verdient.' Wel betreurt Sting dat er geen serieuze Republikeinse presidentskandidaat is. 'Dat is niet goed, tragisch voor de democratie.' Verder zegt Sting dat hij het niet plezierig vindt om beroemd te zijn. Hij kijkt nooit naar beelden van zichzelf. 'Ik ben erg verlegen. Ik vind het erg ongemakkelijk om naar mezelf te kijken. Dat vermijd ik liever. Ik luister ook niet naar mijn eigen muziek, dat helpt me niet verder. Als ik besef dat ik beroemd ben, voel ik me ongemakkelijk.' In het programma maakt Sting bekend dat hij op 3 juli in Nederland een concert geeft. 'Ik heb altijd een goede tijd in Nederland, het publiek daar staat dicht bij wat ik doe.' In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Ruim dertig grote namen uit binnen- en buitenland gingen Sting voor. Onder hen bijvoorbeeld premier Rutte, Matthijs van Nieuwkerk, John de Mol, Bram Moszkowicz, Sir Richard Branson, Harry Mulisch, Johan Cruijff, Linda de Mol, John Malkovich en de Dalai Lama.

 • 16/3/2012 20:25 College Tour (Bram Moszkowicz)

  Aflevering: Bram Moszkowicz Hij staat bekend als de meest veelbesproken strafpleiter van Nederland. Op dit moment staat hij vooral in de belangstelling als de raadsheer van Geert Wilders: Meester Bram Moszkowicz. Drie dagen na de hervatting van het proces Wilders op 7 februari krijgen vijfhonderd studenten onder leiding van Nieuwsuur-presentator Twan Huys de gelegenheid om Meester Moszkowicz te interviewen over de meest uiteenlopende thema's. Het proces Wilders. Op 20 januari 2010 begon het proces tegen Geert Wilders. Hij is aangeklaagd wegens het aanzetten tot discriminatie en haat. Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders werd in oktober 2010 afgebroken nadat Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam succesvol wraakte. Op maandag 7 februari wordt het proces hervat.

 • 23/3/2012 20:25 College Tour (Linda de Mol)

  Aflevering: Linda de Mol Twan Huys interviewt samen met studenten gasten uit o.a. de politiek, cultuur en media.

 • 30/3/2012 20:25 College Tour (Youp van 't Hek)

  Aflevering: Youp van 't Hek Duizend studenten interviewen samen met Twan Huys een van Nederlands meest bekende cabaretiers. Van 't Hek is al vijfentwintig jaar uitverkocht en zeer geliefd, ook onder de mensen die er in zijn genadeloos scherpe columns en conferences niet zonder kleerscheuren vanaf komen. En niet alleen vliegen zijn kaartjes over de toonbank, van zijn bundels werden miljoenen exemplaren verkocht.

 • 6/4/2012 20:25 College Tour (Seth Meyers)

  Samen met driehonderd studenten interviewt Twan Huys in deze uitzending van College Tour Seth Meyers, de hoofdschrijver van de Amerikaanse comedyshow en kijkcijferhit Saturday Night Live (SNL). Wereldberoemd werd Seth Meyers dankzij het jaarlijkse Correspondents' Dinner op het Witte Huis, in april jl. waar Meyers de grond gelijk maakte met de presidentiele ambities van de beroemde zakenman Donald Trump. Ook Meyers' tafelgenoot president Barack Obama kreeg ervan langs, tot grote hilariteit van de zaal en de president zelf. Amsterdam en Carice van Houten Eind jaren '90 stond Seth Meyers op het podium bij improvisatiegezelschap Boom Chicago op het Amsterdamse Leidseplein. In 2001 werd hij gescout door SNL, waar hij dat jaar nog aan de slag ging. Sinds 2006 is hij anchor bij ‘Weekend Update', het nieuwsonderdeel van SNL waarin het nieuws op satirische wijze wordt doorgenomen. Ruim tien jaar later is hij als hoofdschrijver verantwoordelijk voor alle sketches. In College Tour vertelt Carice van Houten over haar vriendschap met Seth Meyers. Saturday Night Live SNL is sinds 1975 op televisie te zien en draait om sketches, imitaties en muziek, met steeds een wisselende presentator. De comedyshow staat bol van de bekende Amerikanen, maar ook politici die aan de lopende band gepersifleerd worden zoals Sarah Palin, McCain en Obama, komen naar de studio in New York. De laatste aflevering van afgelopen seizoen met Lady Gaga en Justin Timberlake haalde een kleine tien miljoen kijkers. Samen met de hele cast werd Meyers twee keer genomineerd voor een Emmy Award en won hij in 2007, 2009 en 2010 een Writers Guild of America Award. Herhaling van 15 september 2011.

 • 1/6/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: Eric Schmidt Dit keer reist Google President-Commissaris Eric Schmidt af naar Nederland voor een speciaal interview. Hij staat al 10 jaar aan de top van een van de succesvolste bedrijven uit de geschiedenis: Google. TVGiDS.tv was aanwezig bij de opname in Amsterdam op 24 mei. Het zal een erg interessante uitzending worden die een kijkje geeft in de keuken van één van de grootste bedrijven ter wereld. Ruim zevenhonderd studenten krijgen in een afgeladen zaal in het DeLaMar theater de kans hun voorbeeld Eric Schmidt een brandende vraag te stellen. Schmidt kwam niet alleen naar Nederland voor deze bijzondere College Tour, maar ook om een bezoek te brengen aan koningin Beatrix. Eric Schmidt spreekt met Twan Huys over zijn aanstelling als CEO bij Google en de aankoop en het gebruik van YouTube. Daarnaast geeft hij openheid over Google's privacybeleid waarbij persoonsgegevens van gebruikers lange tijd worden bewaard. En maakt de topman bekend hoeveel aandelen Facebook hij heeft gekocht. Over de Arabische Lente zegt Schmidt dat het gebruik van sociale media een belangrijk middel is geweest. “De dictators censureerde alles behalve het internet. Dat veroorzaakte de ondergang ”, aldus Schmidt. De Google topman licht ook een tipje van de sluier op over de nieuwe ontwikkelingen van de internetgigant: “ Wanneer je binnenkort via de telefoon spreekt zal het rechtstreeks vertaald kunnen worden in de taal van de ander en vice versa ".

 • 17/8/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: John de Mol Hij bedacht kassuccessen als Big Brother en The Voice of Holland. De formats van John de Mol zijn wereldwijd succesvol, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Wat drijft deze perfectionistische televisieproducent?

 • 30/8/2012 20:25 College Tour

  Astronaut André Kuipers zal het nieuwe seizoen van College Tour lanceren. Nog maar net terug op aarde geeft hij zijn eerste lange interview aan Twan Huys samen met honderden studenten, in het European Space Agency in Noordwijk. In 2004 ging de ESA-astronaut Kuipers voor het eerst de ruimte in, als boordwerktuigkundige voor de Sojoez-vlucht naar het ISS; het internationale ruimtestation. Eind 2011 vertrok Kuipers met een raket voor zes maanden naar het ISS, daarmee houdt hij het record van langst enkelvoudige Europese ruimtevlucht. Op 28 december wensten de zes bemanningsleden van het ruimtestation de hele wereld een gelukkig nieuwjaar. Kuipers deed dit, ondersteboven hangend, in het Nederlands. Hij vergiste zich echter in het jaartal en wenste 'iedereen een fantastisch en gelukkig 2011' toe.

 • 1/9/2012 20:22 College Tour

  Aflevering: André Kuipers Astronaut André Kuipers zal het seizoen lanceren. Nog maar net terug op aarde geeft hij zijn eerste lange interview aan Twan Huys samen met honderden studenten, in het European Space Agency in Noordwijk. In 2004 ging de ESA-astronaut Kuipers voor het eerst de ruimte in, als boordwerktuigkundige voor de Sojoez-vlucht naar het ISS; het internationale ruimtestation. Eind 2011 vertrok Kuipers met een raket voor zes maanden naar het ISS, daarmee houdt hij het record van langst enkelvoudige Europese ruimtevlucht. Op 28 december wensten de zes bemanningsleden van het ruimtestation de hele wereld een gelukkig nieuwjaar. Kuipers deed dit, ondersteboven hangend, in het Nederlands. Hij vergiste zich echter in het jaartal en wenste 'iedereen een fantastisch en gelukkig 2011' toe.

 • 7/9/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: Matthijs van Nieuwkerk Ze noemen hem een ’golden wonderboy’. Zelf zegt hij ’talent’ te hebben ’voor de minder bezorgde kant van het leven’. Matthijs van Nieuwkerk is hip and happening. De Wereld Draait Door is al jaren één van de best bekeken en meest bekroonde programma’s en het einde van het succes lijkt nog lang niet in zicht. Hoe houdt Van Nieuwkerk zijn razende tempo vast en wat zal zijn volgende stap zijn? Samen met zevenhonderd studenten gaat Twan Huys in het Muziekgebouw aan ’t IJ in gesprek met de snelste interviewer van Nederland.

 • 14/9/2012 20:25 College Tour

  In College Tour noemt topadvokaat Wim Anker de weduwe Hank Heijn van de vermoorde Gerrit Jan Heijn, ‘groot'. Hij zegt dat omdat hij het uitzonderlijk vindt dat mevrouw Heijn in staat is om met hem, de verdediger van moordenaar Ferdi E., in contact te willen komen. Bovendien vraagt Hank Heijn aan Anker wat de hele zaak met hém heeft gedaan. Deze week is het precies 25 jaar geleden dat Ferdi E. de topman van Ahold ontvoerde en vermoorde. Daarover zegt Hank Heijn: “Ik heb geen wraak, ik heb geen wrok, en zo langzamerhand werd het tijd Wim Anker te ontmoeten.” In de uitzending vertelt Anker in tranen over zijn bijzondere relatie met mevrouw Heijn. “In een tijd van vergelding en verharding, praat zij over vergeving,” aldus een ontroerde Anker. Het is uitzonderlijk dat familie van het slachtoffer contact zoekt met de advocaat van de dader. Verder is Anker de verdediger van onder anderen kindermisbruiker Robert M. Ten tijde van de rechtszaak tegen Robert M., de man die verantwoordelijk is voor de grootste Nederlandse zedenzaak omdat hij tientallen zeer jonge kinderen heeft misbruikt, ontving Anker diverse doodsbedreigingen. Dat liet ook zijn familie niet onberoerd. In de uitzending vertelt Ankers dochter Marlies over de enorme impact van de zaak op het gezin en hun omgeving. “De dreigmails, en dat waren er heel veel, dat was het ergst,” zegt zij. Op de vraag of hij zijn kinderen of kleinkinderen aan de zorg van Robert M. zou toevertrouwen, moest Anker toegeven dat hij dat niet zou doen. Naast André Kuipers en Wim Anker verwelkomt College Tour dit seizoen ook Nobelprijswinnaar en anti-apartheidsstrijder/ aartsbisschop Desmond Tutu uit Zuid-Afrika. Daarnaast zullen de wereldberoemde violiste Janine Jansen en de Amerikaanse bestsellerauteur David Sedaris en televisiepersoonlijkheid Sonja Barend bij Twan Huys hun opwachting maken. Sedaris verkocht wereldwijd meer dan 9 miljoen boeken die in 25 verschillende talen zijn vertaald.

 • 21/9/2012 20:25 College Tour

  “De uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zijn schandalig, zeer pijnlijk en volkomen onbegrijpelijk.” Dat zegt Nobelprijswinnaar voor de vrede Desmond Tutu in College Tour (NTR) naar aanleiding van de opmerkingen van Romney dat 47 procent van de Amerikanen afhankelijk is van een uitkering en dus op president Obama stemt. Samen met Nelson Mandela is Anglicaanse Aartsbisschop Desmond Tutu één van de belangrijkste leiders in de strijd tegen het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime. Met zijn overweldigende charme plantte hij hoop in de harten van de zwarte Zuid-Afrikanen en zet hij de blanke regering zwaar onder druk. Hoewel Desmond Tutu twee jaar geleden aankondigde voortaan niet meer in de publiciteit te willen optreden, komt Tutu nu toch voor de laatste keer naar Nederland, en naar College Tour. Desmond Tutu uit verder zware kritiek op oud-president van de V.S. George W. Bush en oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, Tony Blair. Hij houdt hen verantwoordelijk voor de vele doden, gewonden en vluchtelingen als gevolg van de oorlog tegen Irak in 2003. “Bush en Blair weten dat ze hebben gelogen, ze moeten hun verontschuldigingen aanbieden aan de wereld.” Ook vindt Tutu dat Blair en Bush zich moeten verantwoorden voor het internationaal strafhof in Den Haag. Desmond Tutu is één van de leden van de organisatie The Elders. Dit is een raad van oud-wereldleiders, -premiers en -presidenten. The Elders heeft als doel om globale problemen op te lossen, zoals aids, gewapende conflicten en armoede, en te helpen bij het oplossen van (globale) conflicten. Prinses Mabel van Oranje was tot voor kort CEO bij ‘The Elders'. In de uitzending van College Tour vertelt Prinses Mabel over haar zeer bijzondere band met Aartsbisschop Desmond Tutu. Hoe ze hem heeft leren kennen, zijn indrukwekkend persoonlijkheid, en zijn steun in de voor haar moeilijke tijden na het skiongeval van haar man, Prins Friso.

 • 28/9/2012 20:25 College Tour

  Topvioliste Janine Jansen is in deze uitzending te gast bij presentator Twan Huys in College Tour. Jansen: "Ik maak mij grote zorgen over de bezuinigingen op de cultuursector in Nederland. Het is heel makkelijk om iets af te breken. Dat wat we hebben we opgebouwd, breek je in 1 seconde af. Je kunt het niet makkelijk herbouwen.” Ook roept ze de onderhandelaars in de formatie Diederik Samsom en Mark Rutte op de bezuinigingen terug te draaien: “Ik vind het een schande dat het gebeurt. Het is heel belangrijk dat muziek, cultuur aanwezig is. Dat mensen al vanaf jonge leeftijd de kans krijgen er kennis van te nemen. Het moet een belangrijk deel van de educatie zijn. Dat is duidelijk aangetoond. Het is belangrijk voor de ontwikkeling, de concentratie en het sociale aspect er van. We hebben zoiets moois, in zo'n klein landje. Dat breken we nu af.” Janine Jansen vertelt in College Tour vrijuit en zeer openhartig over haar passies, haar inspiratiebronnen en haar toekomstplannen, maar ook over haar burnout en de manier waarop zij daar uitgekomen is: "Ik ben achteraf gezien blij dat ik er doorheen ben gegaan. Het was nodig. Mensen waarschuwden me, maar ik zei altijd: het geeft me zoveel energie. Ik kan het aan. Dus niet." Met twee studenten speelt Jansen spontaan een stukje uit het tweede vioolconcert van Prokofiev. Het stuk staat op haar nieuwe dubbel-cd die vandaag uitkomt met daarop werk van Prokofiev, Schubert en Schönberg. Hierop vraagt presentator Twan Huys of zij inmiddels zelf niet toe is aan het geven van masterclasses. Voorheen heeft Jansen altijd gezegd dat lesgeven niet voor haar weggelegd is, tegen Huys zegt zij nu in College Tour: "Ik zou het wel een keer willen doen. Ik heb het nog afgehouden omdat ik er een beetje bang voor ben. Het is toch ook een grote verantwoordelijkheid. Lesgeven is anders dan éénmalig een masterclass geven. Je wilt iets zinnigs mee kunnen geven."

 • 5/10/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: David Sedaris Met zijn karakteristieke stem en komische verhalen over het alledaagse leven krijgt Sedaris een trouwe achterban van luisteraars. Zijn verhalen, die hij voorleest tijdens de populaire Amerikaanse radioshow “This American Life”, vinden gretig aftrek wanneer hij besluit ze ook in boekvorm te publiceren. De boeken worden bestsellers en wereldwijd vertaald. Inmiddels heeft hij al meer dan tien miljoen boeken verkocht en staat hij in de grootste theaters van de wereld om zijn verhalen voor te dragen. Vorig jaar stond Sedaris als eerste buitenlandse auteur in een vol Carré. En door de Amerikaanse krant Time wordt Sedaris uitgeroepen tot beste humorist van Amerika, al gebeurt dat wel op de dag voor de aanslagen van 9/11, waardoor vrijwel niemand het opmerkt. David Sedaris (1956) groeit op in Raleigh, North Carolina. Na zijn afstuderen aan de School of Art in Chicago komt Sedaris’ schrijfcarrière nog niet echt van de grond. Wel heeft hij tal van gekke bijbaantjes, zoals kerst-elf in het warenhuis Macy’s, verhuizer voor een communistische baas en beroepsjunk. Dan ontdekt groot radiomaker Ira Glass, van het bekende Amerikaanse radioprogramma This American Life, het talent in Sedaris. Door Sedaris zijn eigen verhalen voor te laten lezen in het radioprogramma groeit Sedaris uit tot een heuse sensatie in de Verenigde Staten. In Nederland begint David Sedaris steeds meer naamsbekendheid te krijgen. Tussen de vele korte verhalen die hij schrijft over zijn familie en over dieren, heeft hij er ook een aantal geschreven over Nederland.

 • 12/10/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: Willem Holleeder Willem Holleeder groeit op in de Amsterdamse Jordaan, onder het bewind van zijn zeer strenge vader, die z'n leven lang voor Heineken werkte. Holleeder vergaart nationale bekendheid wanneer hij samen met vier anderen biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoert. Nadat het vijftal 35 miljoen gulden aan losgeld heeft ontvangen vlucht Holleeder samen met Cor van Hout naar Frankrijk. Hier wordt het tweetal drie maanden later opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Holleeder wordt veroordeeld tot elf jaar cel. In januari 2006 wordt Holleeder gearresteerd op basis van de verdenking van afpersing en mishandeling van onder anderen vastgoedhandelaar Willem Endstra. Na een langdurig proces wordt hij in december 2007 veroordeeld tot negen jaar cel. Na zijn vervroegde vrijlating op 27 januari dit jaar baart Holleeder opzien door als columnist bij het tijdschrift Nieuw Revue aan de slag te gaan. Zijn optreden in College Tour wordt zijn eerste uitgebreide interview ooit.

 • 19/10/2012 20:25 College Tour

  Voor een zaal vol studenten vertelt de 'grande dame' van de vaderlandse talkshow over haar imposante carrière, haar kijk op het huidige televisie-aanbod en gaat zij in op het veelbesproken tv-optreden van Willem Holleeder. Alhoewel Barend al geruime tijd niet meer op televisie te bewonderen is, toont zij zich in gesprek met de studenten nog steeds een zeer betrokken tv-kijker. Zo geeft zij Matthijs van Nieuwkerk de raad afstand te nemen van zijn side-kicks aangezien hij in haar ogen zelf zo goed kan interviewen. Ze zegt: "Ik heb bij Mathijs heel goede gesprekken gezien die hij zelf deed. Wie het zo goed kan, moet het doen. Weg met de side-kick!" Wat Barend aangeeft te missen in het huidige televisielandschap, is een sterke, goed geïnformeerde interviewer die diepgaande gesprekken voert met politici. Haar ideale kandidaat is Paul Witteman, die ze graag zou zien met een wekelijks interviewprogramma: "Iemand die van de hoed en de rand weet. Er is behoefte aan goede gesprekken die ver gaan, waar je iets van opsteekt." De studenten die hopen op een terugkeer op de buis van hun idool Barend komen bedrogen uit. Hoewel ze vol liefde spreekt over haar vak, geeft ze aan niet terug te zullen keren. Wanneer een student hiernaar vraagt, antwoordt ze gevat: “Bij Max dacht je zeker, he! Gekke Gerrit! Ze hebben me ook nooit gevraagd, wat trouwens wel weer beledigend is.” Ook wordt in deze uitzending teruggeblikt op het interview met Willem Holleeder. In Barends tijd was er een soortgelijke ophef over haar interview met de gevluchte crimineel Stanley Hillis. “Natuurlijk mag je Holleeder interviewen. Als je het maar streng genoeg doet.”

 • 26/10/2012 20:25 College Tour

  Aflevering: Sting Het Britse muziekicoon Sting maakt vandaag zijn opwachting. Speciaal voor het programma maakt de zanger tijdens zijn Back to Bass Tour tijd vrij voor een uitgebreid interview met Nederlandse studenten. Een selecte groep studenten krijgt de unieke kans om de beroemde zanger het hemd van het lijf te vragen.

 • 2/11/2012 20:25 College Tour

  Vanavond in College Tour: Susan Sarandon. Ze is één van de grootste actrices van deze tijd, onder andere bekend van haar opmerkelijke rollen in cultfilms The Rocky Horror Picture Show (1975) en Thelma & Louise (1991). Ondanks haar leeftijd (66) is ze nog steeds zeer gewild voor het witte doek. In hartje New York was ze op 17 oktober te gast in een zeer speciale aflevering van College Tour. Voor dit unieke interview was College Tour eenmalig afgereisd naar New York om daar samen met Nederlandse studenten deze grootheid te interviewen.

 • 2/2/2013 23:15 College Tour

  Bernardo Bertolucci, de regisseur van Novecento, The Last Emperor en Last Tango in Paris, voelt zich nog altijd schuldig over de beruchte ‘boterscène' uit Last Tango in Paris. Dat zegt de Italiaan op 2 februari in een speciale uitzending van College Tour (NTR). In de beroemde filmscène verkracht Marlon Brando de dan 19-jarige actrice Maria Schneider. De scène werd opgenomen zonder dat de actrice wist wat er zou gaan gebeuren. Schneider, die in 2011 overleed, is de rest van haar leven achtervolgd door de film. “In zekere zin heb ik me vreselijk gedragen tegen Maria, omdat ik haar niet vertelde wat we zouden gaan doen. Ik wilde haar reactie als meisje, niet als actrice. Na de film hebben we geen contact meer gehad, omdat ze mij haatte. Ik voel me nog steeds erg schuldig”, aldus Bertolucci tegenover een zaal vol studenten op het IFFR. Net als Schneider verbrak Marlon Brando het contact met Bertolucci na Last Tango in Paris. Dat deed ook acteur Donald Sutherland. Hij slingert in Novecento een jongetje met zijn hoofd tegen een muur. “Hij was woedend op me. ‘Je was er toch zelf bij toen we de scene draaiden,' zei ik tegen hem. Ik haal het uiterste uit mijn acteurs en pers ze helemaal leeg”, aldus Bertolucci in College Tour. Bertolucci (72) is een van de meest gelauwerde en meest besproken regisseurs van zijn generatie. Hij won 9 Oscars voor The Last Emperor. Zijn persoonlijk getinte en vaak controversiële films zorgden voor veel opschudding in de filmwereld en ver daarbuiten. Ze vormen nog altijd een inspiratiebron voor jonge filmmakers over de hele wereld. De opname vond plaats in De Doelen te Rotterdam, waar Bertolucci eregast was op het International Film Festival Rotterdam. Op het IFFR vond de Nederlandse première plaats van Bertolucci's nieuwe film Io e te (Me and you).

 • 22/2/2013 20:25 College Tour

  Aflevering: Richard Gere Hollywood-acteur Richard Gere is te gast. Honderden studenten krijgen samen met Twan Huys de kans om de Golden Globe-winnaar te bevragen over zijn succes. Richard Gere is een van de felst begeerde namen in Hollywood. De 63-jarige acteur is sinds zijn filmdebuut, meer dan 30 jaar geleden, zeer geliefd op het witte doek. Speciaal voor de Europese première van de film Arbitrage stapt de Golden Globe-winnaar in het vliegtuig naar Amsterdam.

 • 1/3/2013 20:25 College Tour

  Na Johan Cruijff en Louis van Gaal schuift nu ook Guus Hiddink, een van de drie Nederlandse toptrainers, aan. Hiddink is dé ambassadeur van het Nederlandse voetbal. Na het winnen van de Europa Cup I met PSV verovert hij onder meer Zuid-Korea, Australië en Rusland. De hele wereld wil Guus Hiddink. Inmiddels is hij een van de rijkste voetbalcoaches ter wereld. Hij is uniek in zijn menselijke benadering en spelers gaan daarom voor hem door het vuur. Na de zege van Rusland op Engeland voor het EK 2008 werd Hiddink in de kleedkamer gebeld door Poetin om hem te feliciteren. De razend populaire Zuid-Koreaanse zanger en rapper Psy, die met het nummer Gangnam Style wereldfaam verwierf, heeft Guus Hiddink verrast tijdens de opname van College Tour. In een speciaal voor College Tour gemaakt filmpje bedankt Psy de Nederlandse voetbalcoach voor zijn enorme verdiensten voor Zuid-Korea. Psy nodigde Hiddink in College Tour uit gauw een keer af te spreken. Op verzoek van Twan Huys nodigde Guus Hiddink daarop Psy uit als gast in College Tour. De redactie van het programma is in gespannen afwachting van het antwoord van de zanger. Naast Psy was er nog een Koreaanse verrassing, want ambassadeur Lee van Zuid-Korea reikte in College Tour een hoge onderscheiding uit aan Guus Hiddink. De Nederlandse coach mag zich vanaf nu ‘Everlasting Hero’ van Zuid-Korea noemen.

 • 8/3/2013 20:25 College Tour

  Whoopi Goldberg is te gast. Na een roerige jeugd vindt Goldberg haar roeping als actrice. Ze speelt in talloze films en wint als een van de eerste zwarte vrouwen een Oscar voor haar rol in The Color Purple. Ook is ze een van de vaste gezichten in de talkshow The View, waar ze geen gelegenheid onbenut laat haar ongezouten mening te verkondigen. Samen met Joop van de Ende produceert Whoopi Goldberg de succesvolle musical Sister Act, die vanaf 3 maart in Nederland te zien is.

 • 15/3/2013 20:25 College Tour

  Comedian Eddie Izzard is vanavond te gast. Izzard, de comedian die even lief vrouwenkleding draagt als een pak ('ik ben een mannelijke lesbiënne'), is wereldwijd immens populair. Izzards onnavolgbare programma's gaan in razend tempo van absurdistische grappen naar maatschappijkritische kanttekeningen. John Cleese noemt Izzard 'the lost Python', misschien wel het grootste compliment dat een Britse cabaretier kan krijgen. Toch ambieert Izzard ook nog een politieke carrière: 'Ik mik op het jaar 2020. Dan wil ik gekozen worden tot burgemeester van Londen of tot lid van het parlement.' In zijn jeugd woonde Izzard een paar maanden in Nederland. 'We hadden een boot, al die grachten vond ik geweldig.'.

 • 22/3/2013 20:25 College Tour

  Aflevering: Desmond Tutu Nobelprijswinnaar, anti-apartheidsstrijder en aartsbisschop Desmond Tutu is te gast. Honderd studenten woonden de opnames vorig jaar september bij en konden Tutu vragen stellen. Desmond Tutu was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad. Hij ontving voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede, en in 2005 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Gent. Hij was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die na de val van het apartheidsregime ernaar streefde de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven.

 • 29/3/2013 20:25 College Tour

  Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen 2012 debatteert PvdA-leider Diederik Samsom in Nieuwsuur tegen VVD'er Mark Rutte. Na afloop vraagt Twan Huys in de kleedkamer of Samsom, net als Rutte in 2011, te gast wil zijn in College Tour als hij de verkiezingen wint. Samsoms antwoord: 'Zeker, maar ook als ik geen premier word kom ik.' Uiteindelijk eindigt Samsom nipt achter Rutte en verkiest de parlementaire pers hem tot Politicus van het Jaar 2012. Samsom komt zijn belofte na en is te gast.

 • 5/4/2013 20:25 College Tour

  Aflevering: Carice van Houten Ze schitterde in alle grote Nederlandse films van de afgelopen tien jaar en ook Hollywood weet haar inmiddels te vinden. Daarnaast richt ze zich sinds vorig jaar ook op een muzikale carrière. Publiekslieveling Carice van Houten maakt haar opwachting in College Tour.

 • 12/4/2013 20:25 College Tour

  Nigella Lawson is de bekendste en meest verleidelijke kookgodin van Engeland. Speciaal voor College Tour komt ze naar Nederland om te worden geïnterviewd door honderden studenten onder leiding van Twan Huys. In de vroege winter van 1960 wordt Nigella geboren in Londen. Ze is de dochter van Nigel Lawson (een prominent Brits politicus ten tijde van Margaret Thatcher) en Vanessa Salmon. Na een roerige schooltijd, waarin Nigella veelvoudig van school wisselt, wordt ze toegelaten op de Universiteit van Oxford om Oud en Modern Engels te gaan studeren. Ze studeert af in de richting van journalistiek. Na het behalen van haar master gaat Nigella als assistent-literatuurredactrice werken bij The Sunday Times, net als haar broer Domenic. Later werkt ze voor onder meer The Guardian, de Daily Telegraph en Times Magazine te werken. De liefde voor eten bloeit op als Nigella gevraagd wordt om een column over eten te schrijven voor het magazine The Spectator. Ze besluit om zich te focussen op koken en publiceert in 1998 haar eerste boek: How to Eat. The Pleasures and Principles of Good Food. Het boek is met 1,5 miljoen verkochte exemplaren een instant hit. Nigella gaat een eigen kookprogramma presenteren, Nigella Bites. Nigella’s boeken reizen de hele wereld over. Tot ver buiten Groot-Brittannië is ze inmiddels een bekend figuur. Zo was Nigella te zien in de Amerikaanse variant van Top Chef en in Iron Chef America: Super Chef Battle. Naast prijzen als de ‘British Book Award Author of the year 2001’ en twee ‘World Food Media Awards’ kreeg Nigella een eervolle vermelding in de ’50 Most Beautiful People’ van People Magezine.

 • 19/4/2013 20:30 College Tour

  We verwelkomen topadvocaat Wim Anker. Hij noemt de weduwe Hank Heijn van de vermoorde Gerrit Jan Heijn 'groot'. Hij zegt dat omdat hij het uitzonderlijk vindt dat mevrouw Heijn in staat is om met hem, de verdediger van moordenaar Ferdi E., in contact te willen komen. Bovendien vraagt Hank Heijn aan Anker wat de hele zaak met hém heeft gedaan. Deze week is het precies 25 jaar geleden dat Ferdi E. de topman van Ahold ontvoerde en vermoorde. Daarover zegt Hank Heijn: 'Ik heb geen wraak, ik heb geen wrok, en zo langzamerhand werd het tijd Wim Anker te ontmoeten.' Anker vertelt in tranen over zijn bijzondere relatie met mevrouw Heijn. 'In een tijd van vergelding en verharding, praat zij over vergeving,' aldus een ontroerde Anker. Het is uitzonderlijk dat familie van het slachtoffer contact zoekt met de advocaat van de dader. Verder is Anker de verdediger van onder anderen kindermisbruiker Robert M. Ten tijde van de rechtszaak tegen Robert M., de man die verantwoordelijk is voor de grootste Nederlandse zedenzaak omdat hij tientallen zeer jonge kinderen heeft misbruikt, ontving Anker diverse doodsbedreigingen. Dat liet ook zijn familie niet onberoerd. In de uitzending vertelt Ankers dochter Marlies over de enorme impact van de zaak op het gezin en hun omgeving. 'De dreigmails, en dat waren er heel veel, dat was het ergst,' zegt zij. Op de vraag of hij zijn kinderen of kleinkinderen aan de zorg van Robert M. zou toevertrouwen, moest Anker toegeven dat hij dat niet zou doen.

 • 24/5/2013 20:25 College Tour

  In 2010 wijst Harry Mulisch in College Tour A.F.Th. van der Heijden aan als zijn literaire opvolger. In hetzelfde jaar belanden Van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich in de grootste nachtmerrie die een ouder zich voor kan stellen als hun zoon Tonio omkomt bij een ongeluk. Van der Heijden trekt zich terug uit het publieke leven en schrijft Tonio, een requiemroman. Nu, drie jaar later, verbreekt Van der Heijden het stilzwijgen. In een brief aan Twan Huys schrijft hij over de uitnodiging van College Tour: 'Dit is de gelegenheid om, na het kluizenaarschap volgend op de dood van mijn zoon, weer naar buiten te treden.'.

 • 31/5/2013 20:30 College Tour

  Whoopi Goldberg is te gast in College Tour. Dit is een herhaling. Na een roerige jeugd vindt Goldberg haar roeping als actrice. Ze speelt in talloze films en wint als een van de eerste zwarte vrouwen een Oscar voor haar rol in The Color Purple. Ook is ze een van de vaste gezichten in de talkshow The View, waar ze geen gelegenheid onbenut laat haar ongezouten mening te verkondigen. Samen met Joop van de Ende produceert Whoopi Goldberg de succesvolle musical Sister Act, die vanaf 3 maart in Nederland te zien is.

 • 29/6/2013 20:00 College Tour

  Richard Gere was eerder dit jaar de gast in de eerste nieuwe aflevering van College Tour. Onder leiding van Twan Huys ondervroegen studenten de Hollywood-acteur over zijn werk en zijn liefdadigheidsprojecten. Richard Gere doet al bijna 35 jaar menig vrouwenhart sneller slaan. Hij maakte furore in de romantische films als Pretty woman en An officer and a gentleman. Dit jaar was hij te zien in de film Arbitrage en voor de promotie hiervan was hij in Nederland. College Tour wist hem te strikken voor een interviewsessie met een zaal vol studenten. De interviewers ondervragen Gere over zijn werk, maar er komen ook andere aspecten van zijn leven aan bod. Zo is de acteur overtuigd boeddhist en had hij meerdere ontmoetingen met de dalai lama. Door hem geïnspireerd strijdt hij voor de mensenrechten in Tibet. Verder zet hij zich in voor de aids-problematiek in India. Twan Huys was er voor het afgelopen seizoen van College Tour in geslaagd om (inter-)nationale grootheden te strikken. Het rijtje is indrukwekkend: Whoopi Goldberg, Guus Hiddink en A.F.Th. van der Heijden laten zich ook ondervragen. Hollywood-acteur Richard Gere beet het spits af.

 • 6/9/2013 20:25 College Tour

  De gast is Ajax-coach Frank de Boer. Stervoetballer en topcoach Frank de Boer (43) droeg maar liefst 71 keer de aanvoerdersband van het Nederlands Elftal, speelde 112 keer voor ditzelfde team, werd vijfmaal Nederlands kampioen, eenmaal Spaans kampioen, won de UEFA Cup, de Champions League, de Europese Supercup, de Wereldbeker en scoorde 78 officiële doelpunten. En deze imposante erelijst is louter uit zijn tijd als profvoetballer, want in 2010 verraste De Boer de voetbalwereld door als coach het matig spelende Ajax in slechts een paar weken tijd om te toveren in een sterrenteam, dat drie keer op rij Landskampioen werd.

 • 13/9/2013 20:25 College Tour

  Dj Armin van Buuren is te gast. Hij is de vaandeldrager en Nederlandse trots in de wereld van trance. Tijdens de troonswisseling was aan hem hij de eer om samen met het Koninklijk Concertgebouworkest het Nederlandse volk te vertegenwoordigen voor het kersverse koningspaar. Op donderdag 29 augustus is één van ’s werelds meest populaire dj’s, Armin van Buuren, te gast bij College Tour. Een selecte groep studenten krijgt de kans om de dj te interviewen in Leiden! De op 25 december 1976 geboren Armin groeit op in Koudekerk aan den Rijn. Zijn fascinatie voor muziek ontwikkelt zich al op jonge leeftijd. Dit komt vooral door het enthousiasme van vader Van Buuren, een fervent muziekkenner. Op tienjarige leeftijd komt Armin voor het eerst in aanraking met een computer, wanneer zijn moeder deze wint. Vanaf dit moment is de tiener verkocht. Armins interesse voor computers en technologie blijft groeien en op veertienjarige leeftijd besluit hij dit te combineren met zijn passie voor muziek. Het resultaat hiervan is inmiddels bekend. Wanneer de nog jonge dj besluit een demo op te sturen naar zijn idool Ben Liebrand, wordt deze met veel enthousiasme ontvangen. Armin wordt de protegé van Liebrand die hem de fijne kneepjes van het vak leert. Tijdens zijn studententijd besteedt Armin veel tijd aan het produceren en draaien van platen; zo is zijn eerste bijbaantje een baantje als dj in de Leidse discotheek Nexis. Hij studeert af in de rechten aan de Leidse Universiteit. Armins naam begint rond te zingen wanneer hij in 2001 zijn eigen wekelijkse radioprogramma A state of trance produceert en presenteert. Het programma wordt via internet, op Radio 538 en nog 22 andere radiostations uitgezonden. Vanaf dat moment is hij niet meer te stoppen. Overal ter wereld wil men hem voor grof geld in laten vliegen. Deze vibe wordt alleen maar versterkt wanneer Armin in 2007 de popprijs op het Noorderslag festival wint en door DJ Magazine wordt verkozen tot de beste dj ter wereld. Enkele jaren later blijkt dat hij samen met DJ Tiësto de enige dj is die driemaal achtereenvolgens wordt verkozen tot beste dj ter wereld. Zijn nieuwste plaat Intense ligt sinds mei in de winkel en dit jaar maakte Armin tevens zijn filmdebuut; Hij speelt zichzelf in de film Verliefd op Ibiza.

 • 20/9/2013 20:30 College Tour

  Vanavond is spraakmakend bioloog Frans de Waal te gast in College Tour. De Bosschenaar is gespecialiseerd in primatologie en ethologie. Binnen zijn vakgebied is hij een van de meest vooraanstaande figuren. Zo werd hij in 2007 door het Amerikaanse Tijdschrift Time geschaard in de ‘TIME:100: The people who shape our world’, een lijst de meest invloedrijke wetenschappers, kunstenaars, politici en ondernemers van het moment. Frans de Waal wordt op 29 oktober 1948 in ’s-Hertogenbosch geboren. Na zijn middelbareschooltijd studeert de Waal Biologie aan de Universiteit van Nijmegen en Groningen. Met zijn onderzoek naar de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo promoveert de wetenschapper in 1977 aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 1981 zet de wetenschapper zijn onderzoeksdrang voort in de Verenigde Staten. De Waal maakt in 1982 internationaal naam met zijn boek Chimpanseepolitiek, waarin hij het gedrag van mensapen in een volledig nieuw daglicht stelt. Dit vroege werk van de wetenschapper is tevens de basis voor zijn verdere werk en interesse in primatencognitie. Momenteel is hij directeur van het Living Links Centre van het gerenommeerde Yerkes National Primate Research Centre en is hij als hoogleraar psychologie verbonden aan de Emory University of Atlanta. De inmiddels wereldberoemde wetenschapper publiceert in 2006, samen met twee andere wetenschappers een artikel over het zelfbewustzijn van olifanten. In dit artikel bewijzen de onderzoekers dat olifanten over zelfbewustzijn beschikken en zich daarmee scharen in het rijtje van de mens, mensaap en dolfijnen. Eerder dit jaar bracht De Waal zijn nieuwste werk uit, De Bonobo en de tien geboden.

 • 27/9/2013 20:25 College Tour

  Thrillerschrijfster Karin Slaughter komt speciaal voor College Tour naar Nederland! Haar weergaloze thrillerseries, die steevast op nummer 1 binnenkomen in de bestsellerlijsten, zijn in 28 landen vertaald. Ze is opgegroeid vlakbij Atlanta, één van de meest gewelddadige steden van Amerika. Daar raakte ze geïnspireerd door de kindermoorden en de vele andere misdaden. Inmiddels lezen meer dan 30 miljoen mensen haar bloederige en ongelooflijk spannende thrillers.

 • 4/10/2013 20:25 College Tour

  De Israelische president en Nobelprijswinnaar Shimon Peres speelt al decennialang een hoofdrol in de wereldpolitiek. Eind september komt hij voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander naar Nederland. Tijdens dit korte bezoek maakt Peres tijd vrij om Twan Huys en een groep studenten te woord te staan in College Tour; het enige televisie-interview dat hij op Nederlandse bodem geeft. Vanaf 1959 is Peres een vaste waarde in de Israelische politiek. Hij zit vele jaren in het parlement, onder meer als partijleider van de Arbeidspartij, afgewisseld met diverse ministeriele posten. Hij is gedurende zijn loopbaan onder meer premier, vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Voor zijn inzet bij de Oslo-akkoorden ontvangt hij in 1994 samen met Yitzchak Rabin en Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede. Sinds 2007 is hij president van Israel. Zie ook www.ntr.nl/collegetour.

 • 11/10/2013 20:25 College Tour

  Vanavond in College Tour: Epke Zonderland. Epke is de held van turnend Nederland en ook iedereen daarbuiten draagt hem op handen. Zijn fameuze combinaties tijdens de Olympische Spelen wekten bewondering over de hele wereld (NOS-commentator Hans van Zetten: ’De oefening van zijn leven’) en leverden hem een gouden plak op. Zonderland werd drie keer Sportman van het Jaar. Naast zijn succes als turner studeert Zonderland ook nog geneeskunde. Het interview in College Tour is Epkes eerste televisiegesprek na het WK Turnen in Antwerpen. Zie ook www.ntr.nl/collegetour.

 • 18/10/2013 20:25 College Tour

  Studenten interviewen popidool Robbie Williams in Paradiso. Hij bracht meer dan 10 hitalbums uit en verkocht wereldwijd ruim 70 miljoen platen. De Britse popheld Robbie Williams is in Nederland en maakt zijn opwachting in College Tour. Robbie Williams is nog maar zestien wanneer hij naam maakt met een van de eerste grote boybands: Take That. De band is mateloos populair en met een verkoop van 25 miljoen albums zelfs de succesvolste Britse popgroep sinds de Beatles. In 1995 besluit de Brit om alleen verder te gaan. Na het verlaten van de band stort de verslavingsgevoelige Williams zich in een leven vol drank en drugs. Na een tijd in een afkickkliniek, brengt hij in 1997 zijn eerste album Life thru a lens uit. De hitsingle Angels betekent zijn internationale doorbraak als solo-artiest. Vanaf dat moment gaat het snel. De albums Sing when you’re winning (2000) en Escapology (2003) bezorgen hem wereldwijd de ene na de andere hitnotering. Mede door zijn ’bad boy’-imago groeit hij uit tot een van de populairste artiesten ter wereld. Naast de popmuziek laat Williams zien ook het jazzgenre te beheersen. Dit jaar nog zette Williams een uitverkochte ArenA op zijn kop met zijn Take The Crown Tour, vernoemd naar zijn laatste, met platina bekroonde album. Honderden Nederlandse studenten krijgen de unieke kans om samen met Twan Huys de Britse zanger te interviewen in Paradiso. Zie ook www.ntr.nl/collegetour.

 • 25/10/2013 20:25 College Tour

  Vanavond is de Amerikaanse comédienne, actrice en interviewster Ruby Wax te gast bij College Tour. Behalve dat ze op het podium grappen maakt staat Ruby ook bekend om haar ongecompliceerde manier van interviewen. Op 19 april 1953 wordt Ruby geboren als Ruby Wachs in het Amerikaanse plaatsje Evanston, Illinois. Haar joodse ouders hadden Oostenrijk in 1939 vanwege de nazi-dreiging verlaten en zochten hun heil in de Verenigde Staten. Terwijl Ruby’s vader Edward Wachs de kost verdient als worstenfabrikant, probeert haar moeder Berta carrière te maken als accountant. Ruby besluit om na haar middelbare school psychologie te gaan studeren aan de University of California in Berkeley. Op haar zeventiende heeft Ruby genoeg van de Verenigde Staten, ze reist af naar Groot Brittannië om een opleiding aan de Royal Scottish Academy of Music en Drama te volgen. Ondanks dat ze zichzelf na deze opleiding een waardeloze actrice vindt, sluit ze zich aan bij de The Royal Shakespeare Company. Na theaterrollen in onder andere Love’s Labours Lost en The Way of the World, verschijnt Ruby in 1980 in een aflevering van The Professionals. Na haar televisiedebuut speelt ze ook nog in Shock Treatment (het vervolg van The Rocky Horror Picture Show) en Omen III: The Final Conflic. Begin jaren ’80 verandert Ruby van koers en begeeft zich in de wereld van de comedy. Door haar stereotype Amerikaanse open, brutale en luide interviewtechniek wordt ze mateloos populair. Volgens de Britse comédienne Dawn French komt Ruby’s carrière in een stroomversnelling wanneer ze in 1987 een rol krijgt als backstage-interviewer tijdens de benefietshow The Secret Policeman’s Third Ball voor Amnesty International. In datzelfde jaar wordt Ruby radiopresentator bij de commerciële radiozender The Superstation. In 1989 verschijnt ze ook in een aflevering van Red Dwarf, waar ze haar huidige man en toenmalige producer ontmoet: Ed Bye. De laatste jaren maakte Ruby vooral naam met het vulgair en schurend interviewen van sterren zoals Madonna, Imelda Marcos en Pamala Anderson. Tevens was ze een van de scriptschrijvers van Absolutely Fabulous (waar ze ook diverse malen gastrollen had) en een van de bekende gasten in Comic Relief does Fame Academy. In 2008 kreeg de comédienne een Nederlandse show. Voor haar serie Ruby Wax Goes Dutch ging ze op bezoek bij verschillende bekende Nederlanders zoals Hans Teeuwen, Jeroen Krabbé, Claudia de Breij en Johnny de Mol. Naast haar werk als comédienne, interviewer en actrice geeft ze ook diverse management en leiderschap workshops. Het draait hier veelal om diepere en directere communicatie om het contact met cliënt en collega te verbeteren. Ze haalde hiervoor haar masterdiploma ‘Mindfulness-based Cognitive Behavioural Therapy’ aan de Universiteit van Oxford.

 • 1/11/2013 20:25 College Tour

  Met gevaar voor eigen leven is ze vastbesloten haar missie te volbrengen: onderwijs voor alle kinderen, over de hele wereld. Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai is met haar 16 jaar een boegbeeld in de strijd voor onderwijs. College Tour reist af naar Birmingham, waar Malala te gast is in de stoel naast Twan Huys. Malala wordt op 12 juli 1997 geboren in het Pakistaanse dorpje Mingora. Ze maakt hier op jonge leeftijd naam vanwege haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ook op internationaal niveau verwerft ze bekendheid: onder het pseudoniem Gul Makai houdt ze een weblog bij op de website van de BBC. Ze houdt hier de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei bij in de vorm van een dagboek. Sinds de machtsovername in de vallei worden meisjes door de Taliban uitgesloten van onderwijs, naast de vele andere mensenrechten die daar geschonden worden. Op 9 oktober neemt het dan al turbulente leven van Malala een absurde wending, een Talibanstrijder pleegt een gerichte aanslag op de Pakistaanse. Ze wordt in haar hoofd en hals geraakt. Wonderbaarlijk genoeg overleeft Malala de aanslag, nadat artsen in Rawalpindi de kogels hebben verwijderd. Vanaf dat moment is er continu dreiging vanuit de Taliban om haar alsnog om te brengen. Enkele dagen na de aanslag op Malala wordt ze overgevlogen naar het Verenigd Koninkrijk om verdere specialistische behandeling te krijgen in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Naast de behandeling zou ze hier ook beter beschermd zijn tegen de Taliban. Tevens wordt er gezorgd voor een baan voor de vader van Malala, zodat het gezin haar kan vergezellen in Engeland. Vanaf het moment dat ze wordt ontslagen uit het ziekenhuis zet Malala, nog altijd verzwakt, de strijd voort tegen de gruwelen die het mensenrecht schenden. Op 12 juli 2013, de dag dat de Pakistaanse 16 jaar oud wordt, spreekt ze de Verenigde Naties toe. Ze pleit voor een wereldwijde toegang tot educatie. Dit is haar eerste toespraak sinds de aanslag. Inmiddels is Malala een icoon. De Pakistaanse wordt overal voorgedragen voor grote (internationale) prijzen. Zo werd ze in 2011 genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs en kreeg ze datzelfde jaar de National Youth Prize in Pakistan. Later werd deze prijs zelfs vernoemd naar Malala: de National Malala Peace Prize. Op 29 april 2013 wordt Malala door Time Magazine geëerd met een plek op de lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Tevens wordt ze dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, een petitie op internet die dit ondersteunt had op 5 december 2012 al meer dan 250 duizend steunbetuigingen. Naast de tal van kleinere prijzen die zijn toegekend aan Malala, wordt op 6 september 2013 de Internationale Kindervredesprijs toegekend aan de Pakistaanse.

 • 13/12/2013 21:30 College Tour

  Amusement (tt888). Twan Huys interviewt, samen met studenten, prominente gasten uit de politiek, media, cultuur en wetenschap. Afl.: Te gast is Ajax-coach Frank de Boer. Stervoetballer en topcoach Frank de Boer (43) droeg maar liefst 71 keer de aanvoerdersband van het Nederlands Elftal, speelde 112 keer voor ditzelfde team, werd vijfmaal Nederlands kampioen, eenmaal Spaans kampioen, won de UEFA Cup, de Champions League, de Europese Supercup, de Wereldbeker en scoorde 78 officiele doelpunten. En deze imposante erelijst is louter uit zijn tijd als profvoetballer, want in 2010 verraste De Boer de voetbalwereld door als coach het matig spelende Ajax in slechts een paar weken tijd om te toveren in een sterrenteam, dat drie keer op rij landskampioen werd. Zie ook www.ntr.nl/collegetour.

 • 20/12/2013 20:25 College Tour

  Aflevering: A.F.Th. van der Heijden In 2010 belanden Van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich in de grootste nachtmerrie als hun zoon Tonio omkomt bij een ongeluk. Nu, drie jaar later, verbreekt Van der Heijden het stilzwijgen.

 • 7/2/2014 20:25 College Tour

  Vanavond verwelkomt College Tour de Amerikaanse meester van de complotthriller Dan Brown voor De Nachtwacht in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Zijn boeken voeren telkens weer wereldwijd de bestsellerlijsten aan. De teller staat inmiddels op meer dan 200 miljoen verkochte exemplaren in meer dan 52 verschillende talen. College Tour zal het enige grote televisie-interview zijn dat hij in Nederland geeft. De NTR opent het nieuwe seizoen van College Tour met Dan Brown om 20.25 op Nederland 3.

 • 14/2/2014 20:25 College Tour

  Vanavond is balletdanseres Michaela DePrince te gast in College Tour. Als wees knokte ze voor haar leven in Sierra Leone, nu staat ze als veelbelovend balletdanseres op het toneel: Michaela DePrince. Michaela DePrince (1995) wordt als Mabinty Bangura geboren in Sierra Leone. Ze verliest op driejarige leeftijd haar ouders tijdens de gruwelijke burgeroorlog in Sierre Leone. Ze groeit op in een weeshuis waar ze door haar huidaandoening, vitiligo, gezien wordt als kind van de duivel. Onder het meedogenloze regime van haar leraressen beleeft ze angstige momenten. Vrienden heeft Michaela niet, de enige die haar door deze periode heen sleept is haar naamgenoot en vriendin Mabinty. Op een dag vindt Michaela de cover van een tijdschrift met op de voorkant een balletdanseres. “Die mooie vrouw met die puntige schoenen. Ze leek zo gelukkig.'' Vanaf dat moment heeft Michaela nog maar 1 droom; ze wil net zo gelukkig worden als de vrouw op de voorkant van dat tijdschrift. Het weeshuis wordt overgenomen door de rebellen en de kinderen vinden onderdak in een vluchtelingenkamp. Kort daarna worden de meeste kinderen van het kamp geadopteerd. Een pleeggezin voor Michaela is er niet. Haar huidziekte schrikt veel families af. Maar niet het Amerikaanse echtpaar Elaine en Charles DePrince. Als zij horen dat er geen gezin voor Michaela is, adopteren zij haar samen met haar vriendin Mabinty. ”Mijn adoptiemoeder was fantastisch. Ik liet haar de foto van de ballerina uit het tijdschrift zien. Ik zei: Dit is wat ik wil. Dit is wat ik ga worden." En zo gebeurde het. Michaela groeit bij haar pleegouders op in New Jersey en vindt al snel haar weg naar de dansschool. Niet lang daarna blijkt dat ze over uitzonderlijke danskwaliteiten beschikt. Ze volgt een dansopleiding in Philadelphia en een in New York. In een vrijwel blanke balletwereld is het voor DePrince wederom knokken. Ze doet auditie voor de rol van Mary in De Notenkraker, maar die gaat aan haar neus voorbij. ,,Amerika is nog niet toe aan een zwarte Marie,'' krijgt ze te horen. Afgelopen zomer verhuisde ze naar Amsterdam om te dansen bij de Junior Company. Hierbij worden jonge talenten worden klaargestoomd voor een carrière bij het Nationale Ballet. De Junior Company is nu in Nederland te zien met verschillende fragmenten uit voorstellingen uit onder andere het 'Zwanenmeer' en 'The Sleeping Beauty'.

 • 21/2/2014 20:25 College Tour

  Vanavond is designer Erwin Olaf te gast in College Tour. Hij won de prestigieuze Vermeerprijs, portretteerde Máxima, ontwierp de nieuwe euromunt en werd Kunstenaar van het Jaar 2014; het succes van fotograaf Erwin Olaf is ongekend. Olaf werkt wereldwijd voor grote merken, maar oogst vooral veel lof met zijn autonome werk. Niet alleen is Olaf uitgesproken in zijn werk, maar ook in zijn strijd tegen de homohaat. In Het Nieuwe Instituut, tussen de decors die ontwerper Floris Vos bij Olafs werk maakte, krijgen studenten de mogelijkheid om Erwin Olaf het hemd van het lijf te vragen.

 • 7/3/2014 20:25 College Tour

  Derk Sauer, journalist, uitgever en mediatycoon, begint zijn carrière als redacteur. Al snel klimt hij op. Op zijn dertigste is Derk Sauer hoofdredacteur van de Nieuwe Revu. Te makkelijk, vindt hij zelf en dus lonkt het avontuur. Als Rusland zich aanbiedt bedenkt Sauer zich geen twee keer en vertrekt. Hij richt samen met zijn vrouw een uitgeverij op: Independent Media. Als het dagblad The Moscow Times bijna voor zijn ondergang zorgt, komt zijn vrouw met het lumineuze plan een glossy uit te brengen in het nog zeer conservatief en communistisch Rusland. Geen verkeerde zet, want al snel groeit de uitgeverij uit tot internationaal multimediabedrijf en wordt zelfs marktleider in Rusland. Op het moment leidt hij RBC, een van de grootste Russische mediabedrijven. Terug in Nederland start Sauer in april 2005 de uitgeverij ‘Nieuw Amsterdam’. Door middel van samenwerking met dagbladen, radio, televisie en internet positioneert Nieuw Amsterdam zich in een multimediale omgeving. Deze manier van uitgeven sluit aan bij Sauer’s blik op het hedendaagse medialandschap. Hij is ervan overtuigd dat dagbladen geen rol meer vervullen in het brengen van nieuwsfeiten, omdat andere media daarin sneller zijn, maar meer achtergrondinformatie moeten geven. In januari 2010 koopt Sauer samen met een investeringsmaatschappij NRC Handelsblad en nrc.next van PCM Uitgevers. Ook hier is zijn transmediale visie terug te zien in bijvoorbeeld de online publicaties in NRC reader. Daarnaast is Sauer voorzitter van IDFA en zet hij zich in voor Ajax, Human Rights Watch en Institute for War and Peace Reporting. De tweeëntwintigste Olympische spelen die werden gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014 in Sotsji, Rusland, waren de grootste winterspelen in de geschiedenis tot nu toe. Sauer heeft Rusland in zijn hart gesloten en weet hij als geen ander waarom de relatie Nederland-Rusland op scherp staat en wat de waar en onwaarheden zijn rondom de Spelen in Sotsji.

 • 14/3/2014 20:25 College Tour

  De Maastrichtse mijnwerkerskleinzoon Frans Timmermans is na verschillende diplomatieke en politieke functies te hebben bekleed sinds 2012 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Anders dan zijn voorgangers reist de bevlogen PvdA'er in de hoogste versnelling de wereld rond om Nederland op de internationale kaart te zetten. Daarnaast zorgt Timmermans voor transparantie door iedereen op de hoogte te houden van zijn buitenlandbeleid. Alleen al via Facebook houdt hij ruim 26.000 volgers op de hoogte van bijna al zijn activiteiten. De aanstaande Europese Parlementsverkiezingen in mei, de protesten in Oekraïne en de omstreden anti-homowet in Oeganda; het zijn de dossiers waarin de minister zijn tanden heeft gezet. Hij spreekt zeven talen vloeiend en is de meest extraverte minister van Buitenlandse Zaken die Nederland ooit heeft gekend. Timmermans is een fervent fan van Roda JC, Albert Camus en Edith Piaf. Afgelopen dinsdag 11 maart kregen ruim 400 studenten de kans om de minister te interviewen.

 • 21/3/2014 20:25 College Tour

  Reportagereeks waarin studenten bekende gasten interviewen. 'Klaas Knot.' Sinds 2011 zwaait Klaas Knot de scepter bij De Nederlandsche Bank. Na de kredietcrisis van 2008 wordt er van Knot verwacht een cultuuromslag bij de DNB te realiseren. Meer transparantie is wat Knot voorstaat. Ondertussen blijft het roerig in de financiële wereld. Op Europees niveau maakt Knot zich als medebestuurder van de Europese Centrale Bank hard voor het voortbestaan van de euro.

 • 21/3/2014 20:25 College Tour

  Vanavond is Klaas Knot te gast in College Tour. Sinds 2011 zwaait Klaas Knot de scepter bij De Nederlandsche Bank. Na de kredietcrisis van 2008 wordt er van Knot verwacht een cultuuromslag bij de DNB te bewerkstelligen. Meer transparantie is wat Knot voorstaat. Ondertussen blijft het roerig in de financiële wereld. Op Europees niveau maakt Knot zich als medebestuurder van de Europese Centrale Bank hard voor het voortbestaan van de euro. In Nederland voorzag Knot het einde van de recessie. Maar betekent dit ook het einde van de crisis? De werkloosheid, vooral onder jongeren, blijft onacceptabel hoog en ook de schulden van particulieren en overheden moeten verder omlaag. Nederland is de goede weg ingeslagen, maar we moeten volgens Knot nog wel even geduld hebben voordat we dat merken in onze portemonnee.

 • 28/3/2014 20:25 College Tour

  De internationaal bekende zanger en songwriter John Legend is vanavond te gast bij College Tour. Hij won negen Grammy Awards, verkocht wereldwijd meer dan zeven miljoen albums en stond dit jaar nog wekenlang op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten met het nummer All of Me; het succes van John Legend is ongekend. Het gevoelige Ordinary People zorgt in 2005 voor Legends eerste grote hit wereldwijd. Daarna volgt een reeks succesvolle nummers. Als grote aanhanger van de partij van Barack Obama zingt hij het nummer If You're Out There tijdens de Democratic National Convention in 2008. Ook maakt Legend samen met de hiphopgroep The Roots een album met politiek geladen nummers: Wake Up! Legend weet zijn passie voor muziek te combineren met filantropisch werk door zich hard te maken voor armoedebestrijding, alsook voor de verbetering van de toegang tot onderwijs. Op dit moment bestormt Legend de hitlijsten met zijn album Love in the Future. Op 9 maart 2014 kregen studenten de kans om deze wereldster te interviewen in de Melkweg.

 • 29/3/2014 21:30 College Tour

  Reportagereeks waarin studenten bekende gasten interviewen. 'John Legend.' Hij won negen Grammy Awards, verkocht wereldwijd meer dan zeven miljoen albums en stond dit jaar nog wekenlang op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten met het nummer All of Me; het succes van John Legend is ongekend. Het gevoelige Ordinary People zorgt in 2005 voor Legends eerste grote hit wereldwijd.

 • 4/4/2014 20:25 College Tour

  Na een succesvolle carrière als violist is Jaap van Zweden (1960) in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest gewilde dirigenten ter wereld. Na zijn studie in de Verenigde Staten, werd hij op zijn 19e de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest ooit. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 neemt zijn carrière een internationale vlucht. Op dinsdag 1 april in Het Koninklijke Concertgebouw van Amsterdam, waar zijn carrière ooit begon, is Jaap van Zweden te gast in College Tour. De opname zal aan het eind van de dag plaatsvinden. Jaap van Zweden wordt op 12 december 1960 geboren in Amsterdam. Als klein jongetje van vijf wordt Van Zweden door zijn pianospelende vader gemotiveerd om viool te gaan spelen. Zijn talent wordt definitief erkent met het winnen van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back in 1977. Zijn studie doorloopt de vioolvirtuoos in New York aan de prestigieuze Julliard School Of Music. Na zijn studie in de Verenigde Staten keert Van Zweden terug naar Nederland om op zijn 19e de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest ooit te worden. In dezelfde periode speelt Van Zweden met het Concertgebouworkest in Berlijn, waar hij door gastdirigent Leonard Bernstein de opdracht krijgt om tijdens de repetitie het orkest te dirigeren. Hoewel Van Zweden zelf niet erg tevreden is over het resultaat, is Bernstein onder de indruk van zijn dirigeerkwaliteiten en moedigt hem aan door te gaan als dirigent. Vervolgens verruilt van Zweden in 1996 zijn strijkstok voor de dirigeerstok. Van 1996 tot en met 2000 is hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede. Daarna stapt hij over naar het Residentie Orkest, waar hij tot 2005 chef-dirigent is. Van 2005 tot 2011 is van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 heeft zijn carrière een internationale vlucht genomen en heeft hij als gastdirigent de meest prestigieuze orkesten ter wereld gedirigeerd, waaronder de Chicago Symphony, Cleveland en Philhadelphia Orchestras en de New York en Berlijns Philharmonische orkesten. Daarnaast is Van Zweden in de periode 2008 – 2012 ook nog chef-dirigent van de Filharmonie in Antwerpen. In 2012 wordt hij benoemd tot Music Director van het Hong Kong Philharmonisch Orkest en in datzelfde jaar wordt hij uitgeroepen tot Musical America's dirigent van het jaar.

 • 27/6/2014 20:25 College Tour

  Epke Zonderland is de held van turnend Nederland en ook iedereen daarbuiten draagt hem op handen. Zijn fameuze combinaties tijdens de Olympische Spelen wekten bewondering over de hele wereld (NOS-commentator Hans van Zetten: “De oefening van zijn leven”) en leverden hem een gouden plak op. Zonderland werd drie keer Sportman van het Jaar. Naast zijn succes als turner studeert Zonderland ook nog geneeskunde. Het interview in College Tour is Epke’s eerste televisiegesprek na het WK Turnen in Antwerpen. In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Ruim vijftig grote namen uit binnen- en buitenland gingen Shimon Peres voor. Onder hen bijvoorbeeld Desmond Tutu, de Dalai Lama, Richard Gere, Sting, Mark Rutte, Janine Jansen, Sir Richard Branson, Matthijs van Nieuwkerk, Harry Mulisch, Whoopi Goldberg, Johan Cruijff, Guus Hiddink en Steve Ballmer. Deze aflevering van College Tour is een herhaling van 11 oktober 2013.

 • 4/7/2014 20:25 College Tour

  Louis van Gaal wil nooit meer terugkeren bij Ajax. "Ik ben tot op het bot beledigd door het toenmalige bestuur." De toenmalige coach van Bayern München zei dit in het NTR-programma College Tour, dat eerder werd uitgezonden in november 2010. Presentator Twan Huys praatte aan de hand van fragmenten met Van Gaal over zijn carrière. Het publiek, en dan vooral studenten psychologie, journalistiek en sportmanagement, kreeg tijdens deze editie van College Tour volop de kans de markante voetbalcoach het hemd van het lijf te vragen. Deze uitzending van College Tour is een herhaling van 11 november 2010.

 • 11/7/2014 20:30 College Tour

  Dj Armin van Buuren is te gast. Van Buuren (36) is de vaandeldrager en dé Nederlandse trots in de wereld van trancemuziek. Hij vliegt de hele wereld over om mensenmassa's de avond van hun leven te bezorgen, wat hem vijf keer de titel Beste dj van de Wereld opleverde. Tijdens de troonswisseling kreeg Van Buuren de eer om samen met het Koninklijk Concertgebouworkest het Nederlandse volk te vertegenwoordigen voor het kersverse koningspaar. Een selecte groep studenten krijgt de kans om deze populaire dj te interviewen in Leiden.

 • 18/7/2014 20:30 College Tour

  Studenten interviewen Robbie Williams in Paradiso. Hij bracht meer dan 10 hitalbums uit en verkocht wereldwijd ruim 70 miljoen platen. De Britse popheld Robbie Williams is in Nederland en maakt zijn opwachting in College Tour. Robbie Williams is nog maar zestien wanneer hij naam maakt met één van de eerste grote boybands: Take That. De band is mateloos populair en met een verkoop van 25 miljoen albums zelfs de succesvolste Britse popgroep sinds de Beatles. In 1995 besluit de Brit om alleen verder te gaan.

 • 29/8/2014 20:25 College Tour

  Twan Huys trekt langs de Nederlandse universiteiten om daar bekende mensen uit de politiek, media, cultuur of wetenschap te interviewen.

 • 5/9/2014 20:30 College Tour

  Vanavond in College Tour: Marlene Dumas, een van de meest toonaangevende en best verkopende schilders van dit moment. Over Marlene Dumas De Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) besluit om na het behalen van haar Bachelors degree in Fine Arts aan de University of Cape Town te verhuizen naar Nederland. In Kaapstad raakt ze beïnvloed door het werk van onder anderen Diane Arbus, een Amerikaanse fotografe die bekend staat om haar potretten. Hier krijgt ze een beurs en komt terecht bij het kunstenaaarsinstituut ateliers '63 in Amsterdam. Ze blijft in Nederland wonen. In 1978 heeft ze haar eerste expositie in het Stedelijk Musem Amsterdam waarop al snel meerdere solo shows volgen. Inspiratie Op een voyeuristische wijze haalt Dumas haar inspiratie uit de dagelijkse toestroom van alle mogelijke beelden die er zijn. Met beelden uit kranten, tijdschriften en films probeert ze hiermee controversiële, sociale en politieke zaken te belichten. Dit leidt tot erotische en in de ogen van sommige zelfs pornografische schilderijen.

 • 12/9/2014 20:30 College Tour

  Jeremy Paxman is te gast, misschien wel de meest gevreesde journalist van de BBC. "Hij bijt in je benen," volgens een van zijn gasten. "En daar blijft het niet bij." Jeremy Paxman, misschien wel de meest gevreesde interviewer van de BBC, is vanavond te gast bij College Tour. The Guardian noemde de Britse journalist en BBC-presentator Jeremy Paxman ooit "het beste én het slechtste van de media-elite". Jeremy Paxman wordt geboren in Leeds op 11 mei 1950. Na zijn studie Engels aan het St. Catharine's College in Cambridge verhuist Paxman naar Belfast waar hij in 1972 voor de BBC gaat werken. Een paar jaar later vertrekt hij naar Londen waar hij werkt voor programma's als Tonight en Panorama. En dan, in 1989, wordt hij een van de gezichten van Newsnight - en dat blijft hij de 25 jaar daarna. Hij wordt bekend met opmerkelijke interviews met Tony Blair, Russel Brand, Silvio Berlusconi en Conrad Black. Paxman ziet het als zijn taak om de vragen te stellen die de kijker ook heeft, en gaat daarbij de confrontatie niet uit de weg. Michael Howard Paxman ontpopt zich als een roemrucht interviewer, die zich niet met een kluitje in het riet laat sturen. Op 13 mei 1997 interviewt Paxman de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Michael Howard. Het wordt zijn meest spraakmakende televisiemoment en een journalistieke klassieker. Howard kwam in opspraak door het ontslaan van gevangenisdirecteur Derek Lewis na een reeks van ontsnappingen. In het interview stelt Paxman in totaal twaalf keer de vraag: "Did you threaten to overrule him?" zonder dat Howard er antwoord op geeft. Er volgen meer opmerkelijke momenten. Acht jaar later stelt Paxman verkiezingsoverwinnaar George Galloway de vraag of hij trots is op de winst op het vrouwelijke Afro-Amerikaanse parlementslid Oona King. Hierop volgt een verhitte discussie waarna Galloway het interview abrupt beëindigd. Boeken Naast zijn televisiewerk werkt Paxman voor de radio en schrijft hij meerdere journalistieke en politiek gerichte boeken die in groten getale worden verkocht. Zijn laatste boek Great Britain's Great War, over hoe de Eerste Wereldoorlog de Britse bevolking heeft beïnvloed, kreeg veel lof en wordt verfilmd als televisieserie, door Paxman gepresenteerd. Ook presenteert Paxman het studentenprogramma University Challenge, waarin 28 teams van verschillende universiteiten het direct tegen elkaar opnemen in een knockout toernooi.

 • 19/9/2014 20:30 College Tour

  Te gast is Jerry Springer, één van de bekendste gezichten van de Amerikaanse televisie. Jerry Springer (13 februari 1944) wordt geboren in het Highgate tube station dat destijds gebruikt werd als schuilplaats tegen de Duitse bommen. Zijn ouders zijn Joodse vluchtelingen waarmee hij op vijfjarige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreert en in het grote New York terechtkomt. Daar ziet hij voor het eerst John F. Kennedy op televisie en zo begint zijn fascinatie voor politiek. Na het behalen van een bachelor in Political Science en een master in Rechten besluit Jerry om de stap te wagen en stelt zich verkiesbaar voor het Huis van Afgevaardigden. In 1977 wordt hij verkozen als burgemeester van Cincinnati. Ook stelt hij zich meerdere malen verkiesbaar op voor gouverneur van Ohio, maar wordt onder andere door het slechte imago van The Jerry Springer Show nooit verkozen. Door zijn interesse in politiek werkt Jerry tijdens zijn studentenjaren voor een progessief radiostation op de Universiteit in Tulane. Hier doet hij zijn eerste ervaringen als presentator op. Hierop wordt hij aangenomen als politiek verslaggever voor het programma WLWT van NBC. Door Jerry stijgt het programma meteen in kijkcijfers en hij wint meerdere lokale Emmy Awards, waardoor zijn nationale carrière van start gaat. Wat begon als een informatief programma waarin met politici en beroemdheden gesproken wordt, transformeert The Jerry Springer Show vanwege lage kijkcijfers in een snel en controversieel programma waarin 'normale' mensen hun problemen met elkaar uitvechten. Tijdens het programma Newsnight vraagt Jeremy Paxman aan Springer of hij zich schaamt voor zijn programma, waarop hij ongenuanceerd toegeeft dat hij het programma eigenlijk altijd maar 'stupid' vond. Toch is het één van de meest spraakmakende en langlopende talkshows in Amerika. Critici noemen het programma banaal en volledig gebaseerd op leedvermaak, maar toch opent het programma deuren voor tal van shows die nu op televisie te zien zijn. Naast zijn presentatiewerk is Springer ook regelmatig te zien als acteur in series, heeft hij een album met countrymuziek opgenomen en is hij producent bij The Steve Wilkos Show.

 • 26/9/2014 20:30 College Tour

  Twan Huys gaat in gesprek met inspirerende (inter-)nationale gasten, bijgestaan door studenten in de zaal. Deze week vanuit New York met Famke Janssen.

 • 3/10/2014 20:25 College Tour

  De Hollywood Reporter noemt hem een "Global pop icon, ready to conquer the world". Afrojack, één van de beste DJ's ter wereld was op woensdag 24 september te gast bij College Tour in de Maassilo Rotterdam en dat gesprek wordt vanavond uitgezonden. Als Nick van de Wall wordt hij geboren op 9 september 1987 in Spijkenisse. Al jong ontstaat zijn liefde voor elektronische muziek. Met het nummer Take Over Control in 2011 heeft hij meteen een wereldwijde club hit in handen; de plaat krijgt een platinum status in Amerika. Vanaf dan komt Afrojacks carrière in een sneltrein terecht. Afrojack richt zijn eigen platenlabel Wall Recordings op en tekent een deal met het legendarische Wynn Hotel in Las Vegas waar hij meerdere malen per jaar komt om grote shows te geven. Opeens staat de hele muziekindustrie in de rij om met hem te werken. Hierop volgen samenwerkingen met onder meer David Guetta, Madonna en Chris Brown Het nummer Give Me Everything samen met Pitbull en Ne-Yo verkoopt wereldwijd 8 miljoen exemplaren en staat overal op nummer 1. Voor zijn remix van het nummer 'Collide' van Leona Lewis ontvangt Afrojack zelfs een Grammy. In 2013 tekent hij bij het beroemde platenlabel Universal Music group, een enorme erkenning voor zijn succes. Hij staat als headliner op de grootste festivals ter wereld, heeft als 2e DJ ooit zijn handen op de Hollywood Walk Of Fame staan en staat 17 oktober tijdens het Amsterdam Dance Event met een soloshow in de Ziggo Dome.

 • 17/10/2014 20:25 College Tour

  Vandaag is Gerrit Zalm te gast. Gerrit Zalm is Nederlands langstzittende minister van Financiën ooit. Met de naar hem vernoemde zalmnorm heeft hij een belangrijke stempel heeft gedrukt op het Nederlandse begrotingsbeleid. Gerrit Zalm wordt op 6 mei 1952 geboren in Enkhuizen als zoon van een kolenboer. Na zijn middelbare school gaat hij economie studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze periode als student zet hij zich in als lid van de PvdA; later zal hij kiezen voor de VVD. Na het behalen van zijn doctoraalexamen gaat Zalm aan het werk bij het Ministerie van Financiën. Daar wordt hij benoemd tot het hoofd van zijn afdeling en in korte tijd schopt het tot directeur Algemene Economische Politiek. Een paar jaar later, in 1989, wordt hij directeur van het Centraal Planbureau. In 1994 wordt Gerrit Zalm gevraagd als minister van Financiën in het eerste paarse kabinet, onder leiding van Wim Kok. Zalm zal minister blijven tijdens Paars I en II en tijdens het kabinet Balkenende II; al met al de langstzittende minister van Financiën in de Nederlandse geschiedenis. Gedurende zijn ministerschap is Zalm onder meer verantwoordelijk voor de invoering van de zalmnorm, een scheiding tussen inkomsten en uitgaven van het rijk. In 2006 neemt Zalm afscheid van de politiek. Hij wordt hoofdeconoom en financieel directeur van DSB Bank, de bank van Dirk Scheringa die korte tijd later ten onder zal gaan. Hier blijft hij totdat hij in 2008, vlak voor het faillissement van DSB, als vicevoorzitter toetreed bij de ABN AMRO; in die functie leidt hij de samenvoeging van Fortis en ABN Amro. Sinds 2009 is Zalm voorzitter van de Raad van Bestuur. In 2007 is Gerrit Zalm onderscheiden als Commandeur in de Orde van Oranje-Naussau voor zijn werk in de politiek. Op de Vrije Universiteit, waar hij zijn studie economie afrondde en in 2008 een eredoctoraat kreeg toegekend, spreekt College Tour met hem.

 • 24/10/2014 20:30 College Tour

  De tijd dat hij incognito over straat kon is voorbij; Stromae is in rap tempo bezig de wereld te veroveren. De Belgische artiest, zoon van een Rwandese vader en Belgische moeder, maakt met zijn kleurrijke verschijning, vrolijke beats, kritische teksten en verrassende choreografieën elk optreden uniek. Alleen al in Frankrijk worden van het laatste album van Stromae zeven miljoen stuks verkocht. De prijzen vliegen hem om de oren en in november staat hij in een uitverkochte Ziggo Dome. Maar eerst richt Stromae zijn pijlen op Amerika, en dat betekent dat College Tour van de NTR hem tijdens de volgende stap in zijn carrière opzoekt in New York. Onder leiding van Twan Huys wordt hij geïnterviewd over zijn stormachtige carrière en zijn leven. Stromae vertelt in College Tour onder meer over zijn verlegenheid, zijn in Rwanda vermoorde vader en zijn ‘New York dream’. En wat vraagt Madonna hem eigenlijk in College Tour?

 • 31/10/2014 20:25 College Tour

  Johnny de Mol, benjamin van de familie, acteert, zingt, is DJ en televisiepresentator. In 2008 bood Veronica hem een programma aan waarna Johnny het concept 'Waar is de mol' bedacht. Het programma is enorm populair en er zijn inmiddels zeven seizoenen gemaakt. Zijn programma?s 'Down met Johnny' en 'SynDROOM' bezorgden hem in 2013 de Zilveren Televizier-Ster Man.

 • 7/11/2014 20:25 College Tour

  Acht studioalbums die stuk voor stuk platina worden, vijf 3FM Awards en tien Edisons. Anouk is zonder twijfel één van Nederlands beste en succesvolste zangeressen ooit. Net bevallen van alweer haar vijfde kindje, maar ze heeft niet stilgezeten. In november komt haar nieuwe album 'Paradise and Back Again' uit. Op het Conservatorium van Amsterdam spreekt College Tour met haar.

 • 14/11/2014 20:25 College Tour

  Bill Gates is de oprichter van Microsoft en met een geschat vermogen van 76 miljard dollar de rijkste en één van de meest invloedrijke personen ter wereld. Zijn werkzaamheden bij Microsoft staan inmiddels op een lager pitje, maar met de Bill & Melinda Gates Foundation reist hij de hele wereld rond voor liefdadigheidswerk. Onlangs doneerde hij 50 miljoen dollar aan de strijd tegen ebola.

 • 20/2/2015 20:30 College Tour

  Vanavond gaat een nieuw seizoen College Tour van start. Presentator Twan Huys heeft tot nu toe vier namen bekendgemaakt. Het seizoen start in Rotterdam met de succesvolle voetbalcoach van Southampton en oud-profvoetballer Ronald Koeman. Daarna volgt een gesprek met bestsellerauteur Arnon Grunberg in zijn geboortestad Amsterdam. De derde gast is de Twentse cabaretier Herman Finkers. Daarna spreekt College Tour de wereldberoemde Britse documentairemaker Louis Theroux. Studenten kunnen zich vanaf nu voor de opnamen aanmelden. Vanavond in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen dus Ronald Koeman. Na een glansrijke periode bij Feyenoord vertrekt Ronald Koeman samen met zijn broer Erwin naar Engeland, waar hij de ene na de andere overwinning pakt met Southampton FC. Het gaat zó goed dat er voorzichtig wordt gefluisterd over een stap naar FC Barcelona. Niet gek als je bedenkt dat hij begin jaren negentig bij dezelfde club onderdeel uitmaakt van Cruijff’s dreamteam. Koeman was daarnaast onmisbaar voor Oranje tijdens de EK-winst van ’88. Hij is de enige die als speler en coach actief was bij Ajax, Feyenoord én PSV. We spreken Ronald Koeman in Rotterdam.

 • 21/2/2015 02:10 College Tour

  Na een glansrijke periode bij Feyenoord vertrekt Ronald Koeman samen met zijn broer Erwin naar Engeland, waar hij de ene na de andere overwinning pakt met Southampton FC. Het gaat zó goed dat er voorzichtig wordt gefluisterd over een stap naar FC Barcelona. Niet gek als je bedenkt dat hij begin jaren negentig bij dezelfde club onderdeel uitmaakt van Cruijff's 'dreamteam'. Koeman was daarnaast onmisbaar voor Oranje tijdens de EK-winst van ?88. Hij is de enige die als speler en coach actief was bij Ajax, Feyenoord én PSV. Op 17 februari spreken we Ronald Koeman in Rotterdam.

 • 27/2/2015 20:30 College Tour

  Zijn boek Tirza wordt door De Groene Amsterdammer betiteld als de belangrijkste roman van de 21ste eeuw. Vanavond ontvangt College Tour Arnon Grunberg op zijn oude middelbare school het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Grunberg groeit op in een joods gezin, getekend door de Tweede Wereldoorlog. In zijn puberteit zweert hij alle vormen van religie af. Dit in tegenstelling tot zijn zus. Zij vertrekt, Grunberg is dan 11 jaar, naar Israël voor een strikt orthodoxe levensstijl. Grunberg maakt zijn middelbare school niet af. Hij blijft twee keer zitten in 4 gymnasium, en wordt van school gestuurd. Grunberg besluit acteur te worden. Hij ontdekt gaande weg dat zijn talent meer bij het schrijven ligt. Hij laat het acteren voor wat het is, en stort zich volop op het schrijversschap. Op 23-jarige leeftijd breekt Grunberg door met zijn, met prijzen overladen, debuutroman Blauwe maandagen. Daarna volgen bestsellers als De asielzoeker en Tirza. Met zijn romans sleept hij veel prijzen in de wacht. Een greep: de AKO-literatuurprijs (2000, 2004), de Gouden Uil (2007), de Libris Literatuur Prijs (2007), en in 2009 ontvangt hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Grunberg is een echte alleskunner. Hij schrijft niet alleen romans, maar ook korte verhalen, essays, gedichten en columns. Dagelijks verschijnt zijn column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant. Op dit moment is Grunberg woonachtig in New York. Hier schreef hij ook zijn laatste novelle Het bestand, dat op 24 februari verscheen. In het kader van een wetenschappelijk experiment werd de hersenactiviteit van Grunberg gemeten tijdens het schrijven van deze novelle. Daarnaast zal bij zijn lezers ook de hersenactiviteit worden gemeten, maar dan tijdens het lezen van het boek.

 • 28/2/2015 02:40 College Tour

  Hij wordt één van de meest toonaangevende schrijvers van de 21ste eeuw genoemd. Met zijn debuutroman 'Blauwe maandagen' veroverde Arnon Grunberg zijn plek binnen de Nederlandse literatuur.

 • 6/3/2015 20:30 College Tour

  Met zijn Twentse accent en zijn droge gevoel voor humor weet Herman Finkers sinds eind jaren ‘70 iedereen in te pakken met zijn shows. In deze aflevering van College Tour is hij op de Universiteit Twente in Enschede te gast. Finkers wordt geboren op 9 december 1954 geboren te Almelo, in een rooms-katholiek gezin. Het geloof speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zo ontwikkelt Finkers een passie voor gregoriaanse muziek en weet hij de hoogste score ooit te behalen in het tv-programma De Nationale Bijbeltest. Finkers studeert in Almelo aan de hbs. In 1979 doet hij mee aan het Delftse Cameretten-festival. Hij wint de publieksprijs, de persoonlijkheidsprijs en de tweede prijs van de jury. Voornamelijk in het Noorden en Oosten van het land beleeft zijn carrière een succesvolle start. Finkers wordt een boegbeeld voor Twente. Hij leidt een campagne voor de Twentse taal en helpt mee aan de Twens gesproken soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond. Maar ook in de rest van Nederland is de cabaretier populair. Na de eeuwwisseling is het, wegens ziekte, een paar jaar stil rond de cabaretier uit Almelo. Er is chronische lymfatische leukemie geconstateerd. Maar in 2007 vindt hij weer de weg naar het podium met zijn een nieuwe show: Na de pauze. De show wordt een groot succes en krijgt lovende recensies. Onlangs maakte Finkers bekend dat hij de oudejaarsconference van 2015 voor de VARA maakt. Daarnaast komt binnenkort zijn nieuwe cd uit. Vanavond is hij in College Tour te gast.

 • 7/3/2015 02:45 College Tour

  Met zijn Twentse accent en droge gevoel voor humor weet Herman Finkers sinds eind jaren 70 iedereen in te pakken met zijn shows. Na de eeuwwisseling was het door ziekte een paar jaar stil rond de cabaretier uit Almelo, maar sinds 2007 is hij weer op het podium te vinden. Onlangs maakte hij bekend dat hij de oudejaarsconference van 2015 voor de VARA maakt. Daarnaast komt binnenkort zijn nieuwe cd uit.

 • 8/3/2015 21:05 College Tour

  Zijn omvangrijke oeuvre is vaak bekroond en met zijn wekelijkse column in de Volkskrant weet hij menig lezer te ontroeren. Vanavond is groot dichter en schrijver Remco Campert te gast bij College Tour in het Bimhuis in Amsterdam. Op 28 juli 1929 wordt Remco Campert in Den Haag geboren als zoon van dichter Jan Campert en actrice Joekie Broedelet. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij drie jaar was. Campert woont tot zijn twaalfde afwisselend bij zijn moeder, zijn vader of zijn grootouders. In 1943, Campert is dan 14 jaar, hoort hij dat zijn vader in het concentratiekamp Neuengamme is overleden. Na de Tweede Wereldoorlog gaat hij in Amsterdam bij zijn moeder wonen. In Amsterdam gaat Campert naar het gymnasium. Maar hij maakt zijn school niet af, omdat hij besluit om schrijver te worden. Om geld te verdienen begint de jonge Campert met het schrijven van reclameteksten en vertalingen. In 1950 richt hij samen met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op. Samen met het tijdschrift Blurb was dit de aanzet tot een nieuwe literaire stroming waartoe Campert behoort; de Vijftigers. Remco Campert debuteert als dichter met Vogels vliegen toch (1951). Vanaf de jaren zestig begint Campert met het schrijven van romans. Zijn debuutroman Het leven is verrukkulluk (1961) behoort de tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. Van 1996 tot 2006 schrijft Campert samen met zijn goede vriend Jan Mulder een gezamenlijke column CaMu op de voorpagina van De Volkskrant. Campert schrijft nog steeds columns voor de Volkskrant. In juni 2014 begint hij op de achterpagina van dezelfde krant een column over Somberman. Remco Campert heeft al veel literaire prijzen gewonnen, een greep: de Jan Campertprijs (1956), de P.C. Hooftprijs (1976) en vorig jaar (als eerste) de Gouden Schrijfmachine. Dit jaar komt daar een prestigieuze prijs bij: de Prijs der Nederlandse Letteren (de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen en Nederland). In oktober ontvangt Campert deze prijs uit handen van de koning van België, koning Filip. Maar eerst spreekt College Tour hem vanavond.

 • 8/3/2015 21:05 College Tour

  Gast: schrijver en dichter Remco Campert.

 • 13/3/2015 20:30 College Tour

  Het is een spannende tijd voor de vicepremier en zijn partij. Een paar dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag is minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher bij ons te gast Geboren in een Joodse familie van juristen is het geen verassing dat ook de jonge Lodewijk (1974) rechten gaat studeren. Aan de Universiteit van Amsterdam promoveert hij op een proefschrift over de grondwettelijke bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim in de informatiesamenleving. Hierna wordt hij docent Informatierecht aan de UvA. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 komt Asscher voor de Partij van de Arbeid in de Amsterdamse gemeenteraad. In 2006 wordt hij wethouder van een zware portefeuille: Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Inburgering en Jeugd. Hij maakt zich hard voor beter onderwijs voor kinderen met een taalachterstand en legt hij de lat hoger voor het Amsterdamse onderwijs. Ook is hij de architect van de metamorfose van de Wallen tot een gebied waar prostitutie wordt teruggedrongen en kunst en cultuur de ruimte krijgen. Na het vertrek van Job Cohen naar de landelijke politiek, is Asscher korte tijd waarnemend burgemeester. In 2012 treed Asscher toe tot het kabinet Rutte II als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier.

 • 14/3/2015 03:05 College Tour

  Als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is Lodewijk Asscher niet alleen verantwoordelijk voor de goede verhoudingen tussen werkgevers en werknemers; ook integratie zit in zijn portefeuille. We treffen de vicepremier in een spannende periode: de Provinciale Statenverkiezingen zijn in aantocht. Als wethouder in Amsterdam maakte Asscher zich eerder hard voor beter onderwijs voor kinderen met een taalachterstand.

 • 20/3/2015 20:30 College Tour

  Ze zingt, ze danst, ze acteert en ze presenteert. Vanavond is multitalent Chantal Janzen te gast bij College Tour in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Op 15 februari 1979 wordt Janzen in het kleine Limburgse Tegelen geboren. Al op jonge leeftijd is ze ontzettend ambitieus. Na het behalen van haar HAVO-diploma vertrekt ze naar Amsterdam om daar haar dromen waar te maken. Chantal studeert aan de Theaterschool waar ze les krijgt in dans, acteren en zang. Een musicalster is snel geboren. Voor haar hoofdrol in Saturday Night Fever krijgt ze de John Kraaijkamp Award voor Aanstormend Talent. Daarna schittert ze onder meer in Beauty and the Beast, Tarzan en Wicked. Stuk voor stuk producties van Joop van den Ende waarmee Chantal een speciale band opbouwt. In 2010 gaat de musical Petticoat in première. Een musical die van den Ende speciaal voor Chantal produceerde. Haar meest succesvolle rol speelt ze in de musical Hij Gelooft in Mij. Meteen na de première wordt ze door pers en publiek geprezen voor haar indrukwekkende vertolking van Rachel Hazes. Ook buiten het toneel heeft Chantal een indrukwekkende carrière. Naast het acteren in tal van films en series vindt ze plezier in presenteren. Ze was het gezicht van het Televizier-Ring Gala waar ze jaarlijks de show stal voordat ze naar RTL vertrok. Hier zit ze in de jury van Holland’s got Talent en presenteert ze kijkcijferkanonnen als De Jongens Tegen De Meisjes en Chantal Blijft Slapen. Onlangs presenteerde ze haar derde seizoen van Everybody Dance Now en startte ze een veelbelovend internationaal avontuur. Sinds eind februari is ze namelijk te zien als presentatrice van de Duitse versie van The Voice Kids. De Limburgse blondine lijkt nu al de harten van onze oosterburen te stelen. De Duitse krant Bild noemde haar zelfs al “Die Neue Linda”.

 • 21/3/2015 02:15 College Tour

  Chantal Janzen speelde in vele Nederlandse musicals. Ze schitterde onder meer in Beauty and the Beast, Wicked, Petticoat en speelde Rachel Hazes in het hoog geprezen Hij Gelooft In Mij waarvoor zij de Conny Stuart Musical Award (voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical) won. Ook buiten het toneel weet Janzen haar plek te vinden. Naast het acteren in films en series vindt de Limburgse blondine ook plezier in het presenteren en zo verkeert zij zowel op televisie als in het theater in de hoogste regionen.

 • 21/3/2015 03:40 College Tour

  Chantal Janzen speelde in vele Nederlandse musicals. Ze schitterde onder meer in Beauty and the Beast, Wicked, Petticoat en speelde Rachel Hazes in het hoog geprezen Hij Gelooft In Mij waarvoor zij de Conny Stuart Musical Award (voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical) won. Ook buiten het toneel weet Janzen haar plek te vinden. Naast het acteren in films en series vindt de Limburgse blondine ook plezier in het presenteren en zo verkeert zij zowel op televisie als in het theater in de hoogste regionen.

 • 27/3/2015 20:30 College Tour

  Hij is een meester in het maken van intrigerende en bijzondere documentaires. Vanavond is de Britse documentairemaker Louis Theroux te gast in de laatste College Tour van dit seizoen. Louis Theroux wordt op 20 mei 1970 in Singapore geboren. De familie verhuist echter al snel naar Londen waar Theroux opgroeit. Hij studeert geschiedenis in Oxford en krijgt een baantje als filmrecensent bij het universiteitsmagazine waarvoor hij veel lof krijgt. Na het behalen van zijn diploma vertrekt Theroux naar de Verenigde Staten om daar fulltime als journalist aan het werk te gaan. Zijn eerste baan is als journalist bij Metro Silicon Valley. In 1992 werkt hij als correspondent voor Micheal Moore's programma TV Nation. Hier maakt hij onder meer reportages over het Jerusalem syndrome en de Ku Klux Klan. Wanneer het programma tot zijn einde komt, biedt de BBC Theroux een contract aan waaruit Louis Theroux's Weird Weekends ontstaat. In Weird Weekends volgt Theroux opmerkelijke Amerikaanse subculturen. Hij gaat langs bij black nationalists, white supremacists en pornosterren. Het doel van de serie is volgens hem: "Setting out to discover the genuinely odd in the most ordinary setting." Theroux gaat te werk door zich volledig onder te dompelen in de wereld van deze culturen. Dat gaat soms zo ver dat hij in één van zijn afleveringen instemt om een cameo te maken in een pornofilm. In zijn serie, When Louis Met..., volgt Theroux Britse sterren in hun dagelijkse bezigheden. Één van de meest populaire afleveringen is die met de Britse entertainer Jimmy Savile, die na zijn dood aangeklaagd wordt voor honderden gevallen van seksueel misbruik. Op dit moment is Louis Theroux bezig met zijn eerste theatrale documentaire, die gaat over 's werelds meest mysterieuze religie: Scientology.

 • 28/3/2015 02:25 College Tour

  Hij is meester in het maken van fascinerende documentaires over vaak controversiële onderwerpen die over de hele wereld worden uitgezonden. Door zijn ongekunstelde en persoonlijke stijl krijgt Louis Theroux toegang tot onbekende werelden. Zo ging hij op bezoek bij neonazi's, pornosterren en UFO-jagers. Op dit moment werkt hij aan zijn eerste theatrale documentaire, die gaat over 's werelds meest mysterieuze religie: Scientology.

 • 19/6/2015 20:35 College Tour

  In september is College Tour terug met een nieuw seizoen, maar vanaf vanavond worden eerdere uitzendingen herhaald. Met vandaag het gesprek met Anouk uit november 2014. Zonder twijfel is zij Nederlands beste zangeres die ons land ooit heeft gehad. Op maandagmiddag 3 november 2014 op het Conservatorium van Amsterdam was Anouk te gast bij College Tour. Op 8 april 1975 wordt Anouk Teeuwe geboren in Den Haag. Hier groeit ze door haar blues zingende moeder op met veel muziek om haar heen. Wanneer ze in de derde klas besluit te stoppen met school loopt ze weg van huis en komt ze in verschillende tehuizen terecht. In deze periode ontplooit ze zich als zangeres en wordt ze later zonder vooropleiding toegelaten op het Rotterdams Conservatorium. In 1995 wordt ze voor het eerst opgemerkt door radio-dj Alfred Lagarde van Veronica waarna ze een jaar later haar eerste platencontract tekent bij Dino Music. Met het nummer 'Nobody's Wife' breekt Anouk door in de Nederlandse hitlijsten. Ook internationaal zet ze zich hiermee op de kaart. Met het album 'Together Alone' die hierop volgt wordt Anouk de bestverkopende artiest van dat jaar. Al snel staat ze op de grootste festivals. Zo ook op Pinkpop waar ze in 1998 tijdens haar eerste nummer met een ei wordt bekogeld, waarop ze demonstratief haar shirt uittrekt en in slechts haar BH onverstoorbaar verder zingt. Hierna volgen acht studioalbums die stuk voor stuk platina worden en bijna allemaal een nummer 1 notering behalen. Niemand kan er meer onderuit; Anouk is de meest succesvolle zangeres die Nederland ooit gekend heeft. Ze verkoopt de Ziggo Dome, Ahoy en de Gelredome uit en alle singles worden meteen hits. Ook in het buitenland wordt Anouk opgepikt. In Europa is ze een ster, maar ook in Amerika wordt ze door beroemde bloggers 'The Dutch Amy Winehouse' genoemd. In 2013 vertegenwoordigt Anouk Nederland op het Eurovisiesongfestival. Hier krijgt ze veel kritiek op vanwege de reputatie die inmiddels is ontstaan over deze wedstrijd. Anouk trekt zich hier niks van aan en ontkracht dit door met haar nummer 'Birds' de tot dan toe hoogste notering in 14 jaar te behalen. Ze is net bevallen van haar inmiddels vijfde kindje en heeft in de tussentijd ook nog een nieuw album opgenomen. Het is duidelijk; Anouk is nog steeds niet te stoppen!

 • 4/9/2015 20:35 College Tour

  Vanavond start een nieuw seizoen van College Tour. De nieuwe gasten voor het komende seizoen zijn actrice Halina Reijn, politicus Jeroen Dijsselbloem, Brabants bekendste zanger Guus Meeuwis en rocklegende Rod Stewart. Vanavond is Halina Reijn te gast. Ze is de ster van Toneelgroep Amsterdam en daarnaast schittert Halina Reijn in diverse films en televisieseries. In 2013 sleept ze de prestigieuze Theo d’Or in de wacht voor haar rol in het stuk Nora. Voor haar rol als Mabel Wisse Smit in de miniserie De Prins en het Meisje ontvangt Reijn een Gouden Kalf. In 2005 debuteert ze met haar roman Prinsesje Nooitgenoeg. Daarnaast is ze vaste columniste voor De Morgen en JAN Magazine. Televisiekijkend Nederland kent haar ook als vaste tafeldame in DWDD. Halina Reijn lijkt onvermoeibaar: aankomend theaterseizoen zal ze met Toneelgroep Amsterdam onder meer te zien zijn in De Stille Kracht en ontwikkelt ze een speelfilm, Locus of Control, en twee televisieseries. In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Veel grote namen uit binnen- en buitenland waren al te gast sinds de eerste uitzending in 2007. Onder hen bijvoorbeeld Bill Gates, Anouk, John Cleese, Herman Finkers, John Legend, Johan Cruijff, Robbie Williams, Mark Rutte, Desmond Tutu, Epke Zonderland, Armin van Buuren, Frans Timmermans, Malala Yousafzai, Whoopi Goldberg, Derk Sauer, Louis van Gaal, Dan Brown en de Dalai Lama.

 • 5/9/2015 01:40 College Tour

  Halina Reijn staat op het podium, speelt in films, schrijft boeken en ze won diverse prijzen met haar acteerwerk.

 • 11/9/2015 20:30 College Tour

  Jeroen Dijsselbloem is vanavond te gast bij College Tour. Hij is sinds 2012 minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. Het zijn spannende tijden voor onze Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem. De Griekse schuldencrisis domineert het nieuws en hij maakt tegelijkertijd op voor de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag. Vanavond is PvdA’er Jeroen Dijsselbloem te gast bij College Tour. Dijsselbloem wordt geboren in een onderwijzersgezin in Eindhoven. Naar eigen zeggen krijgt hij in zijn opvoeding veel ‘moraliteit’ mee, die er voor zorgt dat hij zich tijdens zijn politieke carrière verzet tegen zaken die in zijn ogen immoreel zijn, zoals bloot op tv en gewelddadige games. Dit levert hem de ‘Engel van het Jaar’ award op van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Dijsselbloem studeert Agrarische Economie in Wageningen. Na zijn studie gaat hij vrijwel direct aan de slag voor de PvdA. Hij werkt onder meer als fractiemedewerker in Brussel en Den Haag en als Gemeenteraadslid in Wageningen. In 2000 neemt Dijsselbloem voor het eerst plaats in een zetel van de Tweede Kamer. Hij houdt zich in eerste instantie vooral bezig met veiligheid en het vreemdelingenbeleid. Tijdens de verkiezingscampagne van 2003 voert Dijsselbloem samen met Diederik Samsom en Staf Depla campagne als ‘rode ingenieurs’. Het drietal ging het land in om op zoek te gaan naar echte problemen en werkende oplossingen. Als jonge Kamerleden wilden ze bovenal de ‘regentencultuur’ in de door verkiezingsnederlagen geteisterde PvdA doorbreken. Sinds 2012 is Dijsselbloem minister van Financiën in het kabinet Rutte II. Hij heeft in die functie zijn handen vol aan staatsbank ABN AMRO. De omstreden salarisverhoging van de top en de alles behalve soepel verlopende beursgang zorgt voor veel onrust. In 2013 krijgt de minister van financiën er een tweede functie bij. Hij wordt benoemd tot Voorzitter van de eurogroep. Afgelopen juli werd hij voor die functie herkozen. Hij oefent deze functie uit in een roerige tijd waarin spoedoverleggen over begrotingstekorten en noodleningen aan de orde van de dag zijn.

 • 12/9/2015 02:20 College Tour

  Jeroen Dijsselbloem is te gast bij College Tour. Hij is sinds 2012 minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep.

 • 18/9/2015 20:35 College Tour

  Vanavond is Guus Meeuwis te gast bij Twan Huys in College Tour. Hij scoorde talloze hits, ontving diverse onderscheidingen en is ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met de hit Het is een Nacht wint Guus Meeuwis in 1995 met zijn vrienden het AHC-Studentensongfestival. Deze winst vormt het begin van een lange en diverse carrière. In de afgelopen twintig jaar groeide deze zingende student uit tot de bekendste chansonnier van het Zuiden. Guus Meeuwis is vanavond te gast bij College Tour in de Sint Jozefkerk in Tilburg. Guus Meeuwis wordt geboren in het klooster van Mariahout in het Brabantse Laarbeek. Na zijn middelbare school studeert Meeuwis korte tijd Bedrijfskunde in Leuven en aan de Nyenrode Universiteit en later Rechten in Tilburg. Het studentenleven bevalt hem goed, maar het studeren zelf wil hem niet echt lukken. Hij maakt dan ook geen enkele studie af. Tijdens zijn studieperiode komt Guus uit voor het Tilburgsche Studenten Corps Sint Olof bij AHC-studentensongfestival in Leiden en wint met Het is een Nacht. Dat is een nummer dat hij eerder schreef na een romantische nacht met zijn vriendin Valérie, die nu zijn vrouw is. Het is een Nacht wordt opgepikt door verschillende radiostations en wordt een enorme hit. Meeuwis vormt samen met zijn broer Marc Meeuwis en vrienden van zijn studentenvereniging de groep Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar hun favoriete kroeg. De groep heeft een studentikoze uitstraling, tijdens liveoptredens spelen ze vaak mee met een bandje. Maar dat stoort het publiek niet, want snel daarna scoort de groep verschillende hits als Per Spoor en ’t dondert en het bliksemt. In 2001 is Meeuwis toe aan een volgende stap en kiest hij voor een solocarrière. Daarmee houdt de band Vagant op te bestaan. Zijn broer Marc Meeuwis en pianist Jan-Willem Rozenboom blijven wel in zijn band spelen. Meeuwis scoort daarna een grote hit met een ode aan ‘zijn’ provincie. Dit nummer, Brabant, wordt ook wel het onofficiële volkslied van Brabant genoemd nadat ruim 30.000 mensen een petitie ondertekenden om dit voor elkaar te krijgen. Naast zijn muziekbezigheden is Guus Meeuwis vaak te zien in televisieprogramma’s. Meeuwis was vast panellid van het programma ‘Stenders Late Vermaak’ in 2007 en wordt in 2011 vaste teamcaptain van het spelprogramma ‘Ik Hou van Holland’, waarmee hij de Televizier Talent Award bij het Gouden Televizier Ring Gala wint op 21 oktober 2011. Dit jaar viert Guus zijn twintigjarige jubileum met onder andere een aftrap van zijn nieuwe album Hollandse Meesters in het Rijksmuseum en een groots concert in het prestigieuze Albert Hall in London.

 • 19/9/2015 01:35 College Tour

  Vanavond is Guus Meeuwis te gast bij Twan Huys in College Tour. Hij scoorde talloze hits, ontving diverse onderscheidingen en is ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met de hit Het is een Nacht wint Guus Meeuwis in 1995 met zijn vrienden het AHC-Studentensongfestival. Deze winst vormt het begin van een lange en diverse carrière. In de afgelopen twintig jaar groeide deze zingende student uit tot de bekendste chansonnier van het Zuiden. Guus Meeuwis is vanavond te gast bij College Tour in de Sint Jozefkerk in Tilburg. Guus Meeuwis wordt geboren in het klooster van Mariahout in het Brabantse Laarbeek. Na zijn middelbare school studeert Meeuwis korte tijd Bedrijfskunde in Leuven en aan de Nyenrode Universiteit en later Rechten in Tilburg. Het studentenleven bevalt hem goed, maar het studeren zelf wil hem niet echt lukken. Hij maakt dan ook geen enkele studie af. Tijdens zijn studieperiode komt Guus uit voor het Tilburgsche Studenten Corps Sint Olof bij AHC-studentensongfestival in Leiden en wint met Het is een Nacht. Dat is een nummer dat hij eerder schreef na een romantische nacht met zijn vriendin Valérie, die nu zijn vrouw is. Het is een Nacht wordt opgepikt door verschillende radiostations en wordt een enorme hit. Meeuwis vormt samen met zijn broer Marc Meeuwis en vrienden van zijn studentenvereniging de groep Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar hun favoriete kroeg. De groep heeft een studentikoze uitstraling, tijdens liveoptredens spelen ze vaak mee met een bandje. Maar dat stoort het publiek niet, want snel daarna scoort de groep verschillende hits als Per Spoor en ’t dondert en het bliksemt. In 2001 is Meeuwis toe aan een volgende stap en kiest hij voor een solocarrière. Daarmee houdt de band Vagant op te bestaan. Zijn broer Marc Meeuwis en pianist Jan-Willem Rozenboom blijven wel in zijn band spelen. Meeuwis scoort daarna een grote hit met een ode aan ‘zijn’ provincie. Dit nummer, Brabant, wordt ook wel het onofficiële volkslied van Brabant genoemd nadat ruim 30.000 mensen een petitie ondertekenden om dit voor elkaar te krijgen. Naast zijn muziekbezigheden is Guus Meeuwis vaak te zien in televisieprogramma’s. Meeuwis was vast panellid van het programma ‘Stenders Late Vermaak’ in 2007 en wordt in 2011 vaste teamcaptain van het spelprogramma ‘Ik Hou van Holland’, waarmee hij de Televizier Talent Award bij het Gouden Televizier Ring Gala wint op 21 oktober 2011. Dit jaar viert Guus zijn twintigjarige jubileum met onder andere een aftrap van zijn nieuwe album Hollandse Meesters in het Rijksmuseum en een groots concert in het prestigieuze Albert Hall in London.

 • 25/9/2015 21:00 College Tour

  Vanavond is sterfotograaf Anton Corbijn te gast in College Tour. Nelson Mandela, David Bowie, Robert de Niro en The Rolling Stones stonden voor zijn lens. Anton Corbijn fotografeerde in de afgelopen 30 jaar zowat alle groten der aarde. Door zijn eigenwijze en creatieve aanpak creëert hij iconische beelden die de geportretteerden op een unieke manier vastleggen. In 1955 wordt Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard geboren in een protestants gezin in Strijen. Al jong ontdekt hij de camera. Hij volgt geen opleiding, maar gaat direct aan de slag als fotograaf voor muziekblad OOR. Hij maakt daar naam met zijn foto’s van vele beroemdheden, onder andere Clint Eastwood, Kurt Cobain en Bono (U2) verschijnen voor zijn camera. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen ontwikkelt Corbijn zich verder als regisseur van muziekvideo’s. Inmiddels heeft hij ook de regie van meerdere speelfilms (Control, The American en A Most Wanted Man) op zijn naam staan. Zijn fotografie kenmerkt zich door bijzondere technieken en materialen. De grofkorrelige stijl van zijn vroege zwart wit periode is enorm bekend, maar later maakt hij ook kleurenafdrukken. Bij het grote publiek is hij vooral bekend vanwege zijn portretten van muzikanten, maar hij werkt ook in conceptuele fotografie en als grafisch vormgever. In 2011 wint hij de Prins Bernard Cultuurprijs voor zijn rol in de hedendaagse populaire cultuur. Hij woont en werkt afwisselend in Berlijn, Londen en Den Haag.

 • 26/9/2015 01:00 College Tour

  Filmmaker en sterfotograaf Anton Corbijn is te gast. In 2011 won hij de Corbijn de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De laatste tien jaar heeft hij zich toegelegd op het maken van speelfilms.

 • 9/10/2015 20:30 College Tour

  Denis Mukwege wordt al jaren genoemd als kanshebber om de Nobelprijs voor de Vrede te ontvangen, maar dit jaar is de Congolese vrouwenarts en mensenrechtenactivist volgens kenners en bookmakers één van de topfavorieten. Op de de dag waarop bekend wordt wie de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt, is Denis Mukwege te gast in het NTR-programma College Tour. In de aflevering met Denis Mukwege bespreken presentator Twan Huys en de aanwezige studenten het mogelijk winnen van de Nobelprijs en wat dat zou betekenen voor zijn werk. Daarnaast gaat het gesprek over de aanslag op Mukwege in 2012, de gruwelijk verminkte vrouwen die hij in zijn ziekenhuis behandelt en de politieke situatie in zijn land. Ook zijn er bijdragen te zien van o.a. minister Ploumen, zanger Roel van Velzen, Stichting Vluchteling directeur Tineke Ceelen en journaliste Marcia Luyten.

 • 10/10/2015 00:35 College Tour

  Gynaecoloog Denis Mukwege zet zich in voor de slachtoffers van de massale verkrachtingen in zijn land Congo.

 • 16/10/2015 20:25 College Tour

  Vanavond is Rod Stewart te gast in College Tour. Ze noemen hem de witte man met de zwarte stem. Rod Stewart is een rocklegende en ras-entertainer die het publiek ieder concert uitzinnig maakt. Hij verkocht wereldwijd meer dan 250 miljoen platen en is onder andere bekend van de nummers Sailing en Da Ya Think I’m Sexy. Rod Stewart is te gast bij College Tour in Londen. Rod Stewart (1945) wordt geboren in Londen en wilde aanvankelijk voetballer worden. Hij speelde een tijdje bij Brentford FC maar begin jaren zestig begint hij zijn carrière als muzikant. Hij start als straatmuzikant en heeft daarnaast allerlei bijbaantjes zoals grafdelver, afrasteringbouwer en bezorger. Terwijl hij optreedt in het treinstation van Twickenham wordt hij ontdekt door Long John Baldry, Samen met Long John treedt hij op met onder andere Shotgun Express en Steampacket. In 1969 sluit Rod Stewart zich aan bij The Faces. Het nummer Maggy May afkomstig uit het album Every Picture tells a Story uit 1971 betekent zijn grote doorbraak en vanaf dat moment is hij internationaal bekend. The Faces kent een succesvolle periode met nummer 1 hits in zowel in de VS als in Engeland. De een na de andere hit volgt en de eerste vier albums zijn een doorslaand succes. Drie jaar na het oprichten van The Faces besluit de band uit elkaar te gaan. Rod Stewart begint een solocarrière bij Warner Bros Atlantic. Eind jaren zeventig scoort hij de hit Do Ya think I’m Sexy, waarvan Stewart alle inkomsten aan Unicef schenkt. In de jaren tachtig treedt Stewart geregeld op met Tina Turner en scoort verschillende hits. In de jaren negentig is hij minder productief. Hij gaf wel een gratis concert op het strand van Copacabana dat 3,5 miljoen bezoekers trok. In de jaren 2000 keert Rod terug in de top van de albumlijsten. 2004 is financieel het succesvolste jaar voor Stewart met een uitverkochte tour in de VS en Canada. Het laatste album van Stewart komt uit in 2012. Onlangs remixte Afrojack het nummer Da Ya Think I’m Sexy.

 • 17/10/2015 00:50 College Tour

  Rod Stewart verkocht werelwijd meer dan 250 miljoen platen en is onder andere bekend van de nummers 'Sailing' en 'Da Ya Think I'm Sexy'.

 • 17/10/2015 23:25 College Tour

  Guus Meeuwis scoorde talloze hits, ontving diverse onderscheidingen en is ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met de hit 'Het is een Nacht' won hij in 1995 met zijn vrienden het AHC-Studentensongfestival. Deze winst vormt het begin van een lange carrière. Hij veranderde in de afgelopen twintig jaar van zingende student in Nederlands bekendste chansonnier.

 • 30/12/2015 22:20 College Tour

  Met zijn Twentse accent en droge gevoel voor humor weet Herman Finkers sinds eind jaren 70 iedereen in te pakken met zijn shows. Na de eeuwwisseling was het door ziekte een paar jaar stil rond de cabaretier uit Almelo, maar sinds 2007 is hij weer op het podium te vinden. Onlangs maakte hij bekend dat hij de oudejaarsconference van 2015 voor de VARA maakt. Daarnaast komt binnenkort zijn nieuwe cd uit.

 • 5/2/2016 21:10 College Tour

  Het NTR-programma College Tour verhuist van NPO 3 naar NPO 2 en start vrijdag met de legendarische primatologe Jane Goodall. Zij wordt wereldberoemd als ze begin jaren zestig vrijwel zonder vooropleiding in de jungle van Gombe, Tanzania, chimpansees observeert en baanbrekende ontdekkingen doet. Momenteel staat Jane Goodall in de top tien van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Ze is VN-vredesambassadeur en reist ook nu nog, 81 jaar oud, onvermoeibaar 300 dagen per jaar de wereld over om te strijden voor de toekomst van onze bedreigde planeet. In de Koningszaal van Artis interviewt Twan Huys haar, bijgestaan door 300 studenten.

 • 6/2/2016 14:00 College Tour

  Primatologe Jan Goodall is te gast in College Tour. Ze werd begin jaren zestig wereldberoemd toen ze vrijwel zonder vooropleiding chimpansees observeerde en baanbrekende ontdekkingen deed.

 • 12/2/2016 21:10 College Tour

  Theatermaker, schrijver, componist, regisseur, presentator, muzikant, acteur en schilder, Herman van Veen is een creatieve alleskunner. Koninklijk Theater Carré is zijn thuis na er meer dan 500 keer op het podium te hebben gestaan. Het kan dan ook niet anders dan dat College Tour hem daar interviewt. Op 14 maart 1945 wordt Herman geboren in een klein arbeidsgezin in Utrecht. Als zesjarige jongen ziet hij een voorstelling van het Scapinoballet. “Vanaf dat moment wilde ik niet langer voetballer bij DOS worden, niet langer piloot, kapitein of dokter, maar wilde ik zo’n danser worden, zo’n harlekijn.” Dit lukt hem. Tijdens zijn studententijd komt hij op het Utrechts Conservatorium terecht waar hij viool, zang en muziekpedagogie studeert. In 1965 debuteert hij in het theater met zijn muzikaal-clowneske soloprogramma ‘Harlekijn’. Het is een groot succes en al snel reist hij de wereld over en speelt hij de show in vijf verschillende talen. Zijn grootste succes behaalt hij met de welbekende kleine moedige eend Alfred J. Kwak. Naast een theatervoorstelling komt er een prentenboek, een stripfiguur en animatieserie die wereldwijd wordt uitgezonden. Hij heeft tientallen filmscenario’s op zijn naam staan en schrijft talloze boeken. Het is een vijftigjarige carrière waar je u tegen zegt. Van Veen is jarenlang vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur van UNICEF Nederland waar hij zich inzet voor de rechten van het kind. In zijn naam zijn verschillende organisaties opgezet zoals Stichting Colombine, Stichting Alfred Jodocus Kwak en de Herman van Veen Foundation. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg in 1976 de Louis Davidsring die hij afgelopen jaar heeft doorgegeven. Afgelopen jaar vierde hij zijn 70ste verjaardag én zijn 50-jarig theaterjubileum en vanavond is hij te gast in College Tour.

 • 19/2/2016 21:10 College Tour

  Vanavond is Daan Roosegaarde te gast in College Tour. Hij is een pionier op het gebied van kunst die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkent, werd uitgeroepen tot Young Global Leader op het World Economic Forum in Davos en hij werd onlangs benoemd tot Kunstenaar van het Jaar 2016. In het kleine Nieuwkoop wordt op 24 juli 1979 Daan Roosegaarde geboren. Dichtbij de Nieuwkoopse plassen is hij van jongs af aan altijd buiten bezig met het bouwen van boomhutten, spelen met de natuur en het creëren van eigen plekken. De passie van het maken blijft als hij ouder wordt, maar de middelen veranderen. Hij is geobsedeerd door het in beweging brengen van dingen. Op achttienjarige leeftijd begint hij aan een opleiding aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Zonder succes: hij wordt er af gegooid. Twee jaar later probeert hij het opnieuw in Enschede, waar hij Cum Laude afstudeert. Hij volgt daarna een opleiding aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Roosegaarde noemt zijn werk ‘techno-poëzie’. Hij probeert verbanden te leggen tussen ideologie en technologie door interactieve en hightech omgevingen te creëren waarin toeschouwer en ruimte één zijn. Zo bouwde hij een toren die smog uit de lucht zuigt, werkt hij aan een ‘slimme’ snelweg met lichtgevende belijning en geeft hij in samenwerking met Minister Schultz de Afsluitdijk een nieuw gezicht. Vooral de projecten ‘Dune’, ‘Smart Highway’ en ‘Smog free Tower’ brengen Roosegaarde internationale faam. Met zijn projecten probeert Roosegaarde mensen bewuster te maken van hun omgeving. Waar andere kunstenaars graag decoreren, wil Daan hervormen met zijn kunst. Hij heeft voor zijn werk al veel prijzen in ontvangst mogen nemen. De INDEX Design Award, de World Technology Award, twee Dutch Design Awards, de Charlotte Köhler Award, en China's meest succesvolle Design Award. Zijn werk staat over de hele wereld en volgens de Duurzame 100 van Trouw is hij een van de meest invloedrijke Nederlandse groene leiders. College Tour spreekt hem in zijn eigen Studio Roosegaarde in Rotterdam.

 • 20/2/2016 13:50 College Tour

  Kunstenaar Daan Roosegaarde is een pionier op het gebied van kunst die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkent. Hij werd uitgeroepen tot Young Global Leader op het World Economic Forum in Davos en werd onlangs nog benoemd tot Kunstenaar van het Jaar 2016.

 • 26/2/2016 21:10 College Tour

  Floortje Dessing is te gast in College Tour. Ze weet met 3 op Reis als tweede reisprogramma ooit het communistische Noord-Korea binnen te komen en elke aflevering opnieuw trekt ze miljoenen kijkers met Floortje naar het einde van de wereld. Voor College Tour zet Floortje Dessing weer even voet aan wal in Nederland en spreken we haar in Amsterdam. In Heemstede in een gezin met vier kinderen wordt op 31 augustus 1970 Floortje geboren. Omdat beide ouders geen rijbewijs hebben worden de familievakanties vooral in Nederland doorgebracht. Zeilend en fietsend door de Nederlandse natuur droomt ze over verre reizen, witte stranden, hoge bergen en nieuwe culturen. Wanneer ze eindelijk oud genoeg is om zelf op pad te gaan, is er dan ook geen houden meer aan. Ze reist de hele wereld over terwijl ze fantaseert over hoe geweldig het zou zijn om hier haar beroep van te maken. Niet wetende dat dit ooit zou gaan lukken. Na een opleiding tolk/vertaler, begint Floortje aan de opleiding audiovisuele media aan de HKU. Ze ontwikkelt naast reizen een interesse voor radio en televisie. In 1992 begint ze haar professionele carrière bij Radio Veronica als producer en DJ. Het presenteren zet ze voort wanneer ze de televisieprogramma’s Young Americans en Trexx gaat doen. Het lukt haar uiteindelijk zelfs om haar twee grootste passies te combineren. Ze mag op reis voor programma's zoals als Reisgids en RTL Travel. In 2007 start ze met de megatitel 3 op Reis. Voor LLiNK en later BNN reist ze samen met andere presentatoren af naar de mooiste en meeste bijzondere plekjes. In 2014 krijgt ze de kans om haar eigen programma te maken. Voor BNN-VARA maakt ze Floortje naar het einde van de wereld, een programma waarin ze afreist naar de meest geïsoleerde uithoeken van de wereld. Inmiddels zijn we drie seizoenen verder en lopen de kijkcijfers tot ver boven de 2 miljoen op. Ze wint er twee keer de BVN Trofee voor Best Gewaardeerde Programma in het buitenland voor. Door het vele reizen en de ontmoetingen met nieuwe culturen, landen en bevolkingen zet ze zich voor meerdere doelen en stichtingen in. Zo is ze al jarenlang ambassadeur van Max Havelaar en het Rode Kruis en heeft ze twee fair trade kledingwinkels genaamd Nukuhiva.

 • 27/2/2016 13:50 College Tour

  Ze is de koningin van de reisprogramma's, want voor haar televisieprogramma's reist ze al jaren de hele wereld over. Floortje Dessing is te gast in College Tour.

 • 4/3/2016 21:10 College Tour

  De charismatische en uitgesproken Ahmed Aboutaleb weet als burgemeester van Rotterdam de stad weer internationaal op de kaart te zetten en wordt in 2015 benoemd tot de ‘ultieme ambassadeur voor Rotterdam’. Uit de peilingen blijkt dat de Nederlandse kiezer Aboutaleb het liefst als volgende premier van het land ziet. Of hij zelf deze ambitie heeft, dat vragen we hem vanavond in College Tour. Op vijftienjarige leeftijd komt de in Marokko geboren Ahmed Aboutaleb voor het eerst aan in Nederland. Na zijn hele leven in een klein dorpje in het Rifgebergte te hebben gewoond, komt hij samen met zijn moeder en zusjes in Den Haag terecht. Hij beheerst de Nederlandse taal snel waardoor hij vrijwel meteen aan een opleiding aan de LTS kan beginnen. Hierop volgt de MTS en uiteindelijk studeert hij af aan de HTS Telecommunicatie. Waar hij in Marokko al veel naar de radio luistert, begint hij in Nederland zijn carrière als verslaggever bij Veronica en de NOS, waarna hij doorstroomt naar het RTL Nieuws. De politieke interesse blijft echter knagen en in 2003 sluit hij zich aan bij de PvdA. In 2004 wordt hij wethouder van deze partij in Amsterdam, waar hij al snel grote populariteit verwerft. In het kabinet-Balkenende IV is hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 16 oktober 2008 wordt Aboutaleb voorgedragen als nieuwe Burgemeester van Rotterdam. Niet iedereen was het hier mee eens. Zijn dubbele paspoort en achtergrond als Amsterdammer zorgde ervoor dat partijen als Leefbaar Rotterdam en de PVV vragen stelden bij zijn benoeming. Hier werd weinig gehoor aan gegeven en op 31 oktober stemt het Kabinet in met zijn benoeming. Hiermee wordt hij de eerste burgemeester in Nederland van Marokkaanse afkomst en daarbij de eerste van een grote stad in Europa. Tot op de dag van vandaag bezit hij deze functie nog steeds. Door zijn achtergrond weet hij als geen ander hoe het is om als ‘allochtoon’ je weg in Nederland te vinden. Het nader tot elkaar brengen van bevolkingsgroepen heeft daarom altijd hoog aan zijn lijstje gestaan. Dit zie je duidelijk terug in zijn werk als burgemeester van Rotterdam. Dit heeft echter soms ook tot felle uitspraken geleid. Naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo liet hij weten dat fanatici die zich in Nederland niet thuis voelen maar moeten oprotten. Deze opmerking bleef niet onopgemerkt en bereikte zo ook Washington waar Obama hem uitnodigde voor een anti-terreurtop.

 • 5/3/2016 13:50 College Tour

  Hij is de eerste burgemeester van een Europese stad met een Marokkaanse achtergrond en werd in 2015 benoemd tot de 'ultieme ambassadeur voor Rotterdam'. Ahmed Aboutaleb is vandaag te gast in 'College Tour'.

 • 12/3/2016 13:50 College Tour

  Herman van Veen is te gast. De 71-jarige theatermaker, componist, violist, zanger, acteur, schilder en activist voor de rechten van het kind viert dit jaar zijn 50-jarig vakjubileum.

 • 15/4/2016 21:10 College Tour

  Vanavond viert het NTR-programma College Tour haar 100e aflevering met een jubileumuitzending in Koninklijk Theater Carré. Speciaal voor dit interview komt onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein naar Amsterdam. Carl Bernstein werkt bij The Washington Post als hij begin jaren ‘70 samen met zijn compagnon Bob Woodward met ouderwets speurwerk het Watergate-schandaal blootlegt en daarmee zelfspresident Richard Nixon ten val brengt. Voor zijn rol in de verslaggeving van dit verhaal ontvangt Bernstein verschillende onderscheidingen, waaronder de Pulitzer-prijs in 1973. Naar aanleiding van de jubileumuitzending wordt om 23.30 uur op NPO 2 de film All the President’s Men uitgezonden. Dit is de verfilming van het gelijknamige boek dat Carl Bernstein en Bob Woodward over de Watergate-onthulling schreven. In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Veel grote namen uit binnen- en buitenland waren al te gast sinds de eerste uitzending in 2007. Onder hen bijvoorbeeld Bill Gates, Anouk, John Cleese, Marlene Dumas, John Legend, Robbie Williams, Mark Rutte, Desmond Tutu, Epke Zonderland, Armin van Buuren, Frans Timmermans, Malala Yousafzai, Whoopi Goldberg, Derk Sauer, Louis van Gaal, Dan Brown en de Dalai Lama.

 • 16/4/2016 13:50 College Tour

  Vanavond viert het NTR-programma College Tour haar 100e aflevering met een jubileumuitzending in Koninklijk Theater Carré. Speciaal voor dit interview komt onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein naar Amsterdam. Carl Bernstein werkt bij The Washington Post als hij begin jaren ‘70 samen met zijn compagnon Bob Woodward met ouderwets speurwerk het Watergate-schandaal blootlegt en daarmee zelfspresident Richard Nixon ten val brengt. Voor zijn rol in de verslaggeving van dit verhaal ontvangt Bernstein verschillende onderscheidingen, waaronder de Pulitzer-prijs in 1973. Naar aanleiding van de jubileumuitzending wordt om 23.30 uur op NPO 2 de film All the President’s Men uitgezonden. Dit is de verfilming van het gelijknamige boek dat Carl Bernstein en Bob Woodward over de Watergate-onthulling schreven. In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Veel grote namen uit binnen- en buitenland waren al te gast sinds de eerste uitzending in 2007. Onder hen bijvoorbeeld Bill Gates, Anouk, John Cleese, Marlene Dumas, John Legend, Robbie Williams, Mark Rutte, Desmond Tutu, Epke Zonderland, Armin van Buuren, Frans Timmermans, Malala Yousafzai, Whoopi Goldberg, Derk Sauer, Louis van Gaal, Dan Brown en de Dalai Lama.

 • 21/4/2016 13:55 College Tour

  Vanavond viert het NTR-programma College Tour haar 100e aflevering met een jubileumuitzending in Koninklijk Theater Carré. Speciaal voor dit interview komt onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein naar Amsterdam. Carl Bernstein werkt bij The Washington Post als hij begin jaren ‘70 samen met zijn compagnon Bob Woodward met ouderwets speurwerk het Watergate-schandaal blootlegt en daarmee zelfspresident Richard Nixon ten val brengt. Voor zijn rol in de verslaggeving van dit verhaal ontvangt Bernstein verschillende onderscheidingen, waaronder de Pulitzer-prijs in 1973. Naar aanleiding van de jubileumuitzending wordt om 23.30 uur op NPO 2 de film All the President’s Men uitgezonden. Dit is de verfilming van het gelijknamige boek dat Carl Bernstein en Bob Woodward over de Watergate-onthulling schreven. In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Veel grote namen uit binnen- en buitenland waren al te gast sinds de eerste uitzending in 2007. Onder hen bijvoorbeeld Bill Gates, Anouk, John Cleese, Marlene Dumas, John Legend, Robbie Williams, Mark Rutte, Desmond Tutu, Epke Zonderland, Armin van Buuren, Frans Timmermans, Malala Yousafzai, Whoopi Goldberg, Derk Sauer, Louis van Gaal, Dan Brown en de Dalai Lama.

 • 13/8/2016 14:00 College Tour

  Herman van Veen is te gast. De 71-jarige theatermaker, componist, violist, zanger, acteur, schilder en activist voor de rechten van het kind viert dit jaar zijn 50-jarig vakjubileum.

 • 20/8/2016 14:00 College Tour

  Onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein, die wereldberoemd werd door zijn onthullingen die leidden tot het beruchte Watergate-schandaal, is te gast in deze 100ste aflevering van 'College Tour'.

 • 27/8/2016 14:00 College Tour

  Ze is de koningin van de reisprogramma's, want voor haar televisieprogramma's reist ze al jaren de hele wereld over. Floortje Dessing is te gast in College Tour.

 • 3/9/2016 14:05 College Tour

  Hij is de eerste burgemeester van een Europese stad met een Marokkaanse achtergrond en werd in 2015 benoemd tot de 'ultieme ambassadeur voor Rotterdam'. Ahmed Aboutaleb is vandaag te gast in 'College Tour'.

 • 10/9/2016 13:50 College Tour

  Primatologe Jan Goodall is te gast in College Tour. Ze werd begin jaren zestig wereldberoemd toen ze vrijwel zonder vooropleiding chimpansees observeerde en baanbrekende ontdekkingen deed.

 • 16/9/2016 21:10 College Tour

  Vanavond start een nieuw seizoen van het NTR-programma College Tour. Presentator Twan Huys ontvangt het komende seizoen onder anderen kunstenaar en activist Ai Weiwei, Netflix-CEO Reed Hastings en in de eerste aflevering komiek Jochem Myjer. Jochem Myjer is één van de populairste komieken van ons land. Hij staat bekend om zijn ongeëvenaarde tempo en feilloze imitaties. Hij is geliefd bij jong en oud en zijn shows zijn steevast uitverkocht. Met zijn vorige show, Even Geduld Aub!, werd hij persoonlijker dan ooit en oogstte hij louter lovende kritieken. In 2015 kwam een grote droom uit met de verschijning van zijn eerste kinderboek, De Gorgels, dat werd bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In dit boek is Jochems liefde voor de natuur goed zichtbaar; als vogelaar en fanatiek roofvisser zoekt hij die het liefst zo vaak mogelijk op. Op dit moment werkt Jochem aan zijn nieuwe voorstelling Adem in, Adem uit die volgend jaar in première zal gaan. College Tour interviewt hem, hoe kan het ook anders, in ‘zijn’ stad Leiden.

 • 17/9/2016 13:50 College Tour

  Jochem Myjer is één van de populairste komieken van Nederland. Hij staat bekend om zijn ongeëvenaarde tempo en feilloze imitaties. Hij is geliefd bij jong en oud en zijn shows zijn steevast uitverkocht. Op dit moment werkt Jochem aan zijn nieuwe voorstelling 'Adem in, Adem uit', die volgend jaar in première zal gaan.

 • 23/9/2016 21:10 College Tour

  Ai Weiwei is zonder twijfel de bekendste Chinese kunstenaar in het Westen en daarnaast, met zijn kunst en sociale media, een uitgesproken criticus en activist. College Tour krijgt de kans deze wereldberoemde kunstactivist te interviewen in het Transformatorhuis in Amsterdam. Op 28 augustus 1957 wordt Ai Weiwei geboren in Beijing. Vanaf 1978 studeert hij animatie aan de Beijing Film Academy en is hij lid van de avant-gardegroep The Stars. Daarna woont hij van 1981 tot 1993 in de Verenigde Staten, waar hij verschillende baantjes heeft en zich laat inspireren door kunstenaars zoals Andy Warhol en Marcel Duchamp. Zijn carrière neemt een grote vlucht als hij zich openlijk uitspreekt tegen de Chinese overheid op de website Weibo. Zo geeft hij onder andere kritiek op het handelen van de Chinese regering ten tijde van de aardbeving in Sichuan en de wantoestanden rondom de Spelen in Beijing. In 2009 wordt zijn controversiële blog geblokkeerd, waarna hij zijn strijd voortzet op Twitter. Ook met zijn installaties, foto's en films worden sociale en politieke thema's, binnen en buiten China, aan de kaak gesteld. Zo geeft hij kritiek op het communistische regime met de foto’s van Dropping a Han Dynasty Urn en roept hij vragen op over de grote massa-industrie waar China deel van uitmaakt met zijn beroemde Sunflower Seeds. In 2015 maakt hij de Letgo Room, een ruimte met portretten van Australische activisten, volledig gemaakt van Lego. Zijn verzoek aan Lego voor de levering van de blokjes werd vanwege de politieke aard afgewezen, waardoor hij gedwongen was de installatie te maken met neppe steentjes. Zijn kritiek op het Chinese regime zorgt ervoor dat hij meerdere keren onder toezicht staat bij de autoriteiten. Zijn accounts worden gehackt en bankafschriften gecontroleerd. Op 3 april 2011 wordt hij zelfs gearresteerd op het vliegveld van Beijing. 81 dagen wordt hij vastgehouden, terwijl zijn huis, atelier en bezittingen worden onderzocht. Daarna wordt hij op borgtocht vrijgelaten en mag hij een jaar Beijing niet uit. Sinds 2015 heeft Ai Weiwei zijn paspoort weer terug en zet hij vanuit Berlijn zijn werk wereldwijd voort. Zijn nieuwste tentoonstelling #SafePassage, is vanaf deze week te zien in Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. Met deze tentoonstelling zal hij niet alleen zijn persoonlijke ervaringen van het leven onder overheidstoezicht verbeelden, maar ook zijn recente betrokkenheid met de grote stroom migranten en vluchtelingen die Europa probeert te bereiken.

 • 24/9/2016 13:55 College Tour

  Ai Weiwei is zonder twijfel de bekendste Chinese kunstenaar in het Westen en is bovendien - dankzij zijn kunst en de sociale media - een uitgesproken criticus en activist. Zijn kritiek op het Chinese regime leidde voor hem tot gevangenschap en huisarrest. Sinds 2015 heeft Ai Weiwei zijn paspoort weer terug en zet hij vanuit Berlijn zijn werk wereldwijd voort. Deze maand kwam Ai Weiwei naar Nederland voor zijn solotentoonstelling #SafePassage, die sinds 16 september te zien is in het Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Met deze tentoonstelling verbeeldt hij niet alleen zijn persoonlijke ervaringen van het leven onder overheidstoezicht, maar ook zijn betrokkenheid met de grote stroom migranten en vluchtelingen die Europa probeert te bereiken.

 • 28/9/2016 22:50 College Tour

  In verband met het overlijden van Shimon Peres herhaalt College Tour vanavond de uitzending van 4 oktober 2013 waarin hij te gast was. De Israëlische president en Nobelprijswinnaar Shimon Peres speelde decennialang een hoofdrol in de wereldpolitiek. September 2013 was hij voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander in Nederland. Tijdens dit korte bezoek maakte Peres tijd vrij om Twan Huys en een groep studenten te woord te staan; het enige televisie-interview dat hij ooit op Nederlandse bodem gaf.

 • 28/9/2016 22:50 College Tour

 • 29/9/2016 01:35 College Tour

  In verband met het overlijden van Shimon Peres herhaalt College Tour de uitzending van 4 oktober 2013 waarin hij te gast was. De Israëlische president en Nobelprijswinnaar Shimon Peres speelde decennialang een hoofdrol in de wereldpolitiek. September 2013 was hij voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander in Nederland. Tijdens dit korte bezoek maakte Peres tijd vrij om Twan Huys en een groep studenten te woord te staan; het enige televisie-interview dat hij ooit op Nederlandse bodem gaf.

 • 30/9/2016 21:10 College Tour

  Vandaag te gast in College Tour: Reed Hastings, mede-oprichter en CEO van Netflix. Met ruim 83 miljoen abonnees in meer dan 190 landen en talloze nieuwe series, films en documentaires is Netflix een van de succesvolste mediabedrijven van dit moment. Televisiekijken, of ‘bingewatching’, kan nu wanneer dan ook, waar dan ook en op welk scherm je maar wilt. Op 15 september kwam medeoprichter en CEO van Netflix Reed Hastings naar Amsterdam waar College Tour hem interviewde over zijn bedrijf en zijn visies. Op 8 oktober 1960 wordt Wilmot Reed Hastings Jr. geboren in Boston, Massachusetts. Hij studeert wiskunde aan het Bowdoin College. Daarna doet hij twee jaar lang vrijwilligerswerk voor het Peace Corps, door wiskundeles te geven in Swaziland. Terug in de Verenigde Staten haalt hij zijn Master in Computer Science en gaat zijn carrière echt van start. Hij gaat aan het werk als softwareontwikkelaar en begint zijn eerste onderneming in 1991: Pure Software. Het wordt een succes en Reed verkoopt zijn bedrijf in 1997 aan Rational Software voor $750.000.000. Deze verkoop geeft hem de mogelijkheid om in hetzelfde jaar een tweede onderneming te starten: Netflix. Het bedrijf richt zich op de verhuur van dvd’s aan abonnees, in die tijd een opkomend medium. Gebruikers hoeven alleen niet naar de videotheek om een film te huren, Netflix stuurt de dvd’s naar de klant per post. In 2007 zet het bedrijf de stap om online diensten aan te bieden, een schot in de roos blijkt uit de alsmaar groeiende groep gebruikers. Voor een vast bedrag kunnen abonnees onbeperkt films en series streamen on demand, op verschillende apparatuur. De stap richting internet-tv, volgens Reed dé toekomst van televisie, is gezet. Een paar jaar later produceert het bedrijf ook eigen films en series, zoals de met Emmy’s bekroonde dramaseries House of Cards en Orange Is The New Black. Dit jaar investeert Netflix 5 miljard in original content, wat gelijk staat aan 600 uur aan films, series en documentaires. Het grote succes van Netflix maakt van Reed een miljardair. Naast zijn werk voor Netflix zit hij ook in de raad van bestuur van Facebook en daarvoor van Microsoft. Bovendien steekt hij ook tijd in liefdadigheidswerk. Hij zet zich in voor educatie en heeft een eigen fonds opgezet om kansen op goed onderwijs voor de nieuwe generatie te vergroten.

 • 1/10/2016 13:50 College Tour

  Vandaag te gast in College Tour: Reed Hastings, mede-oprichter en CEO van Netflix. Met ruim 83 miljoen abonnees in meer dan 190 landen en talloze nieuwe series, films en documentaires is Netflix een van de succesvolste mediabedrijven van dit moment. Televisiekijken, of ‘bingewatching’, kan nu wanneer dan ook, waar dan ook en op welk scherm je maar wilt. Op 15 september kwam medeoprichter en CEO van Netflix Reed Hastings naar Amsterdam waar College Tour hem interviewde over zijn bedrijf en zijn visies. Op 8 oktober 1960 wordt Wilmot Reed Hastings Jr. geboren in Boston, Massachusetts. Hij studeert wiskunde aan het Bowdoin College. Daarna doet hij twee jaar lang vrijwilligerswerk voor het Peace Corps, door wiskundeles te geven in Swaziland. Terug in de Verenigde Staten haalt hij zijn Master in Computer Science en gaat zijn carrière echt van start. Hij gaat aan het werk als softwareontwikkelaar en begint zijn eerste onderneming in 1991: Pure Software. Het wordt een succes en Reed verkoopt zijn bedrijf in 1997 aan Rational Software voor $750.000.000. Deze verkoop geeft hem de mogelijkheid om in hetzelfde jaar een tweede onderneming te starten: Netflix. Het bedrijf richt zich op de verhuur van dvd’s aan abonnees, in die tijd een opkomend medium. Gebruikers hoeven alleen niet naar de videotheek om een film te huren, Netflix stuurt de dvd’s naar de klant per post. In 2007 zet het bedrijf de stap om online diensten aan te bieden, een schot in de roos blijkt uit de alsmaar groeiende groep gebruikers. Voor een vast bedrag kunnen abonnees onbeperkt films en series streamen on demand, op verschillende apparatuur. De stap richting internet-tv, volgens Reed dé toekomst van televisie, is gezet. Een paar jaar later produceert het bedrijf ook eigen films en series, zoals de met Emmy’s bekroonde dramaseries House of Cards en Orange Is The New Black. Dit jaar investeert Netflix 5 miljard in original content, wat gelijk staat aan 600 uur aan films, series en documentaires. Het grote succes van Netflix maakt van Reed een miljardair. Naast zijn werk voor Netflix zit hij ook in de raad van bestuur van Facebook en daarvoor van Microsoft. Bovendien steekt hij ook tijd in liefdadigheidswerk. Hij zet zich in voor educatie en heeft een eigen fonds opgezet om kansen op goed onderwijs voor de nieuwe generatie te vergroten.

 • 7/10/2016 21:10 College Tour

  Vanavond is Igone de Jongh te gast in College Tour. Balletdanseres Igone de Jongh viert dit jaar haar twintigjarig jubileum bij het Nationale Ballet. De muze van choreograaf Hans van Manen wordt in 2003 op 24-jarige leeftijd Eerste Soliste bij het Ballet, een eretitel. Ze is nu al twaalf jaar de enige Nederlandse soliste. Haar roem reikt verder dan het theater: ze was onder meer te zien in de videoclip Birds van Anouk en is jurylid bij het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance. De Jongh wordt in 1979 in Haarlem geboren. Ze wordt opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en later aan The Royal Ballet School in Londen. Al tijdens haar opleiding wint ze de prestigieuze Arnold Haskell Award. Daarna wint ze de onder andere de aanmoedigingsprijs 2002 van Stichting Dansersfonds en de Alexandra Radius Prijs 2003. Tijdschrift Dance Europe vermeldt in 2015 Igone in de categorie Dancer of the year voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia. In 2002 kiest Hans van Manen voor De Jong voor zijn productie ‘Live’. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk en noemt de choreograaf De Jong ‘zijn laatste muze’. In 2010 maakt Van Manen speciaal voor haar het ballet ’Without words’. Hoewel De Jongh al twintig jaar bij het Nationale Ballet danst, is ze niet van plan binnenkort te stoppen. “Ik wil het liefst de 25 jaar halen.”

 • 8/10/2016 13:50 College Tour

  Balletdanseres Igone de Jongh viert dit jaar haar twintigjarig jubileum bij het Nationale Ballet. De muze van choreograaf Hans van Manen wordt in 2003 op 24-jarige leeftijd Eerste Soliste bij het Ballet, het hoogst haalbare in de balletwereld. Haar roem reikt verder dan het theater: ze was onder meer te zien in de videoclip 'Birds' van Anouk en is jurylid bij het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance. De Jongh volgde haar opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen.

 • 14/10/2016 21:10 College Tour

  Het nieuwste boek van schrijver Geert Mak voert momenteel de boeken bestseller top-60 aan. ‘De levens van Jan Six’, over een 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar volgt op een reeks bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en zijn geliefde Amerika. Mak wordt in 1946 geboren in Vlaardingen als jongste van een groot gezin. Hij groeit op in Hardegarijp, en volgt het Gereformeerd Gymnasium. Mak studeert Staatsrecht en Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werkt hij als fractiemedewerker bij de Pacifistisch Socialistische Partij. Mak breekt in 1992 bij het grote publiek door met het boek ‘De engel van Amsterdam’. Sindsdien boekt de schrijver vele successen en wint hij aan de lopende band prijzen, zoals de Comeniusprijs en de Gouden Ganzenveer. Hij is meerdere malen uitgeroepen tot ‘historicus van het jaar’ en in 2014 krijgt hij een eredoctoraat van de Open Universiteit in Heerlen voor zijn verdiensten op het gebied van geschiedschrijving. Mak wil met zijn boeken de geschiedenis verbinden met de leefwereld van nu. Zo volgt hij voor zijn boek ‘Reizen zonder John’ het voetspoor van John Steinbeck. Steinbeck beschreef in 1960 in de klassieker ‘Reizen met Charley’ zijn tocht door Amerika. Mak maakt in 2010 dezelfde tocht precies vijftig jaar later. Op 11 oktober interviewde College Tour Geert Mak in de Hermitage in Amsterdam. De uitzending is vanavond te zien op NPO 2.

 • 15/10/2016 13:55 College Tour

  Het nieuwste boek van Geert Mak, 'De levens van Jan Six', vertelt het verhaal van een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen, en volgt op een reeks bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en zijn geliefde Amerika. Mak wil als schrijver de geschiedenis verbinden aan de leefwereld van nu. Zo volgde hij voor 'Reizen zonder John' de historische voetsporen van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dwars door de Verenigde Staten. Zijn reisboek door de twintigste eeuw, 'In Europa', werd over heel Europa vertaald. Hij kreeg de Gouden Ganzenveer en de Leipziger Buchpreis. Als journalist werd hij tweemaal uitgeroepen tot 'Historicus van het Jaar'.

 • 21/10/2016 21:10 College Tour

  In de slotaflevering van dit seizoen is Khadija Arib te gast in College Tour. Arib startte achttien jaar geleden als Kamerlid voor de PvdA. Inmiddels hoort ze met SGP-leider Van der Staaij en PVV-leider Wilders tot de langstzittende Kamerleden. Sinds dit jaar is ze Kamervoorzitter. In die rol is ze in veel dingen de eerste: de eerste met een dubbele nationaliteit, de eerste met een niet-Nederlandse afkomst en de eerste moslima. Arib is geboren in Hedami, Marokko. Op haar vijftiende verhuist ze naar Nederland onder de destijds nieuwe wet van gezinshereniging. Over haar komst naar Nederland schrijft Arib de biografie “Couscous op zondag: Een familiegeschiedenis”, waarin ze als Marokkaanse haar eerste confrontatie met de Nederlandse cultuur beschrijft. In Nederland studeert Arib Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt ze bij verschillende welzijnsinstanties. In 1982 richt ze de Marokkaanse Vrouwenvereniging in Nederland op. Door dat werk belandt Arib in 1989 enkele dagen in een Marokkaanse politiecel, omdat ze zich publiekelijk inzette voor de rechten van vrouwen. Door tussenkomst van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken kan ze weer terugkeren naar Nederland. Arib stelt zich in 2012 al kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, maar de Kamer kiest destijds voor Anouchka van Miltenburg. Na het aftreden van Van Miltenburg op 12 december 2015 neemt Arib haar taken waar. In 2016 werd Arib gekozen als nieuwe voorzitter. In de vierde stemronde won ze met 83 tegen 51 stemmen van VVD-er Ton Elias. Vooral vanuit de PVV-hoek komt er kritiek op Arib: Ze zou vanwege haar nationaliteit niet geschikt zijn voor het ambt. Inmiddels is vriend en vijand het erover eens dat ze haar rol als Kamervoorzitter met verve vervult. Khadija Arib heeft zich onlangs opnieuw verkiesbaar gesteld en hoopt ook na de Tweede-Kamerverkiezingen van maart 2017 Kamervoorzitter te blijven. Op 15 oktober interviewde College Tour Khadija Arib in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag.

 • 22/10/2016 13:50 College Tour

  Khadija Arib ging achttien jaar geleden aan de slag als Tweede-Kamerlid voor de PvdA. Samen met Kees van der Staaij en Geert Wilders behoort ze tot de drie langstzittende Kamerleden. Sinds dit jaar is Arib Kamervoorzitter. In die functie is ze de eerste Kamervoorzitter van niet-Nederlandse afkomst. Vriend en vijand zijn het erover eens dat ze haar rol als Kamervoorzitter met verve vervult. Khadija Arib heeft zich onlangs opnieuw verkiesbaar gesteld en hoopt ook na de Tweede-Kamerverkiezingen van maart 2017 Kamervoorzitter te blijven.

 • 7/4/2017 21:20 College Tour

  College Tour heeft vanavond popfenomeen Ed Sheeran te gast en wordt uitgezonden op NPO 3 in plaats van op NPO 2. De reden daarvoor is dat het Wembley-concert van Sheeran aansluitend wordt uitgezonden. Hiermee organiseert de NPO een hele tv-avond met deze Britse popzanger. Ed Sheeran is een van de grootste wereldsterren van deze tijd. Met honderden miljoenen streams voor zijn nieuwste album ÷ (‘DIVIDE’) en de singles ‘Shape Of You’ en ‘Castle On The Hill’ breekt hij alle records. De nu 26-jarige Ed Sheeran breekt internationaal door met zijn debuutsingle ‘The A Team’ en zijn carrière raakt in een stroomversnelling met hits als ‘I See Fire’, ‘Photograph’ en ‘Thinking Out Loud’. Voor het laatstgenoemde nummer wint de Britse singer-songwriter in 2015 de Grammy Award voor ‘Song of the Year’. Na een jaar lang bewust afwezig te zijn geweest op social media en weg uit de publiciteit is hij nu weer helemaal terug met zijn gloednieuwe album: ÷ (‘DIVIDE’, release 3 maart) dat nu al in 98 landen in iTunes op nummer 1 staat waarmee de sympathieke Sheeran geschiedenis schrijft. Op dinsdag 4 april sprak College Tour dit popfenomeen exclusief, net voor zijn uitverkochte optreden in de Ziggo Dome.

 • 8/4/2017 13:50 College Tour

  Twan Huys gaat in gesprek met inspirerende, internationale gasten.

 • 21/4/2017 21:15 College Tour

  Twan Huys interviewt in College Tour vanavond Christiane Amanpour. De Brits-Iraanse Amanpour is één van de bekendste journalisten ter wereld en al ruim 30 jaar het boegbeeld van CNN. Bijna geen enkel conflict of oorlog ging aan de wereld voorbij zonder verslag van Amanpour. Van Bosnië tot Rwanda tot Irak tot Afghanistan: Amanpour stond ongeveer overal aan de frontlinie. In de loop der jaren heeft Amanpour exclusieve en spraakmakende interviews gehad met talloze wereldleiders zoals Tony Blair, Hosni Mubarak, Hassan Rohani en Muammar Gaddafi. Op dit moment is Amanpour CNN’s belangrijkste buitenlandcorrespondent en presentator van haar eigen dagelijkse talkshow Amanpour. In deze roerige en interessante tijden met het presidentschap van Donald Trump in Amerika en het toenemende populisme in Europa interviewt College Tour deze sterjournalist in Londen, in aanwezigheid van meegereisde Nederlandse studenten.

 • 22/4/2017 13:50 College Tour

  De Brits-Iraanse Christiane Amanpour (1958) is een van de bekendste journalisten ter wereld en al ruim dertig jaar het boegbeeld van CNN. Als buitenlandcorrespondent stond ze in de frontlinie van conflicten overal ter wereld en hield ze spraakmakende interviews met wereldleiders als Tony Blair, Hosni Mubarak, Hassan Rohani en Muammar Gaddafi. Tegenwoordig heeft ze ook haar eigen dagelijkse talkshow. Tan Huys spreekt met haar over de roerige tijden die Amerika en Europa nu meemaken.

 • 28/4/2017 21:10 College Tour

  De Drentse boerenzoon Ben Feringa, sinds 1988 hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en ontdekker van de moleculaire motor, wordt gezien als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. In 2016 won hij de Nobelprijs voor Scheikunde, en in het verlengde daarvan ook de koninklijke onderscheiding van Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 • 29/4/2017 13:50 College Tour

  De Drentse boerenzoon Ben Feringa, sinds 1988 hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en ontdekker van de moleculaire motor, wordt gezien als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. In 2016 won hij de Nobelprijs voor Scheikunde, en in het verlengde daarvan ook de koninklijke onderscheiding van Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 • 5/5/2017 21:10 College Tour

  Vanavond in College Tour: Ellen Laan, een van de bekendste en meest vooraanstaande seksuologen ter wereld. In 1994 wordt ze bekend met haar promotieonderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Sinds haar promotie is zij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2005 aan het Academisch Medisch Centrum. Ze doet daar zowel wetenschappelijk onderzoek als patiëntenzorg. In 2012 wordt ze voor haar werk beloond met een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds oktober 2016 is zij hoogleraar Seksuologie aan het Academisch Medisch Centrum. Begin dit jaar verschijnt het boek Seks!, waarin ze samen met collega Rik van Lunsen laat zien wat de ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven. Ellen Laan kreeg vorig jaar te horen dat ze een minder vaak voorkomende vorm van borstkanker heeft. Daarom extra bijzonder dat ze haar verhaal bij College Tour wil delen. Ellen Laan wordt geboren in het Noord-Hollandse dorpje Abbekerk. Ze gaat naar het VWO op de Rijksscholengemeenschap in Schagen om vervolgens de studie Nederlandse Taal- en Letterkunde te volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Na twee jaar maakt ze een carrièreswitch naar de studie Psychologie. Dit blijkt een goede keuze, want ze studeert cum laude af. Daarnaast promoveert ze ook nog eens cum laude op haar onderzoek naar de samenhang tussen genitale seksuele opwinding bij vrouwen en de seksuele gevoelens die ze daarbij ervaren. De resultaten worden vandaag de dag nog altijd wereldwijd gebruikt in de klinische praktijk. In haar seksuologische onderzoeken richt Ellen zich met name op seksueel plezier. Volgens haar hebben veel vrouwen namelijk helemaal niet zo’n plezier aan seks. Ruim tien procent van de vrouwen onder de vijfentwintig heeft chronische pijn bij het vrijen. Begin 2017 brengt arts-seksuoloog Rik van Lunsen samen met Ellen het boek ‘Seks! – Een leven lang leren’ uit. In dit boek wijzen zij de weg in de wereld van je eigen seksualiteit en die van de ander. Ze weerleggen de grootste misverstanden over seks en benadrukken hoe plezier beleven aan seks het belangrijkst is. “Doe het met plezier of doe het niet!” In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bespreken we met Ellen Laan alles wat je altijd al wilde weten over seks.

 • 6/5/2017 13:50 College Tour

  Popfenomeen Ed Sheeran brak door met zijn single 'The A Team' en scoorde succesvolle hits als 'Photograph', 'I See Fire' en 'Thinking Out Loud'. Inmiddels is zijn derde album uit: 'Divide', nu al in 98 landen op nummer 1 in iTunes. Net voor zijn optreden in Ziggo Dome is hij te gast.

 • 12/5/2017 21:10 College Tour

  Vanavond is schrijver, televisiemaker en komiek Arjen Lubach te gast in College Tour. Met zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach, waarin Arjen Lubach wekelijks de politiek en de actualiteiten op de hak neemt, breekt hij dit jaar definitief door bij een groot publiek. Elke week weet hij meer dan een miljoen kijkers te trekken en het succes gaat zelfs zo ver dat zijn programma politieke invloed krijgt. De ‘Netherlands second’-video, waarin Nederland wordt voorgesteld aan Donald Trump, wordt door ruim zeventig miljoen mensen over hele wereld bekeken. En ook de ‘Kamergotchi’ app wordt een groot succes. Op 10 mei interviewt College Tour dit televisiefenomeen in Tuschinski in Amsterdam. Als schrijver, muzikant, radiomaker, cabaretier en presentator is het niet gek dat Lubach wordt gezien als een alleskunner. In 2006 debuteert Lubach als schrijver met de roman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend. Na zijn debuut volgen nog twee romans en een thriller. Zijn thriller IV wordt in 2013 genomineerd voor de Gouden Strop. Daarnaast zat hij twaalf jaar bij theatergezelschap Op Sterk Water, maakte filmpjes voor Buro Renkema en Koefnoens Rapservice en won De Slimste Mens in 2012. Lubach groeit op met zijn ouders en twee broers in het Groningse Lutjegast. Hij gaat naar basisschool School met de Bijbel, waar dagelijks wordt gebeden en uit de bijbel wordt gelezen. Iedere zondag gaat de familie Lubach naar de kerk. Als de jonge Arjen twaalf jaar oud is, overlijdt zijn moeder aan borstkanker. Dit versnelt zijn twijfel in het geloof. Inmiddels staat Lubach bekend als een fel atheïst. De Groninger studeerde Spaans, filosofie en Zweeds, maar maakte niets af. Tussendoor had Lubach diverse bijbaantjes. Zo was hij taxichauffeur, havenmeester en werkte hij bij de radio. Ook daar haakte hij telkens af, omdat het hem na een tijd ging vervelen. In 2014 begint Lubach met zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach waarmee hij in 2016 de Zilveren Nipkowschijf wint. Hij staat bekend om het bepalen van de politieke agenda. Zo bracht hij succesvol het TTIP-verdrag onder de aandacht en stapte de echtgenoot van minister Edith Schippers op nadat Lubach zijn vraagtekens had gezet bij zijn werk als adviseur van zorgverzekeraars. De opname met Arjen Lubach vond plaats in het Tuschinski Theater in Amsterdam.

 • 13/5/2017 13:50 College Tour

  Schrijver, televisiemaker en komiek Arjen Lubach is met zijn satirische nieuwsshow 'Zondag met Lubach' doorgebroken bij een groot publiek. Twan Huys spreekt hem in Amsterdam.

 • 19/5/2017 21:10 College Tour

  In de laatste aflevering van College Tour van dit seizoen is Ali B te gast. Ali Bouali is een Nederlandse rapper, entertainer, TV-persoonlijkheid en theatermaker. Het grote publiek leert hem kennen door de nummer 1 hit Wat Zou Je Doen, een samenwerking met Marco Borsato. Naast artiest is dit multitalent ook platenbaas en beheert hij zijn eigen management- en entertainmentbedrijf SPEC Entertainment. Ook richtte hij in 2013 samen met Najib Amhali een eigen TV-productiehuis op: North Sea Camel. College Tour interviewde hem in Boom Chicago in Amsterdam. Ali B wordt op 16 oktober 1981 geboren in Zaanstad. Op tweejarige leeftijd verhuist hij naar Amsterdam. Na het horen van het nummer Moordenaar van Osdorp Posse raakt hij geïnteresseerd in hiphop en begint zelf ook met rappen. Op viertienjarige leeftijd vertrekt Ali met zijn moeder naar Almere waar hij aan zijn muzikale carrière begint te werken. Hij noemt zichzelf Ali B omdat de media op die manier criminelen weergeven in het nieuws. In Almere geeft Ali B zijn eerste optreden en wint hij de Poetry Slam in 2000/2001. Vanaf 2000 doet Ali B mee aan meerdere talentenjachten en staat hij in december 2002 ook in de finale van De Grote Prijs van Nederland. Hoewel hij deze competitie niet wint, blijft zijn deelname niet onopgemerkt: twee maanden na de finale krijgt hij een contract bij Warner Music. Ali breekt in 2004 door met de singles Waar Gaat Dit Heen en Ik Ben Je Zat. Echte bekendheid krijgt hij met het nummer Wat Zou Je Doen?, een samenwerking met Marco Borsato. Later brengt de rapper nog hits uit als Leipe Mocro Flavour en Rampeneren. Zijn debuutalbum Ali B Vertelt het Leven van de Straat is een groot succes en Ali begint een gelijknamige theatertour. Tijdens deze cabaretvoorstelling neemt hij het publiek mee naar de multiculturele straten van Amsterdam. In 2006 volgt zijn tweede album Petje Af. Inmiddels is Ali B uitgegroeid tot veel meer dan alleen rapper. Zo is hij een graag geziene gast in (discussie)programma’s op radio en televisie en heeft hij televisieprogramma’s gemaakt als De Flat van Ali B en in 2011 Ali B op Volle Toeren. Voor het laatstgenoemde programma wordt hij genomineerd voor een Gouden Televizier-Ring. Daarnaast is hij sinds 2013 jurylid bij The Voice of Holland. Sinds kort is Ali weer bezig met zijn eigen muziekcarrière. In 2016 brengt Ali na maar liefst tien jaar weer een nieuw album uit. Het album heet Een Klein Beetje Geluk en staat bomvol bijzondere samenwerkingen, met onder anderen Ronnie Flex, Willie Wartaal en Nielson.

 • 20/5/2017 13:50 College Tour

  Ali B is een rapper, entertainer, tv-persoonlijkheid en theatermaker. Hij brak door met het album 'Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat', met daarop onder meer de single 'Waar Gaat Dit Heen?'. Echte bekendheid verwief hij met het nummer 'Wat Zou Je Doen?', een samenwerking met Marco Borsato. Later brengt de rapper nog hits uit als 'Leipe Mocro Flavour' en 'Rampeneren'. Daarnaast bedenkt en presenteert hij tv-programma's zoals 'Ali B op Volle Toeren', waarin een rapper en een Nederlands popicoon een nummer van elkaar coveren. Ook is hij sinds 2013 jurylid bij 'The Voice of Holland'. Naast artiest is Ali B platenbaas en beheert hij zijn eigen management- en entertainmentbedrijf SPEC. Ook richt hij in 2013 samen met Najib Amhali een eigen tv-productiehuis op, genaamd North Sea Camel. In 2016 brengt Ali B na maar liefst tien jaar weer een nieuw album uit: 'Een Klein Beetje Geluk'.

 • 10/11/2017 21:05 College Tour

  In het nieuwe seizoen van College Tour zijn de komende weken natuurfotograaf Frans Lanting, topkok Yotam Ottolenghi, zangeres Gloria Estefan, komiek André van Duin, wielrenner Tom Dumoulin en journaliste en activiste Naomi Klein te gast. De eerste gast is Frans Lanting, een wereldberoemde natuurfotograaf. Hij werd geboren in Nederland, maar woont al jaren in het Amerikaanse Santa Cruz. Lanting reisde voor zijn werk de hele wereld rond en fotografeerde bijna alle dieren en natuurfenomenen die er bestaan. Als ambassadeur van WNF maakt Lanting zich hard voor de toekomst van onze planeet. Naar eigen zeggen werkt Lanting op het snijvlak van natuurfotografie, wetenschap, journalistiek en kunst. Zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften als National Geographic en in zijn eigen boeken. Zijn nieuwste boek 'Into Africa' verschijnt binnenkort.

 • 11/11/2017 13:50 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 1 - Talkshow: Frans Lanting: Frans Lanting is een wereldberoemde natuurfotograaf. Hij werd geboren in Nederland, maar woont al jaren in het Amerikaanse Santa Cruz. Lanting reisde voor zijn werk de hele wereld rond en fotografeerde bijna alle dieren en natuurfenomenen die er bestaan. Als ambassadeur van WNF maakt Lanting zich hard voor de toekomst van onze planeet. Naar eigen zeggen werkt Lanting op het snijvlak van natuurfotografie, wetenschap, journalistiek en kunst. Zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften als National Geographic en in zijn eigen boeken. Zijn nieuwste boek 'Into Africa' verschijnt binnenkort.

 • 17/11/2017 21:10 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 2 - Talkshow: Naomi Klein: Naomi Klein is een Canadese journaliste en activiste. Klein maakte in 1999 haar debuut met het boek 'No Logo'. Het werd direct een wereldwijde bestseller en het boek kreeg als bijnaam 'De Bijbel van de antiglobalisten'. Daarnaast schreef ze onder meer de boeken 'De Shockdoctrine: de opkomst van het rampenkapitalisme' (2007) en 'This Changes Everything: Capitalism vs The Climate' (2014). Over het laatste boek, 'This Changes Everything', maakte ze samen met haar man, filmmaker Avi Lewis, een gelijknamige documentaire. Deze zomer bracht Klein haar nieuwste boek 'Nee is niet genoeg' uit, waarin ze vertelt waarom Donald Trump in het Witte Huis volgens haar een gevaar is voor de wereld.

 • 18/11/2017 13:50 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 2 - Talkshow: Naomi Klein: Naomi Klein is een Canadese journaliste en activiste. Klein maakte in 1999 haar debuut met het boek 'No Logo'. Het werd direct een wereldwijde bestseller en het boek kreeg als bijnaam 'De Bijbel van de antiglobalisten'. Daarnaast schreef ze onder meer de boeken 'De Shockdoctrine: de opkomst van het rampenkapitalisme' (2007) en 'This Changes Everything: Capitalism vs The Climate' (2014). Over het laatste boek, 'This Changes Everything', maakte ze samen met haar man, filmmaker Avi Lewis, een gelijknamige documentaire. Deze zomer bracht Klein haar nieuwste boek 'Nee is niet genoeg' uit, waarin ze vertelt waarom Donald Trump in het Witte Huis volgens haar een gevaar is voor de wereld.

 • 24/11/2017 21:05 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 3 - Talkshow: Yotam Ottolenghi: De Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi begon zijn carrière als journalist, maar is al jaren zeer invloedrijk in de culinaire wereld. Hij schrijft kookboeken en kookt de sterren van de hemel in zijn Londense restaurant 'Nopi'. Miljoenen thuiskoks werden geïnspireerd door Ottolenghi's moderne, op groenten gebaseerde Arabische kookstijl: een mix van diverse keukens uit zowel het Midden-Oosten als het Westen. Ottolenghi zette het gebruik van ingrediënten als sumak, za'atar en granaatappelpitten op de kaart. Ottolenghi heeft het bereiden van groenten tot kunst verheven. Zijn bekendste boeken zijn 'Plenty', 'Plenty More' en 'Jerusalem'. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek 'Sweet'.

 • 25/11/2017 13:55 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 3 - Talkshow: Yotam Ottolenghi: De Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi begon zijn carrière als journalist, maar is al jaren zeer invloedrijk in de culinaire wereld. Hij schrijft kookboeken en kookt de sterren van de hemel in zijn Londense restaurant 'Nopi'. Miljoenen thuiskoks werden geïnspireerd door Ottolenghi's moderne, op groenten gebaseerde Arabische kookstijl: een mix van diverse keukens uit zowel het Midden-Oosten als het Westen. Ottolenghi zette het gebruik van ingrediënten als sumak, za'atar en granaatappelpitten op de kaart. Ottolenghi heeft het bereiden van groenten tot kunst verheven. Zijn bekendste boeken zijn 'Plenty', 'Plenty More' en 'Jerusalem'. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek 'Sweet'.

 • 1/12/2017 21:10 College Tour

  Vanavond te gast in College Tour: de Vlinder van Maastricht, Turbo Tom of Il Bello (de mooie). Het zijn drie bijnamen van op dit moment ‘s werelds snelste wielrenner: Tom Dumoulin. Tom Dumoulin werd op 11 november 1990 in Maastricht geboren. Na de basisschool volgde Tom het gymnasium aan het Bonnefanten College. Op dat moment ontdekte hij waar zijn passie lag: wielrennen. Op 15 jarige leeftijd trok Tom voor het eerst de heuvels van Limburg in. In eerste instantie als leuke hobby, maar toen hij werd afgewezen voor de studie geneeskunde besloot hij dat hij een groot wielrenner zou worden. Tom voegde zich bij de ‘beloften’ groep, waarin getalenteerde 18 tot 23-jarigen samen wielrennen. Later besloot Tom toch te gaan studeren: gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, om zich later te kunnen specificeren in bewegingswetenschappen. Maar zo ver kwam het niet, want zijn wielrentalent bleek niet goed samen te gaan met studeren aan de universiteit. Zijn overgave voor de wielersport bleek geen verkeerde keuze en zeker niet onverdienstelijk. In 2013 maakte Tom zijn debuut in de Tour de France. In 2014 versloeg hij wielergrootheid Cancellara tijdens de Eneco Tour, en kon hij zijn eerste ritzege op zijn naam zetten. In 2015 droeg hij vier dagen de gele leiderstrui tijdens de Tour de France en enkele dagen de rode leiderstrui in de Vuelta (Ronde van Spanje). Een jaar later startte Dumoulin ook de Giro d’Italia, en ook daar droeg hij zes dagen de leiderstrui. Ook behaalde hij etappezeges tijdens de Tour de France: De Koninginne-etappe én een individuele tijdrit. Na diverse successen moest 2017 echt het jaar worden van Tom Dumoulin. En dat werd het. Tijdens de Giro d’Italia wist Dumoulin als eerste Nederlander ooit de eindzege te behalen. Een ongekende prestatie. Na deze winst wilde de meesterlijke Dumoulin meer, en dus ging hij door. Zijn specialisme, tijdrijden, leidde hem tot een ongekende prestatie. Zijn prestaties werden rijkelijk beloond: Dumoulin werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau en tot Limburger van Verdienste. In College Tour blikt de vlinder van Maastricht terug op het meest succesvolle jaar van zijn carrière tot nu toe. En hij kijkt voorruit, want wat heeft Tom Dumoulin de komende jaren nog in zijn mars?

 • 2/12/2017 13:50 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 4 - Talkshow: Tom Dumoulin: 2017 is het jaar van wielrenner Tom Dumoulin. Hij won de Giro d'Italia en werd wereldkampioen wielrennen tijdens de individuele tijdrit in het Noorse Bergen. En alsof het nog niet genoeg was, werd hij ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en tot Limburger van Verdienste. In 'College Tour' blikt de vlinder van Maastricht terug op het meest succesvolle jaar van zijn carrière tot nu toe.

 • 8/12/2017 21:05 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 5 - Talkshow: Gloria Estefan: De Amerikaanse zangeres met Cubaanse roots Gloria Estefan liet de wereld kennismaken met latinmuziek. Samen met haar man Emilio maakte ze deel uit van de Miami Sound Machine en werd ze wereldberoemd dankzij hits als 'Conga', 'Rhythm is gonna get you' en 'Get on your feet'. Ze verkocht tot nu toe meer dan honderd miljoen albums, won zeven Grammy's en als kroon op haar werk is er een musical over haar carrière gemaakt. Op 29 oktober a.s. gaat de musical 'On Your Feet!' in het Beatrixtheater in Utrecht in première. Estefan woont in Miami en wordt daar onder de Cubaanse inwoners als heldin gezien. Haar grootste droom is om nog eens op te treden in een vrij Cuba.

 • 9/12/2017 13:50 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 5 - Talkshow: Gloria Estefan: De Amerikaanse zangeres met Cubaanse roots Gloria Estefan liet de wereld kennismaken met latinmuziek. Samen met haar man Emilio maakte ze deel uit van de Miami Sound Machine en werd ze wereldberoemd dankzij hits als 'Conga', 'Rhythm is gonna get you' en 'Get on your feet'. Ze verkocht tot nu toe meer dan honderd miljoen albums, won zeven Grammy's en als kroon op haar werk is er een musical over haar carrière gemaakt. Op 29 oktober a.s. gaat de musical 'On Your Feet!' in het Beatrixtheater in Utrecht in première. Estefan woont in Miami en wordt daar onder de Cubaanse inwoners als heldin gezien. Haar grootste droom is om nog eens op te treden in een vrij Cuba.

 • 22/12/2017 21:05 College Tour

  Vanavond is André van Duin te gast in de laatste aflevering van College Tour van dit seizoen. Zingen, acteren, presenteren, schrijven en niet te vergeten vooral ontzettend komisch zijn: deze gast kan het allemaal. André van Duin wordt gezien als een van de meest succesvolle komieken van Nederland. Inmiddels is hij al meer dan 50 jaar te zien op tv en in de Nederlandse theaters. André van Duin werd op 20 februari 1947 als Adrianus Marius Kyvon geboren te Rotterdam. Al op jonge leeftijd wist André dat hij artiest wilde worden en daarom begon hij met het imiteren van andere artiesten. Toch ging André na de lagere school, net als de andere jongens in de klas, naar de ambachtsschool. Hij besloot om mee te doen aan de talentenjacht van de AVRO 'Nieuwe Oogst'. André bleek talent te hebben en won. Sindsdien ging zijn carrière bergopwaarts. In 1968 maakte hij zijn eerste televisieshow, 'Een avondje tv met André'. Later maakte hij furore met programma’s als Animal Crackers en De Dik Voormekaar Show. Als zanger scoorde hij hits met carnavalskrakers als Willempie, Er staat een paard in de gang en Pizza Lied. Na een behoorlijk portfolio aan typetjes die André gespeeld heeft is het binnenkort tijd voor serieuzer acteerwerk. Dit najaar speelt André samen met Olga Zuiderhoek en Keeshulst de hoofdrol in de dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen, gebaseerd op het boek 'Pogingen iets van het leven te maken'. Na meer dan vijftig jaar in het vak te hebben gezeten heeft André heel wat prijzen gewonnen. Na diverse oeuvreprijzen en een Televizierring is hij zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 9 december sprak Twan Huys met André van Duin in het DeLaMar Theater voor deze aflevering van College Tour.

 • 23/12/2017 13:40 College Tour

  Seizoen 11 - Aflevering 6 - Talkshow: André van Duin: André van Duin is een alleskunner: hij zingt, acteert, presenteert en schrijft, maar is vooral erg grappig. Hij geldt als één van de meest succesvolle Nederlandse komieken van de 20ste eeuw. Als zanger scoorde hij hits met carnavalskrakers als 'Willempie', 'Er staat een paard in de gang' en 'Pizza kied'. Maar er is ook serieuzer muzikaal werk, zoals de gevoelige cd 'Van Duin zingt Sonneveld'. Op televisie maakte hij furore met programma's als 'Animal Crackers', 'De Dik Voormekaar Show' en 'Heel Holland Bakt'. Ook stond hij met diverse succesvolle producties in het theater. Van Duin is samen met Olga Zuiderhoek, Kees Hulst en vele anderen ook te zien in de dramaserie 'Hendrik Groen', gebaseerd op het boek 'Pogingen iets van het leven te maken'.

 • 14/1/2018 21:05 College Tour

  College Tour verhuist dit jaar van de vrijdag naar de zondag. De eerste twee gasten van het nieuwe seizoen zijn secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres en directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Rob Bertholee. Guterres is te zien in de uitzending van vanavond. Als secretaris-generaal van de Verenigde Naties is hij één van de machtigste mensen op aarde: António Guterres (68). De oud-premier van Portugal bekleedt sinds 1 januari 2017 de hoogste functie binnen de VN en zet zich op die positie in voor vrede en veiligheid, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Hij doet dat in een tijd die getekend wordt door wereldwijde onrust en vele conflicten, zoals de oorlog in Syrië, de nucleaire dreiging van Noord-Korea en de humanitaire ramp in Jemen. Eerder was Guterres al actief voor de Verenigde Naties als de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. In College Tour blikt hij terug op zijn eerste jaar als secretaris-generaal van de VN en kijkt hij vooruit naar 2018, het jaar waarin Nederland een tijdelijke zetel zal krijgen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

 • 20/1/2018 08:00 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 1 - Talkshow: Antonio Guterres: António Guterres, Oud-premier van Portugal en secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zet zich in voor vrede en veiligheid, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. In 'College Tour' blikt hij terug op zijn eerste jaar als secretaris-generaal van de VN en kijkt hij vooruit naar 2018, het jaar waarin Nederland een tijdelijke zetel zal krijgen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

 • 21/1/2018 21:05 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 2 - Talkshow: Rob Bertholee: Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, ziet vooral de cyberdreiging uit onder meer China en Rusland als de meest serieuze dreiging van dit moment. Dit jaar werd de Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aangenomen, de 'sleepwet', waarover een referendum gehouden zal worden.

 • 23/1/2018 10:05 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 2 - Talkshow: Rob Bertholee: Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, ziet vooral de cyberdreiging uit onder meer China en Rusland als de meest serieuze dreiging van dit moment. Dit jaar werd de Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aangenomen, de 'sleepwet', waarover een referendum gehouden zal worden.

 • 27/1/2018 08:10 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 2 - Talkshow: Rob Bertholee: Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, ziet vooral de cyberdreiging uit onder meer China en Rusland als de meest serieuze dreiging van dit moment. Dit jaar werd de Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aangenomen, de 'sleepwet', waarover een referendum gehouden zal worden.

 • 28/1/2018 21:10 College Tour

  Vanavond is Rico Verhoeven te gast in College Tour. Presentator Twan Huys en de aanwezige studenten stellen drie kwartier lang vragen aan de kickbokser. Rico Verhoeven, ook wel bekend als 'the king of kickboxing', werd op 24-jarige leeftijd wereldkampioen kickboksen bij de zwaargewichten in Chicago. Sindsdien won hij zeven wereldtitels op rij. In de ring vecht hij tegen de grote jongens zoals Badr Hari, Peter Aerts en Jamal Ben Saddik. Is er leven na zijn carrière in de ring? Als het aan Verhoeven ligt wel. Hij zou het liefst in de voetsporen treden van Jean-Claude Van Damme en Sylvester Stallone in Hollywood.

 • 3/2/2018 08:10 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 3 - Talkshow: Rico Verhoeven: Rico Verhoeven, ook wel bekend als 'the king of kickboxing', werd op 24-jarige leeftijd wereldkampioen kickboksen bij de zwaargewichten in Chicago. Sindsdien won hij zeven wereldtitels op rij. In de ring vecht hij tegen de grote jongens zoals Badr Hari, Peter Aerts en Jamal Ben Saddik. Is er leven na zijn carrière in de ring? Als het aan Verhoeven ligt wel. Hij zou het liefst in de voetsporen treden van Jean-Claude Van Damme en Sylvester Stallone in Hollywood.

 • 4/2/2018 21:10 College Tour

  Vanavond is Simone Kleinsma te gast in College Tour. Kleinsma is een veelzijdig musicalartieste, zangeres en actrice. Na haar opleiding op de kleinkunstacademie was ze te zien in grote producties als 'Les Misérables', 'Chicago', 'Sweet Charity', 'Mamma Mia!' en 'Sister Act'. Het grote succes op televisie kwam in 1997, met de populaire comedyserie Kees & Co. Samen met Paul de Leeuw scoort ze een grote hit met de ballad 'Zonder jou'. Kleinsma heeft een bewogen jaar achter de rug. In januari 2017 ontving ze de prestigieuze Musical Oeuvre Award en op 24 september ging de zeer positief ontvangen musical 'Was getekend, Annie M.G. Schmidt' in première, waarin Kleinsma de titelrol vertolkt. Maar het was ook het jaar waarin haar man, regisseur Guus Verstraete, plotseling overleed. In College Tour blikt Simone Kleinsma terug, niet alleen op 2017 maar op haar gehele carrière.

 • 6/2/2018 14:35 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 4 - Talkshow: Simone Kleinsma: Simone Kleinsma is een veelzijdig musicalartieste, zangeres en actrice. Na haar opleiding op de kleinkunstacademie was ze te zien in grote producties als 'Les Misérables', 'Chicago', 'Sweet Charity', 'Mamma Mia!' en 'Sister Act'. Het grote succes op televisie kwam in 1997, met de populaire comedyserie Kees & Co. Samen met Paul de Leeuw scoort ze een grote hit met de ballad 'Zonder jou'. Kleinsma heeft een bewogen jaar achter de rug. In januari 2017 ontving ze de prestigieuze Musical Oeuvre Award en op 24 september ging de zeer positief ontvangen musical 'Was getekend, Annie M.G. Schmidt' in première, waarin Kleinsma de titelrol vertolkt. Maar het was ook het jaar waarin haar man, regisseur Guus Verstraete, plotseling overleed. In 'College Tour' blikt Simone terug, niet alleen op 2017 maar op haar gehele carrière.

 • 10/2/2018 08:20 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 4 - Talkshow: Simone Kleinsma: Simone Kleinsma is een veelzijdig musicalartieste, zangeres en actrice. Na haar opleiding op de kleinkunstacademie was ze te zien in grote producties als 'Les Misérables', 'Chicago', 'Sweet Charity', 'Mamma Mia!' en 'Sister Act'. Het grote succes op televisie kwam in 1997, met de populaire comedyserie Kees & Co. Samen met Paul de Leeuw scoort ze een grote hit met de ballad 'Zonder jou'. Kleinsma heeft een bewogen jaar achter de rug. In januari 2017 ontving ze de prestigieuze Musical Oeuvre Award en op 24 september ging de zeer positief ontvangen musical 'Was getekend, Annie M.G. Schmidt' in première, waarin Kleinsma de titelrol vertolkt. Maar het was ook het jaar waarin haar man, regisseur Guus Verstraete, plotseling overleed. In 'College Tour' blikt Simone terug, niet alleen op 2017 maar op haar gehele carrière.

 • 11/2/2018 21:05 College Tour

  In deze aflevering van College Tour is choreograaf Hans van Manen te gast. Hij wordt ondervraagd door presentator Twan Huys en de aanwezige studenten. Hans van Manen heeft meer dan 120 balletten op zijn naam staan en is de grootste Nederlandse choreograaf aller tijden. Geen choreograaf heeft zo'n stempel op de dans in Nederland gedrukt als Van Manen en hij wordt dan ook wel de 'Mondriaan van de dans' genoemd. Zijn werk wordt over de hele wereld gedanst en is populairder dan ooit. Van Manen is de vaste choreograaf van het Nationale Ballet. Hij ontvangt voor zijn werk tal van prijzen en er zijn internationaal vijftig balletgezelschappen die zijn dansen uitvoeren. Vorig jaar kreeg Van Manen de hoogste onderscheiding op cultuurgebied in Frankrijk: hij werd benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres. Van Manen is de eerste Nederlandse podiumkunstenaar die de titel krijgt. Afgelopen jaar werd Van Manen 85 jaar, maar hij denkt nog lang niet aan stoppen. College Tour interviewt deze meesterchoreograaf in Amsterdam.

 • 17/2/2018 08:20 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 5 - Talkshow: Hans van Manen: Hans van Manen heeft meer dan 120 balletten op zijn naam staan en is de grootste Nederlandse choreograaf aller tijden. Geen choreograaf heeft zo'n stempel op de dans in Nederland gedrukt als Van Manen en hij wordt dan ook wel de 'Mondriaan van de dans' genoemd. Zijn werk wordt over de hele wereld gedanst en is populairder dan ooit. Van Manen is de vaste choreograaf van het Nationale Ballet. Hij ontvangt voor zijn werk tal van prijzen en er zijn internationaal vijftig balletgezelschappen die zijn dansen uitvoeren. Vorig jaar kreeg Van Manen de hoogste onderscheiding op cultuurgebied in Frankrijk: hij werd benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres. Van Manen is de eerste Nederlandse podiumkunstenaar die de titel krijgt. Afgelopen jaar werd Van Manen 85 jaar, maar hij denkt nog lang niet aan stoppen. College Tour interviewt deze meesterchoreograaf in Amsterdam.

 • 18/2/2018 21:05 College Tour

  Vanavond is politicus Klaas Dijkhoff te gast in College Tour. Hij wordt ondervraagd door presentator Twan Huys en de aanwezige studenten. Als politicus maakt Klaas Dijkhoff razendsnel carrière. Hij schopte het in korte tijd van lokale fractievoorzitter van de VVD in Breda tot voorzitter van de landelijke VVD-fractie. Dijkhoff werd bij het grote publiek bekend toen hij in 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie werd. In die functie werd hij vrijwel direct geconfronteerd met een grote stroom vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Syrië. In datzelfde jaar wordt Dijkhoff door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. Dat is niet de enige prijs die Dijkhoff tijdens zijn politieke carrière won: hij werd gekozen als meest sexy politicus van het Binnenhof, won het programma De Slimste Mens en werd dit jaar uitgeroepen tot best geklede man door het blad Esquire. Op persoonlijk vlak was 2017 een goed jaar voor Dijkhoff: hij stapte in het huwelijksbootje en werd voor het eerst vader.

 • 24/2/2018 08:20 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 6 - Talkshow: Klaas Dijkhoff: Als politicus maakt Klaas Dijkhoff razendsnel carrière. Hij schopte het in korte tijd van lokale fractievoorzitter van de VVD in Breda tot voorzitter van de landelijke VVD-fractie. Dijkhoff werd bij het grote publiek bekend toen hij in 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie werd. In die functie werd hij vrijwel direct geconfronteerd met een grote stroom vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Syrië. In datzelfde jaar wordt Dijkhoff door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. Dat is niet de enige prijs die Dijkhoff tijdens zijn politieke carrière won: hij werd gekozen als meest sexy politicus van het Binnenhof, won het programma De Slimste Mens en werd dit jaar uitgeroepen tot best geklede man door het blad Esquire. Op persoonlijk vlak was 2017 een goed jaar voor Dijkhoff: hij stapte in het huwelijksbootje en werd voor het eerst vader.

 • 26/2/2018 21:00 College Tour

  Vanavond is de Amerikaanse schrijver en journalist Michael Wolff te gast in College Tour. Wolff zette het Witte Huis op zijn kop na een reeks openbaringen in het boek 'Fire and Fury', waarin bijvoorbeeld staat te lezen dat Donald Trump helemaal geen president wilde worden, dat hij McDonald's eet omdat hij bang is vergiftigd te worden en dat Steve Bannon de ontmoeting van Jared Kushner en Donald Trump jr. met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya een vorm van verraad noemt. President Trump was duidelijk niet blij met het boek van Michael Wolff. Op Twitter schreef hij: "Michael Wolff is a total loser who made up stories in order to sell this really boring and untruthful book." Onlangs werd bekend dat er een televisieserie wordt gemaakt over de onthullingen in 'Fire and Fury'. Wolff komt voor een dag naar Nederland en geeft een exclusief televisie-interview aan 'College Tour'.

 • 27/2/2018 14:35 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 7 - Talkshow: Michael Wolff: Amerikaans schrijver en journalist Michael Wolff zette het Witte Huis op zijn kop na een reeks openbaringen in het boek 'Fire and Fury', waarin bijvoorbeeld staat te lezen dat Donald Trump helemaal geen president wilde worden, dat hij McDonald's eet omdat hij bang is vergiftigd te worden en dat Steve Bannon de ontmoeting van Jared Kushner en Donald Trump jr. met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya een vorm van verraad noemt. President Trump was duidelijk niet blij met het boek van Michael Wolff. Op Twitter schreef hij: 'Michael Wolff is a total loser who made up stories in order to sell this really boring and untruthful book.' Onlangs werd bekend dat er een televisieserie wordt gemaakt over de onthullingen in 'Fire and Fury'. Wolff komt voor een dag naar Nederland en geeft een exclusief televisie-interview aan 'College Tour'.

 • 3/3/2018 08:20 College Tour

  Seizoen 12 - Aflevering 7 - Talkshow: Michael Wolff: Amerikaans schrijver en journalist Michael Wolff zette het Witte Huis op zijn kop na een reeks openbaringen in het boek 'Fire and Fury', waarin bijvoorbeeld staat te lezen dat Donald Trump helemaal geen president wilde worden, dat hij McDonald's eet omdat hij bang is vergiftigd te worden en dat Steve Bannon de ontmoeting van Jared Kushner en Donald Trump jr. met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya een vorm van verraad noemt. President Trump was duidelijk niet blij met het boek van Michael Wolff. Op Twitter schreef hij: 'Michael Wolff is a total loser who made up stories in order to sell this really boring and untruthful book.' Onlangs werd bekend dat er een televisieserie wordt gemaakt over de onthullingen in 'Fire and Fury'. Wolff komt voor een dag naar Nederland en geeft een exclusief televisie-interview aan 'College Tour'.

Twitter #collegetour
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...