Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Check-point

Check-point op tvSeizoen 3 - Aflevering 12 - Reportagemagazine.

Daphne.

Franse documentaire (2018) van Jules Giraudat over de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia die haar onderzoek naar corruptie en fraude in Maltese regeringskringen met de dood moest bekopen. Op 16 oktober 2017 ontplofte er een auto op Malta. Doelwit van de bom was journaliste Daphne Caruana Galizia. De focus in haar werk lag bij onderzoek naar corruptie en fraude in Maltese regeringskringen. Haar bevindingen publiceerde ze op haar eigen blog 'Running Commentary'. Met 400.000 dagelijkse bezoekers liet ze alle Maltese kranten gecombineerd achter zich. Na jaren van bedreigingen en lastig gevallen worden, heeft ze het nu met de dood moeten bekopen. Drie mannen zijn in verdenking gesteld. Maar over de opdrachtgevers is nog veel onduidelijk. In 'Check-point' gaan we op zoek naar de drijfveren van Daphne en wie haar vel wilde.
Details
Datum / Tijddonderdag 24 mei 2018 van 21:15 tot 22:05
SubgenreActualiteitenmagazine
Jaar2018
Hashtag#checkpoint
Meer uitzendingen

Check-point gemist

 • 17/8/2017 21:05 Check-point

  Toen de banken overkop gingen, bijna tien jaar geleden ondertussen, was dat een zegen voor zogenaamde hefboomfondsen. Die maakten enorme winsten, terwijl gewone mensen voor het verlies van de bank opdraaiden. Thorsteinn Theodorsson is zo iemand. Hij verloor zijn zaak, zijn vrouw en bijna zijn eigen leven aan de crisis. Maar met de hulp van zijn dochter vocht hij terug. Tegelijk met Theodorssons verhaal ontspint zich het institutionele verhaal, dat ons nergens anders brengt dan bij de vaststelling dat de hefboomfondsen enkel moeten afwachten tot de financiële markten opnieuw inklappen. Theodorsson heeft het uiteindelijk gewonnen van de banken, nu het systeem nog.

 • 10/8/2017 21:05 Check-point

  In het reportageprogramma Check-Point is vanavond de internationale documentaire 'Het John Dalli-mysterie' te zien. In 2010 werd John Dalli Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming en aldus verantwoordelijk voor de gezondheid van miljoenen mensen. Op het moment dat een tabakswet door de EU moest worden geloodst, werd hij ineens ontslagen op verdenking van corruptie en samenwerking met de tabakslobby. Hij ontkende en zei van niets te weten. De Deense onderzoeksjournalisten Mikael Bertelsen en Mads Brugger zijn geïntrigeerd door het verhaal en besluiten Dalli op hun eigen geestige en onnavolgbare wijze terzijde te staan. Van daaruit ontvouwt zich een duister en spannend onderzoek, dat reikt van Brussel tot de Bahama's en weer terug. De wondere wereld van de tabakslobby in de EU, corruptie en andere schimmige zaken.

 • 3/8/2017 21:05 Check-point

  Vanavond in Check-point, een reportagemagazine met de beste en meest relevante internationale reportages over de grote verhalen van deze tijd: Trumps weg naar het Witte Huis. Het is niet dat hij weinig in het nieuws is geweest de eerste maanden van zijn presidentschap, maar toch kijken we vandaag even terug naar hoe het zover is kunnen komen. Hoe Donald Trump tegen alle verwachtingen in de strijd om het presidentschap won. Hij stond achter in de peilingen, werd door zowat alle politieke experts afgeschreven en onverkiesbaar verklaard. Maar toch werd hij de leider van de Vrije Wereld. En dat zegt iets, over het systeem, maar ook over de mensen die hem verkozen.

 • 22/6/2017 21:15 Check-point

  In het reportagemagazine Check-point is vanavond de reportage 'Last Men in Aleppo' te zien. Khalid, Subhi en Mahmoud zijn de oprichters van de Witte Helmen, een groep vrijwilligers die in het belegerde Aleppo hulp bieden waar ze kunnen. Na vijf jaar oorlog in Syrië ligt de stad in puin. De Witte Helmen zijn de eersten die verwoeste gebouwen binnengaan en puin ruimen, op zoek naar slachtoffers. Zij zijn in de stad gebleven om hun volk, hun buren en stadsgenoten te helpen. Tussen de bombardementen door gaat het dagelijks leven verder en reist telkens de vraag: blijven we om te helpen of redden we onszelf?

 • 8/6/2017 21:15 Check-point

  In navolging van de deal met Turkije maakt Europa ook afspraken omtrent migratie met een aantal Afrikaanse landen. In het programma Check-point, waarin internationale reportages te zien zijn, is vanavond de Nederlandse reportage 'Superfort Europa' van VPRO Tegenlicht te zien. Het budget dat Brussel beschikbaar stelt voor de bewaking van de Europese grenzen is de laatste jaren met miljarden gestegen. De reden: terrorisme en het toenemende aantal vluchtelingen. Nieuwe surveillance-technologie is een groeimarkt die letterlijk aan terrein wint door deals die Brussel met zogenoemde derde landen afsluit: In navolging van de Turkije-deal worden nu ook afspraken gemaakt met landen als Niger en Soedan en, als het aan de huidige EU-voorzitter Malta ligt, zo snel mogelijk ook met Libië. Geld, kennis en technologie in ruil voor het verleggen van grenzen van Europa. Europa heeft 50.000 kilometer buitengrens, zeewater meegerekend. Dat is ruim 15 keer zoveel als de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, waar de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een muur wil bouwen. Ook in Europa verrijzen de laatste jaren hekken en muren aan de grenzen, zichtbaar en onzichtbaar. Douane- en politiediensten aan onze buitengrenzen en de ring van zogenoemde ‘derde landen’ om de Europese Unie heen, worden getraind in moderne grensbewaking. Steeds meer geld, energie en materiaal wordt ingezet om vluchtelingen buiten te houden, en Europa veilig te houden. Door angst voor terroristen onder de vluchtelingen zijn migratie- en veiligheidsbeleid sinds de aanslagen in België, Frankrijk en Duitsland immers bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt.

 • 29/12/2016 21:10 Check-Point

  Drie dagen nadat hij zijn geliefde verloor in de Bataclan, schreef Antoine Leiris een brief aan de terroristen die ervoor verantwoordelijk waren: 'Vous n'aurez pas ma haine'. Een hartverscheurend pleidooi dat schreeuwt van pijn en bulkt van het leven. Want dat gunt hij de terroristen niet, zijn haat voor de rest van zijn leven. Dat leven gaat gewoon door. Zijn zoon van zeventien maanden brabbelt met evenveel levensvreugde de wereld tegemoet en wil ook gewoon eten als hij wakker wordt. Dat schrijven de dag dat je je geliefde voor de laatste keer gezien hebt, dood nu, maar nog even mooi, is indrukwekkend. Er naar leven een jaar later is dat minstens even veel. Leiris vertelt het verhaal van het jaar na de aanslag, hoe hij vecht, hoe hij leeft, hoe je een slachtoffer bent of niet wil zijn.

 • 6/10/2016 21:10 Check-Point

  In de aflevering van vanavond bekijkt Check-point het rekruteren van kindsoldaten in Afrika. Ook in militaire middens gelden economische wetten. Zo komt het dat oorlogen worden uitbesteed. De goedkoopste haalt dan meestal zijn gelijk. Dan voeren we goedkoper oorlog en zijn het niet onze jongens die in bodybags thuiskomen, maar andere jongens elders. In de afgelopen jaren was dat elders vaak Afrika. Daar worden actief kindsoldaten gerekruteerd door private militaire organisaties als AEGIS. Goedkoop werkvolk met ervaring. Elke president huivert om troepen het veld in te sturen, die kunnen geschonden of niet terugkomen. Drones hebben die vrees voor een deel beantwoord, militaire onder aanneming doet dat ook. Maar ondanks gedragscodes en de militaire moraal, gaat het daar vooral om de centen.

 • 17/5/2018 21:15 Check-point

  Seizoen 3 - Aflevering 11 - Reportagemagazine. Poetins guerrilla. Nederlandse documentaire (2018) van Jacco Versluis en Luuk Mulder over de heimelijke Russische inmenging in Europese aangelegenheden. Volgens inlichtingendiensten verspreidt Russisch president Vladimir Poetin desinformatie en stuurt hij hackers op oorlogspad. Maar hoe hard is het bewijs voor die beschuldigingen? En waarom zou de president zoiets doen? Jacco Versluis en Luuk Mulder zoeken in 'Check-point' naar antwoorden, in Parijs, Gotenburg, Moskou en Amsterdam, op zoek naar de frontlinies van de nieuwe ondergrondse oorlogvoering.

 • 11/5/2018 19:05 Check-point

  Seizoen 3 - Aflevering 10 - Reportagemagazine. Trump's Takeover. Amerikaanse documentaire (PBS Frontline, 2018) van Michael Kirk over Trumps relatie met de Republikeinse partij tijdens zijn eerste jaar als president. Toen Donald Trump in 2016 verrassend president werd van de Verenigde Staten, werd hij door veel Republikeinse partijgenoten beschouwd als een outsider die in Washington niks bewezen, laat staan iets te zoeken had. Deze documentaire laat zien hoe Trump enkele gevestigde namen binnen de Grand Old Party eerst tegen de schenen schopte en nadien tot zijn schoothondjes maakte.

 • 10/5/2018 21:10 Check-point

  Seizoen 3 - Aflevering 10 - Reportagemagazine. Trump's Takeover. Amerikaanse documentaire (PBS Frontline, 2018) van Michael Kirk over Trumps relatie met de Republikeinse partij tijdens zijn eerste jaar als president. Toen Donald Trump in 2016 verrassend president werd van de Verenigde Staten, werd hij door veel Republikeinse partijgenoten beschouwd als een outsider die in Washington niks bewezen, laat staan iets te zoeken had. Deze documentaire laat zien hoe Trump enkele gevestigde namen binnen de Grand Old Party eerst tegen de schenen schopte en nadien tot zijn schoothondjes maakte.

Twitter #checkpoint
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...