Sluit venster

Youtube

Sluit venster

Andere Tijden Sport

Andere Tijden Sport op tvSeizoen 20 - Aflevering 10 - Magazine over historische sportgebeurtenissen.

WK '78: de bittere nasmaak van een wereldtitel.

Wat was er gebeurd als Rob Rensenbrink in de finale van het WK in 1978 tegen Argentinië niet tegen de paal had geschoten maar had gescoord? We reizen met oud-internationals Arie Haan en Ernie Brandts terug naar Argentinië.
Details
Datum / Tijdzondag 9 september 2018 van 20:00 tot 20:50
SubgenreGeschiedkundig magazine
Jaar2018
PresentatieTom Egbers
Op Twitter@anderetijdens
Hashtag#anderetijdensport
Meer uitzendingen
  Geen uitzendingen gevonden...

Andere Tijden Sport gemist

 • 3/6/2010 21:20 Andere Tijden Sport

  In de aanloop naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika vier uitzendingen over de WK voetbalgeschiedenis. Onder toeziend oog van de Nederlandse topscheidsrechter Charles Corver, torpedeert op het WK 1982 de Duitse doelman Toni Schumacher zijn Franse opponent Patrick Battiston. Met de knie vooruit schopt hij de Franse verdediger uit de halve finale Duitsland - Frankrijk. Een Frans voetbaltrauma is geboren, want door Schumacher halen de Duitsers uiteindelijk na strafschoppen de finale. Toni Schumacher wordt de held in de penaltyserie. Na afloop wijzen de Fransen de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver als schuldige aan, omdat hij de Duitse keeper niet van het veld heeft gestuurd na zijn bikkelharde overtreding op Patrick Battiston.

 • 10/6/2010 21:15 Andere Tijden Sport

  Ook vanavond gaat het NOS-slotdebat tussen de belangrijkste lijsttrekkers niet door. Dat debat had er eigenlijk gisteren, op verkiezingsdag, al moeten komen. Voor vandaag bleek er onder de politiek leiders amper animo om aan te schuiven voor een debat. Dus toch: Andere Tijden Sport; Oranje beleefde in 1998 een succesvol WK. Des te opvallender omdat het twee jaar eerder bij het EK in Engeland helemaal was misgegaan met de ploeg van bondscoach Guus Hiddink, met een negatieve hoofdrol voor Edgar Davids. Hoe kon het dat het in 1998 allemaal anders was?

 • 28/6/2010 00:35 Andere Tijden Sport

  In de aanloop naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika vier uitzendingen over de WK voetbalgeschiedenis. Onder toeziend oog van de Nederlandse topscheidsrechter Charles Corver torpedeert op het WK 1982 de Duitse doelman Toni Schumacher zijn Franse opponent Patrick Battiston. Met de knie vooruit schopt hij de Franse verdediger uit de halve finale Duitsland - Frankrijk. Een Frans voetbaltrauma is geboren, want door Schumacher halen de Duitsers uiteindelijk na strafschoppen de finale. Een reconstructie met Toni Schumacher, Patrick Battiston, Michel Platini en Charles Corver.

 • 29/6/2010 00:50 Andere Tijden Sport

  In de aanloop naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika vier uitzendingen over de WK voetbalgeschiedenis. Begin jaren zeventig is Willi Lippens één van de beste voetballers van de Duitse Bundesliga. Vanwege zijn waggelende manier van lopen krijgt hij de bijnaam Ente: eend. Lippens is geboren en getogen in West-Duitsland, maar hij heeft een Nederlands paspoort. De Duitse bondscoach Helmut Schön wil hem selecteren voor de Mannschaft. Als Willie zich laat naturaliseren tot Duitser ligt een glansrijke interlandcarrière in het verschiet. Maar vader Lippens verbiedt dit zijn zoon: Lippens senior is tijdens de Tweede Wereldoorlog mishandeld door de nazi`s. In het seizoen 1970-1971 wil Ajax hem van Rot Weiss Essen kopen en wordt Willi geselecteerd voor het Nederlands elftal. Hij speelt één interland. Hoewel hij scoort blijft dit zijn eerste en laatste interland. De spelers, onder aanvoering van Rinus Israel en Wim van Hanegem, pesten de Duitssprekende Nederlander uit de selectie. Het Nederlands elftal begint aan een internationale opmars, die eindigt op 7 juli 1974 in München. De WK-finale tegen West-Duitsland gaat verloren.

 • 30/6/2010 00:50 Andere Tijden Sport

  In de aanloop naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika vier afleveringen over de WK voetbalgeschiedenis. De meest zwarte bladzijde in de recente voetbalgeschiedenis van Oranje had plaats in Engeland tijdens het EK van 1996. Alles ging mis in het ruziënde team van coach Guus Hiddink. Het ging om geld en de bij Ajax achtergestelde Surinaamse spelers. Dieptepunt was dat Edgar Davids naar huis werd gestuurd omdat hij in de buitenlandse pers de coach had beschuldigd van vriendjespolitiek met de blanke spelers. Twee jaar later, op het WK van 1998 in Frankrijk, speelt Oranje bijna de finale. Met Edgar Davids als de grote roerganger. Pas na strafschoppen verliest de vriendenclub van Brazilië. Het is dezelfde coach en dezelfde spelersgroep die in 1996 voor een blamage zorgde, die het land nu in euforie brengt. Alles lukt en iedereen is blij. Van total loss tot glanzende bolide. Hoe heeft Guus Hiddink de failliete boedel van 1996 weten om te toveren tot een winstgevend bedrijf? En welke meesterzet deed hij om Davids weer bij de groep te krijgen? Dennis Bergkamp, Guus Hiddink, Edgar Davids, Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert praten openhartig over de eerwraak van Oranje op het WK van 1998 in Frankrijk.

 • 3/7/2010 13:10 Andere Tijden Sport

  Dit jaar start de Tour de France in Rotterdam. In 1978 begon het spektakel in Leiden. Alles wat maar mis kon gaan, ging toen mis. Het regende, de Tour-organisatie kreeg ruzie met het Leidse organisatiecomité, de overwinning van de Proloog door Jan Raas werd ingetrokken en uiteindelijk vertrok het peloton eerder dan gepland, als een dief in de nacht. De hilarische taferelen, het amateurisme van Leiden versus het professionalisme van de Tour-directie, de blunders, het verdriet van toen. Gereconstrueerd aan de hand van ooggetuigen. Waarin een klein land klein kan zijn.

 • 9/7/2010 22:00 Andere Tijden Sport

  Zondag 26 juni 1988, de dag na de zege van Oranje staat menigeen in het geheugen gegrift als het grootste volksfeest sinds de bevrijding van de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Eindelijk haalden “we” in Munchen revanche, na de teleurstelling van het verloren WK in 1974. Het was die 26e juni een chaotisch gekkenhuis, en het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij dit, volgens de makers, “meest anarchistische volksfeest ooit”. Dolgedraaide fans sprongen voor de bus waarmee het Oranje-team van vliegveld Eindhoven naar Amsterdam werd vervoerd, ze doken in het water voor of op de rondvaartboot waarop het Oranje-team door de Amsterdamse grachten voer, woonboten bezweken onder de overlast, supporters verdrukten elkaar tegen de hekken van het Museumplein. Nederland was blij, eindelijk hadden we eens een groot voetbaltoernooi gewonnen, en vooral: de Duitsers de zege ontnomen. Anderhalf miljoen mensen verdrukten elkaar in Amsterdam. Andere Tijden Sport heeft goed gekeken naar de beelden van toen en vervolgens heel veel mensen opgespoord die daarin figureerden. En geïnterviewd, zoals bijvoorbeeld de man die van het rondvaartrederijhokje naar beneden sprong: hij blijkt de nu bekende Amsterdamse psychiater Bram Bakker te zijn geweest. Maar ook vonden ze in Breukelen het jongetje dat indertijd van de wal op de spelersboot sprong, de Overijsselse chauffeur van de spelersbus, de Leidse jongens met het spandoek en kregen ze niet eerder vertoond privé-videomateriaal ter beschikking. Deze aflevering van Andere Tijden Sport bevat interviews met, behalve bovengenoemden, o.a. een indertijd bezorgde burgemeester Ed van Tijn, radioverslaggever Jack van Gelder, rondvaartbaas Ad Kooij, de stewardessen aan boord van het Oranje-vliegtuig, de mysterieuze man met de waterscooter en nog vele anderen.

 • 11/7/2010 00:45 Andere Tijden Sport

  In de aanloop naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika vier uitzendingen over de WK voetbalgeschiedenis. Het WK van 1966 is veel meer dan de bal die in de finale Engeland - Duitsland via de onderkant van de lat al dan niet doel heeft getroffen. In Engeland speelde in 1966 een heel ander verhaal. De gouden wereldbeker, de Jules Rimet trofee, wordt gestolen op een postzegelbeurs, kort voordat het WK begint. Engeland is in rep en roer. Een schande voor de natie dreigt. Maar gelukkig is er de pientere hond Pickles, die tijdens een wandeling door het park onder wat bladeren snuffelt en de gestolen beker terugvindt. Maar dat is lang niet alles. Tom Egbers op zoek naar de absurde feiten rond de gestolen wereldcup van 1966.

 • 18/7/2010 22:05 Andere Tijden Sport

  Toen Lance Armstrong in 2009 bekend maakte dat hij de Tour de France weer ging rijden, vroeg een Engelse fan via Twitter waar hij de Amerikaan nog één keer in volle glorie zou kunnen bewonderen. Armstrong antwoordde met slechts één woord: Ventoux! Een portret van deze meedogenloze berg. Tweevoudig Frans wielerkampioen en winnaar van de Vuelta Eric Caritoux woont aan de voet van de berg. Hij demonstreert hoe de Ventoux te beklimmen. Verder interviews met onder andere Eddy Merckx, Erik Breukink en publicist Bernard Mondon. De laatste waarschuwt Lance Armstrong voor de toorn van de berg. Naar aanleiding van zijn gedrag tijdens de finish op de top in 2000, heeft de Mont Ventoux nog een appeltje te schillen met de Amerikaan.

 • 2/1/2011 22:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Rintjes revolutie - Hoe badschuim de schaatswereld veranderde Rintje Ritsma ontketende in 1995 een revolutie in de schaatswereld met de oprichting van een Nederlandse commerciële schaatsploeg. Het verhaal begint in juli 1995. Het is hartje zomer en de hele Nederlandse sportwereld is in de ban van de winterkoningen Rintje Ritsma en Falko Zandstra. Zij zijn verwikkeld in een felle strijd met de schaatsbond over nieuwe contracten en sponsoring. Zandstra bindt uiteindelijk in, accepteert het voorstel van de KNSB en gaat door in de kernploeg. Ritsma heeft een langere adem, weigert te tekenen en zet met deze stap de schaatssport dat jaar op z`n kop. 21 september 1995 markeert het breekpunt in de schaatssport. Rintje Ritsma presenteert op die dag zijn nieuwe, commerciële Sanex-ploeg. Ritsma was de regels van de KNSB zat en ook het salaris van vijfenveertigduizend gulden konden ze houden. Sanex wilde zich meer als mannenmerk profileren en vond Ritsma daar uitermate geschikt voor. De KNSB liet het er niet bij zitten en vocht een keiharde strijd tegen Ritsma. Rechtszaken, hoger beroep en ruzies over de commerciële stap van Ritsma beheersen dat seizoen. In 1996 wordt Ritsma als Sanex-rijder bij de allrounders Europees- en Wereldkampioen. Hij wordt met deze successen de eerste schaatsmiljonair in de geschiedenis. Zijn voorbeeld wordt door veel collega`s gevolgd. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1998 in Nagano verhuizen steeds meer schaatsers naar commerciële ploegen. De kernploeg blijft bij deze ontwikkelingen achter en wordt een uitgehold instituut.

 • 9/1/2011 17:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Rintjes revolutie - Hoe badschuim de schaatswereld veranderde Rintje Ritsma ontketende in 1995 een revolutie in de schaatswereld met de oprichting van een Nederlandse commerciële schaatsploeg. Het verhaal begint in juli 1995. Het is hartje zomer en de hele Nederlandse sportwereld is in de ban van de winterkoningen Rintje Ritsma en Falko Zandstra. Zij zijn verwikkeld in een felle strijd met de schaatsbond over nieuwe contracten en sponsoring. Zandstra bindt uiteindelijk in, accepteert het voorstel van de KNSB en gaat door in de kernploeg. Ritsma heeft een langere adem, weigert te tekenen en zet met deze stap de schaatssport dat jaar op z’n kop. 21 september 1995 markeert het breekpunt in de schaatssport. Rintje Ritsma presenteert op die dag zijn nieuwe, commerciële Sanex-ploeg. Ritsma was de regels van de KNSB zat en ook het salaris van vijfenveertigduizend gulden konden ze houden. Sanex wilde zich meer als mannenmerk profileren en vond Ritsma daar uitermate geschikt voor. De KNSB liet het er niet bij zitten en vocht een keiharde strijd tegen Ritsma. Rechtszaken, hoger beroep en ruzies over de commerciële stap van Ritsma beheersen dat seizoen. In 1996 wordt Ritsma als Sanex-rijder bij de allrounders Europees- en Wereldkampioen. Hij wordt met deze successen de eerste schaatsmiljonair in de geschiedenis. Zijn voorbeeld wordt door veel collega’s gevolgd. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1998 in Nagano verhuizen steeds meer schaatsers naar commerciële ploegen. De kernploeg blijft bij deze ontwikkelingen achter en wordt een uitgehold instituut.

 • 9/1/2011 22:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Hilbert van der Duim - meer dan een clown De hoofdpersoon is tweevoudig Europees- en wereldkampioen Hilbert van der Duim. Hij was op alle afstanden ongenaakbaar. Kon wedstrijden winnen van 100 meter tot 100 kilometer en was daarmee een van de meest complete schaatsers aller tijden. Maar de meeste schaatsfans herinneren zich Van der Duim vooral door hilarische momenten als vogelpoep, je moet nog een rondje en het regenboogpak. Zijn clownsmasker wordt afgezet en Van der Duim krijgt de waardering die hij verdient. In 1987 maakte een auto-ongeluk een abrupt einde aan zijn loopbaan. Hij lag dagen in coma en het land leefde mee met het tragische lot van de schaatskampioen. Toen Van der Duim jaren later tijdens een gala voor het eerst weer op het ijs stond, huilde het publiek om de terugkeer van de sportman die hen zoveel moois had geschonken.

 • 16/1/2011 17:25 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Hilbert van der Duim - meer dan een clown De hoofdpersoon is tweevoudig Europees- en wereldkampioen Hilbert van der Duim. Hij was op alle afstanden ongenaakbaar. Kon wedstrijden winnen van 100 meter tot 100 kilometer en was daarmee een van de meest complete schaatsers aller tijden. Maar de meeste schaatsfans herinneren zich Van der Duim vooral door hilarische momenten als vogelpoep, je moet nog een rondje en het regenboogpak. Zijn clownsmasker wordt afgezet en Van der Duim krijgt de waardering die hij verdient. In 1987 maakte een auto-ongeluk een abrupt einde aan zijn loopbaan. Hij lag dagen in coma en het land leefde mee met het tragische lot van de schaatskampioen. Toen Van der Duim jaren later tijdens een gala voor het eerst weer op het ijs stond, huilde het publiek om de terugkeer van de sportman die hen zoveel moois had geschonken.

 • 16/1/2011 22:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Henk van der Grift: Vader van Ard en Keessie Een halve eeuw terug naar 1961. Toen werd Henk van der Grift uit Breukelen wereldkampioen en legde zo de basis voor het Ard-en-Keessie-tijdperk en het moderne schaatsen. Een titel die het rechtstreeks gevolg was van een onvoorwaardelijke liefde voor het ijs en een winnaarsmentaliteit. Van der Grift verhuisde met zijn vrouw naar Noorwegen om eerder aan de training te kunnen beginnen, om zodoende de almachtige Russen en Noren te bestrijden. Zijn grenzeloze toewijding had succes. Na Van der Grifts WK-titel, de eerste sinds die van Coen de Koning in 1905, sprak opeens heel Nederland over schaatsen. De huldiging in Breukelen was landelijk nieuws en de populariteit van de schaatssport groeide, met als tastbaar resultaat de aanleg van de eerste kunstijsbaan van ons land, de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Waar Van der Grift nog genoodzaakt was om naar Noorwegen te verhuizen, maakte de volgende generatie dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden dat kunstijs bood. Nederland schaarde zich nu als schaatsland onder de wereldtop. In de 55 jaren tussen 1905 en 1961 won nooit een Nederlandse schaatser de wereldtitel. Na Van der Grift in 1961, legden Kees Verkerk (1966 en 1967) en Ard Schenk (1970, 1971 en 1972) beslag op de wereldtitel. In de decennia daarop kregen zij navolging van 21 Nederlandse wereldkampioenen.

 • 30/1/2011 17:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Henk van der Grift - De vader van Ard en Keessie Een halve eeuw terug naar 1961. Toen werd Henk van der Grift uit Breukelen wereldkampioen en legde zo de basis voor het Ard-en-Keessie-tijdperk en het moderne schaatsen. Een titel die het rechtstreeks gevolg was van een onvoorwaardelijke liefde voor het ijs en een winnaarsmentaliteit. Van der Grift verhuisde met zijn vrouw naar Noorwegen om eerder aan de training te kunnen beginnen, om zodoende de almachtige Russen en Noren te bestrijden. Zijn grenzeloze toewijding had succes. Na Van der Grifts WK-titel, de eerste sinds die van Coen de Koning in 1905, sprak opeens heel Nederland over schaatsen. De huldiging in Breukelen was landelijk nieuws en de populariteit van de schaatssport groeide, met als tastbaar resultaat de aanleg van de eerste kunstijsbaan van ons land, de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Waar Van der Grift nog genoodzaakt was om naar Noorwegen te verhuizen, maakte de volgende generatie dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden dat kunstijs bood. Nederland schaarde zich nu als schaatsland onder de wereldtop. In de 55 jaren tussen 1905 en 1961 won nooit een Nederlandse schaatser de wereldtitel. Na Van der Grift in 1961, legden Kees Verkerk (1966 en 1967) en Ard Schenk (1970, 1971 en 1972) beslag op de wereldtitel. In de decennia daarop kregen zij navolging van 21 Nederlandse wereldkampioenen.

 • 5/6/2011 22:00 Andere Tijden Sport

  Na de succesvolle wintertrilogie van begin 2011, die met gemiddeld 1,3 miljoen kijkers de boeken in gaat als de best bekeken serie tot dusver, maakt de Andere Tijden Sport-équipe zich op voor een nieuwe achtdelige reeks. Vanaf vanavond staan acht zondagen op rij sport en geschiedenis centraal in het gezamenlijke programma van de VPRO en de NOS. Aflevering: De waarheid volgens Karel Aalbers Voetbalclub Vitesse staat sinds afgelopen jaar onder het bewind van een Georgische zakenman. Jordania heeft de fans in Arnhem beloofd dat hun club binnen drie jaar kampioen van Nederland wordt. Een gewaagde uitspraak van de Georgiër. Zeker als je weet dat er eerder iemand was met dezelfde plannen voor Vitesse: Karel Aalbers. En met hem is het uiteindelijk niet goed afgelopen bij de Arnhemse club. Karel Aalbers zorgt er in de jaren tachtig en negentig hoogstpersoonlijk voor dat Vitesse weer een club van belang wordt in het Nederlandse betaald voetbal. Hij stuwt de club op vanuit de eerste divisie naar de derde (!) plek in de Eredivisie. En passant zorgt hij er ook voor dat er een multifunctioneel stadion komt in Arnhem, het Gelredome. Uiteindelijk wordt Aalbers door hoofdsponsor Nuon gedwongen het veld te ruimen. Hij wordt zelfs vastgezet op verdenking van valsheid in geschrifte en zelfverrijking. Maar alle beschuldigingen worden door de rechter van tafel geveegd. Op één na, een fiscale overtreding. Ondanks verwoede pogingen is Aalbers er niet in geslaagd zijn positie terug te krijgen bij Vitesse. Nu, elf jaar na zijn vertrek, kijkt hij voor het eerst en eenmalig terug op een turbulente regeerperiode bij zijn grote liefde.

 • 9/6/2011 11:25 Andere Tijden Sport

  Onder meer de sensationele zegereeks van Anton Geesink tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokio en het verhaal van Bettine Vriesekoop en de indoctrinerende rol van coach Gerard Bakker.

 • 11/6/2011 22:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De waarheid volgens Karel Aalbers Voetbalclub Vitesse staat sinds afgelopen jaar onder het bewind van een Georgische zakenman. Jordania heeft de fans in Arnhem beloofd dat hun club binnen drie jaar kampioen van Nederland wordt. Een gewaagde uitspraak van de Georgiër. Zeker als je weet dat er eerder iemand was met dezelfde plannen voor Vitesse: Karel Aalbers. En met hem is het uiteindelijk niet goed afgelopen bij de Arnhemse club. Karel Aalbers zorgt er in de jaren tachtig en negentig hoogstpersoonlijk voor dat Vitesse weer een club van belang wordt in het Nederlandse betaald voetbal. Hij stuwt de club op vanuit de eerste divisie naar de derde (!) plek in de Eredivisie. En passant zorgt hij er ook voor dat er een multifunctioneel stadion komt in Arnhem, het Gelredome. Uiteindelijk wordt Aalbers door hoofdsponsor Nuon gedwongen het veld te ruimen. Hij wordt zelfs vastgezet op verdenking van valsheid in geschrifte en zelfverrijking. Maar alle beschuldigingen worden door de rechter van tafel geveegd. Op één na, een fiscale overtreding. Ondanks verwoede pogingen is Aalbers er niet in geslaagd zijn positie terug te krijgen bij Vitesse. Nu, elf jaar na zijn vertrek, kijkt hij voor het eerst en eenmalig terug op een turbulente regeerperiode bij zijn grote liefde.

 • 12/6/2011 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Bettine, bloed, zweet en tranen Topsporters zoeken de grenzen op om tot grootse prestaties te komen. Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop zocht de grenzen op en ging er overheen. Mentaal, door zich jarenlang de wet te laten voorschrijven door haar dominante coach Gerard Bakker. En fysiek, door zichzelf jaar in jaar uit af te beulen. Kotsend achter de tafel, bloed in de schoenen, zo veel gewicht te verliezen dat je twee weken geen ontlasting meer hebt. En dat met maar één doel: de beste zijn. Het strakke regime heeft resultaat: Vriesekoop groeit uit tot de beste van Europa in 1982 en 1992. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul plaatst Vriesekoop zich voor de kwartfinales. Coach Gerard Bakker is ondanks de winst ontevreden over haar spel en brandt haar helemaal af. Dat is voor Vriesekoop het breekpunt. Ze verliest de kwartfinale en stopt met tafeltennis. De intense relatie Vriesekoop/Bakker slaat om in een afstandelijke. Er wordt zelfs een contract opgesteld waarbij Bakker belooft uit de buurt van Bettine te blijven als zij in interviews het verleden zal laten rusten. Maar Bettine kan de sport niet de rug toekeren. Ze keert terug in het tafeltenniscircuit en wordt in 1992 zelfs weer Europees kampioen. We gaan terug naar Peking met de tweevoudig Nederlands Sportvrouw van het Jaar. In het Mekka van het tafeltennis doorstond ze in 1980 als meisje van 18 een zware, twee maanden durende trainingsstage. Een erbarmelijk avontuur waar ze 12 kilo gewicht verloor en vele tranen moest laten uit heimwee naar Hazerswoude. Eenmaal terug in Nederland won ze alle grote Europese prijzen op tafeltennisgebied en versloeg ze in 1982 zelfs de Chinezen. Tot op de dag van vandaag hebben Bakker en Vriesekoop zich niet verzoend.

 • 16/6/2011 11:25 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Bettine, bloed, zweet en tranen Topsporters zoeken de grenzen op om tot grootse prestaties te komen. Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop zocht de grenzen op en ging er overheen. Mentaal, door zich jarenlang de wet te laten voorschrijven door haar dominante coach Gerard Bakker. En fysiek, door zichzelf jaar in jaar uit af te beulen. Kotsend achter de tafel, bloed in de schoenen, zo veel gewicht te verliezen dat je twee weken geen ontlasting meer hebt. En dat met maar één doel: de beste zijn. Het strakke regime heeft resultaat: Vriesekoop groeit uit tot de beste van Europa in 1982 en 1992. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul plaatst Vriesekoop zich voor de kwartfinales. Coach Gerard Bakker is ondanks de winst ontevreden over haar spel en brandt haar helemaal af. Dat is voor Vriesekoop het breekpunt. Ze verliest de kwartfinale en stopt met tafeltennis. De intense relatie Vriesekoop/Bakker slaat om in een afstandelijke. Er wordt zelfs een contract opgesteld waarbij Bakker belooft uit de buurt van Bettine te blijven als zij in interviews het verleden zal laten rusten. Maar Bettine kan de sport niet de rug toekeren. Ze keert terug in het tafeltenniscircuit en wordt in 1992 zelfs weer Europees kampioen. We gaan terug naar Peking met de tweevoudig Nederlands Sportvrouw van het Jaar. In het Mekka van het tafeltennis doorstond ze in 1980 als meisje van 18 een zware, twee maanden durende trainingsstage. Een erbarmelijk avontuur waar ze 12 kilo gewicht verloor en vele tranen moest laten uit heimwee naar Hazerswoude. Eenmaal terug in Nederland won ze alle grote Europese prijzen op tafeltennisgebied en versloeg ze in 1982 zelfs de Chinezen. Tot op de dag van vandaag hebben Bakker en Vriesekoop zich niet verzoend.

 • 18/6/2011 22:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Bettine, bloed, zweet en tranen Topsporters zoeken de grenzen op om tot grootse prestaties te komen. Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop zocht de grenzen op en ging er overheen. Mentaal, door zich jarenlang de wet te laten voorschrijven door haar dominante coach Gerard Bakker. En fysiek, door zichzelf jaar in jaar uit af te beulen. Kotsend achter de tafel, bloed in de schoenen, zo veel gewicht te verliezen dat je twee weken geen ontlasting meer hebt. En dat met maar één doel: de beste zijn. Het strakke regime heeft resultaat: Vriesekoop groeit uit tot de beste van Europa in 1982 en 1992. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul plaatst Vriesekoop zich voor de kwartfinales. Coach Gerard Bakker is ondanks de winst ontevreden over haar spel en brandt haar helemaal af. Dat is voor Vriesekoop het breekpunt. Ze verliest de kwartfinale en stopt met tafeltennis. De intense relatie Vriesekoop/Bakker slaat om in een afstandelijke. Er wordt zelfs een contract opgesteld waarbij Bakker belooft uit de buurt van Bettine te blijven als zij in interviews het verleden zal laten rusten. Maar Bettine kan de sport niet de rug toekeren. Ze keert terug in het tafeltenniscircuit en wordt in 1992 zelfs weer Europees kampioen. We gaan terug naar Peking met de tweevoudig Nederlands Sportvrouw van het Jaar. In het Mekka van het tafeltennis doorstond ze in 1980 als meisje van 18 een zware, twee maanden durende trainingsstage. Een erbarmelijk avontuur waar ze 12 kilo gewicht verloor en vele tranen moest laten uit heimwee naar Hazerswoude. Eenmaal terug in Nederland won ze alle grote Europese prijzen op tafeltennisgebied en versloeg ze in 1982 zelfs de Chinezen. Tot op de dag van vandaag hebben Bakker en Vriesekoop zich niet verzoend.

 • 19/6/2011 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De nacht van Anton Geesink Anton Geesink is vooral bekend vanwege zijn historische overwinning tijdens de judofinale van de Olympische Spelen van 1964. In het hol van de leeuw nota bene, Tokio, versloeg hij de schier onoverwinnelijke Japanners. Maar een bijna net zo belangrijke overwinning boekte hij drie jaar eerder. In 1961 in Parijs werd Geesink wereldkampioen. Op dat wereldkampioenschap gaf hij al een serieuze waarschuwing aan de Japanners. Geesink versloeg drie Japanners achter elkaar en werd de beste van de wereld. We reconstrueerden die wereldtitel uit 1961 door de ogen van de familie Geesink, die in een Utrechtse flat de verrichtingen van Anton moest volgen. En door de ogen van toeschouwers, die met Geesink mee waren gereisd naar Parijs. Bij de research van deze aflevering stuitte maker Kees Jongkind nog op een nieuwtje. Naar nu blijkt hebben de Fransen vóór dat WK van 1961 geprobeerd Anton Geesink tot Fransman te naturaliseren. Omdat Frankrijk in hem een potentiële wereldkampioen zag. Geesink bedankte overigens vriendelijk voor dat verzoek. En de rest is geschiedenis...

 • 23/6/2011 11:25 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De nacht van Anton Geesink Anton Geesink is vooral bekend vanwege zijn historische overwinning tijdens de judofinale van de Olympische Spelen van 1964. In het hol van de leeuw nota bene, Tokio, versloeg hij de schier onoverwinnelijke Japanners. Maar een bijna net zo belangrijke overwinning boekte hij drie jaar eerder. In 1961 in Parijs werd Geesink wereldkampioen. Op dat wereldkampioenschap gaf hij al een serieuze waarschuwing aan de Japanners. Geesink versloeg drie Japanners achter elkaar en werd de beste van de wereld. We reconstrueerden die wereldtitel uit 1961 door de ogen van de familie Geesink, die in een Utrechtse flat de verrichtingen van Anton moest volgen. En door de ogen van toeschouwers, die met Geesink mee waren gereisd naar Parijs. Bij de research van deze aflevering stuitte maker Kees Jongkind nog op een nieuwtje. Naar nu blijkt hebben de Fransen vóór dat WK van 1961 geprobeerd Anton Geesink tot Fransman te naturaliseren. Omdat Frankrijk in hem een potentiële wereldkampioen zag. Geesink bedankte overigens vriendelijk voor dat verzoek. En de rest is geschiedenis...

 • 25/6/2011 22:45 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De Nacht van Anton Geesink Anton Geesink is vooral bekend vanwege zijn historische overwinning in de judofinale tijdens de Olympische Spelen van 1964. In Tokio, nota bene het hol van de leeuw, versloeg hij de schier onoverwinnelijke Japanners. Maar een bijna net zo belangrijke overwinning boekte hij drie jaar eerder. In 1961 in Parijs werd Geesink wereldkampioen. Op die WK gaf hij al een serieuze waarschuwing af aan de Japanners; hij versloeg er drie achter elkaar en werd de beste van de wereld. Andere Tijden Sport reconstrueerde die wereldtitel door de ogen van de familie Geesink, die in een Utrechtse flat de verrichtingen van Anton moest volgen. En door de ogen van toeschouwers, die met Geesink waren meegereisd naar Parijs. Tijdens de research van deze aflevering stuitte maker Kees Jongkind nog op een ’nieuwtje’; naar nu blijkt hebben de Fransen vóór die WK van 1961 geprobeerd Geesink tot Fransman te naturaliseren..

 • 26/6/2011 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Verliefd op Willy Stähle Toen sportverslaggever Marcel Goedhart als elfjarig jochie in 1971 naar NOS Studio Sport keek, werd hij verliefd op Willy Stähle. Willy wie? Willy Stähle maakte furore als waterskister. Waterskiën was hot. Vooral door de bloedmooie Stähle. In 1971 werd zij de allerbeste van de wereld. Een jaar later was waterskiën een demonstratiesport op de Olympische Spelen van 1972. Ook daar haalde Stähle een gouden medaille. Nu, 40 jaar later, gaat Marcel Goedhart op zoek naar zijn vergeten sportheldin. En ze is niet alleen vergeten, ze lijkt ook verdwenen.

 • 30/6/2011 11:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Verliefd op Willy Stähle Toen sportverslaggever Marcel Goedhart als elfjarig jochie in 1971 naar NOS Studio Sport keek, werd hij verliefd op Willy Stähle. Willy wie? Willy Stähle maakte furore als waterskister. Waterskiën was hot. Vooral door de bloedmooie Stähle. In 1971 werd zij de allerbeste van de wereld. Een jaar later was waterskiën een demonstratiesport op de Olympische Spelen van 1972. Ook daar haalde Stähle een gouden medaille. Nu, 40 jaar later, gaat Marcel Goedhart op zoek naar zijn vergeten sportheldin. En ze is niet alleen vergeten, ze lijkt ook verdwenen.

 • 2/7/2011 23:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Verliefd op Willy Stähle Toen sportverslaggever Marcel Goedhart als elfjarig jochie in 1971 naar NOS Studio Sport keek, werd hij verliefd op Willy Stähle. Willy wie? Willy Stähle maakte furore als waterskister. Waterskiën was hot. Vooral door de bloedmooie Stähle. In 1971 werd zij de allerbeste van de wereld. Een jaar later was waterskiën een demonstratiesport op de Olympische Spelen van 1972. Ook daar haalde Stähle een gouden medaille. Nu, 40 jaar later, gaat Marcel Goedhart op zoek naar zijn vergeten sportheldin. En ze is niet alleen vergeten, ze lijkt ook verdwenen.

 • 3/7/2011 22:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Ronaldo, de Eindhovense jaren Op dinsdag 7 juni neemt Ronaldo Luis Nazário de Lima afscheid als voetballer. Hij speelt met Brazilië zijn afscheidswedstrijd tegen Roemenië. Uiteindelijk heeft de 34-jarige Ronaldo het gevecht met zijn lichaam verloren. Alleen zware blessures konden hem het scoren beletten. Want de drievoudig wereldvoetballer van het jaar scoorde als hij niet geblesseerd was altijd en overal. In Barcelona, in Milaan bij Inter, bij Real Madrid en natuurlijk in het nationale team van Brazilië. Hij is met 15 doelpunten nog altijd WK topscorer aller tijden. In augustus 1994 tekende de pas 17-jarige Ronaldo een driejarig contract bij PSV. Ajax werd afgetroefd in de strijd om Ronaldo en Eindhoven mocht twee jaar genieten van misschien wel de beste spits die ooit in Nederland gespeeld heeft.

 • 9/7/2011 23:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Ronaldo, de Eindhovense jaren Op dinsdag 7 juni neemt Ronaldo Luis Nazário de Lima afscheid als voetballer. Hij speelt met Brazilië zijn afscheidswedstrijd tegen Roemenië. Uiteindelijk heeft de 34-jarige Ronaldo het gevecht met zijn lichaam verloren. Alleen zware blessures konden hem het scoren beletten. Want de drievoudig wereldvoetballer van het jaar scoorde als hij niet geblesseerd was altijd en overal. In Barcelona, in Milaan bij Inter, bij Real Madrid en natuurlijk in het nationale team van Brazilië. Hij is met 15 doelpunten nog altijd WK topscorer aller tijden. In augustus 1994 tekende de pas 17-jarige Ronaldo een driejarig contract bij PSV. Ajax werd afgetroefd in de strijd om Ronaldo en Eindhoven mocht twee jaar genieten van misschien wel de beste spits die ooit in Nederland gespeeld heeft.

 • 10/7/2011 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Ruzie in het peloton De TI Raleighploeg van Peter Post geldt als de succesvolste uit het wielerpeloton. Als eind 1983 de geroemde ploeg uit elkaar valt, en Jan Raas met veel van de Post-renners een eigen ploeg vormt, ontstaat er een langslepende ruzie. Het is 22 juli 1992, het toppunt van de rivaliteit tussen twee Nederlandse wielerploegen. Twee renners van de ploegen Post (Panasonic) en Raas (Buckler) zijn in een Touretappe losgekomen van het peloton. Marc Sergeant en Frans Maassen hebben de onbekende Fransman Colotti mee. De winst ligt voor het grijpen voor Post of Raas. Maar ze houden de benen stil en laten de Fransman de etappe winnen. De hele wereld kijkt live mee. Een schande voor het Nederlandse wielrennen. Andere Tijden Sport kijkt met de direct betrokkenen terug op de gebeurtenissen rond deze merkwaardige dag in de Tour en komt daarbij te weten wat er tijdens de etappe echt gebeurde.

 • 16/7/2011 23:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Ruzie in het peloton De TI Raleighploeg van Peter Post geldt als de succesvolste uit het wielerpeloton. Als eind 1983 de geroemde ploeg uit elkaar valt, en Jan Raas met veel van de Post-renners een eigen ploeg vormt, ontstaat er een langslepende ruzie. Het is 22 juli 1992, het toppunt van de rivaliteit tussen twee Nederlandse wielerploegen. Twee renners van de ploegen Post (Panasonic) en Raas (Buckler) zijn in een Touretappe losgekomen van het peloton. Marc Sergeant en Frans Maassen hebben de onbekende Fransman Colotti mee. De winst ligt voor het grijpen voor Post of Raas. Maar ze houden de benen stil en laten de Fransman de etappe winnen. De hele wereld kijkt live mee. Een schande voor het Nederlandse wielrennen. Andere Tijden Sport kijkt met de direct betrokkenen terug op de gebeurtenissen rond deze merkwaardige dag in de Tour en komt daarbij te weten wat er tijdens de etappe echt gebeurde.

 • 17/7/2011 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Winnen op Alpe d'Huez Het is de zomer van 1981, om precies te zijn 14 juli van dat jaar. Peter Winnen rijdt voor de eerste keer mee in de Tour de France. Alles is nieuw: het leven als prof én de Tour. Tot zijn eigen verbazing fietst de 24-jarige Winnen in die zeventiende etappe naar Alpe d'Huez mee in de kopgroep, met onder meer de gedoodverfde favoriet Bernard Hinault. Hinault zou deze Quatorze Juillet, dé nationale feestdag in Frankrijk, wel eens even van een extra rood-wit-blauw tintje voorzien. Ook Lucien van Impe, misschien wel de beste klimmer van zijn generatie, zit erbij. Deze 35-jarige Belgische bergkoning had zijn zinnen gezet op winst; dit was de enige berg waar hij nog nooit had gewonnen. Tussen al deze grote mannen rijdt Winnen, een rookie uit IJsselsteijn. Hij kende de Alpe d'Huez eigenlijk alleen van televisiebeelden en had nooit eerder in de Alpen gefietst. Hij vindt het prachtig, hij geniet en heeft goede benen. Eigenlijk veel te ver voor de top gaat Winnen ervandoor en geeft de anderen het nakijken. Een combinatie van pure onbezonnenheid en jeugdige overmoed, ondenkbaar in het huidige wielrennen. Als Winnen zich realiseert dat de camera constant op hem gericht is, beseft hij pas dat hij in zijn eentje op kop rijdt. Er zat totaal geen beleid achter zijn ontsnapping, geen tactiek en eigenlijk ook zonder enige voorbereiding. Een zege van overmoed en verwondering noemt Winnen het achteraf. Nu, in 2011, beklimt Winnen opnieuw de Alpe d'Huez met zijn dertig jaar oude Koga uit 1981. En kijken de grote sterren van toen - Hinault en Van Impe - terug op de fysiek onmogelijke geachte prestatie van Winnen.

 • 23/7/2011 23:50 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Winnen op Alpe d'Huez Het is de zomer van 1981, om precies te zijn 14 juli van dat jaar. Peter Winnen rijdt voor de eerste keer mee in de Tour de France. Alles is nieuw: het leven als prof én de Tour. Tot zijn eigen verbazing fietst de 24-jarige Winnen in die zeventiende etappe naar Alpe d'Huez mee in de kopgroep, met onder meer de gedoodverfde favoriet Bernard Hinault. Hinault zou deze Quatorze Juillet, dé nationale feestdag in Frankrijk, wel eens even van een extra rood-wit-blauw tintje voorzien. Ook Lucien van Impe, misschien wel de beste klimmer van zijn generatie, zit erbij. Deze 35-jarige Belgische bergkoning had zijn zinnen gezet op winst; dit was de enige berg waar hij nog nooit had gewonnen. Tussen al deze grote mannen rijdt Winnen, een rookie uit IJsselsteijn. Hij kende de Alpe d'Huez eigenlijk alleen van televisiebeelden en had nooit eerder in de Alpen gefietst. Hij vindt het prachtig, hij geniet en heeft goede benen. Eigenlijk veel te ver voor de top gaat Winnen ervandoor en geeft de anderen het nakijken. Een combinatie van pure onbezonnenheid en jeugdige overmoed, ondenkbaar in het huidige wielrennen. Als Winnen zich realiseert dat de camera constant op hem gericht is, beseft hij pas dat hij in zijn eentje op kop rijdt. Er zat totaal geen beleid achter zijn ontsnapping, geen tactiek en eigenlijk ook zonder enige voorbereiding. Een zege van overmoed en verwondering noemt Winnen het achteraf. Nu, in 2011, beklimt Winnen opnieuw de Alpe d'Huez met zijn dertig jaar oude Koga uit 1981. En kijken de grote sterren van toen - Hinault en Van Impe - terug op de fysiek onmogelijke geachte prestatie van Winnen.

 • 24/7/2011 22:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De dag dat Joop de Tour won Op 20 juli 1980 wint Joop Zoetemelk de 67ste editie van de Tour de France. Het inmiddels wielergekke Nederland is uitzinnig. Duizenden Nederlanders reizen dat weekend af naar Parijs om Joop te zien finishen in de Gele Trui. De Franse politie schat dat er tussen de zeventig- en honderdduizend Nederlanders in de Franse hoofdstad zijn. Het regent dat het giet, maar dat deert de horde landgenoten niet. Joop wint die dag als tweede Nederlander in de historie van de Tour. Onder de duizenden Nederlanders is een bus vol mensen uit het dorp waar Zoetemelk opgroeide, Rijpwetering. Zij zien hoe de wielrenner de laatste gele trui uitgereikt krijgt en premier Dries van Agt Joop als een van de eersten feliciteert. Ondanks het slechte weer staan er nog honderden Nederlanders urenlang onder het raam van het Raleigh hotel aan de Champs-Élysées te feesten. We blikken terug op de Tourwinst van Joop met inwoners van Rijpwetering, oud-premier Dries van Agt, Joop Zoetemelk zelf en Nederlandse fans die op Champs-Élysées stonden op die regenachtige julidag in 1980.

 • 30/7/2011 23:45 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De dag dat Joop de Tour won Op 20 juli 1980 wint Joop Zoetemelk de 67ste editie van de Tour de France. Het inmiddels wielergekke Nederland is uitzinnig. Duizenden Nederlanders reizen dat weekend af naar Parijs om Joop te zien finishen in de Gele Trui. De Franse politie schat dat er tussen de zeventig- en honderdduizend Nederlanders in de Franse hoofdstad zijn. Het regent dat het giet, maar dat deert de horde landgenoten niet. Joop wint die dag als tweede Nederlander in de historie van de Tour. Onder de duizenden Nederlanders is een bus vol mensen uit het dorp waar Zoetemelk opgroeide, Rijpwetering. Zij zien hoe de wielrenner de laatste gele trui uitgereikt krijgt en premier Dries van Agt Joop als een van de eersten feliciteert. Ondanks het slechte weer staan er nog honderden Nederlanders urenlang onder het raam van het Raleigh hotel aan de Champs-Élysées te feesten. Terug in het polderdorpje vlakbij Leiden zijn de voorbereidingen voor de huldiging van Joop in volle gang, maar er is onduidelijkheid wanneer hun dorpsgenoot komt. De geplande criteriums gooien roet in het eten. Uiteindelijk wordt Joop op zaterdag 26 juli 1980 gehuldigd. Zoetemelk vaart op een boot door het dorp waar tienduizend mensen hem toejuichen. Nadat hij van de gemeente een schaap cadeau krijgt, vertrekt hij weer naar een volgend criterium. Langzamerhand keert de rust in Rijpwetering terug. We blikken terug op de Tourwinst van Joop met inwoners van Rijpwetering, oud-premier Dries van Agt, Joop Zoetemelk zelf en Nederlandse fans die op Champs-Élysées stonden op die regenachtige julidag in 1980.

 • 6/8/2011 23:45 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Winnen op Alpe d'Huez Het is de zomer van 1981, om precies te zijn 14 juli van dat jaar. Peter Winnen rijdt voor de eerste keer mee in de Tour de France. Alles is nieuw: het leven als prof én de Tour. Tot zijn eigen verbazing fietst de 24-jarige Winnen in die zeventiende etappe naar Alpe d'Huez mee in de kopgroep, met onder meer de gedoodverfde favoriet Bernard Hinault. Hinault zou deze Quatorze Juillet, dé nationale feestdag in Frankrijk, wel eens even van een extra rood-wit-blauw tintje voorzien. Ook Lucien van Impe, misschien wel de beste klimmer van zijn generatie, zit erbij. Deze 35-jarige Belgische bergkoning had zijn zinnen gezet op winst; dit was de enige berg waar hij nog nooit had gewonnen. Tussen al deze grote mannen rijdt Winnen, een rookie uit IJsselsteijn. Hij kende de Alpe d'Huez eigenlijk alleen van televisiebeelden en had nooit eerder in de Alpen gefietst. Hij vindt het prachtig, hij geniet en heeft goede benen. Eigenlijk veel te ver voor de top gaat Winnen ervandoor en geeft de anderen het nakijken. Een combinatie van pure onbezonnenheid en jeugdige overmoed, ondenkbaar in het huidige wielrennen. Als Winnen zich realiseert dat de camera constant op hem gericht is, beseft hij pas dat hij in zijn eentje op kop rijdt. Er zat totaal geen beleid achter zijn ontsnapping, geen tactiek en eigenlijk ook zonder enige voorbereiding. Een zege van overmoed en verwondering noemt Winnen het achteraf. Nu, in 2011, beklimt Winnen opnieuw de Alpe d'Huez met zijn dertig jaar oude Koga uit 1981. En kijken de grote sterren van toen - Hinault en Van Impe - terug op de fysiek onmogelijke geachte prestatie van Winnen.

 • 1/1/2012 23:05 Andere Tijden Sport

  Liefhebbers van geschiedenis en sport kunnen vanaf dag één van het nieuwe jaar hun hart ophalen. De VPRO en de NOS komen op de eerste drie zondagen van 2012 met een nieuwe wintertrilogie van Andere Tijden Sport. Twee afleveringen gaan over schaatsen en één gaat over een haast vergeten sport; ijsspeedway. In de eerste aflevering: Thialf, 't dak eraf. In het weekend van 14 en 15 februari 1987 houdt de schaatswereld de adem in. Voor het eerst in de geschiedenis is er in een overdekt ijsstadion een wereldkampioenschap. In het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. Worden de onaantastbaar geachte wereldrecords van de magische Sovjet-ijsbaan in het hooggelegen Alma Ata aan flarden gereden? Al vóór het eerste startschot klinkt, is de chaos in de schaatshal compleet. De organisatie heeft 16.000 kaartjes verkocht, maar zo veel mensen blijken helemaal niet in het stadion te passen. Honderden boze en verdrietige fans zien niets van het toernooi. De toeschouwers op de staantribunes staan als haringen in een ton. Creatieve supporters knutselen van naar binnen gesleept bouwmateriaal provisorische stellages, om nog iets van de strijd op het ijs te zien. Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties. In Andere Tijden Sport stellen de fans 25 jaar later dat het een wonder is dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Soms wordt er zo geduwd dat toeschouwers bang zijn voor een Heizeldrama. Stewards tillen kinderen uit het publiek, omdat die tegen de boarding worden gedrukt. In de schaatshal hangt een elektrische sfeer. In een oorverdovende orkaan van geluid rijdt Leo Visser op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord. Maar er zijn ook teleurstellingen. Regerend wereldkampioen Hein Vergeer blaast zichzelf op. Nikolaj Goeljajev uit de Sovjet-Unie wint de wereldtitel allround. Bij de huldiging staat geen enkele Nederlander op het podium. De fans kan het niets schelen: het Sovjet-volkslied wordt massaal meegeneuried. Het bezorgt menig Nederlandse supporter kippenvel. Stoere mannen laten hun tranen de vrije loop. Zij hebben een magisch weekend beleefd. Met zeven verbroken wereldrecords in Thialf, het mooiste toernooi ooit. Vijfentwintig jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de schaatsrevolutie van 1987. Met coach Henk Gemser en zijn pupillen Hein Vergeer en Leo Visser. Met wereldkampioen Nikolaj Goelj. Met Rein Zwart, destijds verantwoordelijk voor de veiligheid. En met de Nederlandse fans, die ondanks de nederlaag van hun landgenoten en een soms angstige momenten, een historisch weekend beleefden waarvan elk detail nog in hun geheugen gegrift staat.

 • 5/1/2012 11:10 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Thialf, 't dak eraf In het weekend van 14 en 15 februari 1987 houdt de schaatswereld de adem in. Voor het eerst in de geschiedenis is er in een overdekt ijsstadion een wereldkampioenschap. In het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. Worden de onaantastbaar geachte wereldrecords van de magische Sovjet-ijsbaan in het hooggelegen Alma Ata aan flarden gereden? Al vóór het eerste startschot klinkt, is de chaos in de schaatshal compleet. De organisatie heeft 16.000 kaartjes verkocht, maar zo veel mensen blijken helemaal niet in het stadion te passen. Honderden boze en verdrietige fans zien niets van het toernooi. De toeschouwers op de staantribunes staan als haringen in een ton. Creatieve supporters knutselen van naar binnen gesleept bouwmateriaal provisorische stellages, om nog iets van de strijd op het ijs te zien. Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties. In Andere Tijden Sport stellen de fans 25 jaar later dat het een wonder is dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Soms wordt er zo geduwd dat toeschouwers bang zijn voor een Heizeldrama. Stewards tillen kinderen uit het publiek, omdat die tegen de boarding worden gedrukt. In de schaatshal hangt een elektrische sfeer. In een oorverdovende orkaan van geluid rijdt Leo Visser op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord. Maar er zijn ook teleurstellingen. Regerend wereldkampioen Hein Vergeer blaast zichzelf op. Nikolaj Goeljajev uit de Sovjet-Unie wint de wereldtitel allround. Bij de huldiging staat geen enkele Nederlander op het podium. De fans kan het niets schelen: het Sovjet-volkslied wordt massaal meegeneuried. Het bezorgt menig Nederlandse supporter kippenvel. Stoere mannen laten hun tranen de vrije loop. Zij hebben een magisch weekend beleefd. Met zeven verbroken wereldrecords in Thialf, het mooiste toernooi ooit. Vijfentwintig jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de schaatsrevolutie van 1987. Met coach Henk Gemser en zijn pupillen Hein Vergeer en Leo Visser. Met wereldkampioen Nikolaj Goelj. Met Rein Zwart, destijds verantwoordelijk voor de veiligheid. En met de Nederlandse fans, die ondanks de nederlaag van hun landgenoten en een soms angstige momenten, een historisch weekend beleefden waarvan elk detail nog in hun geheugen gegrift staat.

 • 8/1/2012 17:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Thialf, 't dak eraf In het weekend van 14 en 15 februari 1987 houdt de schaatswereld de adem in. Voor het eerst in de geschiedenis is er in een overdekt ijsstadion een wereldkampioenschap. In het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. Worden de onaantastbaar geachte wereldrecords van de magische Sovjet-ijsbaan in het hooggelegen Alma Ata aan flarden gereden? Al vóór het eerste startschot klinkt, is de chaos in de schaatshal compleet. De organisatie heeft 16.000 kaartjes verkocht, maar zo veel mensen blijken helemaal niet in het stadion te passen. Honderden boze en verdrietige fans zien niets van het toernooi. De toeschouwers op de staantribunes staan als haringen in een ton. Creatieve supporters knutselen van naar binnen gesleept bouwmateriaal provisorische stellages, om nog iets van de strijd op het ijs te zien. Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties. In Andere Tijden Sport stellen de fans 25 jaar later dat het een wonder is dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Soms wordt er zo geduwd dat toeschouwers bang zijn voor een Heizeldrama. Stewards tillen kinderen uit het publiek, omdat die tegen de boarding worden gedrukt. In de schaatshal hangt een elektrische sfeer. In een oorverdovende orkaan van geluid rijdt Leo Visser op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord. Maar er zijn ook teleurstellingen. Regerend wereldkampioen Hein Vergeer blaast zichzelf op. Nikolaj Goeljajev uit de Sovjet-Unie wint de wereldtitel allround. Bij de huldiging staat geen enkele Nederlander op het podium. De fans kan het niets schelen: het Sovjet-volkslied wordt massaal meegeneuried. Het bezorgt menig Nederlandse supporter kippenvel. Stoere mannen laten hun tranen de vrije loop. Zij hebben een magisch weekend beleefd. Met zeven verbroken wereldrecords in Thialf, het mooiste toernooi ooit. Vijfentwintig jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de schaatsrevolutie van 1987. Met coach Henk Gemser en zijn pupillen Hein Vergeer en Leo Visser. Met wereldkampioen Nikolaj Goelj. Met Rein Zwart, destijds verantwoordelijk voor de veiligheid. En met de Nederlandse fans, die ondanks de nederlaag van hun landgenoten en een soms angstige momenten, een historisch weekend beleefden waarvan elk detail nog in hun geheugen gegrift staat.

 • 8/1/2012 22:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Heya Jan Bos! Schaatser Jan Bos droomt ervan op een dag wereldkampioen allround te worden. Hij lijkt goed op weg. In maart 1994 wordt hij in Berlijn wereldkampioen bij de junioren. Maar tot z'n stomme verbazing deelt zijn coach Leen Pfrommer hem mee dat hij het jaar erop niet naar de kernploeg gaat - die zit al vol - maar naar de opleiding sprintploeg. Bos is boos en begrijpt er niets van. Hij is de beste allrounder van de wereld in zijn leeftijdscategorie. En sprinten, dat stelt in Nederland niets voor. Uiteindelijk belandt Bos in de zomer van 1997 in de sprintploeg van Peter Mueller en dat klikt geweldig. De sprinters van Mueller willen dat jaar vooral pieken op het WK in Berlijn en op de Spelen in Nagano. De voorbereiding op het WK verloopt voor Bos echter ronduit belabberd. Hij schaatst niet lekker, omdat hij steeds met z'n schoen op het ijs komt. 'We hadden net een nieuw klapsysteem gekregen en het voelde voor mij niet goed. Ik ben gaan vergelijken en kwam erachter dat het nieuwe systeem 3mm lager was dan het oude. Ik heb toen bedacht dat er een aluminium plaatje van 3 mm tussen de schoen en het ijzer zou moeten komen om de oude hoogte terug te krijgen. Ik heb een tekeningetje gemaakt op mijn hotelkamer en dat naar m'n ouders gefaxt. Een kennis van ons heeft die plaatjes gemaakt. Ik heb ze op m'n schaatsen gemonteerd en het gevoel was meteen geweldig. Op dat moment wist ik dat ik wereldkampioen kon worden.' Na dag één gaat Bos inderdaad aan de leiding. Op de tweede dag verprutst hij z'n 500 meter. Op de laatste 1000 meter moet hij stand houden. Tegen zijn grote rivaal Jeremy Wotherspoon. Een bloedstollende rit volgt. Bos: '150 meter voor de streep wist ik dat ik wereldkampioen zou worden. Een ongelooflijk gevoel.' De eerste Nederlandse wereldkampioen sprint. En dat allemaal dankzij wat knutselwerk. Sprinten is vanaf dat moment niet langer het stiefkind van het Nederlandse schaatsen.

 • 12/1/2012 11:10 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Heya Jan Bos! Schaatser Jan Bos droomt ervan op een dag wereldkampioen allround te worden. Hij lijkt goed op weg. In maart 1994 wordt hij in Berlijn wereldkampioen bij de junioren. Maar tot z'n stomme verbazing deelt zijn coach Leen Pfrommer hem mee dat hij het jaar erop niet naar de kernploeg gaat - die zit al vol - maar naar de opleiding sprintploeg. Bos is boos en begrijpt er niets van. Hij is de beste allrounder van de wereld in zijn leeftijdscategorie. En sprinten, dat stelt in Nederland niets voor. Uiteindelijk belandt Bos in de zomer van 1997 in de sprintploeg van Peter Mueller en dat klikt geweldig. De sprinters van Mueller willen dat jaar vooral pieken op het WK in Berlijn en op de Spelen in Nagano. De voorbereiding op het WK verloopt voor Bos echter ronduit belabberd. Hij schaatst niet lekker, omdat hij steeds met z'n schoen op het ijs komt. 'We hadden net een nieuw klapsysteem gekregen en het voelde voor mij niet goed. Ik ben gaan vergelijken en kwam erachter dat het nieuwe systeem 3mm lager was dan het oude. Ik heb toen bedacht dat er een aluminium plaatje van 3 mm tussen de schoen en het ijzer zou moeten komen om de oude hoogte terug te krijgen. Ik heb een tekeningetje gemaakt op mijn hotelkamer en dat naar m'n ouders gefaxt. Een kennis van ons heeft die plaatjes gemaakt. Ik heb ze op m'n schaatsen gemonteerd en het gevoel was meteen geweldig. Op dat moment wist ik dat ik wereldkampioen kon worden.' Na dag één gaat Bos inderdaad aan de leiding. Op de tweede dag verprutst hij z'n 500 meter. Op de laatste 1000 meter moet hij stand houden. Tegen zijn grote rivaal Jeremy Wotherspoon. Een bloedstollende rit volgt. Bos: '150 meter voor de streep wist ik dat ik wereldkampioen zou worden. Een ongelooflijk gevoel.' De eerste Nederlandse wereldkampioen sprint. En dat allemaal dankzij wat knutselwerk. Sprinten is vanaf dat moment niet langer het stiefkind van het Nederlandse schaatsen.

 • 15/1/2012 17:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Heya Jan Bos! Schaatser Jan Bos droomt ervan op een dag wereldkampioen allround te worden. Hij lijkt goed op weg. In maart 1994 wordt hij in Berlijn wereldkampioen bij de junioren. Maar tot z'n stomme verbazing deelt zijn coach Leen Pfrommer hem mee dat hij het jaar erop niet naar de kernploeg gaat - die zit al vol - maar naar de opleiding sprintploeg. Bos is boos en begrijpt er niets van. Hij is de beste allrounder van de wereld in zijn leeftijdscategorie. En sprinten, dat stelt in Nederland niets voor. Uiteindelijk belandt Bos in de zomer van 1997 in de sprintploeg van Peter Mueller en dat klikt geweldig. De sprinters van Mueller willen dat jaar vooral pieken op het WK in Berlijn en op de Spelen in Nagano. De voorbereiding op het WK verloopt voor Bos echter ronduit belabberd. Hij schaatst niet lekker, omdat hij steeds met z'n schoen op het ijs komt. 'We hadden net een nieuw klapsysteem gekregen en het voelde voor mij niet goed. Ik ben gaan vergelijken en kwam erachter dat het nieuwe systeem 3mm lager was dan het oude. Ik heb toen bedacht dat er een aluminium plaatje van 3 mm tussen de schoen en het ijzer zou moeten komen om de oude hoogte terug te krijgen. Ik heb een tekeningetje gemaakt op mijn hotelkamer en dat naar m'n ouders gefaxt. Een kennis van ons heeft die plaatjes gemaakt. Ik heb ze op m'n schaatsen gemonteerd en het gevoel was meteen geweldig. Op dat moment wist ik dat ik wereldkampioen kon worden.' Na dag één gaat Bos inderdaad aan de leiding. Op de tweede dag verprutst hij z'n 500 meter. Op de laatste 1000 meter moet hij stand houden. Tegen zijn grote rivaal Jeremy Wotherspoon. Een bloedstollende rit volgt. Bos: '150 meter voor de streep wist ik dat ik wereldkampioen zou worden. Een ongelooflijk gevoel.' De eerste Nederlandse wereldkampioen sprint. En dat allemaal dankzij wat knutselwerk. Sprinten is vanaf dat moment niet langer het stiefkind van het Nederlandse schaatsen.

 • 15/1/2012 22:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De koude oorlog van Roelof Thijs Motoren met banden vol spikes die met meer dan 100 kilometer per uur een glad gedweilde ijsvloer aan stukken rijden: ijsspeedway. IJsspeedway is in de jaren zeventig mateloos populair in Nederland. De races trekken tienduizenden bezoekers. De sport wordt gedomineerd door Russen, maar één van 's werelds beste ijsspeedwayrijders is een Nederlander, Roelof Thijs. Hij is de onbetwiste pionier van de ijsspeedway in Nederland Hij ziet in 1972 de eerste ijsspeedwaywedstrijd in Nederland in Assen en denkt alleen maar: 'Dat wil ik ook.' Hij blijkt een groot talent, want al snel kan Thijs zich serieus meten met de Russen en ontwikkelt hij een unieke rijstijl. Een coureur met een groot hart, die bekend staat om zijn lef en zijn tactisch inzicht. Hij wordt daardoor megapopulair, zelfs bij zijn grote rivalen, de Russen. Naast rijder was Thijs ook een soort uitvinder, altijd bezig nieuwe spikes te maken en te sleutelen aan zijn motor. Een man die alles er voor over heeft om in deze sport de beste te worden, zonder grote steun van de bond of sponsors. Maar wel met onvoorwaardelijke support van zijn vrouw Henny die bijna bij elke wedstrijd aanwezig is. De Russen hebben echter veel beter materiaal. Waar zij elke race nieuwe banden krijgen, moet Thijs vier races met één paar banden rijden. Bijna altijd is hij 'the best of the rest', maar hij wint ook races. In 1977 is hij dichtbij een wereldtitel. Hij wint de halve finale in Assen en de finale in Inzell zou een memorabele blijken. Omdat Thijs in Duitsland is geboren, wil de organisatie het Duitse volkslied laten horen, als hij het WK zou winnen. Thijs is het hier totaal niet mee eens, waarna de organisatie zich tegen hem keert. Om een onduidelijke reden wordt zijn motor afgekeurd en rijdt hij de finale op nieuwe wielen, die niet goed zijn afgesteld. Roelof Thijs eindigt uiteindelijk als achtste. Al jaren voor de perestrojka van Gorbatsjov reed Thijs achter het IJzeren Gordijn. 'Ik had zoveel ervaring in het ijsspeedway. Ik kon de Russen aan en dat wisten zij ook.' Met alle tegenwerking van dien. In 1984 werd Thijs vierde bij het WK in Moskou. 'Ik had wereldkampioen Tarabanko al eens verslagen in Assen. Maar mijn fietsen kwamen te laat aan in Moskou, waardoor ik ze niet kon controleren. Prompt ging mijn beste motorfiets kapot. Ik heb er wel voor gezorgd dat een Zweed wereldkampioen werd. Heb ik de Russen toch even teruggepakt.' Vlak na het WK in 1984 wordt Thijs op de motor door een dronken automobilist aangereden. Zijn dochter Sigrid zat achterop en beiden raken ernstig gewond. Het been van Roelof is verbrijzeld en dat betekent een abrupt einde van zijn carrière. 'Ik had zeker een of twee keer wereldkampioen kunnen worden', zegt Thijs. 'De Zweed Serenius is 62 jaar en rijdt nog steeds. Dan denk ik: had ik maar een paar jaar meer gehad.' Andere Tijden Sport gaat met Thijs terug naar de gloriejaren van deze vergeten sport.

 • 19/1/2012 11:10 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De koude oorlog van Roelof Thijs Motoren met banden vol spikes die met meer dan 100 kilometer per uur een glad gedweilde ijsvloer aan stukken rijden: ijsspeedway. IJsspeedway is in de jaren zeventig mateloos populair in Nederland. De races trekken tienduizenden bezoekers. De sport wordt gedomineerd door Russen, maar één van 's werelds beste ijsspeedwayrijders is een Nederlander, Roelof Thijs. Hij is de onbetwiste pionier van de ijsspeedway in Nederland Hij ziet in 1972 de eerste ijsspeedwaywedstrijd in Nederland in Assen en denkt alleen maar: 'Dat wil ik ook.' Hij blijkt een groot talent, want al snel kan Thijs zich serieus meten met de Russen en ontwikkelt hij een unieke rijstijl. Een coureur met een groot hart, die bekend staat om zijn lef en zijn tactisch inzicht. Hij wordt daardoor megapopulair, zelfs bij zijn grote rivalen, de Russen. Naast rijder was Thijs ook een soort uitvinder, altijd bezig nieuwe spikes te maken en te sleutelen aan zijn motor. Een man die alles er voor over heeft om in deze sport de beste te worden, zonder grote steun van de bond of sponsors. Maar wel met onvoorwaardelijke support van zijn vrouw Henny die bijna bij elke wedstrijd aanwezig is. De Russen hebben echter veel beter materiaal. Waar zij elke race nieuwe banden krijgen, moet Thijs vier races met één paar banden rijden. Bijna altijd is hij 'the best of the rest', maar hij wint ook races. In 1977 is hij dichtbij een wereldtitel. Hij wint de halve finale in Assen en de finale in Inzell zou een memorabele blijken. Omdat Thijs in Duitsland is geboren, wil de organisatie het Duitse volkslied laten horen, als hij het WK zou winnen. Thijs is het hier totaal niet mee eens, waarna de organisatie zich tegen hem keert. Om een onduidelijke reden wordt zijn motor afgekeurd en rijdt hij de finale op nieuwe wielen, die niet goed zijn afgesteld. Roelof Thijs eindigt uiteindelijk als achtste. Al jaren voor de perestrojka van Gorbatsjov reed Thijs achter het IJzeren Gordijn. 'Ik had zoveel ervaring in het ijsspeedway. Ik kon de Russen aan en dat wisten zij ook.' Met alle tegenwerking van dien. In 1984 werd Thijs vierde bij het WK in Moskou. 'Ik had wereldkampioen Tarabanko al eens verslagen in Assen. Maar mijn fietsen kwamen te laat aan in Moskou, waardoor ik ze niet kon controleren. Prompt ging mijn beste motorfiets kapot. Ik heb er wel voor gezorgd dat een Zweed wereldkampioen werd. Heb ik de Russen toch even teruggepakt.' Vlak na het WK in 1984 wordt Thijs op de motor door een dronken automobilist aangereden. Zijn dochter Sigrid zat achterop en beiden raken ernstig gewond. Het been van Roelof is verbrijzeld en dat betekent een abrupt einde van zijn carrière. 'Ik had zeker een of twee keer wereldkampioen kunnen worden', zegt Thijs. 'De Zweed Serenius is 62 jaar en rijdt nog steeds. Dan denk ik: had ik maar een paar jaar meer gehad.' Andere Tijden Sport gaat met Thijs terug naar de gloriejaren van deze vergeten sport.

 • 28/1/2012 14:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De koude oorlog van Roelof Thijs Motoren met banden vol spikes die met meer dan 100 kilometer per uur een glad gedweilde ijsvloer aan stukken rijden: ijsspeedway. IJsspeedway is in de jaren zeventig mateloos populair in Nederland. De races trekken tienduizenden bezoekers. De sport wordt gedomineerd door Russen, maar één van 's werelds beste ijsspeedwayrijders is een Nederlander, Roelof Thijs. Hij is de onbetwiste pionier van de ijsspeedway in Nederland Hij ziet in 1972 de eerste ijsspeedwaywedstrijd in Nederland in Assen en denkt alleen maar: 'Dat wil ik ook.' Hij blijkt een groot talent, want al snel kan Thijs zich serieus meten met de Russen en ontwikkelt hij een unieke rijstijl. Een coureur met een groot hart, die bekend staat om zijn lef en zijn tactisch inzicht. Hij wordt daardoor megapopulair, zelfs bij zijn grote rivalen, de Russen. Naast rijder was Thijs ook een soort uitvinder, altijd bezig nieuwe spikes te maken en te sleutelen aan zijn motor. Een man die alles er voor over heeft om in deze sport de beste te worden, zonder grote steun van de bond of sponsors. Maar wel met onvoorwaardelijke support van zijn vrouw Henny die bijna bij elke wedstrijd aanwezig is. De Russen hebben echter veel beter materiaal. Waar zij elke race nieuwe banden krijgen, moet Thijs vier races met één paar banden rijden. Bijna altijd is hij 'the best of the rest', maar hij wint ook races. In 1977 is hij dichtbij een wereldtitel. Hij wint de halve finale in Assen en de finale in Inzell zou een memorabele blijken. Omdat Thijs in Duitsland is geboren, wil de organisatie het Duitse volkslied laten horen, als hij het WK zou winnen. Thijs is het hier totaal niet mee eens, waarna de organisatie zich tegen hem keert. Om een onduidelijke reden wordt zijn motor afgekeurd en rijdt hij de finale op nieuwe wielen, die niet goed zijn afgesteld. Roelof Thijs eindigt uiteindelijk als achtste. Al jaren voor de perestrojka van Gorbatsjov reed Thijs achter het IJzeren Gordijn. 'Ik had zoveel ervaring in het ijsspeedway. Ik kon de Russen aan en dat wisten zij ook.' Met alle tegenwerking van dien. In 1984 werd Thijs vierde bij het WK in Moskou. 'Ik had wereldkampioen Tarabanko al eens verslagen in Assen. Maar mijn fietsen kwamen te laat aan in Moskou, waardoor ik ze niet kon controleren. Prompt ging mijn beste motorfiets kapot. Ik heb er wel voor gezorgd dat een Zweed wereldkampioen werd. Heb ik de Russen toch even teruggepakt.' Vlak na het WK in 1984 wordt Thijs op de motor door een dronken automobilist aangereden. Zijn dochter Sigrid zat achterop en beiden raken ernstig gewond. Het been van Roelof is verbrijzeld en dat betekent een abrupt einde van zijn carrière. 'Ik had zeker een of twee keer wereldkampioen kunnen worden', zegt Thijs. 'De Zweed Serenius is 62 jaar en rijdt nog steeds. Dan denk ik: had ik maar een paar jaar meer gehad.' Andere Tijden Sport gaat met Thijs terug naar de gloriejaren van deze vergeten sport.

 • 12/2/2012 15:30 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Thialf, 't dak eraf In het weekend van 14 en 15 februari 1987 houdt de schaatswereld de adem in. Voor het eerst in de geschiedenis is er in een overdekt ijsstadion een wereldkampioenschap. In het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. Worden de onaantastbaar geachte wereldrecords van de magische Sovjet-ijsbaan in het hooggelegen Alma Ata aan flarden gereden? Al vóór het eerste startschot klinkt, is de chaos in de schaatshal compleet. De organisatie heeft 16.000 kaartjes verkocht, maar zo veel mensen blijken helemaal niet in het stadion te passen. Honderden boze en verdrietige fans zien niets van het toernooi. De toeschouwers op de staantribunes staan als haringen in een ton. Creatieve supporters knutselen van naar binnen gesleept bouwmateriaal provisorische stellages, om nog iets van de strijd op het ijs te zien. Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties. In Andere Tijden Sport stellen de fans 25 jaar later dat het een wonder is dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Soms wordt er zo geduwd dat toeschouwers bang zijn voor een Heizeldrama. Stewards tillen kinderen uit het publiek, omdat die tegen de boarding worden gedrukt. In de schaatshal hangt een elektrische sfeer. In een oorverdovende orkaan van geluid rijdt Leo Visser op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord. Maar er zijn ook teleurstellingen. Regerend wereldkampioen Hein Vergeer blaast zichzelf op. Nikolaj Goeljajev uit de Sovjet-Unie wint de wereldtitel allround. Bij de huldiging staat geen enkele Nederlander op het podium. De fans kan het niets schelen: het Sovjet-volkslied wordt massaal meegeneuried. Het bezorgt menig Nederlandse supporter kippenvel. Stoere mannen laten hun tranen de vrije loop. Zij hebben een magisch weekend beleefd. Met zeven verbroken wereldrecords in Thialf, het mooiste toernooi ooit. Vijfentwintig jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de schaatsrevolutie van 1987. Met coach Henk Gemser en zijn pupillen Hein Vergeer en Leo Visser. Met wereldkampioen Nikolaj Goelj. Met Rein Zwart, destijds verantwoordelijk voor de veiligheid. En met de Nederlandse fans, die ondanks de nederlaag van hun landgenoten en een soms angstige momenten, een historisch weekend beleefden waarvan elk detail nog in hun geheugen gegrift staat.

 • 3/6/2012 22:15 Andere Tijden Sport

  Tot acht dagen voor het toernooi zouden ze niet eens meedoen. Toch wonnen de Denen het EK van 1992. Andere Tijden Sport blikt zondag 3 juni terug op 'Het Deense sprookje'. Door de internationale boycot van Joegoslavië vanwege de burgeroorlog die in het land woedde, werd Denemarken pas acht dagen voor de eindronde aan het deelnemersveld toegevoegd. Dat leverde de ploeg de bijnaam 'campingelftal' op, omdat ze vanaf hun vakantieadressen zouden zijn ingevlogen. Dat verhaal wordt in deze aflevering ontzenuwd door de doelman van toen, Peter Schmeichel. Verder komen aan het woord: Brian Laudrup, Flemming Povlsen, Henrik Larsen en Henrik Andersen. De halve finale tegen titelverdediger Nederland vormt het hart van de uitzending. Hans van Breukelen en Marco van Basten halen herinneringen op aan een dramatische voetbalavond. Tijdens de beslissende strafschoppenserie miste Van Basten als enige en Van Breukelen slaagde er niet in een penalty te stoppen. Van Breukelen vertelt onder meer dat aanvoerder Ruud Gullit Oranje tegen de Denen in de steek liet, omdat hij in de eerste helft zijn man liet lopen. Daardoor kon linksback Henrik Andersen keer op keer ongehinderd langs de lijn opstomen, waardoor de organisatie aan Nederlandse kant compleet weg viel. Kortom: Nederland onderschatte de Denen en dat bleek het begin van het einde. De eerste aflevering van de zomerserie van Andere Tijden Sport, die acht afleveringen beslaat, is vanavond te zien.

 • 5/6/2012 22:15 Andere Tijden Sport

  Gerald Vanenburg: Beter dan Van Basten, beter dan Rijkaard, beter dan Koeman. Ja, zelfs beter dan Van Basten. Gerald Vanenburg is in het begin van de jaren tachtig het allergrootste talent van ons land. Hij zou misschien wel de nieuwe Maradona kunnen worden. Maar waarom is zijn talent nooit helemaal ontbolsterd en wordt hij nu vaak alleen maar herinnerd als 'die speler met die piepstem'? Andere Tijden Sport stelt de vraag aan Gerald Vanenburg, Marco van Basten, Ronald Koeman, Hans van Breukelen en oud-Ajax trainer Aad de Mos, die hem liet debuteren. De Oranje-lichting die in 1988 het EK won, bestond uit een unieke verzameling voetballers. Gerald Vanenburg was één van hen. Beter dan Rijkaard, beter dan Koeman. Ja, zelfs beter dan Van Basten. Gerald Vanenburg is in het begin van de jaren tachtig het allergrootste talent van ons land. Hij zou misschien wel de nieuwe Maradona kunnen worden. 'Vaantje' debuteert op zijn zeventiende in het eerste van Ajax. De fans zijn lyrisch, de kenners kijken betoverd naar de onnavolgbare bewegingen van het wonderkind. Dollen op de vierkante meter. Hij laat iets zien wat we in Nederland nog nooit hebben gezien. 'Geraldinho', wordt hij liefkozend genoemd. Bij Ajax weten ze het zeker: de nieuwe Cruijff dient zich aan. In 1984 wordt de film 'Van Straat tot Stadion' uitgebracht, met in de hoofdrol Gerald Vanenburg. Vanenburg is het idool van talloze jongens, die op pleintjes en veldjes zijn bewegingen imiteren. Na een conflict met Ajax-coach Cruijff vertrekt Vanenburg naar PSV. In 1988 wint hij met de Eindhovense club eerst de Europacup 1, om daarna met Oranje Europees kampioen te worden. Hij wordt in totaal maar liefst acht maal landskampioen en wint vijf keer de KNVB-beker. Dat is geen mislukte loopbaan. Verre van dat. Maar waarom is zijn talent nooit helemaal tot wasdom gekomen en wordt hij nu vaak alleen maar herinnerd als 'die speler met die piepstem'? Andere Tijden Sport stelt de vraag aan Gerald Vanenburg, Marco van Basten, Ronald Koeman, Hans van Breukelen en oud-Ajax trainer Aad de Mos, die hem liet debuteren. De Mos zegt nu over Vanenburg: 'Je had Garrincha, dat was mijn jeugdidool, je had Cruijff en toen kwam Vanenburg. Zo goed vond ik hem.'.

 • 7/6/2012 22:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Het Perestrojka-team: Hoe de Sovjets de EK-finale van '88 verloren. 25 juni 1988. München. Nederland verslaat de Sovjet-Unie in de EK-finale met 2-0. Bijna vijfentwintig jaar na dato staat vrijwel ieder detail van die dag nog in het collectieve geheugen gegrift. 'Dit is een goed stel, hoor!', klinkt het tijdens de huldiging uit de mond van tv-commentator Theo Reitsma. Het jaar 1988 is voor altijd het jaar van Oranje geworden. Van Nederland wisten en weten we eigenlijk alles. Van de Sovjets, onder leiding van de mysterieuze bondscoach Valeri Lobanovski, daarentegen, weten we niks. Nooit spraken de hoofdrolspelers van het laatste 'Perestrojka-team' over die dag. Voor het eerst horen we nu vanuit Sovjet-perspectief over die 25e juni 1988. Andere Tijden Sport ging naar Rusland en de Oekraïne, dook in de KGB-archieven en keek met hoofdrolspelers van het Sovjetteam en andere direct betrokkenen uitgebreid terug op de finale in München. Onder meer teammanager Michail Oshemkov en tv-commentator Vladimir Pereturin - de Theo Reitsma van de Sovjet-Unie - en spelers Aleksei Michailitsjenko en Igor Belanov spreken over die dag.

 • 8/6/2012 11:15 Andere Tijden Sport

 • 9/6/2012 13:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Het Deense sprookje Het verhaal over het Deense voetbalelftal dat in 1992 vanuit het niets het EK won. De Denen hadden zich niet gekwalificeerd, maar werden door de internationale boycot van Joegoslavië dat wel het EK had gehaald, acht dagen voor de eindronde aan het deelnemersveld toegevoegd. Spelers Peter Schmeichel, Brian Laudrup, Flemming Povlsen, Henrik Larsen en Henrik Andersen halen herinneringen op. De halve finale tegen titelverdediger Nederland vormt het hart van de uitzending. Hans van Breukelen en Marco van Basten kijken terug op een dramatische voetbalavond. Tijdens de beslissende strafschoppenserie miste Van Basten als enige en Van Breukelen slaagde er niet in een penalty te stoppen.

 • 16/6/2012 17:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Het Perestrojka-team: Hoe de Sovjets de EK-finale van '88 verloren. 25 juni 1988. München. Nederland verslaat de Sovjet-Unie in de EK-finale met 2-0. Bijna vijfentwintig jaar na dato staat vrijwel ieder detail van die dag nog in het collectieve geheugen gegrift. 'Dit is een goed stel, hoor!', klinkt het tijdens de huldiging uit de mond van tv-commentator Theo Reitsma. Het jaar 1988 is voor altijd het jaar van Oranje geworden. Van Nederland wisten en weten we eigenlijk alles. Van de Sovjets, onder leiding van de mysterieuze bondscoach Valeri Lobanovski, daarentegen, weten we niks. Nooit spraken de hoofdrolspelers van het laatste 'Perestrojka-team' over die dag. Voor het eerst horen we nu vanuit Sovjet-perspectief over die 25e juni 1988. Andere Tijden Sport ging naar Rusland en de Oekraïne, dook in de KGB-archieven en keek met hoofdrolspelers van het Sovjetteam en andere direct betrokkenen uitgebreid terug op de finale in München. Onder meer teammanager Michail Oshemkov en tv-commentator Vladimir Pereturin - de Theo Reitsma van de Sovjet-Unie - en spelers Aleksei Michailitsjenko en Igor Belanov spreken over die dag.

 • 8/7/2012 22:15 Andere tijden sport

  Over een maand is Londen weer het centrum van de wereld. Twee weken lang kijken miljarden mensen naar de Olympische atleten. 64 jaar geleden waren alle ogen ook op Londen gericht en in het bijzonder op één Nederlandse vrouw: Fanny Blankers-Koen. In haar acht dagen in Londen wint ze elf races en maar liefst vier gouden medailles. Andere tijden sport heeft een reconstructie gemaakt van deze Londense dagen van Fanny en stuitte tijdens de research op een sporttas vol met gelukstelegrammen en bewonderende boodschappen van over de hele wereld. De tas vol persoonlijke herinneringen was door Fanny op zolder gezet en is na 1948 nooit meer ingezien. Behalve telegrammen zitten er meer persoonlijke spullen in van Fanny. De makers vertrekken met de tas naar Engeland en gaan terug naar het Londen van 1948. Een stad die vlak na de oorlog op het nippertje klaar is voor dit grote evenement. Hoe beleefde de huisvrouw en moeder van twee kinderen deze spelen? Ze had groot succes, maar er was ook twijfel, verdriet en vooral heimwee. We spreken onder meer met Dorothy Manly, destijds de grote Engelse favoriete op de 100 m. Manly wordt op eigen bodem geklopt door de 'vliegende huisvrouw'. Ook de supporters Black Blextoon en Ronald Versnel gaan terug naar die bijzondere week in 1948.

 • 15/7/2012 22:15 Andere tijden sport

  De Limburgse bokser Arnold Vanderlyde viert grote successen in de jaren tachtig. Hij wordt drie maal Europees kampioen, acht keer Nederlands kampioen en is de eerste Nederlander sinds Bep van Klaveren (1928) die een olympische medaille wint. Maar er is een tegenstander van wie hij nooit heeft kunnen winnen: de boomlange Cubaan Felix Savón. Tijdens de Olympische Spelen van 1992 staat Arnold Vanderlyde voor de derde keer op rij in de halve finale van het olympische bokstoernooi voorzwaargewichten. Het zullen zijn laatste Spelen worden en dus is hij meer dan ooit tevoren gebrand op olympisch goud. Maar dat gebeurt niet. In de halve eindstrijd verliest hij weer van zijn Angstgegner: Felix Savón. De technische Vanderlyde delft in zijn carrière zeven keer het onderspit tegen de krachtpatser uit Havana. Wat maakte Savón onverslaanbaar voor Vanderlyde? Andere Tijden Sport brengt de twee boksers twintig jaar na de laatste klap samen op Cuba.

 • 25/7/2012 13:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De 100 meter van Ben Johnson Het is het Koningsnummer van de Olympische Spelen. 100 meter sprinten in minder dan 10 seconden. Op zondagavond 5 augustus staat in het gloednieuwe Olympisch stadion in Londen de 100 meter sprint voor mannen op het programma. Alle ogen zijn gericht op Usain Bolt. De Jamaicaanse sprinter wil in Londen zijn Olympische titel op de 100 meter verdedigen. 24 jaar geleden werd een legendarische sprint gelopen tijdens de Olympische Spelen in Seoul. Carl Lewis tegen Ben Johnson. Johnson, net als de huidige sprintkoning Usain Bolt geboren op Jamaica, neemt het in 1988 op tegen de Amerikaanse superkampioen, Carl Lewis. In alles zijn ze elkaars tegenpolen. Lewis, de rustige, brave Christen, tegenover Johnson, de wilde, stotterende straatkat. De good guy versus de bad guy. Johnson wil maar één ding in zijn leven: de snelste man van de wereld zijn. En het lukt hem, hij laat de wereld naar adem happen met de onwaarschijnlijke tijd van 9.79. op de 100 meter sprint. Maar het wereldrecord komt niet in de boeken. Binnen 24 uur is Ben Johnson al op het vliegtuig naar huis. Hij is betrapt op doping. Andere Tijden Sport over de meest legendarische 100 meter sprint ooit, met Nederlandse getuigen zoals Nelli Cooman, Henk Kraaijenhof en Troy Douglas. En over Johnson zelf; wie was hij, waar is hij, wat doet hij nu?

 • 26/7/2012 13:20 Andere tijden sport

  Aflevering: Een Schimmel van Goud Op de allerlaatste dag van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney schrijft Jeroen Dubbeldam met zijn paard De Sjiem geschiedenis. Voor het eerst behaalt een Nederlandse ruiter individueel goud op het onderdeel springen. Heel Nederland kent nu de mooie schimmel en zijn ruiter. De Sjiem is een toppaard, maar ook een dier met een lastig en onvoorspelbaar karakter. Andere Tijden Sport vertelt het verhaal van de onvoorwaardelijke liefde tussen ruiter en paard. Bij de overwinning in Sydney is Jeroen Dubbeldam in tranen. Maar die tranen zijn er niet alleen vanwege het behaalde goud. Niemand weet dan hoe hard de strijd is geweest die deze ruiter met zijn paard heeft geleverd. De Sjiem is wereldtopper, maar óók een onhandelbaar dier. Een extreem lastige puber die niet te sturen en op te voeden is. Dubbeldam valt er keer op keer af. De Sjiem was 'een klotenpaard om te rijden', zou Dubbeldam later zeggen. De springkwaliteit heeft hij wel, maar Dubbeldam krijgt hem niet onder controle en wil opgeven. Met dit paard valt niet te werken. Toch zet hij door en wint uiteindelijk goud. De jarenlange strijd die Dubbeldam met De Sjiem voerde, komt er in Sydney allemaal uit. De doorgaans nuchtere en nonchalante Dubbeldam barst in 2000 voor de camera's van de NOS in Sydney in huilen uit. Hij zegt letterlijk: 'Na al die jaren dat het zo moeilijk ging tussen ons, beloont hij me zo.' Ook deze zomer probeert Jeroen Dubbeldam met zijn nieuwe paard Utascha zich in het team te rijden dat Nederland mag vertegenwoordigen bij de springruiters in Londen. En de Sjiem? Die geniet nu, 22 jaar oud, in een weiland van zijn welverdiende oude dag.

 • 26/7/2012 22:20 Andere tijden sport

  Aflevering: Het wonder van Sydney Het Nederlands hockeyelftal is eind jaren negentig het beste van de wereld. Oranje is Olympisch én wereldkampioen. Een onverslaanbaar team, dat dus ook de grote favoriet is voor de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Anderhalf jaar voor de Spelen begint de machine echter te haperen. Bondscoach Roelant Oltmans vertrekt naar voetbalclub NAC Breda. Hij wordt opgevolgd door zijn minder populaire assistent Maurits Hendriks. Er ontstaat een verwijdering tussen het gouden team en de nieuwe coach. Hendriks staat te boek als een vernieuwer, een perfectionist en wil als beginnend bondscoach zijn stempel drukken op het team. De selectie bulkt van de ervaring en de spelers denken zelf heel goed te weten wat er moet gebeuren. Daarbij komt nog de kwestie van de aanvoerdersband. Hendriks maakt Stephan Veen aanvoerder, terwijl Jacques Brinkman vindt dat híj de band moet krijgen. Het team valt uiteen in kampen, de eenheid in de ploeg is weg. Wat volgt is een waardeloze voorbereiding, ruzie in het team en een coach aan wiens stoelpoten onophoudelijk wordt gezaagd. Het begeleidingsteam komt zelfs achter de rug van de bondscoach bij elkaar en discussieert openlijk over zijn positie. Nederland vertrekt als favoriet naar de Spelen in Sydney, maar speelt zeer matig. Na verlies in de laatste poulewedstrijd tegen Pakistan is de ellende compleet en lijkt vroegtijdige uitschakeling een feit. Maar dan voltrekt zich een wonder. Groot-Brittannië reikt de hockeyers de hand, door tot ieders verrassing Duitsland vlak voor tijd met 2-1 te verslaan. Oranje leeft weer. In de halve finale wordt thuisland Australië na een bloedstollende strafballenserie verslagen. In de finale tegen Zuid-Korea heeft Nederland na drie goals van Stephan Veen de gouden medaille al in handen maar geeft de ploeg in de laatste vijf minuten een 3-1 voorsprong weg. Na opnieuw strafballen sleept Oranje de Olympische titel toch binnen. Een bizarre ontknoping van een al even bizar toernooi. Voor sommige spelers en voor coach Maurits Hendriks heeft deze gouden medaille nog altijd een zwart randje.

 • 27/7/2012 13:20 Andere tijden sport

  Aflevering: Het wonder van Sydney Het Nederlands hockeyelftal is eind jaren negentig het beste van de wereld. Oranje is Olympisch én wereldkampioen. Een onverslaanbaar team, dat dus ook de grote favoriet is voor de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Anderhalf jaar voor de Spelen begint de machine echter te haperen. Bondscoach Roelant Oltmans vertrekt naar voetbalclub NAC Breda. Hij wordt opgevolgd door zijn minder populaire assistent Maurits Hendriks. Er ontstaat een verwijdering tussen het gouden team en de nieuwe coach. Hendriks staat te boek als een vernieuwer, een perfectionist en wil als beginnend bondscoach zijn stempel drukken op het team. De selectie bulkt van de ervaring en de spelers denken zelf heel goed te weten wat er moet gebeuren. Daarbij komt nog de kwestie van de aanvoerdersband. Hendriks maakt Stephan Veen aanvoerder, terwijl Jacques Brinkman vindt dat híj de band moet krijgen. Het team valt uiteen in kampen, de eenheid in de ploeg is weg. Wat volgt is een waardeloze voorbereiding, ruzie in het team en een coach aan wiens stoelpoten onophoudelijk wordt gezaagd. Het begeleidingsteam komt zelfs achter de rug van de bondscoach bij elkaar en discussieert openlijk over zijn positie. Nederland vertrekt als favoriet naar de Spelen in Sydney, maar speelt zeer matig. Na verlies in de laatste poulewedstrijd tegen Pakistan is de ellende compleet en lijkt vroegtijdige uitschakeling een feit. Maar dan voltrekt zich een wonder. Groot-Brittannië reikt de hockeyers de hand, door tot ieders verrassing Duitsland vlak voor tijd met 2-1 te verslaan. Oranje leeft weer. In de halve finale wordt thuisland Australië na een bloedstollende strafballenserie verslagen. In de finale tegen Zuid-Korea heeft Nederland na drie goals van Stephan Veen de gouden medaille al in handen maar geeft de ploeg in de laatste vijf minuten een 3-1 voorsprong weg. Na opnieuw strafballen sleept Oranje de Olympische titel toch binnen. Een bizarre ontknoping van een al even bizar toernooi. Voor sommige spelers en voor coach Maurits Hendriks heeft deze gouden medaille nog altijd een zwart randje.

 • 6/1/2013 22:25 Andere Tijden Sport

  De nieuwe reeks Andere Tijden Sport-afleveringen begint vanavond met het verhaal van de voormalige postbode Raymond van Barneveld, die door het winnen van het prestigieuze Embassy-toernooi de dartssport in Nederland in één klap op de kaart zette. Zelf werd hij door die legendarische overwinning miljonair. De passie voor de dartsport in Nederland ontstaat in Den Haag. De inwoners van de hofstad kunnen in de jaren zeventig als eerste grote stad de Engelse zender BBC ontvangen, die traditiegetrouw in de maanden december en januari veel aandacht besteedt aan darts. Het hoogtepunt is steevast de finale van de Embassy, het officieuze wereldkampioenschap darts. Veel Hagenezen raken in de ban van deze in Nederland nog relatief onbekende sport en de dartborden beginnen aan een opmars in verschillende Haagse kroegen. Het eerste succes is daar in 1988. De Hagenees Bert Vlaardingerbroek is de eerste Nederlander die het ‘gooit' tot de prestigieuze Embassy. Lang duurt zijn debuut niet, hij wordt al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Engelsman – en latere winnaar – Bob Anderson. Hetzelfde overkomt hem in 1989, 1990 en 1992. Voor de doorbraak van zijn stadgenoot Raymond van Barneveld staat ‘Big Bert', zoals zijn bijnaam luidt, al te werpen in Frimley Green. De BBC brengt Vlaardingerbroek, de opmerkelijke verschijning uit Nederland, uitvoerig in beeld. In 1991 staat Van Barneveld voor het eerst op de Embassy. In 1995 haalt hij zelfs de finale, maar moet daarin zijn meerdere erkennen in Richie Burnett. Drie jaar later is het raak: ‘Barney' schrijft in 1998 historie door als eerste Nederlander de Embassy op zijn naam te schrijven. Hij verslaat in een zinderende finale diezelfde Burnett. De levens van ‘Big Bert' en ‘Barney' vertonen opvallende parallellen: beiden zijn geboren en getogen in Den Haag en ze werken bij de PTT in hetzelfde gebouw. Vanuit de Haagse dartscompetitie, die zich in de kroegen afspeelde, klimmen beiden op naar het internationale podium. In onderlinge potjes is Vlaardingerbroek eigenlijk altijd sterker dan van Raymond van Barneveld. ‘Big Bert', veelvuldig Nederlands kampioen, wordt door de kenners als de beste darter van Nederland gezien. Vlaardingerbroeks prestaties inspireren talentvolle darters uit Nederland, onder wie Van Barneveld en Co Stompé. Hem wacht echter geen profbestaan. Het dartsleven van Bert Vlaardingerbroek verloopt niet erg glorieus: vliegangst, drank en de kwaal ‘darteritus' – een soort darters-RSI – stonden een roemrijke carrière in de weg: “Ik mis de mentaliteit van Raymond. Als ik verlies, geef ik de tegenstander een handje en ben er niet stuk van. Maar ik vraag me wel eens af: had het met mij ook zo kunnen gaan als met Raymond?” Het is uiteindelijk Van Barneveld die vier keer de Embassy wint en miljonair wordt dankzij de dartssport. ‘Barney' breekt door, SBS6 is er live bij om het vast te leggen en hij houdt er honderdduizenden Britse ponden en sponsorcontracten aan over. ‘Barneys' zege maakt hem miljonair en van de dartsport in Nederland een hype. Andere Tijden Sport gaat met ‘Big Bert' en ‘Barney' terug naar de beginjaren van de kroegsport.

 • 7/1/2013 15:25 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Barney - van postbode tot dartsmiljonair De passie voor de dartsport in Nederland ontstaat in Den Haag. De inwoners van de hofstad kunnen in de jaren zeventig als eerste grote stad de Engelse zender BBC ontvangen, die traditiegetrouw in de maanden december en januari veel aandacht besteedt aan darts. Het hoogtepunt is steevast de finale van de Embassy, het officieuze wereldkampioenschap darts. Veel Hagenezen raken in de ban van deze in Nederland nog relatief onbekende sport en de 'dartborden' beginnen aan een opmars in verschillende Haagse kroegen. Het eerste succes wordt daar behaald in 1988. De Hagenees Bert Vlaardingerbroek is de eerste Nederlander die het 'gooit' tot de prestigieuze Embassy. Lang duurt zijn debuut niet, hij wordt al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Engelsman - en latere winnaar - Bob Anderson. Hetzelfde overkomt hem in 1989, 1990 en 1992. Voor de doorbraak van zijn stadgenoot Raymond van Barneveld staat 'Big Bert', zoals zijn bijnaam luidt, al te werpen in Frimley Green. De BBC brengt Vlaardingerbroek, de opmerkelijke verschijning uit Nederland, uitvoerig in beeld. In 1991 staat Van Barneveld voor het eerst op de Embassy. In 1995 haalt hij zelfs de finale, maar moet daarin zijn meerdere erkennen in Richie Burnett. Drie jaar later is het raak: 'Barney' schrijft in 1998 historie door als eerste Nederlander de Embassy op zijn naam te schrijven. Hij verslaat in een zinderende finale diezelfde Burnett. De levens van 'Big Bert' en 'Barney' vertonen opvallende parallellen: beiden zijn geboren en getogen in Den Haag en ze werken bij de PTT in hetzelfde gebouw. Vanuit de Haagse dartscompetitie, die zich in de kroegen afspeelde, klimmen beiden op naar het internationale podium. In onderlinge potjes is Vlaardingerbroek eigenlijk altijd sterker dan van Raymond van Barneveld. 'Big Bert', veelvuldig Nederlands kampioen, wordt door de kenners als de beste darter van Nederland gezien. Vlaardingerbroeks prestaties inspireren talentvolle darters uit Nederland, onder wie Van Barneveld en Co Stompé. Het dartsleven van Bert Vlaardingerbroek verloopt niet erg glorieus: vliegangst, drank en de kwaal 'darteritus' (een soort darters-RSI) stonden een roemrijke carrière in de weg: 'Ik mis de mentaliteit van Raymond. Als ik verlies, geef ik de tegenstander een handje en ben er niet stuk van. Maar ik vraag me wel eens af: had het met mij ook zo kunnen gaan als met Raymond?' Het is uiteindelijk Van Barneveld die vier keer de Embassy wint en miljonair wordt dankzij de dartssport. 'Barney' breekt door, SBS6 is er live bij om het vast te leggen en hij houdt er honderdduizenden Britse ponden en sponsorcontracten aan over. Barney's zege maakt hem miljonair en van de dartsport in Nederland een hype. Andere Tijden Sport gaat met 'Big Bert' en 'Barney' terug naar de beginjaren van de kroegsport.

 • 13/1/2013 22:15 Andere Tijden Sport

  6 januari 1976; de jaarlijkse prijzen voor Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar 1975 worden uitgereikt. Waar heel Nederland over zou praten, is de Sportploeg van het Jaar: de amateurs van IJsselmeervogels uit Spakenburg. Zij halen dat jaar de halve finale van de KNVB-beker. Geen amateurteam was dat ooit gelukt, of zou hen dat na 1975 nog nadoen. IJsselmeervogels had zich voor het seizoen 1974/'75 gekwalificeerd voor de KNVB beker. Limburgia en SC Amersfoort werden verslagen met 1-0 en 4-1. Hierna is FC Groningen de tegenstander. Het team is de trotse lijstaanvoerder van de eerste divisie en laat zich voorafgaand aan de wedstrijd wat kleinerend uit over IJsselmeervogels. Koren op de molen van de amateurs. IJsselmeervogels wint de wedstrijd met 2-1 en ‘De Vogels' staan in de kwartfinale van de KNVB-beker. Dat is nog nooit een amateurclub gelukt. AZ '67 is de volgende tegenstander, een goede subtopper uit de Eredivisie. Spakenburg is volledig in de ban van de KNVB-beker. Busladingen supporters willen de halve finale meemaken. Er zijn zelfs Spakenburgers die niet meer het stadion in kunnen en ergens in Alkmaar aanbellen om de wedstrijd op televisie te zien. De beginfase is direct voor de amateurs. IJsselmeervogels komt snel met 0-2 voor, maar AZ komt terug naar 2-2, maar komt in de reguliere speeltijd niet voorbij de amateurs, te meer omdat Kees Kist een penalty mist. IJsselmeervogels weet ook in de verlenging stand te houden en dus moeten penalty's de beslissing geven. Keeper Jos de Feyter redt opnieuw een penalty van Kees Kist, waarna Evert de Graaf de winnende strafschop binnenschiet. Het stadion ontploft, het ongelofelijke gebeurt: een amateurclub haalt de halve finale van de KNVB-beker. De spelersbus gaat onder politiebegeleiding terug naar Spakenburg, een enorme mensenmassa staat de spelers op te wachten. Op het Spuiplein staat het zwart van de mensen. De overwinning geldt als de meest historische in de clubgeschiedenis en wordt dagenlang gevierd in het dorp. FC Twente, dat het dat jaar in de UEFA Cup uitstekend doet is de volgende tegenstander. Het krachtsverschil blijkt te groot: de Tukkers winnen met 6-0, maar IJsselmeervogels kan het bekertoernooi met opgeheven hoofd verlaten. Vijfendertig jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de legendarische bekerstunt van ‘De Vogels'. Met onder meer ‘sterspeler' Jaan de Graaf, misschien wel de bekendste naam van de succesformatie.

 • 16/1/2013 21:25 Andere Tijden Sport

  De vijftigste Andere Tijden Sport gaat over de Elfstedentocht van 1963; de Tocht der Tochten. Op 18 januari is het precies een halve eeuw geleden dat in het barre en ijskoude Friesland één van de zwaarste sportwedstrijden ter wereld werd gehouden. Zelden zal iemand door een enkele sportoverwinning zo'n mythische status bereikt hebben als de toenmalige sportartikelenwinkelier Reinier Paping uit Dedemsvaart. Een belangrijke bijdrage aan deze mythevorming was het mislukken van het rechtstreekse televisieverslag. Het nog prille medium had alles uit de kast gehaald (helikopters, motoren), maar de techniek liet het in de ijswoestijn grotendeels afweten. Wie de live-uitzending destijds bekeken heeft, zag alleen de doorkomsten in Bartlehiem en de finish op de Groote Wielen. Het falen van de live-reportage van 1963 heeft er toe geleid dat er ook over het verloop van de wedstrijd altijd mythes zijn blijven bestaan. Mythes die tot in 2013 voortleven. Nog in 2007, tijdens de 'Avond van de Elfstedentocht', beschuldigde de als derde aangekomen Jeen van den Berg winnaar Paping ervan zich door niet-deelnemers te hebben laten 'zuigen'. Zo zijn er nog meer nooit echt opgehelderde controverses en tegengestelde herinneringen van met name de eerste drie aangekomen rijders: Paping, Jan Uitham en Van den Berg. Andere Tijden Sport wekt in een extra lange special de wedstrijd voor het eerst tot leven aan de hand van veelal niet eerder vertoond beeld- en geluidmateriaal. De nummers één, twee en drie van de wedstrijdtocht - Paping, Van den Berg en Uitham - vertellen nog één keer wat zich in 1963 werkelijk tussen start en finish heeft afgespeeld. Vanavond de vijftigste Andere Tijden Sport.

 • 19/1/2013 16:40 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Elfstedentocht: de Wedstrijd van 1963 Op 18 januari is het een halve eeuw geleden dat in het barre en ijskoude Friese land een van de zwaarste sportwedstrijden ter wereld werd gehouden. Zelden zal iemand door een enkele sportoverwinning zo'n mythische status bereikt hebben als de toenmalige sportartikelenwinkelier Reinier Paping uit Dedemsvaart. Een belangrijke bijdrage aan deze mythevorming was het mislukken van het live tv-verslag. Het nog prille medium had alles uit de kast gehaald (helikopters, motoren), maar de techniek liet het in de ijswoestijn grotendeels afweten. Wie de live-uitzending destijds bekeken heeft, herinnert zich vooral een kettingrokende Koos Postema, die geen enkel idee had hoe de wedstrijd verliep, en dus maar weer eens overgaf aan collega Arie Kleijwegt, die met het veel te kleine mutsje van zijn zoon op zijn hoofd stond te blauwbekken bij het bruggetje in Bartlehiem. Ook hij kon daar urenlang niets meer vertellen dan dat 'Paping in aantocht scheen te zijn.' Behalve de post-Bartlehiem bleek die dag alleen de finish-camera op de Groote Wielen de kou te kunnen weerstaan. Alleen de doorkomsten in Barthlehiem en de finish op de Groote Wielen waren daarom rechtsreeks op televisie te zien. Het falen van de live-reportage van 1963 heeft er toe geleid dat er ook over het verloop van de wedstrijd altijd mythes zijn blijven bestaan. Mythes die tot op de dag van vandaag voortleven. Nog in 2007, tijdens de 'Avond van de Eflstedentocht' beschuldigde de als derde aangekomen Jeen van den Berg winnaar Reinier Paping ervan zich door niet-deelnemers te hebben laten 'zuigen'. Zo zijn er nog meer nooit echt opgehelderde controverses en tegengestelde herinneringen van met name de eerste drie aangekomen rijders: Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg. De mythische uitstraling van de Elfstedentocht van 1963 was vanaf het begin duidelijk. Nooit eerder is de tocht onder zulke barbaarse omstandigheden geschaatst en nooit zal het evenement nog onder zulke omstandigheden worden verreden. Andere Tijden Sport wekt in een extra lange special de wedstrijd voor het eerst in al zijn pijn en glorie tot leven aan de hand van veelal niet eerder vertoond beeld- en geluidmateriaal. De nummers 1, 2 en 3 van de wedstrijdtocht - Reinier Paping, Jeen van den Berg en Jan Uitham vertellen nog één keer wat zich in 1963 werkelijk tussen start en finish heeft afgespeeld.

 • 20/1/2013 17:25 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De Bekerstunt van IJsselmeervogels 6 januari 1976; de jaarlijkse prijzen voor Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar 1975 worden uitgereikt. Waar heel Nederland over zou praten, is de Sportploeg van het Jaar: de amateurs van IJsselmeervogels uit Spakenburg. Zij halen dat jaar de halve finale van de KNVB-beker. Geen amateurteam was dat ooit gelukt, of zou hen dat na 1975 nog nadoen. IJsselmeervogels had zich voor het seizoen 1974/'75 gekwalificeerd voor de KNVB beker. Limburgia en SC Amersfoort werden verslagen met 1-0 en 4-1. Hierna is FC Groningen de tegenstander. Het team is de trotse lijstaanvoerder van de eerste divisie en laat zich voorafgaand aan de wedstrijd wat kleinerend uit over IJsselmeervogels. Koren op de molen van de amateurs. IJsselmeervogels wint de wedstrijd met 2-1 en 'De Vogels' staan in de kwartfinale van de KNVB-beker. Dat is nog nooit een amateurclub gelukt. AZ '67 is de volgende tegenstander, een goede subtopper uit de Eredivisie. Spakenburg is volledig in de ban van de KNVB-beker. Busladingen supporters willen de halve finale meemaken. Er zijn zelfs Spakenburgers die niet meer het stadion in kunnen en ergens in Alkmaar aanbellen om de wedstrijd op televisie te zien. De beginfase is direct voor de amateurs. IJsselmeervogels komt snel met 0-2 voor, maar AZ komt terug naar 2-2, maar komt in de reguliere speeltijd niet voorbij de amateurs, te meer omdat Kees Kist een penalty mist. IJsselmeervogels weet ook in de verlenging stand te houden en dus moeten penalty's de beslissing geven. Keeper Jos de Feyter redt opnieuw een penalty van Kees Kist, waarna Evert de Graaf de winnende strafschop binnenschiet. Het stadion ontploft, het ongelofelijke gebeurt: een amateurclub haalt de halve finale van de KNVB-beker. De spelersbus gaat onder politiebegeleiding terug naar Spakenburg, een enorme mensenmassa staat de spelers op te wachten. Op het Spuiplein staat het zwart van de mensen. De overwinning geldt als de meest historische in de clubgeschiedenis en wordt dagenlang gevierd in het dorp. FC Twente, dat het dat jaar in de UEFA Cup uitstekend doet is de volgende tegenstander. Het krachtsverschil blijkt te groot: de Tukkers winnen met 6-0, maar IJsselmeervogels kan het bekertoernooi met opgeheven hoofd verlaten. Vijfendertig jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de legendarische bekerstunt van 'De Vogels'. Met onder meer 'sterspeler' Jaan de Graaf, misschien wel de bekendste naam van de succesformatie.

 • 26/5/2013 22:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Ajax-Juventus: Bloedverraad in de Champions League-finale Doping heeft het wielrennen al jaren in z'n greep. Het afgelopen jaar kwam het ene na het andere dopingverhaal naar buiten. Maar hoe zit het eigenlijk met doping in het voetbal? Andere Tijden Sport gaat terug naar de Champions League-finale in 1996 tussen Ajax en het Italiaanse Juventus. Ajax werd in Rome na verlenging en strafschoppen verslagen door de agressief en fysiek spelende Italianen. Over het Juventus van 1996 doen veel verhalen de ronde. De Juve-spelers waren in die periode wel erg fit en erg sterk; zou er doping in het spel zijn geweest? Het kwam in Italië zelfs tot een rechtszaak die zich jaren voortsleepte, waarbij Juventus 'sportieve fraude' ten laste wordt gelegd wegens oneigenlijk medicijngebruik. Uiteindelijk, in 2007, ontliep Juventus iedere straf, omdat de eventuele feiten waren verjaard. Andere Tijden Sport gaat op zoek naar bewijs. Stonden de Italianen inderdaad gedrogeerd op het veld tegen Ajax? Hebben ze de 'Cup met de Grote Oren' wel terecht gewonnen? En, als er inderdaad doping is gebruikt, waarom zijn de spelers dan nooit betrapt? Onder meer voormalig Juventus-speler Pietro Vierchowod, Raffaele Guariniello, de aanklager in Turijn en Giuseppe d'Onofrio, bloeddopingexpert, komen aan het woord. Ook Ronald de Boer en Finidi George, die beiden voor Ajax in actie kwamen in de verloren finale, reageren op de bevindingen.

 • 31/5/2013 11:25 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Ajax-Juventus: Bloedverraad in de Champions League-finale Doping heeft het wielrennen al jaren in z'n greep. Het afgelopen jaar kwam het ene na het andere dopingverhaal naar buiten. Maar hoe zit het eigenlijk met doping in het voetbal? We gaan terug naar de Champions League-finale in 1996 tussen Ajax en het Italiaanse Juventus. Ajax werd in Rome na verlenging en strafschoppen verslagen door de agressief en fysiek spelende Italianen. Over het Juventus van 1996 doen veel verhalen de ronde. De Juve-spelers waren in die periode wel erg fit en erg sterk; zou er doping in het spel zijn geweest? Het kwam in Italië zelfs tot een rechtszaak die zich jaren voortsleepte, waarbij Juventus 'sportieve fraude' ten laste wordt gelegd wegens oneigenlijk medicijngebruik. Uiteindelijk, in 2007, ontliep Juventus iedere straf, omdat de eventuele feiten waren verjaard. We gaan op zoek naar bewijs. Stonden de Italianen inderdaad gedrogeerd op het veld tegen Ajax? Hebben ze de 'Cup met de Grote Oren' wel terecht gewonnen? En, als er inderdaad doping is gebruikt, waarom zijn de spelers dan nooit betrapt? Onder meer voormalig Juventus-speler Pietro Vierchowod, Raffaele Guariniello, de aanklager in Turijn en Giuseppe d'Onofrio, bloeddopingexpert, komen aan het woord. Ook Ronald de Boer en Finidi George, die beiden voor Ajax in actie kwamen in de verloren finale, reageren op de bevindingen.

 • 2/6/2013 22:15 Andere Tijden Sport

  Op 29 mei 1974 had Stadion De Kuip in Rotterdam het decor moeten worden van een mooi voetbalfeest. Feyenoord speelt in eigen huis de finalewedstrijd tegen Tottenham Hotspur om de UEFA-Cup. Een compleet uitverkocht stadion is klaar voor een spannende wedstrijd. Wim Rijsbergen scoort een minuut voor rust de 1-0. Dan slaat de vlam in de pan. Stomdronken en teleurgestelde Tottenhamfans klimmen over de hekken van het naastgelegen Feyenoordvak en een enorme knokpartij ontstaat. Nederland maakt voor het eerst kennis met extreem voetbalgeweld. Nu, bijna veertig jaar na dato, heeft Andere Tijden Sport de hand weten te leggen op het officiële politierapport uit 1974. Daaruit blijkt dat de politie totaal niet is voorbereid. Er zijn precies 150 man politie op de been in het met 63.000 man gevulde stadion. De politie weet zich geen raad met de geweldsuitbarsting en wacht lang met ingrijpen. Veel te lang volgens veel aanwezige supporters. Uiteindelijk vegen ze het hele Engelse vak met geweld leeg. Feyenoord wint te cup, maar met een bittere bijsmaak. Er zijn 150 gewonden, van wie er twee slecht aan toe zijn. Andere Tijden Sport reconstrueert de Gesloopte Finale met Nederlandse en Engelse supporters, oud-politiemensen, Wim Rijsbergen en met voormalig sportjournalist Joop Niezen, die de bewuste avond verslag deed. Hoe een schitterende dag voor Feyenoord ontaardt in een veldslag. De sloop van de Kuip door Britse hooligans.

 • 7/6/2013 12:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering: De gesloopte finale Op 29 mei 1974 had Stadion De Kuip in Rotterdam het decor moeten worden van een mooi voetbalfeest. Feyenoord speelt in eigen huis de finalewedstrijd tegen Tottenham Hotspur om de UEFA-Cup. Een compleet uitverkocht stadion is klaar voor een spannende wedstrijd. Wim Rijsbergen scoort een minuut voor rust de 1-0. Dan slaat de vlam in de pan. Stomdronken en teleurgestelde Tottenhamfans klimmen over de hekken van het naastgelegen Feyenoordvak en een enorme knokpartij ontstaat. Nederland maakt voor het eerst kennis met extreem voetbalgeweld. Nu, bijna veertig jaar na dato, heeft Andere Tijden Sport de hand weten te leggen op het officiële politierapport uit 1974. Daaruit blijkt dat de politie totaal niet is voorbereid. Er zijn precies 150 man politie op de been in het met 63.000 man gevulde stadion. De politie weet zich geen raad met de geweldsuitbarsting en wacht lang met ingrijpen. Veel te lang volgens veel aanwezige supporters. Uiteindelijk vegen ze het hele Engelse vak met geweld leeg. Feyenoord wint te cup, maar met een bittere bijsmaak. Er zijn 150 gewonden, van wie er twee slecht aan toe zijn. Andere Tijden Sport reconstrueert de Gesloopte Finale met Nederlandse en Engelse supporters, oud-politiemensen, Wim Rijsbergen en met voormalig sportjournalist Joop Niezen, die de bewuste avond verslag deed. Hoe een schitterende dag voor Feyenoord ontaardt in een veldslag. De sloop van de Kuip door Britse hooligans.

 • 9/6/2013 22:15 Andere Tijden Sport

  Hij arriveert in Eindhoven als een onbekende Braziliaan. Ze noemen hem 'Roo-Maa-Riejo' en hij is door PSV bij toeval op de kop getikt. Het stadion kreunt van genot als het ontembare roofdier uit Rio zijn klasse laat zien. Romario, de beste voetballer die PSV ooit heeft gehad. De Philips Sport Vereniging bestaat dit jaar honderd jaar. Bij zo'n jubileum horen lijstjes. Zoals wie is Mister PSV? Dat is onmiskenbaar Willy van der Kuylen, een Brabantse jongen en bovendien de clubtopscorer aller tijden; geen enkele voetballer maakte meer doelpunten in de Eredivisie. Maar vraag aan de kenners wie de beste PSV-speler aller tijden is, dan wordt steeds die ene exotische naam genoemd: Romario de Souza Faria. Romario, de eerste Braziliaanse voetballer in Nederland, was een fenomeen. Hij is maar 1,69 meter, maakte Brazilië wereldkampioen in 1994 en had een fabelachtig technisch vermogen. Bijna vijf jaar lang, tussen 1988 en 1993 speelde hij voor PSV. Romario lispelde een beetje in zijn charmante Nederlands en dat klonk grappig, zeker als hij zei dat hij geen appelmoes lustte of vertelde dat hij voor PeeSfee voetbalde. Hij gaf de club echter internationale allure. Hij was regelmatig 'een beetje moe', kwam vaak te laat of helemaal niet en liep er op de trainingen maar een beetje bij. Tot ergernis van trainers en medespelers. Ze konden hem soms wel schieten, maar op zondag als het er op aankwam, stond hij er, liet hij PSV swingen en vonden ze hem weer een lief mannetje. Een terugblik op het roemruchte tijdperk van de Braziliaanse voetballer Romario de Souza Faria bij voetbalclub PSV. Met onder meer Harry van Raaij, destijds penningmeester van PSV en manager bij Philips, voorzitter Jacques Ruts, Guus Hiddink en Twan Scheepers (ploeg- en stapmaatje van de Braziliaan) gaan we terug naar het Samba-tijdperk in Eindhoven. En Romario zelf? Die is tegenwoordig politicus. Hij is lid van de Socialistische Partij in Brazilië. Tijd en plaats voor een afspraak met Romario werden gemaakt, maar een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken...

 • 14/6/2013 12:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Samba in Eindhoven Hij arriveert in Eindhoven als een onbekende Braziliaan. Ze noemen hem 'Roo-Maa-Riejo' en hij is door PSV bij toeval op de kop getikt. Het stadion kreunt van genot als het ontembare roofdier uit Rio zijn klasse laat zien. Romario, de beste voetballer die PSV ooit heeft gehad. De Philips Sport Vereniging bestaat dit jaar honderd jaar. Bij zo'n jubileum horen lijstjes. Zoals wie is Mister PSV? Dat is onmiskenbaar Willy van der Kuylen, een Brabantse jongen en bovendien de clubtopscorer aller tijden; geen enkele voetballer maakte meer doelpunten in de Eredivisie. Maar vraag aan de kenners wie de beste PSV-speler aller tijden is, dan wordt steeds die ene exotische naam genoemd: Romario de Souza Faria. Romario, de eerste Braziliaanse voetballer in Nederland, was een fenomeen. Hij is maar 1,69 meter, maakte Brazilië wereldkampioen in 1994 en had een fabelachtig technisch vermogen. Bijna vijf jaar lang, tussen 1988 en 1993 speelde hij voor PSV. Romario lispelde een beetje in zijn charmante Nederlands en dat klonk grappig, zeker als hij zei dat hij geen appelmoes lustte of vertelde dat hij voor PeeSfee voetbalde. Hij gaf de club echter internationale allure. Hij was regelmatig 'een beetje moe', kwam vaak te laat of helemaal niet en liep er op de trainingen maar een beetje bij. Tot ergernis van trainers en medespelers. Ze konden hem soms wel schieten, maar op zondag als het er op aankwam, stond hij er, liet hij PSV swingen en vonden ze hem weer een lief mannetje. Een terugblik op het roemruchte tijdperk van de Braziliaanse voetballer Romario de Souza Faria bij voetbalclub PSV. Met onder meer Harry van Raaij, destijds penningmeester van PSV en manager bij Philips, voorzitter Jacques Ruts, Guus Hiddink en Twan Scheepers (ploeg- en stapmaatje van de Braziliaan) gaan we terug naar het Samba-tijdperk in Eindhoven. En Romario zelf? Die is tegenwoordig politicus. Hij is lid van de Socialistische Partij in Brazilië. Tijd en plaats voor een afspraak met Romario werden gemaakt, maar een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken...

 • 16/6/2013 22:15 Andere Tijden Sport

  Een al dan niet dichtgedraaide benzinekraan besliste de GP van Valkenswaard in 1987. Het incident wakkerde de rivaliteit tussen de toonaangevende motorcrossers Dave Strijbos en John van den Berk verder aan. Andere Tijden Sport zoekt uit wat er precies is gebeurd in die tweede manche in de 125cc. Halverwege de jaren tachtig spreken de Nederlandse motorcrossers een flink woordje mee in de 125cc-klasse. De helden van 1987 heten Dave Strijbos en John van den Berk. Strijbos is het jaar ervoor wereldkampioen geworden, vlak voor landgenoot Van den Berk. Het nieuwe seizoen begint met de GP van Valkenswaard, waar zich 20.000 toeschouwers verzameld hebben om de strijd tussen beide Nederlandse giganten van nabij te volgen. De eerste manche wordt gewonnen door regerend wereldkampioen Strijbos, maar in de tweede manche heeft hij een slechte start. Van den Berk is als eerste weg. Na een half uur heeft Strijbos zich teruggevochten van de achtste naar de tweede plek. Hij zit zijn rivaal op de hielen. Dan gebeurt het: als Strijbos zijn machine voor die van Van den Berk zet om hem in te halen, raken ze elkaar. Ze vallen en de motoren liggen in elkaar verstrengeld op de grond. Beide coureurs krijgen de machines niet ontward. Een aantal toeschouwers helpt hen. Met vereende krachten krijgen ze de motoren uit elkaar en de twee coureurs springen er weer op. Van den Berk is als eerste weg, maar even verderop slaat zijn motor af. Strijbos gaat hem voorbij en ook nog een andere Nederlander, Pedro Tragter, ziet hij langssnellen. Het duurt even voordat Van den Berk merkt dat zijn benzinekraan is dichtgedraaid. Hij draait 'm weer open en wordt uiteindelijk derde. De vraag na afloop is natuurlijk: wie heeft de kraan dichtgedraaid? Is dat een van die zogenaamde helpers uit het publiek geweest, een fan van Strijbos? Hoe dan ook, na dit incident wordt de vete tussen Strijbos en Van den Berk heviger dan ooit. Nooit is helemaal boven water gekomen wat er nu precies is gebeurd. Klopt het verhaal van de benzinekraan eigenlijk wel? En was het dan inderdaad een helper uit het publiek die dat had gedaan en wie was dat dan wel? Andere Tijden Sport doet een poging het mysterie van het 'benzinekraanincident' te ontrafelen.

 • 23/6/2013 22:10 Andere tijden sport

  Van 26 tot en met 28 maart 1993 beleeft het Nederlandse tennis zijn 'one weekend of fame': het Spaanse Davis Cup-team wordt op eigen bodem verslagen. Andere Tijden Sport kijkt terug op drie dagen van Oranje-gekte in tennisland. Mark Koevermans is de schlemiel die al op de eerste dag wordt vernederd door Carlos Costa (tegenwoordig manager van Rafael Nadal). De 'Koef' zit vreselijk in de put en hoopt stiekem dat Paul Haarhuis op de afsluitende zondag ook verliest zodat zijn laatste partij er niet meer toe doet. Maar Haarhuis wint: hij maakt 2-2 waardoor Koevermans toch de beslissende partij tegen Sergi Bruguera moet spelen. Koevermans begint opnieuw slecht: hij komt twee sets tegen nul achter. Maar na een bloedstollende vijfsetter sleept hij uiteindelijk de zege uit het vuur. Nederland heeft een nieuwe groep talentvolle tennissers die bewijzen dat ze de wereldtop kunnen verslaan. Na de sensationele winst op grootmacht Spanje sloeg de vonk over bij het Nederlandse publiek. Er moesten in het vervolg zelfs tijdelijke stadions worden gebouwd om de belangstelling voor de Davis Cup aan te kunnen. Op de achtergrond speelden allerlei randzaken, waaronder een vete tussen Davis Cup-captain Stanley Franker en een deel van de Nederlandse tennispers, onder wie Parool-journalist Robèrt Misset. Ook de NOS liet zich niet van zijn beste kant zien: de beslissende punten waren niet live op tv te zien, omdat de zendtijd op was. Televisiekijkend Nederland moest het doen met schakelingen naar Barcelona, waar Heinze Bakker niet meer kon doen dan de kijker kort bijpraten. Mart Smeets sloot het programma af met de woorden: "Als u wilt weten hoe het afloopt, om half twaalf is er een extra uitzending." Bakker noemt de gang van zaken nu "een schande". Andere Tijden Sport gaat met de hoofdrolspelers van toen terug naar dat legendarische tennisweekend. Zo ontmoet Mark Koevermans op tennispark Vall d'Hebron in Barcelona, waar het zich twintig jaar geleden allemaal afspeelde, Sergi Bruguera. Samen halen ze herinneringen op. En ze schudden elkaar eindelijk de hand. Indertijd kwam dat er niet van, omdat Koevermans na het winnende punt werd bedolven onder zijn teamgenoten. Ook Paul Haarhuis, captain Stanley Franker, Richard Krajicek (die wegens ziekte ontbrak), commentator Heinze Bakker en Robèrt Misset kijken terug op die drie dagen.

 • 28/6/2013 12:15 Andere tijden sport

  Aflevering: Oranjegekte in Tennisland Van 26 tot en met 28 maart 1993 beleeft het Nederlandse tennis zijn 'one weekend of fame': het Spaanse Davis Cup-team wordt op eigen bodem verslagen. Mark Koevermans is de schlemiel die al op de eerste dag wordt vernederd door Carlos Costa. De 'Koef' zit vreselijk in de put en hoopt stiekem dat Paul Haarhuis op de afsluitende zondag ook verliest zodat zijn laatste partij er niet meer toe doet. Maar Haarhuis wint: hij maakt 2-2 waardoor Koevermans toch de beslissende partij tegen Sergi Bruguera moet spelen. Koevermans begint opnieuw slecht: hij komt twee sets tegen nul achter. Maar na een bloedstollende vijfsetter sleept hij uiteindelijk de zege uit het vuur. Nederland heeft een nieuwe groep talentvolle tennissers die bewijzen dat ze de wereldtop kunnen verslaan. Na de sensationele winst op grootmacht Spanje sloeg de vonk over bij het Nederlandse publiek. Er moesten in het vervolg zelfs tijdelijke stadions worden gebouwd om de belangstelling voor de Davis Cup aan te kunnen. Op de achtergrond speelden allerlei randzaken, waaronder een vete tussen Davis Cup-captain Stanley Franker en een deel van de Nederlandse tennispers, onder wie Parool-journalist Robert Misset. Ook de NOS liet zich niet van zijn beste kant zien: de beslissende punten waren niet live op tv te zien, omdat de zendtijd op was. Televisiekijkend Nederland moest het doen met schakelingen naar Barcelona, waar Heinze Bakker niet meer kon doen dan de kijker kort bijpraten. Mart Smeets sloot het programma af met de woorden: 'Als u wilt weten hoe het afloopt, om half twaalf is er een extra uitzending.' Bakker noemt de gang van zaken nu een schande. Andere Tijden Sport gaat met de hoofdrolspelers van toen terug naar dat legendarische tennisweekend. Zo ontmoet Mark Koevermans op tennispark Vall d'Hebron in Barcelona, waar het zich twintig jaar geleden allemaal afspeelde, Sergi Bruguera. Samen halen ze herinneringen op. En ze schudden elkaar eindelijk de hand. Indertijd kwam dat er niet van, omdat Koevermans na het winnende punt werd bedolven onder zijn teamgenoten. Ook Paul Haarhuis, captain Stanley Franker, Richard Krajicek (die wegens ziekte ontbrak), commentator Heinze Bakker en Robert Misset kijken terug op die drie dagen van Oranjegekte in Tennisland.

 • 30/6/2013 22:10 Andere Tijden Sport

  Na Yvonne van Gennip en het Nederlands elftal, is er in 1988 bijna nog meer Oranje-succes. Steven Rooks was dichter bij een Nederlandse Tour-zege dan gedacht... Op 19 juli staan twee etappes op het programma. Tijdens de lunch krijgt teammanager Harrie Jansen een briefje in zijn handen gedrukt. 'Theunisse positief in de etappe naar Morzine.' José Miguel Echevarri, ploegleider van de Reynolds-ploeg, heeft eenzelfde boodschap gekregen over zijn kopman Pedro Delgado, op dat moment drager van de gele trui. Beide mannen besluiten het nog even stil te houden. Maar na de middagetappe krijgt de pers er toch lucht van. Honderden journalisten verzamelen zich in de lobby van het hotel. Ondertussen spreken PDM-ploegleider Jan Gisbers en Jansen met Theunisse. Die ontkent in alle toonaarden. Het kan niet zo zijn. Hij is er kapot van. Tour-directeur Xavier Louy staat ondertussen de toegestroomde pers te woord. Om geen pottenkijkers te hebben, beleggen Jansen en Louy later op de avond een bijeenkomst in de bosjes aan het meer. Zij sluipen, samen met Gisbers, via een raam naar buiten. Ook Echevarri is erbij. De Tour-organisatie wil maar één ding: Delgado moet de Tour verlaten. Een 'besmette' geletruidrager, daar zit niemand op te wachten. Het geel moet dan worden overgedragen aan Rooks. Rooks zit in een spagaat. Hij rijdt de Tour van zijn leven en mag een dag later misschien wel in het geel starten. Maar op die manier wil hij niet winnen. Delgado is in zijn ogen de beste en verdient het om in Parijs op het hoogste treetje te staan. Bovendien deelt hij een kamer met een geknakte renner. Theunisse heeft z'n koffers al gepakt en wil de Tour verlaten. Het kost Rooks al zijn overredingskracht om hem weer op de fiets te krijgen. Het kamp Delgado geeft in het bosjesberaad geen millimeter toe. Ook al omdat blijkt dat het middel dat Delgado zou hebben genomen wel op de dopinglijst staat van het IOC, maar niet op die van de UCI. De uitkomst: Delgado blijft en Theunisse krijgt een tijdstraf van tien minuten, zoals in die tijd gebruikelijk was. Theunisse eindigt uiteindelijk als elfde op ruim twintig minuten van de Spanjaard. Rooks wordt tweede.

 • 5/7/2013 12:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Waar Rooks is, is Theunisse Na de drie gouden medailles van Yvonne van Gennip tijdens de Winterspelen in Calgary en de Europese titel voor het Nederlands elftal kan 1988 eigenlijk al niet meer stuk. Maar we gaan dat jaar nog even door, want Nederlandse wielrenners winnen dat jaar zeven etappes in de Tour. De meest aansprekende? De Koninginnerit naar Alpe d'HuZes. PDM-renners Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse worden in die etappe eerste en tweede. En bijna heeft Nederland een derde Tourwinnaar. Bijna. Op 19 juli staan twee etappes op het programma. Tijdens de lunch krijgt teammanager Harrie Jansen een briefje in zijn handen gedrukt. 'Theunisse positief in de etappe naar Morzine.' José Miguel Echevarri, ploegleider van de Reynolds-ploeg, heeft eenzelfde boodschap gekregen over zijn kopman Pedro Delgado, op dat moment drager van de gele trui. Beide mannen besluiten het nog even stil te houden. Maar na de middagetappe krijgt de pers er toch lucht van. Honderden journalisten verzamelen zich in de lobby van het hotel. Ondertussen spreken PDM-ploegleider Jan Gisbers en Jansen met Theunisse. Die ontkent in alle toonaarden. Het kan niet zo zijn. Hij is er kapot van. Tourdirecteur Xavier Louy staat ondertussen de toegestroomde pers te woord. Om geen pottenkijkers te hebben, beleggen Jansen en Louy later op de avond een bijeenkomst in de bosjes aan het meer. Zij sluipen, samen met Gisbers, via een raam naar buiten. Ook Echevarri is erbij. De Tour-organisatie wil maar één ding: Delgado moet de Tour verlaten. Een 'besmette' geletruidrager, daar zit niemand op te wachten. Het geel moet dan worden overgedragen aan Steven Rooks. Rooks zit in een spagaat. Hij rijdt de Tour van zijn leven en mag morgen misschien wel in het geel starten. Maar op die manier wil hij niet winnen. Delgado is in zijn ogen de beste en verdient het om in Parijs op het hoogste treetje te staan. Bovendien deelt hij een kamer met een geknakte renner. Theunisse heeft z'n koffers al gepakt en wil de Tour verlaten. Het kost Rooks al zijn overredingskracht om hem weer op de fiets te krijgen. Kamp Delgado geeft in het bosjesberaard geen millimeter toe. Ook al omdat blijkt dat het middel dat Delgado zou hebben genomen wel op de dopinglijst staat van het IOC, maar niet op die van de UCI. De uitkomst: Delgado blijft en Theunisse krijgt een tijdstraf van tien minuten, zoals in die tijd gebruikelijk was. Pedro Delgado wint de Tour van 1988. Rooks wordt tweede en wint de bolletjestrui. Theunisse eindigt als elfde op ruim twintig minuten van de Spanjaard. Andere Tijden Sport gaat met de hoofdrolspelers van toen, Pedro Delgado, Gert Jan Theunisse, Steven Rooks, Harrie Jansen en Xavier Louy, terug naar de Tour van 1998.

 • 7/7/2013 17:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Waar Rooks is, is Theunisse Na de drie gouden medailles van Yvonne van Gennip tijdens de Winterspelen in Calgary en de Europese titel voor het Nederlands elftal kan 1988 eigenlijk al niet meer stuk. Maar we gaan dat jaar nog even door, want Nederlandse wielrenners winnen dat jaar zeven etappes in de Tour. De meest aansprekende? De Koninginnerit naar Alpe d'HuZes. PDM-renners Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse worden in die etappe eerste en tweede. En bijna heeft Nederland een derde Tourwinnaar. Bijna. Op 19 juli staan twee etappes op het programma. Tijdens de lunch krijgt teammanager Harrie Jansen een briefje in zijn handen gedrukt. 'Theunisse positief in de etappe naar Morzine.' José Miguel Echevarri, ploegleider van de Reynolds-ploeg, heeft eenzelfde boodschap gekregen over zijn kopman Pedro Delgado, op dat moment drager van de gele trui. Beide mannen besluiten het nog even stil te houden. Maar na de middagetappe krijgt de pers er toch lucht van. Honderden journalisten verzamelen zich in de lobby van het hotel. Ondertussen spreken PDM-ploegleider Jan Gisbers en Jansen met Theunisse. Die ontkent in alle toonaarden. Het kan niet zo zijn. Hij is er kapot van. Tourdirecteur Xavier Louy staat ondertussen de toegestroomde pers te woord. Om geen pottenkijkers te hebben, beleggen Jansen en Louy later op de avond een bijeenkomst in de bosjes aan het meer. Zij sluipen, samen met Gisbers, via een raam naar buiten. Ook Echevarri is erbij. De Tour-organisatie wil maar één ding: Delgado moet de Tour verlaten. Een 'besmette' geletruidrager, daar zit niemand op te wachten. Het geel moet dan worden overgedragen aan Steven Rooks. Rooks zit in een spagaat. Hij rijdt de Tour van zijn leven en mag morgen misschien wel in het geel starten. Maar op die manier wil hij niet winnen. Delgado is in zijn ogen de beste en verdient het om in Parijs op het hoogste treetje te staan. Bovendien deelt hij een kamer met een geknakte renner. Theunisse heeft z'n koffers al gepakt en wil de Tour verlaten. Het kost Rooks al zijn overredingskracht om hem weer op de fiets te krijgen. Kamp Delgado geeft in het bosjesberaard geen millimeter toe. Ook al omdat blijkt dat het middel dat Delgado zou hebben genomen wel op de dopinglijst staat van het IOC, maar niet op die van de UCI. De uitkomst: Delgado blijft en Theunisse krijgt een tijdstraf van tien minuten, zoals in die tijd gebruikelijk was. Pedro Delgado wint de Tour van 1988. Rooks wordt tweede en wint de bolletjestrui. Theunisse eindigt als elfde op ruim twintig minuten van de Spanjaard. Andere Tijden Sport gaat met de hoofdrolspelers van toen, Pedro Delgado, Gert Jan Theunisse, Steven Rooks, Harrie Jansen en Xavier Louy, terug naar de Tour van 1998.

 • 7/7/2013 22:10 Andere Tijden Sport

  Corrie en Frans Siemons runnen sinds midden jaren zeventig het bordeel Sauna Diana in Zundert. Hun zonen Jan, Marc en Ruud zijn lid van de Zundertse wielervereniging. Na hun wedstrijdjes moeten zij zich op straat omkleden, achterin de auto of bij mensen aanbellen en vragen of ze mogen douchen. Corrie en Frans vinden dat het ook anders kan en kopen een Engelse dubbeldekker om deze om te bouwen tot een bus waarin kan worden gewassen en gekookt: de bus van Sauna Diana. De talenten van Zundert beschikken dus in de jaren tachtig al over een eigen ploegbus, terwijl de profrenners toentertijd nog dubbelgevouwen zaten in een ploegleiderswagen. Voor Corrie en Frans is de wielersport hun lust en hun leven. Ze volgen hun fietsende zonen - Jan is prof bij TVM - overal en begeleiden daarnaast hun eigen Sauna Diana-ploeg. De equipe van Sauna Diana baart ook sportief opzien: ze rijden een internationaal programma en brengen profrenners voort, waarvan Eddy Bouwmans - winnaar witte trui in de Tour - de bekendste is. De oude dubbeldekker wordt opgevolgd door een luxer en moderner exemplaar. De grote Sauna Diana-bus wordt bovendien vaak ingehuurd door profteams. Grote renners als Mario Cipollini, Johan Museeuw, Phil Anderson, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse waren 'aan boord' bij Corrie en Frans. De bus is, met z'n reclame-uitingen in de vorm van schaars geklede dames, een opvallende verschijning in het peloton. Sauna Diana groeit uit tot een begrip en de bus wordt dé ontmoetingsplek voor renners en journalisten. Wat begon uit liefde voor de wielersport blijkt een eerste aanzet te zijn voor de modernisering van de begeleiding van de renners. Pas jaren later komen ook profploegen met hun eigen bussen. In deze Andere Tijden Sport worden herinneringen opgehaald aan de 'Moeder aller bussen' met onder meer vader Frans Siemons en zijn zonen Ruud en Jan. Ook oud-profrenners Eddy Bouwmans en Rini Wagtmans, ploegleider Patrick Lefevere en wielerjournalist Peter Ouwerkerk gaan terug naar de tijd dat wielrennen nog gezellig was.

 • 12/7/2013 12:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering: Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt Corrie en Frans Siemons runnen sinds midden jaren zeventig het bordeel Sauna Diana in Zundert. Hun zonen Jan, Marc en Ruud zijn lid van de Zundertse wielervereniging. Na hun wedstrijdjes moeten zij zich op straat omkleden, achterin de auto of bij mensen aanbellen en vragen of ze mogen douchen. Corrie en Frans vinden dat het ook anders kan en kopen een Engelse dubbeldekker om deze om te bouwen tot een bus waarin kan worden gewassen en gekookt: de bus van Sauna Diana. De talenten van Zundert beschikken dus in de jaren tachtig al over een eigen ploegbus, terwijl de profrenners toentertijd nog dubbelgevouwen zaten in een ploegleiderswagen. Voor Corrie en Frans is de wielersport hun lust en hun leven. Ze volgen hun fietsende zonen - Jan is prof bij TVM - overal en begeleiden daarnaast hun eigen Sauna Diana-ploeg. De equipe van Sauna Diana baart ook sportief opzien: ze rijden een internationaal programma en brengen profrenners voort, waarvan Eddy Bouwmans - winnaar witte trui in de Tour - de bekendste is. De oude dubbeldekker wordt opgevolgd door een luxer en moderner exemplaar. De grote Sauna Diana-bus wordt bovendien vaak ingehuurd door profteams. Grote renners als Mario Cipollini, Johan Museeuw, Phil Anderson, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse waren 'aan boord' bij Corrie en Frans. De bus is, met z'n reclame-uitingen in de vorm van schaars geklede dames, een opvallende verschijning in het peloton. Sauna Diana groeit uit tot een begrip en de bus wordt dé ontmoetingsplek voor renners en journalisten. Wat begon uit liefde voor de wielersport blijkt een eerste aanzet te zijn voor de modernisering van de begeleiding van de renners. Pas jaren later komen ook profploegen met hun eigen bussen. In deze Andere Tijden Sport worden herinneringen opgehaald aan de 'Moeder aller bussen' met onder meer vader Frans Siemons en zijn zonen Ruud en Jan. Ook oud-profrenners Eddy Bouwmans en Rini Wagtmans, ploegleider Patrick Lefevere en wielerjournalist Peter Ouwerkerk gaan terug naar de tijd dat wielrennen nog gezellig was.

 • 14/7/2013 22:05 Andere Tijden Sport

  De eerste dopingdode in de Tour de France: Tommy Simpson. De Engelsman was een van de favorieten in de Tour van 1967, maar op de flanken van de Mont Ventoux voltrekt zich een drama. Een combinatie van hitte, drank, doping en uitputting wordt hem uiteindelijk fataal. Een prachtige reconstructie van die Tour, gemaakt door onze Belgische collega's.

 • 5/1/2014 22:30 Andere Tijden Sport

  De schaatssuccessen van Ard Schenk en Kees Verkerk bij het Europees kampioenschap in 1966 in Deventer leidden tot een nieuw fenomeen in de sport: de opkomst van het ‘Oranjelegioen’. Vanaf toen trokken supporters massaal mee naar het buitenland om hun schaatshelden aan te moedigen. Personeel van de NS organiseerde zelfs een eigen ‘Ard en Keessie Expres’ waarmee naar Oslo, Gothenburg en Inzell werd gereisd. Hoe dat ging? Gewoon door eigen rijtuigen achter de reguliere trein te koppelen. Deelnemers van het eerste uur plús de helden zelf - Ard Schenk, Kees Verkerk en coach Leen Pfrommer - kijken terug op de komst van de oranjegekte in de Nederlandse sportwereld. Inclusief de ontdekking van de eerste Oranje-muts! Vanaf vanavond schrijft Andere Tijden Sport weer sporthistorie op televisie met vijf wintervertellingen. Tom Egbers is de presentator vanuit de vaste thuisbasis, het Olympisch Stadion in Amsterdam.

 • 2/2/2014 22:15 Andere Tijden Sport

  In 1986 werden 'we' wereldkampioen. In 1987 ook. In respectievelijk Chamonix en Montreal won Nederland goud. In welke sport? Shorttrack. Een ondergeschoven kindje. Zo voelden de Nederlandse pioniers op shorttrackgebied zich. "Ik wil niet veel zeggen, maar we waren wel goed, hoor", zegt Peter van der Velde, individueel wereldkampioen in 1988. "Wij hebben het shorttrack op de kaart gezet." En daarmee is in een notendop de start van de sport in Nederland verteld. Niet de schaatsbond, maar enkele liefhebbers maakten de eerste spreekwoordelijke meters. Bij de KNSB draaide in de jaren tachtig alles om het langebaanschaatsen. Geen cent ging uit naar die andere tak binnen de sport. En dus grepen de eerste beoefenaars alle middelen aan om zich verder te ontwikkelen. Zelfs spionage. 1980. Tijdens de vijfde wereldkampioenschappen shorttrack in Milaan heersen de Canadezen. Gaétan Boucher, de man die in die jaren vijf keer het WK-podium haalde, wordt overtuigend wereldkampioen. De Nederlanders blijven ver achter, met standaard ijzers die normaal gesproken prima werken op de langebaan. "We konden er niet van winnen", zegt Wim den Elsen tegen het programma Andere Tijden Sport, dat vanavond een aflevering wijdt aan de opkomst van de sport. "En Boucher wilde zijn schaatsen niet laten zien." De Canadezen houden de schaatsen angstvallig verborgen in koffertjes. Dus grijpen de Nederlanders naar andere middelen. Terwijl de concurrentie aan het diner zit, zien ze hun kans schoon. "Ik moest het weten", bekent Den Elsen. "Dus ik heb ze uit het koffertje gehaald, aantekeningen gemaakt, fotootje genomen. Alles doorgekeken. En toen hebben we het koffertje terug in de tas gedaan, tas dicht en klaar. Vervolgens zijn we die schaatsen zelf gaan maken." Het geheim van de Canadezen zat 'm in schoenen van polyester. Die waren veel steviger dan de conventionele noren en zorgden ervoor dat de bochten beter genomen konden worden. Menno Boelsma, zelf shorttracker, ging de schaatsen fabriceren. Niet veel later kwamen de successen. Boelsma: "Ons hele team ging op deze schaatsen rijden. En zo hebben we de aansluiting met de wereldtop gemaakt." In 1986 was de eerste wereldtitel als team een feit. In 1987 was er opnieuw teamgoud, maar ook een eerste individuele (bronzen) medaille voor Charles Veldhoven. In 1988 pakte Van der Velde het eerste (en voorlopig laatste) individuele WK-goud voor Nederland. Op de Olympische Spelen van Calgary was er ook succes: twee keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Echter: in 1988 was shorttrack nog slechts een demonstratiesport. Om die reden zag het NOC*NSF en de KNSB de shorttrackers ook niet als volwaardige leden van de equipe. "Wij beschikten als enige land niet over de olympische kledij", weet Veldhoven nog. "Ze namen ons niet serieus." Het gebrek aan erkenning zou in 2007 nog altijd bestaan, bij het jubileumgala ter ere van 125 jaar KNSB. "Alle kampioenen werden opgenoemd. Van marathonschaatsers tot kunstrijders. Er was ook een diaprojector waarop alle kampioenen geprojecteerd werden. En wat denk je? Helemaal niets", verbaasde wereldkampioen Van der Velde zich. "Mij zien ze daar nooit meer." In totaal werd de aflossingsploeg van Nederland vier keer wereldkampioen: in 1986, 1987, 1989 en 1990. Na de laatste wereldtitel (op de WK in Amsterdam) viel de eerste gouden generatie uiteen - vlak voor de Winterspelen van 1992 in Albertville, waar shorttrack voor het eerst een volwaardige olympische sport was.

 • 3/2/2014 16:25 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'De Ard & Keessie Expres.' Schaatshelden Ard Schenk, Kees Verkerk en coach Leen Pfrommer blikken terug op het ontstaan van de Oranjegekte binnen de Nederlandse sportwereld. Tom Egbers is de presentator vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam.

 • 4/2/2014 16:25 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'Het vergeten goud van Annie Borckink.' De Olympische Winterspelen van 1980 zouden de Spelen van Eric Heiden en Ingemar Stenmark worden, maar het werden ook de Spelen van Annie Borckink. Totaal onverwacht pakte ze het goud op de 1500 meter. Tot die tijd had Annie Borckink nog geen enkele prijs gewonnen. 'Andere Tijden Sport' keerde na 34 jaar terug naar de magische plek van haar gouden medaille: de kleine buitenbaan van Lake Placid.

 • 5/2/2014 16:25 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'Hein Vergeer: De tragiek van een groot kampioen.' Het gestileerde schaatstalent Hein Vergeer werd gezien als de opvolger van de onnavolgbare Eric Heiden. Tussen 1984 en 1988 won de man uit het Zuid-Hollandse dorp Haastrecht alles wat er te winnen viel. De Olympisch Winterspelen van 1988 in Calgary moesten de kroon op zijn werk worden, maar in het laatste jaar richting deze Spelen ging het plotseling bergafwaarts.

 • 6/2/2014 16:25 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'Shorttrack: Pionieren in de Polder.' Deze aflevering vertelt het verhaal van een sport die eind jaren zeventig in Nederland geïntroduceerd werd en meteen succes had: shorttrack. Nederland behaalde in deze begintijd diverse wereldtitels en zelfs olympisch goud in deze discipline.

 • 29/5/2014 22:15 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'De bittere tranen van Louis van Gaal.' Documentaire over het gemiste WK van 2002 en de historische persconferentie waarin de toenmalige bondscoach Louis van Gaal zijn vertrek aankondigde. Dertien jaar na dato, aan de vooravond van de revanche van Van Gaal tijdens het WK in Brazilië, blikken we met direct betrokkenen terug op deze memorabele dag.

 • 1/6/2014 00:30 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'De bittere tranen van Louis van Gaal.' Documentaire over het gemiste WK van 2002 en de historische persconferentie waarin de toenmalige bondscoach Louis van Gaal zijn vertrek aankondigde. Dertien jaar na dato, aan de vooravond van de revanche van Van Gaal tijdens het WK in Brazilië, blikken we met direct betrokkenen terug op deze memorabele dag.

 • 5/6/2014 22:20 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'Clemens Westerhof, Kuifje in Afrika.' Samen met Clemens Westerhof gaat 'Andere Tijden Sport' terug naar Nigeria. Westerhof was eind jaren tachtig een van de eerste Nederlandse voetbaltrainers die zich in een exotisch avontuur stortte.

 • 8/6/2014 00:15 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen. 'Clemens Westerhof, Kuifje in Afrika.' Samen met Clemens Westerhof gaat 'Andere Tijden Sport' terug naar Nigeria. Westerhof was eind jaren tachtig een van de eerste Nederlandse voetbaltrainers die zich in een exotisch avontuur stortte.

 • 27/6/2014 21:35 Andere Tijden Sport

  De WK-historie van het Nederlands elftal kent veel hoogtepunten, maar ook een paar peilloze dieptepunten. Eén van de diepste dalen betreft het wereldkampioenschap van 1990 in Italië. Voor het oog van de wereld spuugde Frank Rijkaard naar zijn Duitse tegenstrever Rudi Völler. Maar ook achter de schermen was het een puinhoop in de selectie van bondscoach Leo Beenhakkker. Het was zo erg dat Beenhakker er niet meer over wil praten. Desondanks waagt Andere Tijden Sport zich aan een reconstructie van een mislukte missie. Met hoofdrolspelers als Ruud Gullit en Ronald Koeman. Voorafgaand aan het WK van 1990 in Italië is het Nederlands elftal de gedoodverfde favoriet. Oranje is regerend Europees kampioen en ‘De Drie Van Milaan’ - Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard - vormen de gevreesde kern van het elftal. AC Milan heeft immers met dit Nederlandse drietal als kloppend hart juist weer de Europa Cup 1 gewonnen. Maar onderhuids zit het bij Oranje al scheef als Thijs Libregts als opvolger van Rinus Michels wordt aangesteld. Hij overleeft de slangenkuil niet en hij vertrekt tussentijds. De meerderheid van de spelersgroep wil Johan Cruijff als opvolger, maar het wordt Leo Beenhakker. De spelers voelen zich niet serieus genomen en vanaf dat moment is de sfeer in de selectie bedroevend. Andere Tijden Sport reconstrueert de gebeurtenissen rond het dramatisch verlopen voetbaltoernooi aan de hand van gesprekken met oud-internationals als Ruud Gullit, Ronald Koeman, Adri van Tiggelen, Hans van Breukelen en toenmalig voorzitter sectiebestuur betaald voetbal, Martin van Rooijen. Sommigen, zoals KNVB-verantwoordelijke Van Rooijen, spreken voor het eerst openhartig over de tumultueuze periode die volgde op Oranjes grootste voetbalsucces.

 • 3/7/2014 00:40 Andere Tijden Sport

  De WK-historie van het Nederlands elftal kent veel hoogtepunten, maar ook een paar peilloze dieptepunten. Een van die dieptepunten betreft het WK van 1990 in Italië. Voor het oog van de wereld spuugde Frank Rijkaard naar zijn Duitse tegenstrever Rudi Völler. Maar ook achter de schermen was het een puinhoop in de selectie van bondscoach Leo Beenhakker. Het was zo erg dat Beenhakker er niet meer over wil praten. Desondanks waagt 'Andere Tijden Sport' zich aan een reconstructie van een mislukte missie.

 • 6/7/2014 21:25 Andere Tijden Sport

  Grote opwinding maakte zich dit voorjaar meester van de redactie van Andere Tijden Sport. Er is een amateurverzameling 8 mm-filmpjes ontdekt van een Duitse scheidsrechter die filmde op de WK's van 1958 tot en met de jaren tachtig. De opnames blijken van een verrassend hoog niveau en bevatten unieke invalshoeken. En amateurfilmers zien de wereld vaak weer op een geheel andere wijze dan professionele cameramannen, zo blijkt uit de beelden. Deze unieke ‘found footage’ van het WK van 1978 in Argentinië is vanavond voor het eerst op televisie te zien, in Andere Tijden Sport: WK '78: Gezien door andere ogen. De vinder van het bijzondere materiaal is documentairemaker Wim van der Aar. Hij schuimt zowel fysieke als digitale rommelmarkten af op zoek naar opmerkelijke films. Tijdens een speurtocht op eBay stuitte hij op amateuropnames, gemaakt door de Duitse scheidsrechter Kurt Goerdten, van het wereldkampioenschap voetbal van 1978. Van der Aar koopt alle Super 8-films en laat ze digitaliseren. Het materiaal blijkt van een uitzonderlijk hoog niveau. Zo stond Goerdten in de wedstrijd van Nederland tegen Italië op de ideale plek om hele heldere opnames te maken van Ernie Brandts, die per ongeluk Piet Schrijvers uit het toernooi schopte en in eigen doel schiet. Als scheidsrechter las Goerdten een wedstrijd erg goed en mistte hij met zijn Braun Nizo-filmcamera geen enkel doelpunt of bijzonder moment. En dan duikt er nóg een unieke amateurfilm op. Het blijkt om een video van Jan van Doorn te gaan, die in het kielzog van een fotograaf van De Telegraaf met Oranje naar Argentinië was afgereisd. Het materiaal bevat exclusieve beelden die hij heeft gemaakt tijdens de trainingen, in het spelershotel van het Nederlands elftal en op en rond het veld. Dat kon blijkbaar probleemloos in die tijd. Verder komen er beelden voorbij van feestvierende Argentijnen na de beruchte zege van het gastland op Peru. De Argentijnen wisten op voorhand dat ze de laatste groepswedstrijd tegen Peru met vier doelpunten verschil moesten winnen. Het werd uiteindelijk 6-0 en zo stoomde Argentinië door naar de finale, waarin Nederland werd verslagen.

 • 10/7/2014 21:05 Andere Tijden Sport

  Tussen al het WK-geweld door presenteert Andere Tijden Sport vanavond een Tourspecial: De Wetten van Cees Priem. Priem is succesvol als wielrenner, aan de zijde van Jan Raas. En hij is nog succesvoller als ploegleider van TVM. De ploeg behaalt overwinningen in de Tour de France met topsprinter Jeroen Blijlevens en in alle andere grote wedstrijden. Totdat in de Tour van 1998 naar buiten komt dat er in een vrachtwagen van TVM Epo is gevonden. Priem wordt opgepakt en belandt enkele weken achter de tralies. Zestien jaar lang zwijgt hij over de kwestie. Wat is precies gebeurd? Wie zat er achter dit transport? En waarom hield Cees Priem al die tijd zijn mond dicht? In deze extra lange Andere Tijden Sport Tourspecial, geven de betrokkenen voor het eerst openheid van zaken. De Wetten van Cees Priem, over een Nederlandse ploeg en de verwoestende werking van een wondermiddel.

 • 11/7/2014 00:45 Andere Tijden Sport

  Deze Tour-special gaat dieper in op Cees Priem, een succesvol wielrenner aan de zijde van Jan Raas, en vertelt het verhaal van een Nederlandse ploeg en de verwoestende werking van een wondermiddel.

 • 11/7/2014 21:05 Andere Tijden Sport

  Duitsland staat inmiddels in de finale van het WK van 2014, maar Andere Tijden Sport besluit zijn WK-serie vanavond met de finale van 1974, een trauma voor een hele generatie Nederlanders. Onder aanvoering van een geniale Johan Cruijff speelde Oranje Totaalvoetbal van een toen nog ongekende orde. Hoe kon Nederland dit WK ooit verliezen? Vanuit Nederlands perspectief is alles tot in detail onderzocht en beschreven, maar vanavond een opzienbarende reconstructie vanuit Duits gezichtspunt, met onder anderen ‘Kaiser’ Franz Beckenbauer, Günter Netzer en Berti Vogts. Met nooit eerder getoond beeldmateriaal uit Duitse archieven. “De Nederlandse spelers waren voor de wedstrijd al aan het feesten in de kleedkamer”.

 • 12/7/2014 01:25 Andere Tijden Sport

  Over Oranje tijdens het WK van 1974 lijkt alles al gezegd, geschreven en getoond te zijn geweest. Maar waarom wonnen de Duitsers?

 • 4/1/2015 22:30 Andere Tijden Sport

  Stel dat deze winter een Elfstedentocht wordt gehouden – voor het eerst in achttien jaar maar liefst. Hoeveel beelden zullen we daar van te zien krijgen? Ontelbare! Met mobieltjes, met helmcamera's, wie weet zelfs met drones zal elke Elfstedenschaatser zijn eigen film kunnen maken. Dat was bij de vorige tochten wel anders. We ontdekten dat in 1986 en in 1997 één man zijn eigen tocht heeft gefilmd: Anne de Ruiter, telg uit een Fries schaatsgeslacht met een rijke Elfstedentraditie. In Andere Tijden Sport voor het eerst te zien: de unieke Elfstedenbeelden uit 1986 en 1997 van Anne de Ruiter.

 • 8/1/2015 16:20 Andere Tijden Sport

  Aan de hand van nooit eerder vertoond privémateriaal van vier schaatsgeneraties De Ruiter wordt een beeld geschetst van een typisch Fries schaatsgeslacht met een rijke Elfstedentraditie.

 • 10/1/2015 23:45 Andere Tijden Sport

  Aan de hand van nooit eerder vertoond privémateriaal van vier schaatsgeneraties De Ruiter wordt een beeld geschetst van een typisch Fries schaatsgeslacht met een rijke Elfstedentraditie.

 • 11/1/2015 22:25 Andere Tijden Sport

  De 93-jarige oud-kunstrijdster Ellen Burka-Danby, een geboren Amsterdamse, is in Nederland onbekend, maar in Canada een ware legende. Dankzij de wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars die ze daar afleverde. Dat de Joodse Burka tijdens de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp overleefde, heeft ze te danken aan het kunstrijden. Hoe, dat is te zien in deze aflevering van Andere Tijden Sport. Speciaal voor de uitzending kwam ze naar Nederland en ging ze voor het eerst terug naar Kamp Westerbork.

 • 15/1/2015 16:20 Andere Tijden Sport

  Intrigerend portret van de 93-jarige ex-kunstschaatster Ellen Burka-Danby. De geboren Amsterdamse is in Nederland onbekend, maar in Canada een ware legende. Ze coachte tal van olympische medaillewinnaars en wist dankzij het kunstschaatsen het concentratiekamp te overleven.

 • 18/1/2015 22:20 Andere Tijden Sport

  In de derde aflevering van Andere Tijden Sport wordt een spreekwoordelijk standbeeld opgericht voor een welhaast vergeten grootheid in het wielrennen: Adrie van der Poel. Hij won Touretappes en grote klassiekers op de weg en in 1996 - in de late herfst van zijn imposante loopbaan en na vijf tweede plaatsen- werd hij eindelijk wereldkampioen veldrijden, in het Franse Montreuil. Van der Poel trouwde de dochter van de Franse wielerlegende Raymond Poulidor, de 'eeuwige tweede' in de Tour de France. Hun zoons David en Mathieu lijken daarmee door Moeder Natuur voorzien van super-wielergenen.

 • 22/1/2015 16:20 Andere Tijden Sport

  Deze aflevering is een spreekwoordelijk standbeeld voor Adrie van der Poel, de man die grote klassiekers op de weg won en in 1996 wereldkampioen veldrijden werd in het Franse Montreuil.

 • 25/1/2015 17:20 Andere Tijden Sport

  Intrigerend portret van de 93-jarige ex-kunstschaatster Ellen Burka-Danby. De geboren Amsterdamse is in Nederland onbekend, maar in Canada een ware legende. Ze coachte tal van olympische medaillewinnaars en wist dankzij het kunstschaatsen het concentratiekamp te overleven.

 • 25/1/2015 22:15 Andere Tijden Sport

  Andere Tijden Sport sluit de winterserie vanavond af met gierende banden. In maart van dit jaar debuteert de 17-jarige Max Verstappen in de Formule 1. Wij gaan terug naar 1979, toen een andere piepjonge coureur in een levensgevaarlijke sport aan de start verscheen: Jan Lammers, toen 22 jaar oud. Andere Tijden Sport vertelt het verhaal van die jongensdroom.

 • 29/1/2015 16:20 Andere Tijden Sport

  Dit jaar zal Max Verstappen als zeventienjarige coureur debuteren in de Formule 1. In 1979 was er veel bezorgdheid bij het debuut van een andere piepjonge coureur: de toen 22-jarige Jan Lammers.

 • 31/1/2015 13:10 Andere Tijden Sport

  Deze aflevering is een spreekwoordelijk standbeeld voor Adrie van der Poel, de man die grote klassiekers op de weg won en in 1996 wereldkampioen veldrijden werd in het Franse Montreuil.

 • 7/2/2015 15:50 Andere Tijden Sport

  Aan de hand van nooit eerder vertoond privémateriaal van vier schaatsgeneraties De Ruiter wordt een beeld geschetst van een typisch Fries schaatsgeslacht met een rijke Elfstedentraditie.

 • 22/2/2015 17:20 Andere Tijden Sport

  Dit jaar zal Max Verstappen als zeventienjarige coureur debuteren in de Formule 1. In 1979 was er veel bezorgdheid bij het debuut van een andere piepjonge coureur: de toen 22-jarige Jan Lammers.

 • 24/5/2015 22:10 Andere tijden sport

  Vanavond gaat een nieuwe serie van Andere Tijden sport van start, met in de komende weken aandacht voor Johan Cruijff bij Feyenoord, Rik Smits in de NBA, Koopmans vs. Blanchard in Rotterdam, Forrest Gump Jan Knippenberg, de Tour van '54 en honkbalpionier Han Urbanus. Tot 5 juli is iedere zondag een nieuwe aflevering te zien. De aflevering van vanavond gaat over de Champions League-overwinning van Ajax in 1995. Aan de hand van ‘wonderkind’ Patrick Kluivert winnen de Amsterdammers als voorlopig laatste Nederlandse club de Champions League. Behalve Kluivert, gaan ook onder anderen aanvoerder Danny Blind, Jari Litmanen en Ronald de Boer terug naar dat memorabele moment in de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

 • 31/5/2015 00:15 Andere tijden sport

  Onder impuls van 'wonderkind' Patrick Kluivert won Ajax in 1995 als voorlopig laatste Nederlandse club de Champions League. Kluivert, Danny Blind, Jari Litmanen en Ronald de Boer blikken terug.

 • 31/5/2015 22:15 Andere tijden sport

  In Andere Tijden Sport vanavond een spraakmakende aflevering over de beruchtste transfer in het Nederlandse voetbal: ‘Cruijff gaat vreemd’. Het Feyenoord-shirt stond de Amsterdammer niet, het zwarte broekje evenmin. Het schuurde. En toch liep Johan Cruijff in de zomer van 1983 De Kuip binnen. Hij had naar eigen zeggen één taak: kampioen worden. Vóór Feyenoord, maar vooral ook tégen Ajax. Vanuit de boezem van de toenmalige spelersgroep wordt duidelijk dat onder de glans van schaal en beker pijn en teleurstelling schuilgingen.

 • 7/6/2015 00:35 Andere tijden sport

  Het shirt stond hem niet, het zwarte broekje evenmin, maar toch liep Johan Cruijff in de zomer van 1983 De Kuip binnen na een van de meest beruchte transfers ooit in het Nederlandse voetbal. Hij had naar eigen zeggen één taak: kampioen worden. Voor Feyenoord, maar vooral ook tegen Ajax. Ontboezemingen van de toenmalige spelersgroep maken echter duidelijk dat onder de glans van schaal en beker pijn en teleurstelling schuilden.

 • 7/6/2015 22:10 Andere tijden sport

  Voor deze aflevering ging Andere Tijden Sport op bezoek bij Rik Smits in het Amerikaanse Indianapolis. Hoe kan het dat een verlegen slungel, die nauwelijks kon basketballen, uitgroeide tot een ster in de NBA? Een aangrijpend verhaal over een held die geen held wilde zijn: van ‘zero tot hero’.

 • 14/6/2015 00:30 Andere tijden sport

  In deze aflevering gaat men op bezoek bij Rik Smits in de Amerikaanse stad Indianapolis. Hoe kan het dat een verlegen slungel, die nauwelijks kon basketballen, uitgroeide tot een ster in de NBA?

 • 14/6/2015 22:10 Andere tijden sport

  In deze aflevering staat het 'Gevecht van de Eeuw' tussen boksers Rudy Koopmans en Alex Blanchard centraal. In 1982 troffen de heren elkaar in Ahoy in Rotterdam voor de Europese titelstrijd, de 'Rumble in Rotterdam'. 'Andere Tijden Sport' bracht de twee kemphanen opnieuw samen in de ring. De aflevering van vanavond is de vierde in een serie van zeven tijdens de 'zomerzevenkamp' van Andere Tijden Sport. Hierna volgen nog afleveringen over Jan Knippenberg, 'Forrest Gump op Texel', de Tour van '54 in Nederland en Han Urbanus, honkbalpionier.

 • 21/6/2015 00:00 Andere tijden sport

  In deze aflevering staat het 'Gevecht van de Eeuw' tussen boksers Rudy Koopmans en Alex Blanchard centraal. In 1982 troffen de heren elkaar in Ahoy in Rotterdam voor de Europese titelstrijd, de 'Rumble in Rotterdam'. 'Andere Tijden Sport' bracht de twee kemphanen opnieuw samen in de ring.

 • 21/6/2015 17:25 Andere tijden sport

  In deze aflevering staat het 'Gevecht van de Eeuw' tussen boksers Rudy Koopmans en Alex Blanchard centraal. In 1982 troffen de heren elkaar in Ahoy in Rotterdam voor de Europese titelstrijd, de 'Rumble in Rotterdam'. 'Andere Tijden Sport' bracht de twee kemphanen opnieuw samen in de ring.

 • 21/6/2015 22:15 Andere tijden sport

  Vanavond vertelt Andere Tijden Sport het ontroerende verhaal van ultra-lange-afstandsloper Jan Knippenberg, de ‘Forrest Gump’ van Texel. Hij bedacht in 1974 om van zijn woonplaats Hoek van Holland in negentien dagen naar Stockholm te rennen. Omgerekend twee marathons per dag. Met een VW-busje en twee begeleiders vertrokken ze begin juli uit Hoek van Holland, de geboorteplaats van Knippenberg. De hele tocht is destijds vastgelegd met een 8 mm-amateurcamera. Filmmaker Dirk Jan Roeleven werkt al sinds 2003 aan een documentaire over de Knip. Een tijdloze zoektocht naar de oerbeweging, de rust, de stilte en de essentie van het hardlopen. Een queeste naar de voetsporen van een frontrunner, voorloper en wegbepaler die zelf tot zwijgen is gebracht (hij stierf op slechts 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker) maar van wie de erfenis - met name voor de hardloopwereld - een enorme bron van inspiratie wás en ís. Ter nagedachtenis is de Jan Knippenberg Memorial in het leven geroepen. Dat is een hardloopwedstrijd over 125 kilometer van Hoek van Holland naar Den Helder, die eens in de twee jaar wordt gelopen.

 • 28/6/2015 22:15 Andere tijden sport

  Aan de vooravond van de start van de Tour de France in Utrecht gaat Andere Tijden Sport terug naar 1954, toen de Tour voor het eerst buiten Frankrijk startte, in Amsterdam. In de Tour van 1953 won het Nederlandse landenteam het ploegenklassement. Als ‘beloning’, mocht de Ronde in 1954 in Nederland beginnen. Rotterdam was eerste keus, maar Amsterdam kreeg de primeur. Kort voor hun dood sprak Andere Tijden Sport het afgelopen jaar met de pioniers die de Tour in de jaren '50 populair maakten. Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof. In deze uitzending ook uniek amateurmateriaal in kleur van een wielergekke familie die onze jongens met de camera volgde tot ver in Frankrijk.

 • 30/6/2015 00:15 Andere tijden sport

  In deze aflevering komt het ontroerende verhaal van ultraloper Jan Knippenberg aan bod. Hij kom in 1974 op het idee om van zijn woonplaats Hoek van Holland in negentien dagen naar het Zweedse Stockholm te lopen, een afstand van 1.600 kilometer of twee marathons per dag. De hele tocht werd destijds vastgelegd met een 8 mm-amateurcamera.

 • 2/7/2015 00:15 Andere tijden sport

  Aan de vooravond van de start van de Tour de France in Utrecht keert deze aflevering terug naar 1954, toen de Tour voor het eerst buiten Frankrijk startte. Amsterdam kreeg deze eer toebedeeld.

 • 5/7/2015 22:25 Andere tijden sport

  De sportzomer van Andere Tijden Sport wordt vanavond afgesloten met het verhaal over het begin van top-honkbal in Nederland. Han Urbanus was net na de oorlog, toen het honkbal hier nog in de kinderschoenen stond, de allerbeste werper van Nederland. In 1952 kreeg hij, als eerste Europeaan, de kans om in Amerika mee te trainen met een van de beste ploegen van de wereld: New York Giants. In de Big Apple kwam Urbanus tot de ontdekking dat er in Nederland al die jaren verkeerd werd gegooid. Met nieuwe techniek, een instructiefilm en met een boek vol aantekeningen onder de arm, keerde Urbanus terug naar Nederland als ‘honkbalprofeet’. Hij verspreidde het woord van het professionele honkbal in Amerika en legde de basis voor het Nederlandse honkbalsucces van nu.

 • 12/7/2015 13:10 Andere tijden sport

  In 1952 kreeg Rotterdammer Han Urbanus als eerste Europeaan de kans om in Amerika mee te trainen met een van de beste honkbalploegen ter wereld, de New York Giants.

 • 12/7/2015 22:25 Andere Tijden Sport

  Deze Tour-special gaat dieper in op Cees Priem, een succesvol wielrenner aan de zijde van Jan Raas, en vertelt het verhaal van een Nederlandse ploeg en de verwoestende werking van een wondermiddel.

 • 19/7/2015 22:10 Andere Tijden Sport

  Op 20 juli 1980 wint Joop Zoetemelk de 67ste editie van de Tour de France. Het inmiddels wielergekke Nederland is uitzinnig. Duizenden Nederlanders reizen dat weekend af naar Parijs om Joop te zien finishen in de Gele Trui. De Franse politie schat dat er tussen de zeventig- en honderdduizend Nederlanders in de Franse hoofdstad zijn. Het regent dat het giet, maar dat deert de horde landgenoten niet. Joop wint die dag als tweede Nederlander in de historie van de Tour. Onder de duizenden Nederlanders is een bus vol mensen uit het dorp waar Zoetemelk opgroeide, Rijpwetering. Zij zien hoe de wielrenner de laatste gele trui uitgereikt krijgt en premier Dries van Agt Joop als een van de eersten feliciteert. Ondanks het slechte weer staan er nog honderden Nederlanders urenlang onder het raam van het Raleigh hotel aan de Champs-Élysées te feesten. Terug in het polderdorpje vlakbij Leiden zijn de voorbereidingen voor de huldiging van Joop in volle gang, maar er is onduidelijkheid wanneer hun dorpsgenoot komt. De geplande criteriums gooien roet in het eten. Uiteindelijk wordt Joop op zaterdag 26 juli 1980 gehuldigd. Zoetemelk vaart op een boot door het dorp waar tienduizend mensen hem toejuichen. Nadat hij van de gemeente een schaap cadeau krijgt, vertrekt hij weer naar een volgend criterium. Langzamerhand keert de rust in Rijpwetering terug. We blikken terug op de Tourwinst van Joop met inwoners van Rijpwetering, oud-premier Dries van Agt, Joop Zoetemelk zelf en Nederlandse fans die op Champs-Élysées stonden op die regenachtige julidag in 1980.

 • 2/8/2015 23:10 Andere Tijden Sport

  Tot op de dag van vandaag zijn er raadsels en geruchten rond het leven en de dood van Ajax-voetballer Nico Rijnders (1947-1976). Waarom heeft niemand hem kunnen helpen, en zijn er destijds medische missers begaan?

 • 9/8/2015 23:10 Andere Tijden Sport

  Op de allerlaatste dag van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney schrijft Jeroen Dubbeldam met zijn paard De Sjiem geschiedenis. Voor het eerst behaalt een Nederlandse ruiter individueel goud op het onderdeel springen. Heel Nederland kent nu de mooie schimmel en zijn ruiter. De Sjiem is een toppaard, maar ook een dier met een lastig en onvoorspelbaar karakter. Andere Tijden Sport vertelt het verhaal van de onvoorwaardelijke liefde tussen ruiter en paard. Bij de overwinning in Sydney is Jeroen Dubbeldam in tranen. Maar die tranen zijn er niet alleen vanwege het behaalde goud. Niemand weet dan hoe hard de strijd is geweest die deze ruiter met zijn paard heeft geleverd. De Sjiem is wereldtopper, maar óók een onhandelbaar dier. Een extreem lastige puber die niet te sturen en op te voeden is. Dubbeldam valt er keer op keer af. De Sjiem was 'een klotenpaard om te rijden', zou Dubbeldam later zeggen. De springkwaliteit heeft hij wel, maar Dubbeldam krijgt hem niet onder controle en wil opgeven. Met dit paard valt niet te werken. Toch zet hij door en wint uiteindelijk goud. De jarenlange strijd die Dubbeldam met De Sjiem voerde, komt er in Sydney allemaal uit. De doorgaans nuchtere en nonchalante Dubbeldam barst in 2000 voor de camera's van de NOS in Sydney in huilen uit. Hij zegt letterlijk: 'Na al die jaren dat het zo moeilijk ging tussen ons, beloont hij me zo.' Ook deze zomer probeert Jeroen Dubbeldam met zijn nieuwe paard Utascha zich in het team te rijden dat Nederland mag vertegenwoordigen bij de springruiters in Londen. En de Sjiem? Die geniet nu, 22 jaar oud, in een weiland van zijn welverdiende oude dag.

 • 16/8/2015 23:10 Andere Tijden Sport

  De winnende 800 meter-race in Barcelona 1992 wordt ter plekke minutieus gereconstrueerd met Ellen van Langen en haar tegenstanders uit Cuba en Rusland. Theo Reitsma leverde niet alleen op een legendarische manier commentaar, hij had de overwinning al voorspeld, op basis van de tijden die van Langen dat seizoen liep.

 • 8/1/2016 22:20 Andere tijden sport

  Komende zomer zijn alle ogen gericht op Dafne Schippers: wordt zij in Rio de Janeiro de vierde Nederlandse die olympisch goud wint op een olympisch atletieknummer? Iedereen kent Fanny Blankers-Koen en Ellen van Langen, maar Nederland bracht nóg een gouden atlete voort: Ria Stalman. Zij won op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op het onderdeel discuswerpen.

 • 9/1/2016 12:15 Andere tijden sport

  Komende zomer zijn alle ogen gericht op Dafne Schippers: wordt zij in Rio de Janeiro de vierde Nederlandse die olympisch goud wint op een olympisch atletieknummer? Iedereen kent Fanny Blankers-Koen en Ellen van Langen, maar Nederland bracht nóg een gouden atlete voort: Ria Stalman. Zij won op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op het onderdeel discuswerpen.

 • 10/1/2016 22:20 Andere tijden sport

  In deze aflevering staat Atje Keulen-Deelstra (1938-2013) centraal, de beste Friese schaatsster van de 20ste eeuw. Ze werd onder meer vier keer wereldkampioene allround, maar toch staat ze bij de meeste mensen niet zo heel scherp op het netvlies.

 • 16/1/2016 17:25 Andere tijden sport

  In deze aflevering staat Atje Keulen-Deelstra (1938-2013) centraal, de beste Friese schaatsster van de 20ste eeuw. Ze werd onder meer vier keer wereldkampioene allround, maar toch staat ze bij de meeste mensen niet zo heel scherp op het netvlies.

 • 17/1/2016 22:20 Andere tijden sport

  Hij werd geboren als Arie Luijendijk en droomde als jongetje van een carrière in de Formule 1. Dat lukte niet, waarop hij naar Amerika verkaste om daar zijn geluk in de racewereld te beproeven. Hij veranderde zijn achternaam in Luyendyk en wist er het hoogste te bereiken wat een coureur in de VS kan bereiken: winst in de Indianapolis 500. En hij heeft er nog altijd een prestigieus record achter zijn naam staan: een gemiddelde snelheid van 385 kilometer per uur over één ronde. Veel Nederlanders kennen Luyendyk van naam, en misschien weten ze iets van zijn successen in de VS, maar wat en hoe precies is vaak nog onbekend. Andere Tijden Sport vult die leemte met interviews en veel beelden van zowel Luyendyks races als beelden van nu. Zo wordt geprobeerd te laten zien hoe snel het gaat in de IndyCar-races. Maker Jeroen Stekelenburg: “Je stelt je er iets bij voor, want je weet dat het wel hard gaat. Maar doe dat maar maal drie, dat is zo hard het echt gaat. Die mensen zijn echt compleet gestoord”.

 • 22/1/2016 15:25 Andere tijden sport

  Hij werd geboren als Arie Luijendijk en droomde als jongetje van een carrière in de Formule 1. Dat lukte niet, waarop hij naar Amerika verkaste om daar zijn geluk in de racewereld te beproeven. Hij veranderde zijn achternaam in Luyendyk en wist er het hoogste te bereiken wat een coureur in de VS kan bereiken: winst in de Indianapolis 500. En hij heeft er nog altijd een prestigieus record achter zijn naam staan: een gemiddelde snelheid van 385 kilometer per uur over één ronde. Veel Nederlanders kennen Luyendyk van naam, en misschien weten ze iets van zijn successen in de VS, maar wat en hoe precies is vaak nog onbekend. Andere Tijden Sport vult die leemte met interviews en veel beelden van zowel Luyendyks races als beelden van nu. Zo wordt geprobeerd te laten zien hoe snel het gaat in de IndyCar-races. Maker Jeroen Stekelenburg: “Je stelt je er iets bij voor, want je weet dat het wel hard gaat. Maar doe dat maar maal drie, dat is zo hard het echt gaat. Die mensen zijn echt compleet gestoord”.

 • 24/1/2016 22:20 Andere Tijden Sport

  De laatste winteraflevering van Andere Tijden Sport zoomt in op een vergeten schaatsheld: Jan-Roelof Kruithof. In de jaren 70 en 80 zo goed als onverslaanbaar op de ultralange afstanden op natuurijs. Hij won de ene na de andere Alternatieve Elfstedentocht (in Finland, Noorwegen, Canada, de VS…), met maar één allesverzengend doel voor ogen: de echte Tocht de Tochten op zijn naam schrijven. Alleen, toen die in 1985 voor het eerst in 22 jaar werd gehouden, was Kruithof al 48 jaar. Desondanks gold hij als de grote kanshebber. Maar toen hij bij het klunen in Kimswerd ten val kwam, verloor hij de aansluiting met de kopgroep. En eindigde hij op de twaalfde plaats. Volgens Kruithof lagen de kluunmatten niet goed en had dat hem de overwinning gekost Andere Tijden Sport zocht de 79-jarige oud-architect op en blikt met hem terug op diens ontberingen op natuurijs. En op die ene ontbrekende trofee in zijn prijzenkast… De jaren van topsport en de absolute wil om te winnen liggen reeds geruime tijd achter Kruithof, maar de schaatssport heeft hij nog niet vaarwel gezegd. "Als er nu een Elfstedentocht zou komen, dan zou ik gewoon weer meedoen. Want meedoen is erg, maar niet meedoen is nog veel erger…"

 • 6/2/2016 16:20 Andere Tijden Sport

  Ooit zat er 22 jaar tussen twee Elfstedentochten. Na de roemruchte tocht van 1963 duurde het 22 jaar voor er in 1985 weer een tocht kwam. In die tussenperiode was Jan-Roelof Kruithof onoverwinnelijk.

 • 6/2/2016 17:20 Andere Tijden Sport

  Ooit zat er 22 jaar tussen twee Elfstedentochten. Na de roemruchte tocht van 1963 duurde het 22 jaar voor er in 1985 weer een tocht kwam. In die tussenperiode was Jan-Roelof Kruithof onoverwinnelijk.

 • 28/2/2016 23:15 Andere Tijden Sport

  6 januari 1976: de jaarlijkse prijzen voor Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar 1975 worden uitgereikt. Waar heel Nederland over zou praten, is de Sportploeg van het Jaar: de amateurs van IJsselmeervogels uit Spakenburg. Zij haalden dat jaar de halve finale van de KNVB-beker. Geen amateurteam was daar ooit in geslaagd, of zou hen dat na 1975 nog nadoen.

 • 25/3/2016 22:25 Andere Tijden Sport

  Ook vanavond is er op NPO 1 een ingelaste uitzending over de overleden Johan Cruijff (68). Studio Sport besteedt aandacht aan de Nederland - Frankrijk, een oefenwedstrijd die in het teken staat van Cruijff. Op NPO 2 wordt zondagavond de 2Doc-documentaire Johan Cruijff: En un momento dado uitgezonden. Vanavond in Studio Sport staan de reacties op de dood van Cruijff centraal. Zo praat presentator Henry Schut onder anderen met verslaggever Joep Schreuder, die de hele dag in Barcelona de stemming heeft gepeild, en is er een overzicht van de reacties van voetballers uit binnen- en buitenland die gisteren nog niet aan het woord zijn geweest. Daarnaast Tom Egbers doet verslag van de sfeer in wat misschien wel de Johan Cruijff Arena gaat heten. In Amsterdam wordt vanavond de oefeninterland Frankrijk - Nederland gespeeld.

 • 1/4/2016 22:25 Andere Tijden Sport

  In 2015 debuteerde Max Verstappen als zeventienjarige coureur in de Formule 1. In 1979 was er veel bezorgdheid toen een andere piepjonge coureur debuteerde: Jan Lammers, toen 22 jaar. Een terugblik op Lammers' jongensdroom en zijn Formule 1-debuut in een benzinebom.

 • 3/4/2016 23:10 Andere Tijden Sport

  Met de hulp van 'wonderkind' Patrick Kluivert won Ajax in 1995 als voorlopig laatste Nederlandse club de Champions League. Kluivert, Danny Blind, Jari Litmanen en Ronald de Boer blikken terug.

 • 15/5/2016 22:05 Andere tijden sport

  Vanavond gaat weer een nieuwe serie afleveringen van Andere Tijden Sport van start. In de komende weken zijn de uitzendingen 'Co Adriaanse & Het Wonder van Tilburg', 'Spanje - Malta 12-1: Omkoping, doping of pure pech?' en 'Jan van Beveren: In de clinch met Cruijff' te zien. De lenteserie wordt afgetrapt met 'De Geboorte van het Legioen'. In 1963 raakt Nederland voor het eerst in de ban van de Europa Cup als Feijenoord – toen nog met een ij – in zegetocht over het continent trekt. Na heroïsche duels met Servette, Vasas Boedapest en Stade Reims rolt voor de halve finale Benfica uit de koker. De regerend Europees kampioen met illustere namen als Eusebio, Torres en Coluna, spelers die men bewondert in het Polygoonjournaal. Wim Hollander – garagechef bij Het Vrije Volk – lanceert op de krant het idee om voor de return met de boot naar Lissabon te gaan. Als het in De Kuip 0-0 blijft, stromen de aanmeldingen binnen. De jaren 50 zijn voorbij. Welvaart gloort. De mensen hunkeren naar de finale en naar avontuur. Ook een tweede schip is in geen tijd volgeboekt. En of het nu 'Mijnheer' Cor Steyn, Johnny Kraaijkamp, Jaap Valkhoff of Max van Praag is, geen artiest zegt nee. Op 4 mei wordt het orgel van Cor Steyn aan boord gehesen en vertrekken de Groote Beer en de Waterman van de Lloydkade met in totaal 1500 supporters naar Lissabon. Duizenden langs de Nieuwe Waterweg zwaaien hen uit. "Alsof de koningin voorgoed vertrekt," verzucht iemand langs de kant. Feijenoord is een zaak van nationaal belang. Raadsvergaderingen worden uitgesteld; Toon Hermans verzet zijn show. ‘Hand in Hand’ is het nieuwe volkslied. Cor Steyn speelt het op de heenreis volgens eigen telling al 957 keer. Andere Tijden Sport toont voor het eerst beelden in kleur van het leven aan boord en maakt met Ida, Jan, Louis, Aad en Henk een 'boatmovie' over een ontluikende liefde, hoeren in de sloepen, jeneversmokkel en foto's die met duiven naar de krant worden gestuurd. Met oud-spelers 'Beertje' Kreijermaat en Eddy Pieters Graafland keren we terug naar de oevers van de Taag waar zij destijds tot tranen toe geroerd de supporters opwachtten. Gevangen in het tegenlicht galmt ‘Hand in Hand’ weer over het water. "In de kleedkamer hadden we het nóg over de boten," zegt Kreijermaat. De wedstrijd ging verloren, maar zij waren erbij toen het Legioen werd geboren.

 • 16/5/2016 09:50 Andere tijden sport

  In 1963 raakt Nederland voor het eerst in de ban van de Europa Cup, toen Feijenoord - toen nog met een ij - in zegetocht over het continent trok. Voor de return tegen Benfica werd het idee gelanceerd om met de boot naar Lissabon te gaan.

 • 22/5/2016 22:05 Andere tijden sport

  Andere Tijden Sport staat vanavond in het teken van Het Wonder van Tilburg. In 1997 treedt Co Adriaanse aan als hoofdtrainer van Willem II. Co was tot dan toe hoofd Jeugdopleiding bij Ajax. In Tilburg haalt hij de bezem erdoor. Want: het moet allemaal een stuk professioneler. Er komt een hek om het trainingsveld, onorthodoxe trainingsmethoden worden ingevoerd, gedetailleerde gedragsregels ingesteld en de koffiejuffrouw moet eraan geloven. Resultaat heeft het wel: in Co’s eerste jaar eindigt Willem II in de eredivisie op de vijfde plaats, het jaar daarop zelfs op de tweede. En dus speelt de Brabantse provincieclub in het daaropvolgende seizoen Champions League… Andere Tijden Sport sprak onder anderen met Arno Arts, de toenmalige linker middenvelder, en met de koffiejuffrouw over de straffe hand van Co Adriaanse.

 • 29/5/2016 22:10 Andere tijden sport

  Deze zomer wordt het EK Voetbal gespeeld zonder Oranje. De laatste keer dat dat gebeurde was 32 jaar geleden. Na de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 1984 (5-0 winst tegen Malta), dacht Oranje zich te hebben geplaatst: Spanje zou Nederland immers alleen nog voorbij kunnen door met maar liefst elf doelpunten verschil te winnen van Malta. In de zeven voorgaande wedstrijden hadden de Spanjaarden welgeteld twaalf keer gescoord. Vier dagen later is de wedstrijd Spanje Malta. Bij rust is de stand 3-1. Geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse voetbalfans. Maar als het laatste fluitsignaal klinkt, staat er 12-1 op het scorebord. Spanje is door naar het EK in Frankrijk en Nederland likt thuis zijn wonden. Sindsdien hangt er een zweem van omkoping rond die wedstrijd. Wat was bijvoorbeeld de rol van keeper John Bonello. En wat heeft de KNVB vervolgens ondernomen? Andere Tijden Sport dook in de kwestie voor het definitieve onderzoek. En stuitte op onverwachte zaken.

 • 5/6/2016 22:10 Andere tijden sport

  Jan van Beveren geldt als een van de beste keepers die Nederland heeft gehad. Bewonderd en verguisd. Amsterdammer van origine, maakte hij naam bij PSV. Hoewel hij 32 keer voor Oranje uitkwam, speelde hij nooit op een EK of WK. Ook niet op het veelbesproken WK van 1974, hoewel hij de jaren daarvoor de onbetwiste nummer éen was geweest. Waarom bepaalde Rinus Michels plotseling dat die andere Jan (Jongbloed) het WK in West-Duitsland moest spelen. En welke rol speelde Johan Cruijff in deze kwestie? In deze aflevering van Andere tijden Sport onder meer beelden uit de verloren gewaande film ‘De Laatste Man’, in 1970 uitgezonden door de NCRV.

 • 7/6/2016 00:10 Andere tijden sport

  In 1963 raakt Nederland voor het eerst in de ban van de Europa Cup, toen Feijenoord - toen nog met een ij - in zegetocht over het continent trok. Voor de return tegen Benfica werd het idee gelanceerd om met de boot naar Lissabon te gaan.

 • 8/6/2016 00:05 Andere tijden sport

  In 1997 trad Co Adriaanse aan als hoofdtrainer van Willem II. Hij haalde de bezem erdoor, want het moest allemaal een stuk professioneler. Resultaat: de club wist zich te plaatsen voor de Champions League.

 • 9/6/2016 00:10 Andere tijden sport

  Rond de 12-1-overwinning van Spanje op Malta in de kwalificaties, die de uitschakeling betekende van Oranje voor het EK van 1984 in Frankrijk, heeft altijd een onfrisse geur gehangen. 'Andere Tijden Sport' trok op onderzoek uit.

 • 10/6/2016 00:15 Andere tijden sport

  In verband met het overlijden van Muhammad Ali wordt vanavond na het late NOS Journaal de sportdocumentaire ‘Muhammad Ali in Volendam’ uitgezonden. De bokslegende, geboren als Cassius Clay, bracht in maart 1976 drie dagen door in Amsterdam en Volendam, om zijn boek ‘De Grootste’ te promoten. Andere Tijden Sport maakte een reconstructie van dat bezoek, met hilarische hoogtepunten, onder meer in een rondvaartboot in de Amsterdamse grachten en gesteggel met de klederdracht in Volendam.

 • 8/7/2016 23:20 Andere tijden sport

  Vanavond in Andere Tijden Sport het verhaal van Michael Rasmussen, die in de Tour de France van 2007 werd ontslagen bij de Rabobank-ploeg terwijl hij de leider in het algemeen klassement was. De laatste week van de Tour de France van 2007 is ingegaan als Michael Rasmussen zich opmaakt voor de laatste bergetappe, van Orthez naar Gourette op de Col d’Aubisque. Iets meer dan 1700 meter hoog in de Pyreneeën. De Deense kopman van de Rabobank-ploeg draagt al tien dagen de gele trui, hij staat 3 minuten voor op zijn belangrijkste concurrent, Alberto Contador, en als hij vandaag een goede tijd neerzet ligt de eindoverwinning praktisch voor het grijpen. Dan zou voor het eerst sinds 1980, sinds het roemruchte TI-Raleigh, sinds Joop Zoetemelk, weer eens een Nederlandse ploeg een Tourwinnaar leveren. Er lijkt die ochtend van 25 juli 2007 geen vuiltje aan de lucht. En ’s middags al helemaal niet, als Rasmussen de etappe nog heeft gewonnen ook. Dan, een paar uur later, is niets meer wat het was. De Deen, de geletruidrager, de aanstaande Tourwinnaar, is ontslagen. Op staande voet. Voorafgaand aan de Tour had hij gelogen over zijn verblijfplaats, zo blijkt. Dat is méér dan alleen maar een aanwijzing dat hij onverwachte dopingcontroles wilde ontlopen. Rasmussen verdwijnt uit het rennershotel. Het crisisteam van de Rabobank regelt een geheime locatie waar hij buiten het zicht van de camera’s kan overnachten. De volgende ochtend wordt hij – zonder dat iemand het in de gaten heeft – op de luchthaven van Pau op een vliegtuig gezet. Wat is er precies gebeurd in die laatste 36 uur van Michael Rasmussen in het shirt van Rabobank? Speciaal voor een reconstructie van Andere Tijden Sport gaat de Deen terug naar de Pyreneeën, waar hij voor het eerst sinds die noodlottige dag, negen jaar geleden, weer met de fiets de Aubisque beklimt. Aan het woord komen ook zijn toenmalige ploeggenoten Thomas Dekker en Michael Boogerd alsook Erik Dekker, een van zijn ploegleiders. Daarnaast spreken voor het eerst leden van het Rabobank-crisisteam zich uit en wordt nog duidelijker wat zich indertijd achter de schermen heeft afgespeeld.

 • 17/7/2016 21:20 Andere tijden sport

  Terugblik op het bliksembezoek van Florence Griffith (1959-1998) aan Nederland. Met haar lange kleurige nagels en in gewaagde outfits van eigen ontwerp snelde ze op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul naar drie keer goud.

 • 19/7/2016 15:25 Andere tijden sport

  Terugblik op het bliksembezoek van Florence Griffith (1959-1998) aan Nederland. Met haar lange kleurige nagels en in gewaagde outfits van eigen ontwerp snelde ze op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul naar drie keer goud.

 • 24/7/2016 22:30 Andere tijden sport

  De Nederlandse zwemster Enith Brigitha was in de jaren zeventig één van de beste zwemsters ter wereld. Ze verloor echter altijd van de Oost-Duitsers, die, zo bleek later, structureel doping gebruikten. Andere Tijden Sport organiseerde een ontmoeting tussen Brigitha en Kornelia Ender uit de DDR. In geen van de finales die Enith Brigitha (1955) zwom op EK’s, WK’s en Olympische Spelen kwam ze verder dan brons of zilver. Altijd was er goud voor een zwemster uit Oost-Duitsland. Zo was in Montreal, op de Spelen van 1976, de 17-jarige Kornelia Ender ongenaakbaar: ze won vier keer goud en werd daarmee de Koningin van Montreal. Nooit spraken Brigitha en Ender met elkaar: voor DDR-sporters was contact met de Klassenfeind immers streng verboden. Maar nu – veertig jaar later – heeft Andere Tijden Sport een ontmoeting gearrangeerd tussen de twee tegenpolen. Enith Brigitha, het meisje uit Curaçao dat in Amsterdam onder moeilijke omstandigheden moest trainen maar toch de top haalde, hoorde in 1991 op de radio dat de Oost-Duitse sportsuccessen waren gebaseerd op een grootscheeps dopingproject, genaamd Staatsplan 14.25. Dat heeft ze nooit echt kunnen verkroppen: “Het was geen eerlijke strijd, goud winnen was voor mij volkomen onmogelijk.” Kornelia Ender ontkent in het programma met klem dat ze bewust doping heeft gebruikt. Na de Spelen van Montreal stopte ze abrupt met zwemmen. In de uitzending, waarin ook veel onbekende beelden uit de DDR-archieven, zegt ze dat ze dat juist deed uit vrees dat doping haar zou worden opgelegd. Het leverde haar de woede van de DDR-top op. Na verloop van tijd raakte ze uit de gratie en vlak voor de val van de Muur deed ze een mislukte poging de DDR te ontvluchten. Nu is ze fysiotherapeute in de buurt van Mainz. Ender geniet zichtbaar van de ontmoeting met Brigitha, met wie ze zegt altijd al een klik te hebben gevoeld: “Waarom mochten we destijds niet met elkaar praten? Wat wilden die mensen destijds daarmee bereiken?”

 • 31/7/2016 15:55 Andere tijden sport

  De Nederlandse zwemster Enith Brigitha was in de jaren zeventig één van de beste zwemsters ter wereld. Ze verloor echter altijd van de Oost-Duitsers, die, zo bleek later, structureel doping gebruikten. Andere Tijden Sport organiseerde een ontmoeting tussen Brigitha en Kornelia Ender uit de DDR. In geen van de finales die Enith Brigitha (1955) zwom op EK’s, WK’s en Olympische Spelen kwam ze verder dan brons of zilver. Altijd was er goud voor een zwemster uit Oost-Duitsland. Zo was in Montreal, op de Spelen van 1976, de 17-jarige Kornelia Ender ongenaakbaar: ze won vier keer goud en werd daarmee de Koningin van Montreal. Nooit spraken Brigitha en Ender met elkaar: voor DDR-sporters was contact met de Klassenfeind immers streng verboden. Maar nu – veertig jaar later – heeft Andere Tijden Sport een ontmoeting gearrangeerd tussen de twee tegenpolen. Enith Brigitha, het meisje uit Curaçao dat in Amsterdam onder moeilijke omstandigheden moest trainen maar toch de top haalde, hoorde in 1991 op de radio dat de Oost-Duitse sportsuccessen waren gebaseerd op een grootscheeps dopingproject, genaamd Staatsplan 14.25. Dat heeft ze nooit echt kunnen verkroppen: “Het was geen eerlijke strijd, goud winnen was voor mij volkomen onmogelijk.” Kornelia Ender ontkent in het programma met klem dat ze bewust doping heeft gebruikt. Na de Spelen van Montreal stopte ze abrupt met zwemmen. In de uitzending, waarin ook veel onbekende beelden uit de DDR-archieven, zegt ze dat ze dat juist deed uit vrees dat doping haar zou worden opgelegd. Het leverde haar de woede van de DDR-top op. Na verloop van tijd raakte ze uit de gratie en vlak voor de val van de Muur deed ze een mislukte poging de DDR te ontvluchten. Nu is ze fysiotherapeute in de buurt van Mainz. Ender geniet zichtbaar van de ontmoeting met Brigitha, met wie ze zegt altijd al een klik te hebben gevoeld: “Waarom mochten we destijds niet met elkaar praten? Wat wilden die mensen destijds daarmee bereiken?”

 • 31/7/2016 21:30 Andere tijden sport

  Stephan van den Berg belichaamde in de jaren 80 de hype rond het windsurfen. Tegen wil en dank werd hij een tieneridool. Eind jaren zeventig en in de jaren tachtig leek geen sport zo populair als het windsurfen. Een zeil en een plank, water en wat wind, logisch dat de sport in Nederland een hoge vlucht nam. Op de meren en langs de kust was er geen ontkomen aan en op enig moment hadden zelfs een miljoen mensen een zeilplank in huis. Degene die de opkomst van de sport als geen ander belichaamde was Stephan van den Berg, een tieneridool van wie de poster in menige jongens- én meisjeskamer naast die van Doe Maar hing. De jonge Stephan las in de Waterkampioen van de ANWB over de Amerikaan Robbie Naish, die als dertienjarige wereldkampioen was geworden in de nieuwe sport die windsurfen toen nog was. “Dat wil ik ook”, dacht Stephan, die letterlijk op het water was opgegroeid: het gezin Van den Berg woonde in een woonark in Hoorn en de vakanties werden doorgebracht op een boot. Stephan nam een krantenwijk, kocht een plank, peddelde zo vaak hij kon door het sluisje het IJsselmeer op en surfde tot de zon onder ging. In 1980, toen hij achttien was, kwam zijn droom uit: hij won z’n eerste van vier wereldtitels. En vier jaar later, op de Olympische Spelen van Los Angeles – de eerste waar windsurfen onderdeel van was – won hij meteen goud. Acht miljoen mensen zagen hem in de televisieshow van Mies Bouwman; windsurfwedstrijden langs de Hollandse kusten trokken zomaar 150.000 belangstellenden. Andere Tijden Sport schetst aan de hand van de sportieve carrière van Stephan van den Berg de hype rond het windsurfen, en spreekt met hem over hoe het was om tegen wil en dank een tieneridool te zijn.

 • 9/8/2016 13:20 Andere tijden sport

  Ze was 40 jaar geleden een van de weinigen die weerwerk konden bieden aan de oppermachtige DDR-zwemsters. Maar in geen van de finales die ze zwom, kwam Enith Brigitha verder dan brons of zilver.

 • 11/8/2016 13:20 Andere tijden sport

  Olympisch kampioen Stephan van den Berg, tieneridool tegen wil en dank. Eind jaren zeventig en in de jaren tachtig leek geen sport zo populair als het windsurfen. Een zeil en een plank, water en wat wind, logisch dat de sport in Nederland een hoge vlucht nam. Op de meren en langs de kust was er geen ontkomen aan en op enig moment hadden zelfs een miljoen mensen een zeilplank in huis. Degene die de opkomst van de sport als geen ander belichaamde was Stephan van den Berg.

 • 2/9/2016 22:25 Andere tijden sport

  Ze was 40 jaar geleden een van de weinigen die weerwerk konden bieden aan de oppermachtige DDR-zwemsters. Maar in geen van de finales die ze zwom, kwam Enith Brigitha verder dan brons of zilver.

 • 9/9/2016 22:20 Andere tijden sport

  Ria Stalman won op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op het onderdeel discuswerpen. Een medaille die altijd met argwaan werd bekeken. De nu 64-jarige Stalman praat openhartig over die achterdocht.

 • 23/9/2016 22:25 Andere tijden sport

  Florence Griffith is de meest flamboyante atlete die ooit op de atletiekbaan verscheen. Ze geldt nog steeds als de snelste vrouw op aarde. Ze overleed in 1998, 38 jaar jong. Over haar dood, en ook over haar prestaties, doen allerlei verhalen de ronde. Andere Tijden Sport ging naar haar graf. Met haar lange kleurige nagels en gewaagde outfits van eigen ontwerp snelde Florence Griffith op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul naar drie keer goud (100 meter, 200 meter en 4 x 100 meter) en één keer zilver (4 x 400 meter). Die gouden 200 meter liep ze in een wereldrecordtijd. Eerder dat jaar had ze al het wereldrecord op de 100 meter gelopen. Nooit rende een vrouw sneller. Ze overleed in 1998, 38 jaar jong. Vier jaar eerder was wereldster Griffith met haar man Al Joyner een week in Nederland voor het programma Stappen met Angela van de AVRO. Samen met Angela Groothuizen ging Flo-Jo schaatsen op natuurijs en reikte ze prijzen uit aan succesvolle atleten in de Amsterdamse Bijlmermeer. Ook was er een ontmoeting met de Nederlandse atletiekkoningin Fanny Blankers-Koen. Deze unieke beelden komen terug in de uitzending van Andere Tijden Sport. Verslaggever Kees Jongkind ging ook naar Californië en ontmoette daar weduwnaar Al Joyner. Verder bezocht hij het graf van Griffith. In Nederland verklaren sprintster Nelli Cooman, atletiektrainer Henk Kraaijenhof en sportcommentator Theo Reitsma het fenomeen Flo-Jo.

 • 7/10/2016 22:25 Andere tijden sport

  In de Tour de France van 2007 is de Rabobankploeg hard op weg geschiedenis te schrijven: vier dagen voor het einde van de prestigieuze ronde heeft kopman Michael Rasmussen van de Nederlandse wielerformatie de laatste bergetappe gewonnen. Hij heeft zijn voorsprong uitgebouwd tot ruim drie minuten en de gele trui stevig om de schouders. De Deen Rasmussen lijkt ongehinderd richting eeuwige roem te koersen. Vreugde hangt die middag in slingers door de teambus. Twaalf uur later heerst er binnen datzelfde team complete chaos: Rasmussen is door zijn eigen ploeg uit de Tour gegooid en zit in het vliegtuig naar huis, de overige renners liggen kapot in bed. De gele trui is verloren en een scala aan camera’s heeft zich inmiddels in de hotellobby verzameld. "Ik viel in een gigantische leegte", blikt Rasmussen nu terug. "Een dag nadat ik de Tour had gewonnen, werd ik in schande weggevoerd. Ik was suïcidaal." Hij wil de auto in, de snelweg op, vaart maken en zich boren in de eerstvolgende vrachtwagen die voor hem opdoemt. "De gedachten aan mijn éénjarige zoon weerhielden me ervan." In Andere Tijden Sport wordt gereconstrueerd hoe de Tourzege van 2007 de Rabobankploeg ontglipte. Terwijl Rasmussen op 25 juli in Frankrijk de laatste bergetappe wint, onthult de televisie in zijn vaderland Denemarken via een Italiaanse journalist dat de wielrenner heeft gelogen over de locaties van zijn trainingen en de verblijfsplaatsen in de aanloop naar de Tour. Daarmee ontliep hij dopingcontroles. De UCI heeft hem twee officiële waarschuwingen gegeven. "Ik was een van de velen die waarschuwingen kregen. Alleen droeg ik de gele trui", aldus Rasmussen destijds. Rasmussen heeft al die tijd tegen zijn team volgehouden dat hij in Mexico trainde. Hij drijft de ploeg met zijn demagogie in een drijfzand van leugens. Voor teamleider Theo de Rooij reden zijn eigen renner te ontslaan. Andere Tijden Sport ontrafelt de sluier van leugens en dopingdilemma's dat rond zowel het team als het peloton hing. Michael Boogerd, destijds bezig aan zijn laatste Tour, en Thomas Dekker, debutant in de Tour, schetsen een beeld van een verziekte sport. "Op een gegeven moment wisten we wel dat het verhaal van Rasmussen niet klopte", bekent Boogerd. "Maar het hele wielrennen klopte toch al niet." Andere Tijden Sport brengt Rasmussen terug naar de beslissende bergetappe op 25 juli, naar de Col d´Aubisque. Voor het eerst in negen jaar bedwingt hij de berg opnieuw op de fiets. Hij herbeleeft de dag tot in detail. Halverwege de klim herinnert hij zich dat een cameraman hem benaderde. "Ik trok expres een grimas, liet het lijken alsof ik moest lijden. Ik wist dat het signaal werd doorgegeven aan de teams." Bovenop de berg is hij tot tranen toe geroerd. "Hier voelde ik dat ik de beste van de wereld was. Er stond niemand boven me, niemand naast me, er was zelfs niemand in de buurt." Helaas voor hem zal die 'eenzaamheid' ook de volgende ochtend van toepassing zijn. Maar dan op een heel andere manier. Een dag na zijn triomftocht in de Pyreneeën blaast hij in stilte de aftocht. "Rasmussen was gereduceerd tot een zielig hoopje mens", aldus teamleider Erik Dekker.

 • 14/10/2016 22:25 Andere tijden sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen.

 • 26/12/2016 12:10 Andere Tijden Sport

  Magazine over historische sportgebeurtenissen.

 • 1/1/2017 23:15 Andere Tijden Sport

  We gaan terug naar 4 januari 1997, de dag waarop de laatste Elfstedentocht werd verreden, en reconstrueren de ontknoping van één van de spannendste tochten uit de geschiedenis. Voor het eerst vertellen Arnold Stam, Bert Verduin, Erik Hulzebosch, Henk van Benthem, Piet Kleine en Henk Angenent, de kopgroep die samen de Bonkevaart bestormde, wat er op weg naar de finish door hun hoofden spookte. Wat ze dachten, wat ze zagen, wie de boel verlinkte, en hoe ze toch zelf zouden gaan winnen.

 • 4/1/2017 16:20 Andere Tijden Sport

  We gaan terug naar 4 januari 1997, de dag waarop de laatste Elfstedentocht werd verreden, en reconstrueren de ontknoping van één van de spannendste tochten uit de geschiedenis. Voor het eerst vertellen Arnold Stam, Bert Verduin, Erik Hulzebosch, Henk van Benthem, Piet Kleine en Henk Angenent, de kopgroep die samen de Bonkevaart bestormde, wat er op weg naar de finish door hun hoofden spookte. Wat ze dachten, wat ze zagen, wie de boel verlinkte, en hoe ze toch zelf zouden gaan winnen.

 • 8/1/2017 23:30 Andere tijden sport

  Het gestileerde schaatstalent Hein Vergeer werd gezien als de opvolger van de onnavolgbare Eric Heiden. Tussen 1984 en 1988 won de man uit het Zuid-Hollandse dorp Haastrecht alles wat er te winnen viel. Hij was populair en geliefd bij publiek en pers. De Olympisch Winterspelen van 1988 in Calgary moesten de kroon op zijn werk worden, maar in het laatste jaar richting deze Spelen ging het plotseling bergafwaarts. Na een val tijdens de training presteerde Vergeer niet meer en niemand wist precies waarom niet. Calgary werd een ontgoocheling en Vergeer stopte na de Spelen roemloos. Pas jaren later bleek wat de oorzaak van zijn falen was.

 • 12/1/2017 16:20 Andere tijden sport

  Het gestileerde schaatstalent Hein Vergeer werd gezien als de opvolger van de onnavolgbare Eric Heiden. Tussen 1984 en 1988 won de man uit het Zuid-Hollandse dorp Haastrecht alles wat er te winnen viel. Hij was populair en geliefd bij publiek en pers. De Olympisch Winterspelen van 1988 in Calgary moesten de kroon op zijn werk worden, maar in het laatste jaar richting deze Spelen ging het plotseling bergafwaarts. Na een val tijdens de training presteerde Vergeer niet meer en niemand wist precies waarom niet. Calgary werd een ontgoocheling en Vergeer stopte na de Spelen roemloos. Pas jaren later bleek wat de oorzaak van zijn falen was.

 • 15/1/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  De laatste keer dat de Coolsingel vol stroomde voor Feyenoord was in 1999. Afrekenen ging nog in guldens en met mobieltjes kon slechts worden gebeld en ge-sms’t. Hoewel de achterstand op Ajax het voorgaande seizoen 28 punten bedroeg, verwacht Het Legioen op voorhand een titel. Want dat is Feyenoord: eerst geloven en dan zien. Wie anders dan wereldburger Leo Beenhakker smeedt van een potpourri van onbekende laatbloeiers met acht nationaliteiten een elftal dat weigert te verliezen en vaak ook net wint. Na twee keer Leidseplein in Amsterdam en drie keer Plaza Mayor in Madrid beleeft Beenhakker het mooiste moment van zijn carrière. "Dit zijn mijn mensen, die spreken mijn taal." Andere Tijden Sport gaat terug naar dat seizoen met onder anderen Leo Beenhakker. Maar ook met toenmalig voorzitter Jorien van den Herik, en met spelers Jean-Paul van Gastel, Julio Cruz, Peter van Vossen en Paul Bosvelt.

 • 19/1/2017 16:20 Andere Tijden Sport

  De laatste keer dat de Coolsingel vol liep voor Feyenoord was in 1999. Wie anders dan wereldburger Leo Beenhakker had van een potpourri van onbekende laatbloeiers met acht nationaliteiten een elftal gesmeed dat weigerde te verliezen en vaak ook net won. Na twee keer Leidseplein in Amsterdam en drie keer Plaza Mayor in Madrid beleeft Leo Beenhakker, jongen van Zuid, het mooiste moment van zijn carrière. 'Andere Tijden Sport' gaat met Beenhakker en andere betrokken terug naar dat seizoen voor een verhaal over vertrouwen geven, krijgen en terugbetalen.

 • 22/1/2017 01:20 Andere Tijden Sport

  De laatste keer dat de Coolsingel vol liep voor Feyenoord was in 1999. Wie anders dan wereldburger Leo Beenhakker had van een potpourri van onbekende laatbloeiers met acht nationaliteiten een elftal gesmeed dat weigerde te verliezen en vaak ook net won. Na twee keer Leidseplein in Amsterdam en drie keer Plaza Mayor in Madrid beleeft Leo Beenhakker, jongen van Zuid, het mooiste moment van zijn carrière. 'Andere Tijden Sport' gaat met Beenhakker en andere betrokken terug naar dat seizoen voor een verhaal over vertrouwen geven, krijgen en terugbetalen.

 • 22/1/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  Nederland was als schaatsnatie in de jaren 60 in opkomst, maar een nieuwe Jaap Eden zat daar nog niet bij. Totdat in 1964 ene Kees Verkerk aan zijn opmars begon. In Innsbruck won de kasteleinszoon uit Puttershoek verrassend zilver op de Winterspelen. In 1966 schaatste hij naar de wereldtitel, die hij het jaar daarop wist te prolongeren. In 1968 in Grenoble won Verkerk als enige van de Nederlandse herenploeg Olympisch goud. En Ard Schenk dan? Die zou pas in 1970 de macht in de schaatswereld overnemen. Bij alle huldigingen droeg Verkerk een bontmuts. Het was de bontmuts van zijn moeder. De bontmuts die ze droeg tijdens Verkerks eerste grote schaatssucces: zijn zilveren race in Innsbruck. Het zou ook de enige keer zijn dat ze haar zoon zag schaatsen: de nacht na de huldiging in het eigen café overleed ze in haar slaap. De bontmuts werd Verkerks talisman. Die bontmuts is ook een mooie kapstok voor de makers van Andere Tijden Sport om de begintijd van de Nederlandse hegemonie in het hardrijden te belichten. Toen het bij de mannen nog niet “Ard en Keessie” was, maar vooral “Keessie”.

 • 26/1/2017 16:20 Andere Tijden Sport

  Met een verrassende zilveren plak op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck begon ene Kees Verkerk aan zijn opmars in het schaatsen. Wereldtitels in 1966 en 1967 volgden en het jaar erop won hij in Grenoble olympisch goud. Bij zijn huldigingen droeg Verkerk steevast de bontmuts van zijn moeder. Die overleed in de nacht na de huldiging voor zijn allereerste succes: het zilver in Innsbruck. Die bontmuts is een mooie kapstok voor 'Andere Tijden Sport' om de begintijd van de Nederlandse hegemonie in het hardrijden te belichten.

 • 27/1/2017 15:50 Andere Tijden Sport

  Met een verrassende zilveren plak op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck begon ene Kees Verkerk aan zijn opmars in het schaatsen. Wereldtitels in 1966 en 1967 volgden en het jaar erop won hij in Grenoble olympisch goud. Bij zijn huldigingen droeg Verkerk steevast de bontmuts van zijn moeder. Die overleed in de nacht na de huldiging voor zijn allereerste succes: het zilver in Innsbruck. Die bontmuts is een mooie kapstok voor 'Andere Tijden Sport' om de begintijd van de Nederlandse hegemonie in het hardrijden te belichten.

 • 29/1/2017 01:15 Andere Tijden Sport

  Met een verrassende zilveren plak op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck begon ene Kees Verkerk aan zijn opmars in het schaatsen. Wereldtitels in 1966 en 1967 volgden en het jaar erop won hij in Grenoble olympisch goud. Bij zijn huldigingen droeg Verkerk steevast de bontmuts van zijn moeder. Die overleed in de nacht na de huldiging voor zijn allereerste succes: het zilver in Innsbruck. Die bontmuts is een mooie kapstok voor 'Andere Tijden Sport' om de begintijd van de Nederlandse hegemonie in het hardrijden te belichten.

 • 29/1/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  Wie Jannes van der Wal zegt, zegt niet alleen wereldkampioen dammen in 1982, maar ook excentriekeling. Hij stamelde voor de camera bij Mies Bouwman en miste een NK doordat hij in de trein in slaap was gevallen. Met deze Pietje Bell van de denksport was altijd iets te beleven. Maar hij kon ook verschrikkelijk goed dammen. Kenners spreken nog steeds met bewondering over zijn inzicht en zijn aanvallende spelstijl. In 1996 stierf hij aan leukemie. Hij was nog maar 39 jaar oud. In deze aflevering schetsen broer, ouders, collega's en vrienden een verrassend en ontroerend beeld van een bijzondere damgrootmeester.

 • 2/2/2017 16:20 Andere Tijden Sport

  Wie Jannes van der Wal zegt, zegt niet alleen wereldkampioen dammen in 1982, maar ook excentriekeling. Hij stamelde voor de camera bij Mies Bouwman en miste een NK doordat hij in de trein in slaap was gevallen. Met deze Pietje Bell van de denksport was altijd iets te beleven. Maar hij kon ook verschrikkelijk goed dammen. Kenners spreken nog steeds met bewondering over zijn inzicht en zijn aanvallende spelstijl. In 1996 stierf hij aan leukemie. Hij was nog maar 39 jaar oud. In deze aflevering schetsen broer, ouders, collega's en vrienden een verrassend en ontroerend beeld van een bijzondere damgrootmeester.

 • 5/2/2017 01:15 Andere Tijden Sport

  Wie Jannes van der Wal zegt, zegt niet alleen wereldkampioen dammen in 1982, maar ook excentriekeling. Hij stamelde voor de camera bij Mies Bouwman en miste een NK doordat hij in de trein in slaap was gevallen. Met deze Pietje Bell van de denksport was altijd iets te beleven. Maar hij kon ook verschrikkelijk goed dammen. Kenners spreken nog steeds met bewondering over zijn inzicht en zijn aanvallende spelstijl. In 1996 stierf hij aan leukemie. Hij was nog maar 39 jaar oud. In deze aflevering schetsen broer, ouders, collega's en vrienden een verrassend en ontroerend beeld van een bijzondere damgrootmeester.

 • 21/5/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  Vanavond start het zomerseizoen van Andere Tijden Sport, met zeven gloednieuwe afleveringen. Presentatie: Tom Egbers. Andere Tijden Sport viert de honderdste uitzending met een bijzondere aflevering, met uitsluitend amateurbeelden. Tegenwoordig kun je topsporters volgen via filmpjes en selfies die bijna dagelijks gepost worden. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren sommige sporters, begeleiders en supporters ook in het bezit van een camera. Meestal een 8-mm filmcamera. Dat was nieuw en bijzonder. Zij schoten uren en uren aan film, niet wetende dat ze daarmee historie vastlegden. Het grote publiek kreeg al dat materiaal nooit te zien. Het verdween in schoenendozen op zolder. En daar komt het nu voor het eerst uit. Door oproepen en gerichte zoekacties heeft Andere Tijden Sport veel van dit unieke materiaal opgespoord én, ook bijzonder, aangevuld met het originele geluid. Dat levert een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Sport die niet geprogrammeerd is, in soms schitterende kleuren, vooral bedoeld om plezier aan te beleven. We zien nog nooit eerder vertoonde amateurbeelden van Johan Cruijff in blauw Ajax-shirt, met rugnummer 10, gemaakt tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax tegen ADO in 1968. Er zijn beelden van een piepjonge Joop Zoetemelk in zijn eerste Tour de France (1970), gefilmd door Feyenoord-doelman Eddy Pieters Graafland. Verder: Kees Verkerk die een camera cadeau krijgt van de gemeente Puttershoek, de Olympische tatami van Anton Geesink in kleur, de gouden medaille van roeier Jan Wienese tijdens de Spelen in Mexico (1968) en judoka Wim Ruska in het Olympisch dorp tijdens de dramatische Spelen van München (1972). Ook zijn er beelden van de eerste keer dat er op de 1500 meter onder de 2 minuten werd geschaatst. Dat was in Davos in 1971 door Ard Schenk en Kees Verkerk. En in een uniek filmpje uit de jaren 50 is te zien hoe Piet Keizer als jeugdspeler al die fameuze schaar in huis had waarmee hij later furore zou maken.

 • 27/5/2017 14:50 Andere Tijden Sport

  'Andere Tijden Sport' viert de 100ste uitzending met een bijzondere aflevering, met uitsluitend amateurbeelden. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren sommige sporters, begeleiders en supporters in het bezit van een camera. Dat was nieuw en bijzonder. Zij schoten uren en uren aan film, niet wetende dat ze daarmee sportgeschiedenis vastlegden. Het grote publiek kreeg al dat materiaal nooit te zien, maar daar komt nu verandering in. Door oproepen en gerichte zoekacties heeft 'Andere Tijden Sport' veel van dit unieke materiaal opgespoord. Aangevuld met het originele geluid levert dat een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Waarin supporters en bewonderaars nog gewoon dicht bij hun helden konden komen. Waarin je als supporter nog vrij rond kon lopen in een olympisch dorp en de sfeer van de Spelen kon opsnuiven.

 • 28/5/2017 00:30 Andere Tijden Sport

  'Andere Tijden Sport' viert de 100ste uitzending met een bijzondere aflevering, met uitsluitend amateurbeelden. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren sommige sporters, begeleiders en supporters in het bezit van een camera. Dat was nieuw en bijzonder. Zij schoten uren en uren aan film, niet wetende dat ze daarmee sportgeschiedenis vastlegden. Het grote publiek kreeg al dat materiaal nooit te zien, maar daar komt nu verandering in. Door oproepen en gerichte zoekacties heeft 'Andere Tijden Sport' veel van dit unieke materiaal opgespoord. Aangevuld met het originele geluid levert dat een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Waarin supporters en bewonderaars nog gewoon dicht bij hun helden konden komen. Waarin je als supporter nog vrij rond kon lopen in een olympisch dorp en de sfeer van de Spelen kon opsnuiven.

 • 28/5/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  John Blankenstein (1949-2006) was als scheidsrechter geliefd en gerespecteerd. Hij was ook een man die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en daarmee een taboe doorbrak in de voetbalwereld. Maar daardoor ontmoette hij ook tegenstand. In 1994 was Blankenstein aangewezen om de Champions League finale tussen AC Milan en Barcelona in Athene te leiden. Het zou de bekroning worden van zijn carrière, en daarmee ook van zijn assistenten Rob Overkleeft en Gerhard Verwoort. Vijf dagen vóór de finale werden Blankenstein en zijn grensrechters van de wedstrijd gehaald. Waarom? Omdat hij Nederlander was, net als Johan Cruijff en Ronald Koeman die bij Barcelona werkten? Omdat de invloedrijke eigenaar van AC Milan, Silvio Berlusconi, hem daardoor partijdig vond? Omdat hij homoseksueel was? Omdat er doodsbedreigingen tegen hem binnen waren gekomen bij de UEFA? Of een combinatie ervan? Andere Tijden Sport gaat op zoek naar het antwoord en spreekt o.a. met Rob Overkleeft, Gerhard Verwoort, Michael van Praag, John de Wolf en Jacques d’Ancona.

 • 3/6/2017 10:25 Andere Tijden Sport

  John Blankenstein (1949-2006) was als scheidsrechter geliefd en gerespecteerd. Hij was ook een man die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en daarmee een taboe doorbrak in de voetbalwereld. Maar daardoor ontmoette hij ook tegenstand. In 1994 was Blankenstein aangewezen om de Champions League finale tussen AC Milan en Barcelona in Athene te leiden. Het zou de bekroning worden van zijn carrière, en daarmee ook van zijn assistenten Rob Overkleeft en Gerhard Verwoort. Vijf dagen vóór de finale werden Blankenstein en zijn grensrechters van de wedstrijd gehaald.

 • 4/6/2017 00:25 Andere Tijden Sport

  John Blankenstein (1949-2006) was als scheidsrechter geliefd en gerespecteerd. Hij was ook een man die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en daarmee een taboe doorbrak in de voetbalwereld. Maar daardoor ontmoette hij ook tegenstand. In 1994 was Blankenstein aangewezen om de Champions League finale tussen AC Milan en Barcelona in Athene te leiden. Het zou de bekroning worden van zijn carrière, en daarmee ook van zijn assistenten Rob Overkleeft en Gerhard Verwoort. Vijf dagen vóór de finale werden Blankenstein en zijn grensrechters van de wedstrijd gehaald.

 • 4/6/2017 22:10 Andere Tijden Sport

  Nu Max Verstappen het racen in Nederland weer populair heeft gemaakt, gaan de gedachten uit naar een ander fenomeen uit de racewereld: Liane Engeman. Bloedmooi en razendsnel in haar bolides. De blonde schrik van het circuit, zo werd de Haarlemse in de jaren 60 van de vorige eeuw genoemd. Opgeleid door Rob Slotemaker, die meteen het talent in haar herkende. Bewonderd door de vele mannen om haar heen, onder wie een piepjonge Jan Lammers. Tussen 1965 en 1973 racete Liane Engeman over de internationale circuits. Gewoon tegen de mannen. Ze won veel, overleefde crashes en spotte met vooroordelen. Twee keer was ze de beste vrouwelijke coureur van Europa. Nog altijd spreken oud-collega's en bewonderaars vol lof over haar racekwaliteiten. Andere Tijden Sport over een bijna vergeten sportvrouw, die flirtte met de dood en een carrière in de Formule 1.

 • 10/6/2017 14:20 Andere Tijden Sport

  Nu Max Verstappen het racen in Nederland weer populair heeft gemaakt, gaan de gedachten uit naar een ander fenomeen uit de racewereld: Liane Engeman. De blonde schrik van het circuit, zo werd de Haarlemse in de jaren 60 van de vorige eeuw genoemd. Tussen 1965 en 1973 racete Liane Engeman over de internationale circuits. Gewoon tegen de mannen. Ze won veel, overleefde crashes en spotte met vooroordelen. Twee keer was ze de beste vrouwelijke coureur van Europa. Nog altijd spreken oud-collega's en bewonderaars vol lof over haar racekwaliteiten.

 • 11/6/2017 00:50 Andere Tijden Sport

  Nu Max Verstappen het racen in Nederland weer populair heeft gemaakt, gaan de gedachten uit naar een ander fenomeen uit de racewereld: Liane Engeman. De blonde schrik van het circuit, zo werd de Haarlemse in de jaren 60 van de vorige eeuw genoemd. Tussen 1965 en 1973 racete Liane Engeman over de internationale circuits. Gewoon tegen de mannen. Ze won veel, overleefde crashes en spotte met vooroordelen. Twee keer was ze de beste vrouwelijke coureur van Europa. Nog altijd spreken oud-collega's en bewonderaars vol lof over haar racekwaliteiten.

 • 11/6/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  Simon Tahamata was voor een hele generatie de eerste donkere speler in Nederland die het hart stal van de voetballiefhebber. In de schaduw van Ajax’ wereldroem in 1972 werd Simon als 15-jarig ‘boertje’ weggeplukt bij amateurclub FC Theole uit Tiel. De kleine en ranke voetballer moest knokken voor zijn plek in de hoofdmacht van Ajax. Maar toen hij eenmaal debuteerde, in het voorjaar van 1977, werd hij met ragfijne solo’s en heerlijke doelpunten razendsnel ongekend populair, tot ver buiten Amsterdam. Zijn brede grijns en aaibaarheid deden de rest voor de mediagenieke Molukker. Bobby Haarms noemde hem 'een voorbeeld voor de jeugd' vanwege zijn leergierigheid. En Johan Cruijff prees zijn tactisch inzicht, iets dat volgens Cruijff weinig andere jonge spelers in die mate hadden. In dezelfde periode werd Tahamata – onbedoeld – het boegbeeld voor de Nederlandse Molukkers, toen Nederland voor het eerst met ‘terreur in de polder’ te maken kreeg. De door de Nederlandse staat verwaarloosde Ambonezen kwamen in opstand. Uiteraard werd de jonge stervoetballer aangesproken op de treinkapingen en andere keiharde acties van de Molukkers. Balancerend op het snijvlak van nationale knuffelbeer en rolmodel voor een minderheid in de knel, vocht Tahamata voor zijn positie in het voetbal, zonder zijn volk en afkomst te verloochenen. Hij zocht de kapers destijds zelfs op in de gevangenis, en voetbalde met hen. Tegelijk koos Tahamata voor de Nederlandse nationaliteit en kwam hij 22 keer uit voor het Nederlands elftal. Terwijl de driekleur door veel Molukkers werd verfoeid, na de slechte behandeling door de Nederlandse overheid. Hoe is het Tahamata gelukt te slagen in het keiharde Amsterdamse voetbalklimaat? Hoe zien de Molukkers zijn rol in die tijd? Hoe ging de stijlvolle dribbelaar zelf om met de balans tussen Ambon en Oranje? Hij traint en begeleidt nu de jeugd van Ajax en heeft een eigen academie voor talenten, onder meer van Molukse afkomst. Andere Tijden Sport blikt vanavond terug met Tahamata en anderen die hem van nabij meemaakten, zoals David Endt en Piet Schrijvers. Ook gaat Andere Tijden Sport met de nog altijd zeer fitte zestigjarige oud-voetballer terug naar de gevangenis in Veenhuizen, waar hij in 1979 op bezoek ging bij de treinkapers. En net als destijds gaan Simons vrienden Willem van Hanegem, Maarten Spanjer en Guus Manuputty, met hem mee.

 • 18/6/2017 00:25 Andere Tijden Sport

  Simon Tahamata was voor een hele generatie de eerste donkere speler in Nederland die het hart stal van de voetballiefhebber. Na zijn debuut bij Ajax in 1977 werd hij met ragfijne solo's en fijne doelpunten razendsnel ongekend populair, tot ver buiten Amsterdam. Zijn brede grijns en aaibaarheid deden de rest voor de mediagenieke Molukker. In dezelfde periode werd hij - onbedoeld - het boegbeeld voor de Nederlandse Molukkers, toen Nederland voor het eerst met 'terreur in de polder' te maken kreeg. De door de Nederlandse staat verwaarloosde Ambonezen kwamen in opstand. Uiteraard werd de jonge stervoetballer aangesproken op de treinkapingen en andere keiharde acties van de Molukkers. Balancerend op het snijvlak van nationale knuffelbeer en rolmodel voor een minderheid in de knel, vocht Tahamata voor zijn positie in het voetbal, zonder zijn volk en afkomst te verloochenen.

 • 18/6/2017 13:10 Andere Tijden Sport

  Simon Tahamata was voor een hele generatie de eerste donkere speler in Nederland die het hart stal van de voetballiefhebber. Na zijn debuut bij Ajax in 1977 werd hij met ragfijne solo's en fijne doelpunten razendsnel ongekend populair, tot ver buiten Amsterdam. Zijn brede grijns en aaibaarheid deden de rest voor de mediagenieke Molukker. In dezelfde periode werd hij - onbedoeld - het boegbeeld voor de Nederlandse Molukkers, toen Nederland voor het eerst met 'terreur in de polder' te maken kreeg. De door de Nederlandse staat verwaarloosde Ambonezen kwamen in opstand. Uiteraard werd de jonge stervoetballer aangesproken op de treinkapingen en andere keiharde acties van de Molukkers. Balancerend op het snijvlak van nationale knuffelbeer en rolmodel voor een minderheid in de knel, vocht Tahamata voor zijn positie in het voetbal, zonder zijn volk en afkomst te verloochenen.

 • 18/6/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  Sinds 2008 is het een Olympische sport en in 2012 (Laura Smulders, brons) en 2016 (Jelle van Gorkom, zilver) pakten Nederlanders er Olympische eremetaal in: BMX oftewel Bicycle Motocross - waarbij de X staat voor cross. Andere Tijden Sport gaat terug naar de beginjaren van de BMX, toen sommigen het nog weglachten als een sport op een kinderfietsje, maar anderen al de potentie zagen van deze nieuwe spectaculaire sport. En wat blijkt? Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van de BMX. Begin jaren tachtig raakten Nederlandse jongeren voor het eerst in de ban van de BMX. Het waren vooral de tv-programma’s van de AVRO, gepresenteerd door Karel van de Graaf, die de sport in één klap een groot podium gaven. Voor veel beginnende renners was Jan van den Dungen, bijgenaamd Helikopter Jantje, één van de absolute boegbeelden van de nieuwe sport. Spektakel verzekerd met Helikopter Jantje, en met andere BMX’ers, zoals Turbo Monique-je. Zij waren weer schatplichtig aan motorcrosser Gerrit Does, die in 1974 voor het eerst jongeren in de VS op merkwaardige fietsen zag crossen en besloot de sport naar Nederland te halen. Gerrit Does stond hiermee niet alleen aan de basis van de BMX in Nederland en Europa, maar heeft ook alles gefilmd op Super 8mm. Uniek materiaal van de beginjaren van de BMX en de verhalen daarachter zijn vanavond te zien in Andere Tijden Sport.

 • 24/6/2017 14:20 Andere Tijden Sport

  Sinds 2008 is het een olympische sport en in 2012 (Laura Smulders, brons) en 2016 (Jelle van Gorkom, zilver) pakten Nederlanders er olympische eremetaal in: BMX. We gaan terug naar de beginjaren van de BMX, toen sommigen het nog weglachten als een sport op een kinderfietsje, maar anderen al de potentie zagen van deze nieuwe spectaculaire sport. En wat blijkt? Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van de BMX. Voor veel beginnende renners was Jan van den Dungen, bijgenaamd Helikopter Jantje, één van de absolute boegbeelden van de nieuwe sport.

 • 25/6/2017 00:25 Andere Tijden Sport

  Sinds 2008 is het een olympische sport en in 2012 (Laura Smulders, brons) en 2016 (Jelle van Gorkom, zilver) pakten Nederlanders er olympische eremetaal in: BMX. We gaan terug naar de beginjaren van de BMX, toen sommigen het nog weglachten als een sport op een kinderfietsje, maar anderen al de potentie zagen van deze nieuwe spectaculaire sport. En wat blijkt? Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van de BMX. Voor veel beginnende renners was Jan van den Dungen, bijgenaamd Helikopter Jantje, één van de absolute boegbeelden van de nieuwe sport.

 • 25/6/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  In het weekend van de TT Assen staat Andere Tijden Sport in het teken van de zware motoren. In de jaren tachtig sprak Nederland nog een stevig woordje mee in de motorsport. Witte Reus Wil Hartog, Jumping Jack Middelburg en D'n Boet van Dulmen boekten successen in de zwaarste klasse. En er was dat legendarische zijspanduo Streuer/Schnieders uit Assen dat drie keer wereldkampioen werd, maar steeds naast de winst greep op het thuiscircuit tijdens de TT van Assen. Tot 1987, toen eindelijk in de stromende regen alles klopte en 140.000 toeschouwers volledig wild werden van vreugde door het succes van de ruig bebaarde rijder Egbert Streuer en zijn knappe bakkenist Bernard Schnieders. Andere Tijden Sport keert terug naar de oertijd van de Nederlandse motorsport. Over de dood van Schnieders, de verfijning van een motorblok en de ziel van de zijspan. Met Egbert Streuer, geldschieter Riemer van der Velde, teammanager/marketingman Lee van Dam en Jaap Geerts, racer van het eerste uur en kroegbaas. Een verhaal vol bier, braadworst en benzinedampen.

 • 1/7/2017 08:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering 10 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Streuer/Schnieders: de ziel van de zijspan: In het weekend van de TT Assen staat 'Andere Tijden Sport' in het teken van de zware motoren. In de jaren tachtig sprak Nederland nog een stevig woordje mee in de motorsport. Witte Reus Wil Hartog, Jumping Jack Middelburg en D'n Boet van Dulmen boekten successen in de zwaarste klasse. En er was dat legendarische zijspanduo Streuer/Schnieders uit Assen, dat drie keer wereldkampioen werd, maar steeds naast de winst greep op het thuiscircuit tijdens de TT van Assen. Tot 1987, toen eindelijk in de stromende regen alles klopte en 140.000 toeschouwers volledig wild werden van vreugde door het succes van de ruig bebaarde rijder Egbert Streuer en zijn knappe bakkenist Bernard Schnieders. 'Andere Tijden Sport' keert terug naar de oertijd van de Nederlandse motorsport.

 • 1/7/2017 14:30 Andere Tijden Sport

  In het weekend van de TT Assen staat 'Andere Tijden Sport' in het teken van de zware motoren. In de jaren tachtig sprak Nederland nog een stevig woordje mee in de motorsport. Witte Reus Wil Hartog, Jumping Jack Middelburg en D'n Boet van Dulmen boekten successen in de zwaarste klasse. En er was dat legendarische zijspanduo Streuer/Schnieders uit Assen, dat drie keer wereldkampioen werd, maar steeds naast de winst greep op het thuiscircuit tijdens de TT van Assen. Tot 1987, toen eindelijk in de stromende regen alles klopte en 140.000 toeschouwers volledig wild werden van vreugde door het succes van de ruig bebaarde rijder Egbert Streuer en zijn knappe bakkenist Bernard Schnieders. 'Andere Tijden Sport' keert terug naar de oertijd van de Nederlandse motorsport.

 • 2/7/2017 01:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering 10 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Streuer/Schnieders: de ziel van de zijspan: In het weekend van de TT Assen staat 'Andere Tijden Sport' in het teken van de zware motoren. In de jaren tachtig sprak Nederland nog een stevig woordje mee in de motorsport. Witte Reus Wil Hartog, Jumping Jack Middelburg en D'n Boet van Dulmen boekten successen in de zwaarste klasse. En er was dat legendarische zijspanduo Streuer/Schnieders uit Assen, dat drie keer wereldkampioen werd, maar steeds naast de winst greep op het thuiscircuit tijdens de TT van Assen. Tot 1987, toen eindelijk in de stromende regen alles klopte en 140.000 toeschouwers volledig wild werden van vreugde door het succes van de ruig bebaarde rijder Egbert Streuer en zijn knappe bakkenist Bernard Schnieders. 'Andere Tijden Sport' keert terug naar de oertijd van de Nederlandse motorsport.

 • 2/7/2017 22:15 Andere Tijden Sport

  In het weekend dat de Tour de France van start gaat, belicht Andere Tijden Sport de carrière van één van Nederlandse meest fameuze wielrenners: Hennie Kuiper. Een geboren aanvaller, dat was Hennie Kuiper. Solo werd hij Olympisch kampioen, wereldkampioen en won hij vier grote klassiekers. Zijn palmares doet weinig onder voor dat van zijn landgenoten Zoetemelk en Janssen, met dit verschil dat op de erelijst van Kuiper één eindzege ontbreekt: die van de Tour de France. Een paar keer was Kuiper er dichtbij. De grootste kans op de eindzege had hij in 1977. Een paar dagen vóór de finish in Parijs stond hij op slechts acht seconden van het geel. Wat als hij op verschillende momenten alerter was geweest? Wat als hij had geëist dat zijn ploeg voor hem zou rijden? Wat als ploegleider Peter Post hem meer vertrouwen had gegeven, zich wat minder obsessief op de dagsuccessen en op zijn oogappel Didi Thurau had gefocust? En werd eindwinnaar Bernard Thévenet bevoordeeld door de chauvinistische Franse organisatie? Oud-ploeggenoten Henk Lubberding en José de Cauwer, mecanicien Paul Soetekouw en sportjournalist Joop Holthausen hebben er zo hun eigen gedachten over. Andere Tijden Sport gaat met Hennie Kuiper terug naar Alpe d’Huez waar hij in 1977 triomfeerde en op 8 seconden van Thévenet kwam. Veertig jaar na dato beklimt Kuiper opnieuw de ongenaakbare berg en haalt hij herinneringen op aan die dag.

 • 8/7/2017 13:35 Andere Tijden Sport

  Aflevering 11 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: De verloren Tour van Hennie Kuiper: Terugblik op een van Nederlands meest succesvolle wielrenners: Hennie Kuiper. Hij werd olympisch kampioen, wereldkampioen en won vier grote klassiekers. Zijn palmares doet weinig onder voor dat van Zoetemelk en Janssen, maar één eindzege ontbreekt: die van de Tour de France. Een paar keer was Kuiper er dichtbij. De grootste kans op de eindzege had hij in 1977. Een paar dagen voor de finish in Parijs stond hij op slechts acht seconden van het geel.

 • 9/7/2017 00:50 Andere Tijden Sport

  Aflevering 11 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: De verloren Tour van Hennie Kuiper: Terugblik op een van Nederlands meest succesvolle wielrenners: Hennie Kuiper. Hij werd olympisch kampioen, wereldkampioen en won vier grote klassiekers. Zijn palmares doet weinig onder voor dat van Zoetemelk en Janssen, maar één eindzege ontbreekt: die van de Tour de France. Een paar keer was Kuiper er dichtbij. De grootste kans op de eindzege had hij in 1977. Een paar dagen voor de finish in Parijs stond hij op slechts acht seconden van het geel.

 • 9/7/2017 22:15 Andere tijden sport

  In de maand van de Tour de France herhaalt Andere Tijden Sport drie afleveringen over de Tour. Vanavond: 'De nacht van Rasmussen' uit 2016. De laatste week van de Tour de France van 2007 is ingegaan als Michael Rasmussen zich opmaakt voor de laatste bergetappe, van Orthez naar Gourette op de Col d'Aubisque. Iets meer dan 1700 meter hoog in de Pyreneeën. De Deense kopman van de Rabobank-ploeg draagt al tien dagen de gele trui, hij staat drie minuten voor op zijn belangrijkste concurrent, Alberto Contador, en als hij vandaag een goede tijd neerzet ligt de eindoverwinning praktisch voor het grijpen. Dan zou voor het eerst sinds 1980, sinds het roemruchte TI-Raleigh, sinds Joop Zoetemelk, weer eens een Nederlandse ploeg een Tourwinnaar leveren. Er lijkt die ochtend van 25 juli 2007 geen vuiltje aan de lucht. En ’s middags al helemaal niet, als Rasmussen de etappe nog heeft gewonnen ook. Dan, een paar uur later, is niets meer wat het was. Rasmussen is door zijn eigen ploeg uit de Tour gegooid en zit in het vliegtuig naar huis. Voorafgaand aan de Tour had hij gelogen over zijn verblijfplaats, zo blijkt. Dat is méér dan alleen maar een aanwijzing dat hij onverwachte dopingcontroles wilde ontlopen. Speciaal voor een reconstructie van Andere Tijden Sport gaat de Deen terug naar de Pyreneeën, waar hij voor het eerst sinds die noodlottige dag weer met de fiets de Aubisque beklimt. Aan het woord komen ook zijn toenmalige ploeggenoten Thomas Dekker en Michael Boogerd alsmede Erik Dekker, een van zijn ploegleiders. Daarnaast spreken voor het eerst leden van het Rabobank-crisisteam zich uit en wordt nog duidelijker wat zich indertijd achter de schermen heeft afgespeeld. “Ik viel in een gigantische leegte,” blikt Rasmussen terug. “Ik werd in schande weggevoerd. Ik was suïcidaal.” Hij wil de auto in, de snelweg op, vaart maken en zich in de eerstvolgende vrachtwagen boren die voor hem opdoemt. “De gedachten aan mijn éénjarige zoon weerhielden me ervan.”

 • 15/7/2017 13:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering 1 - Magazine over historische sportgebeurtenissenDe nacht van Rasmussen

 • 16/7/2017 00:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering 1 - Magazine over historische sportgebeurtenissenDe nacht van Rasmussen

 • 16/7/2017 13:10 Andere Tijden Sport

  Aflevering 2 - Magazine over historische sportgebeurtenissenWinnen op de Alpe d" Huez

 • 23/7/2017 14:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering 3 - Magazine over historische sportgebeurtenissenDe Dag dat Joop de Tour won

 • 7/1/2018 22:10 Andere Tijden Sport

  Andere Tijden Sport start vanavond met een nieuwe, vijfdelige reeks. De eerste aflevering is getiteld 'Drie Elfstedenhelden: met Reinier en Henk naar Evert in Canada'. Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent. In de Nederlandse sportgeschiedenis nemen zij een unieke plek in. Ze wonnen immers de meest aansprekende sportwedstrijd die je in ons land kunt winnen: de Elfstedentocht. Van Benthem won hem zelfs twee keer: in 1985 en 1986. Om de jaarlijkse stoet van fans te ontvluchten emigreert Evert van Benthem met zijn gezin in 1999 naar Canada. Daar wordt de schaatsheld weer de boer die hij wil zijn. Reinier Paping, de glorieuze winnaar van de barbaarse Elfstedentocht van 1963, is inmiddels 86. Andere Tijden Sport hoort van hem dat hij graag nog eens Evert van Benthem, in 1985 na 22 lange jaren zijn opvolger als winnaar van de Elfstedentocht, in Canada zou willen opzoeken. Ook Henk Angenent, in 1997 winnaar van de voorlopig laatste Tocht der Tochten, voelt daar wel wat voor. Zo gezegd, zo gedaan. Andere Tijden Sport gaat met Paping en Angenent op bezoek bij Van Benthem in Canada. Het wordt een memorabele ontmoeting van drie Elfstedenhelden in een winters landschap.

 • 14/1/2018 00:15 Andere Tijden Sport

  Aflevering 1 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Drie Elfstedenhelden: met Reinier en Henk naar Evert in Canada: Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent. In de Nederlandse sportgeschiedenis nemen zij een unieke plek in. Ze wonnen immers de meest aansprekende sportwedstrijd die je in Nederland kan winnen: de Elfstedentocht. 'Andere Tijden Sport' gaat met Paping en Angenent op bezoek bij Van Benthem in Canada. Het wordt een memorabele ontmoeting van drie Elfstedenhelden in een winters landschap.

 • 14/1/2018 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering 2 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Man overboord: de tragische dood van zeezeiler Hans Horrevoets: In 2006 vond een tragisch ongeluk plaats tijdens de Volvo Ocean Race, de zwaarste en langste zeilwedstrijd ter wereld. Hans Horrevoets, de ervaren zeiler van de ABN AMRO 2, slaat tijdens een zware storm op de Atlantische Oceaan overboord. De andere zeilers zetten alles op alles om Hans uit het water te halen. Daarin slagen ze uiteindelijk, maar ze kunnen het leven van Hans niet meer redden. Hoe kon het gebeuren?

 • 21/1/2018 00:10 Andere Tijden Sport

  Aflevering 2 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Man overboord: de tragische dood van zeezeiler Hans Horrevoets: In 2006 vond een tragisch ongeluk plaats tijdens de Volvo Ocean Race, de zwaarste en langste zeilwedstrijd ter wereld. Hans Horrevoets, de ervaren zeiler van de ABN AMRO 2, slaat tijdens een zware storm op de Atlantische Oceaan overboord. De andere zeilers zetten alles op alles om Hans uit het water te halen. Daarin slagen ze uiteindelijk, maar ze kunnen het leven van Hans niet meer redden. Hoe kon het gebeuren?

 • 21/1/2018 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering 3 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Faalangst en Olympisch goud: Bart Veldkamp en de weg naar Albertville: In 1992 won Bart Veldkamp goud op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville. Hij verloste Nederland daarmee van een trauma. Sinds 1976 (Piet Kleine) haalde het Nederlandse mannenschaatsen nooit meer een gouden medaille op de Spelen. Veldkamp is een perfectionist en een twijfelaar, en wat weinig mensen weten: hij ging geregeld gebukt onder faalangst. 'Andere Tijden Sport' reist met Bart Veldkamp van Davos naar Albertville, dezelfde reis die hij in 1992 maakte, en neemt hem mee terug naar het mooiste moment in zijn carrière.

 • 28/1/2018 00:05 Andere Tijden Sport

  Aflevering 3 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Faalangst en Olympisch goud: Bart Veldkamp en de weg naar Albertville: In 1992 won Bart Veldkamp goud op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville. Hij verloste Nederland daarmee van een trauma. Sinds 1976 (Piet Kleine) haalde het Nederlandse mannenschaatsen nooit meer een gouden medaille op de Spelen. Veldkamp is een perfectionist en een twijfelaar, en wat weinig mensen weten: hij ging geregeld gebukt onder faalangst. 'Andere Tijden Sport' reist met Bart Veldkamp van Davos naar Albertville, dezelfde reis die hij in 1992 maakte, en neemt hem mee terug naar het mooiste moment in zijn carrière.

 • 28/1/2018 22:00 Andere Tijden Sport

  Was hij een angsthaas of juist moedig? Acht jaar geleden neemt bobsleepiloot Edwin van Calker een van de meest besproken beslissingen in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op het allerlaatste moment besluit hij niet van start te gaan met zijn viermansbob tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver 2010. Van Calker vindt de baan te onveilig. Vooral Bocht 13 is berucht. Daar, maar ook in andere bochten, zijn bij de trainingen van het bobsleeën, rodelen en skeleton, al vele ongelukken gebeurd. En bij een training nog vóór de start van de Spelen verongelukt een Georgische rodelaar op de Olympische baan. Van Calker weet het zeker: hij is niet van plan zijn leven en dat van zijn teamgenoten in de waagschaal te stellen. De beslissing slaat in als een bom. In één klap verandert hij van medaillekandidaat in de nationale kop van jut. Andere Tijden Sport reconstrueert de gebeurtenissen die leidden tot deze beslissing. Edwin van Calker en zijn broer en toenmalig teamgenoot Arnold van Calker keren terug op de baan waar hun Olympische droom veranderde in een nachtmerrie. Ook aan het woord komen teamgenoten Sybren Jansma en Timothy Beck, en toenmalig chef de mission Henk Gemser.

 • 3/2/2018 23:55 Andere Tijden Sport

  Aflevering 4 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Doodsangst in de bobslee: Edwin van Calker en het trauma van Bocht 13: Acht jaar geleden nam bobsleepiloot Edwin van Calker een van de meest besproken beslissingen in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op het allerlaatste moment besloot hij niet van start te gaan met zijn viermansbob tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver 2010. Hij vond de baan te onveilig. Vooral Bocht 13 was berucht. Daar, maar ook in andere bochten, zijn bij de trainingen van het bobsleeën, rodelen en skeleton, al vele ongelukken gebeurd. De beslissing slaat in als een bom. In één klap veranderde hij van medaillekandidaat in de nationale kop van jut. 'Andere Tijden Sport' reconstrueert de gebeurtenissen die leidden tot deze beslissing.

 • 4/2/2018 22:05 Andere Tijden Sport

  Andere Tijden Sport over de gloriejaren van het Nederlandse ijshockey, toen het nationale team wereldkampioen werd bij de B-landen (1979) en zich daarmee plaatste voor de Olympische Spelen van 1980. En over een mysterieus boekje dat een grote rol zou gaan spelen bij die Winterspelen. Het wordt The Miracle on Ice genoemd. De overwinning van het Amerikaanse ijshockeyteam op de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie tijdens de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Terwijl de Koude Oorlog op zijn hevigst is, sleept Team USA een nooit verwachte gouden medaille in de wacht. The Miracle on Ice valt samen met de hoogtijdagen van het Nederlandse ijshockey. Ook wij zijn erbij, die Winterspelen, voor de eerste en enige keer. Het Nederlandse ijshockeyteam hoort, mede dankzij de inbreng van diverse 'Canadese Nederlanders', tot de beste acht van de wereld. Natuurlijk hebben wij niets van doen met The Miracle on Ice. Of toch wel? In aanloop naar de Spelen traint het team van de Sovjet-Unie diverse keren in Nederland. De Zweedse bondscoach van Nederland, Hans Westberg, ontwikkelt een strategie om de Red Army te bestrijden. Hij houdt een boekje bij waarin één vraag centraal staat, een vraag die de hele ijshockeywereld in die periode bezighoudt: hoe versla je de Russen? De Amerikaanse coach, Herb Brooks, is dan ook zeer geïnteresseerd in dat boekje. Andere Tijden Sport over ijshockey in tijden van oorlog.

 • 11/2/2018 01:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering 5 - Magazine over historische sportgebeurtenissen: Het geheime boekje van het Nederlandse ijshockey: hoe versla je de Russen?: Het wordt 'The Miracle on Ice' genoemd. De overwinning van het Amerikaanse ijshockeyteam op de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie tijdens de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Terwijl de Koude Oorlog op zijn hevigst is, sleept Team USA een nooit verwachte gouden medaille in de wacht. The Miracle on Ice valt samen met de hoogtijdagen van het Nederlandse ijshockey, mede dankzij de inbreng van diverse 'Canadese Nederlanders'.

 • 13/5/2018 22:25 Andere Tijden Sport

  Vanavond start een nieuw seizoen van Andere Tijden Sport, het sportgeschiedenis-programma van NTR en NOS dat dit jaar tien jaar bestaat. De afleveringen zijn de komende zondagen om 22:00 of 22:20 uur te zien op NPO 1. De eerste aflevering heet 'Van het roze in het rood: Erik Breukinks Italiaanse zwanenzang'. De Giro is weer begonnen, de Ronde van Italië. Tom Dumoulin, vorig jaar de eerste Nederlandse winnaar, gaat proberen zijn titel te prolongeren. Het scheelde niets of niet Dumoulin maar Erik Breukink was de eerste Nederlandse winnaar geweest. We moeten daarvoor terug naar 1989. Negen jaar na Zoetemelks Tourzege gaat opnieuw een Nederlander een grote ronde winnen. Na een derde en tweede plek in het Giro-eindklassement rijdt Erik Breukink in 1989 al een paar dagen soeverein in het roze. Het spookt in de Dolomieten, maar net als een jaar eerder in de legendarische helletocht over de Gavia blijkt hij de omstandigheden het beste te verteren. Met nog twee tijdritten op het programma, zijn specialiteit, hoeft hij nog maar één colletje over. Dan gaat het mis. Andere Tijden Sport reconstrueert Breukinks fatale dag.

 • 20/5/2018 15:10 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 6 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. Van het roze in het rood: Erik Breukinks Italiaanse zwanenzang. Het scheelde niets of niet Dumoulin maar Erik Breukink was de eerste Nederlandse winnaar van de Giro geweest. Terug naar 1989. Negen jaar na Zoetemelks Tourzege gaat opnieuw een Nederlander een grote ronde winnen. Na een derde en tweede plek in het Giro-eindklassement rijdt Erik Breukink in 1989 al een paar dagen soeverein in het roze. Het spookt in de Dolomieten, maar net als een jaar eerder in de legendarische helletocht over de Gavia blijkt hij de omstandigheden het beste te verteren. Met nog twee tijdritten op het programma, zijn specialiteit, hoeft hij nog maar één colletje over. Dan gaat het mis. 'Andere Tijden Sport' reconstrueert Breukinks fatale dag.

 • 20/5/2018 22:05 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 7 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. De wraak van Aad de Mos. Dertig jaar geleden is het: het nietige KV Mechelen wint onder leiding van Aad de Mos ten koste van Ajax de Europacup II. Het is een titel met een verhaal. 'Andere Tijden Sport' belicht de Amsterdamse jaren van De Mos en gaat met hem terug naar België. In de spelonken van het oude stadion 'Achter de Kazerne' ontvouwt zich het verhaal achter het Mirakel van KV Mechelen, dat in het seizoen '87-'88 als debutant in zegetocht door Europa trekt. Met als apotheose de finale in Straatsburg. Tegen Ajax. De ultieme kans voor Aad de Mos om zijn gram te halen op de mensen die hem drie jaar daarvoor zonder scrupules een bijna zekere landstitel ontnemen.

 • 21/5/2018 15:20 Andere Tijden Sport

  Aflevering 7 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. De wraak van Aad de Mos. Dertig jaar geleden is het: het nietige KV Mechelen wint onder leiding van Aad de Mos ten koste van Ajax de Europacup II. Het is een titel met een verhaal. 'Andere Tijden Sport' belicht de Amsterdamse jaren van De Mos en gaat met hem terug naar België. In de spelonken van het oude stadion 'Achter de Kazerne' ontvouwt zich het verhaal achter het Mirakel van KV Mechelen, dat in het seizoen '87-'88 als debutant in zegetocht door Europa trekt. Met als apotheose de finale in Straatsburg. Tegen Ajax. De ultieme kans voor Aad de Mos om zijn gram te halen op de mensen die hem drie jaar daarvoor zonder scrupules een bijna zekere landstitel ontnemen.

 • 21/5/2018 16:20 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 7 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. De wraak van Aad de Mos. Dertig jaar geleden is het: het nietige KV Mechelen wint onder leiding van Aad de Mos ten koste van Ajax de Europacup II. Het is een titel met een verhaal. 'Andere Tijden Sport' belicht de Amsterdamse jaren van De Mos en gaat met hem terug naar België. In de spelonken van het oude stadion 'Achter de Kazerne' ontvouwt zich het verhaal achter het Mirakel van KV Mechelen, dat in het seizoen '87-'88 als debutant in zegetocht door Europa trekt. Met als apotheose de finale in Straatsburg. Tegen Ajax. De ultieme kans voor Aad de Mos om zijn gram te halen op de mensen die hem drie jaar daarvoor zonder scrupules een bijna zekere landstitel ontnemen.

 • 27/5/2018 22:10 Andere Tijden Sport

  Vanavond in Andere Tijden Sport de reportage 'Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde'. In 2002 levert het Zuid-Koreaanse voetbalelftal een unieke prestatie door in eigen land de halve finale te bereiken van het WK voetbal. Dat gebeurt onder leiding van Guus Hiddink, die sindsdien een nationale held is in het Aziatische land. Het is dan ook niet zomaar iets dat Hiddink klaarspeelt. Vier jaar na zijn topprestatie met Oranje (halve finalist in 1998), evenaart hij deze prestatie met een land dat voordien nog nooit een wedstrijd heeft weten te winnen op een WK. Het succesverhaal begint op het moment dat Hiddink benaderd wordt. Hij stelt onmogelijke eisen, maar heeft buiten de vastberadenheid van de Koreanen gerekend, die bijna al zijn sportieve voorwaarden inwilligen om hem binnen te halen. 'Andere Tijden Sport' reconstrueert de wijze waarop Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde, en Hiddink vervolgens Zuid-Korea.

 • 3/6/2018 08:45 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 8 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde. In 2002 levert het Zuid-Koreaanse voetbalelftal een unieke prestatie door in eigen land de halve finale te bereiken van het WK voetbal. Dat gebeurt onder leiding van Guus Hiddink, die sindsdien een nationale held is in het Aziatische land. Het is dan ook niet zomaar iets dat Hiddink klaarspeelt. Vier jaar na zijn topprestatie met Oranje (halve finalist in 1998), evenaart hij deze prestatie met een land dat voordien nog nooit een wedstrijd heeft weten te winnen op een WK. Het succesverhaal begint op het moment dat Hiddink benaderd wordt. Hij stelt onmogelijke eisen, maar heeft buiten de vastberadenheid van de Koreanen gerekend, die bijna al zijn sportieve voorwaarden inwilligen om hem binnen te halen. 'Andere Tijden Sport' reconstrueert de wijze waarop Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde, en Hiddink vervolgens Zuid-Korea.

 • 3/6/2018 22:10 Andere Tijden Sport

  Op 14 juni is het zover. Dan begint in Rusland het WK voetbal. Het Nederlands elftal heeft zich zoals bekend niet geplaatst. Wel zien we veel in Nederland opgegroeide jongens op het WK. Bij Marokko... Tegenwoordig kiezen topspelers met een Marokkaans paspoort eerder voor Marokko dan voor Oranje. Dat was niet altijd zo. De eerste Marokkaanse Nederlander in Oranje is Dries Boussatta. Hij debuteert in 1998 in het Nederlands elftal. Hij is er trots op. Maar tijdens Nederland - Marokko, in 1999, wordt hij continu uitgefloten door jongens met eenzelfde achtergrond als hij. Spreekkoren zijn niet nieuw voor Boussatta, maar dit is andere kost. Andere Tijden Sport organiseert een ontmoeting tussen Boussatta en vijf van die jongens van destijds. Ook is er een gesprek met Co Adriaanse (oud-gymleraar van Dries), Willem van Hanegem (zijn oud-trainer bij AZ) en Najib Amhali (fan van Dries). Welke keuze zou Dries nu maken? En wat adviseert hij zijn dochter, talentvol voetbalster, als ze straks misschien voor dezelfde keuze komt te staan?

 • 10/6/2018 13:10 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 9 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. Dries Boussatta: trots op Oranje. Op 14 juni is het zover. Dan begint in Rusland het WK voetbal. Het Nederlands elftal heeft zich zoals bekend niet geplaatst. Wel zien we veel in Nederland opgegroeide jongens op het WK. Topspelers met een Marokkaans paspoort kiezen eerder voor Marokko dan voor Oranje. Maar dat was niet altijd zo. De eerste Marokkaanse Nederlander in Oranje was Dries Boussatta. Hij debuteerde in 1998 in het Nederlands elftal en is er trots op.

 • 10/6/2018 22:15 Andere Tijden Sport

  Wat was er gebeurd als Rob Rensenbrink tegen Argentinië niet tegen de paal had geschoten maar had gescoord? Was Nederland in 1978 dan echt wereldkampioen voetbal geworden? Om die vraag te beantwoorden reist Andere Tijden Sport in een extra lange aflevering met oud-internationals Arie Haan en Ernie Brandts terug naar Argentinië. Zij zijn ervan overtuigd dat Oranje de wereldtitel nooit kon winnen omdat de militaire machthebbers het toernooi manipuleerden ten faveure van het thuisland. De twee ontmoeten hun tegenstanders in de finale en praten met slachtoffers van het regime van Jorge Videla. Zijn de Argentijnen wel trots op deze wereldtitel? Wat wisten de Argentijnse spelers van de verschrikkingen die op dat moment plaatsvonden? Waarom applaudisseerden de 'dwaze moeders' voor de spelers van het Nederlands elftal?

 • 14/6/2018 15:20 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 9 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. Dries Boussatta: trots op Oranje. Op 14 juni is het zover. Dan begint in Rusland het WK voetbal. Het Nederlands elftal heeft zich zoals bekend niet geplaatst. Wel zien we veel in Nederland opgegroeide jongens op het WK. Topspelers met een Marokkaans paspoort kiezen eerder voor Marokko dan voor Oranje. Maar dat was niet altijd zo. De eerste Marokkaanse Nederlander in Oranje was Dries Boussatta. Hij debuteerde in 1998 in het Nederlands elftal en is er trots op. gids.tv/2700/speelschema-wk-voetbal

 • 17/6/2018 08:35 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 10 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. WK '78: de bittere nasmaak van een wereldtitel. Wat was er gebeurd als Rob Rensenbrink in de finale van het WK in 1978 tegen Argentinië niet tegen de paal had geschoten maar had gescoord? We reizen met oud-internationals Arie Haan en Ernie Brandts terug naar Argentinië.

 • 12/7/2018 21:30 Andere Tijden Sport

  Een paar weken na de voorlaatste aflevering van dit seizoen, wijdt Andere Tijden Sport tijdens Wimbledon de laatste uitzending aan Betty Stöve. De uitzending is dit keer niet op zondag-, maar op donderdagavond op NPO 1. Betty Stöve is zonder twijfel Nederlands beste tennisspeelster ooit. Ze is winnares van liefst tien grandslamtoernooien, waarvan zes in het vrouwendubbelspel en vier in het gemengd dubbelspel, en behoort in de jaren zeventig tot de absolute top. Heel bijzonder is dat zij vanaf het prille begin van haar carrière is gefilmd door haar vader. Met dat historisch filmmateriaal als uitgangspunt maakte Andere Tijden Sport een portret van een Rotterdams meisje dat uitgroeit tot Nederlands eerste grote tennisvedette bij de vrouwen. Een belangrijk moment in de carrière van Betty Stöve is haar besluit begin jaren zeventig om naar de VS te gaan en daar te spelen tegen de grote speelsters van die tijd. Want alleen zo kun je beter worden en de wereldtop bereiken, zegt Betty Stöve nu. Zo raakt ze ook betrokken bij de emancipatie van het vrouwentennis. Door de Virginia Slims toernooien, tennistoernooien voor vrouwen (gesponsord door een sigarettenmerk!), krijgen de vrouwen veel media-aandacht, waarna ze gezamenlijk de Women’s Tennis Association oprichten. Billie Jean King is voorzitter, Betty Stöve penningmeester. Het is het begin van een lange strijd voor gelijkberechtiging voor tennissters. Als kind al droomt Betty ervan ooit in de finale van Wimbledon te staan, een droom die in 1977 uitkomt. In Andere Tijden Sport keert Betty terug naar Wimbledon. Met Billie Jean King haalt ze herinneringen op aan de dat tijd ze met elkaar streden, zowel op als buiten de tenniscourts. Ook aan het woord komen Virginia Wade, tegen wie Betty in 1977 de finale van Wimbledon speelde, en Martina Navratilova.

 • 14/7/2018 08:15 Andere Tijden Sport

  Seizoen 20 - Aflevering 11 - Magazine over historische sportgebeurtenissen. Betty serveert! De strijd van tenniskampioen Betty Stöve. Betty Stöve is zonder twijfel Nederlands beste tennisspeelster ooit. Ze is winnares van liefst tien grandslamtoernooien, waarvan zes in het vrouwendubbelspel en vier in het gemengd dubbelspel, en behoorde in de jaren zeventig tot de absolute top. Heel bijzonder is dat zij vanaf het prille begin van haar carrière is gefilmd door haar vader. Met dat historisch filmmateriaal als uitgangspunt maakte 'Andere Tijden Sport' een portret van een schuchter meisje dat uitgroeide tot Nederlands eerste grote tennisvedette bij de vrouwen.

 • 15/7/2018 23:05 Andere Tijden Sport

  Reportagemagazine over historische sportgebeurtenissen. Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt. Corrie en Frans Siemons runnen sinds midden jaren zeventig het bordeel Sauna Diana in Zundert. Hun zonen Jan, Marc en Ruud zijn lid van de Zundertse wielervereniging. Na hun wedstrijdjes moeten zij zich op straat omkleden, achterin de auto of bij mensen aanbellen en vragen of ze mogen douchen. Corrie en Frans vinden dat het ook anders kan en kopen een Engelse dubbeldekker om deze om te bouwen tot een bus waarin kan worden gewassen en gekookt: de bus van Sauna Diana. De talenten van Zundert beschikken dus in de jaren tachtig al over een eigen ploegbus, terwijl de profrenners toentertijd nog dubbelgevouwen zaten in een ploegleiderswagen. Voor Corrie en Frans is de wielersport hun lust en hun leven. Ze volgen hun fietsende zonen - Jan is prof bij TVM - overal en begeleiden daarnaast hun eigen Sauna Diana-ploeg.

 • 22/7/2018 23:05 Andere Tijden Sport

  Reportagemagazine over historische sportgebeurtenissen. Verliefd op Willy Stahle. Marcel Goedhart werd als elfjarige jongen in 1971 verliefd op waterskister Willy Stähle. In 1971 werd zij de allerbeste van de wereld. Nu, 40 jaar later, gaat Marcel Goedhart op zoek naar zijn vergeten sportheldin.

 • 29/7/2018 22:00 Andere Tijden Sport

  Aflevering 3 - Reportagemagazine over historische sportgebeurtenissen. Het mysterie Foekje Dillema. De Friese hardloopster Foekje Dillema vormde in 1949 een serieuze bedreiging voor de suprematie van Fanny Blankers-Koen, de koningin van de Nederlandse baanatletiek, die op de Spelen van 1948 in Londen vier gouden medailles had gewonnen. Een nooit eerder opgehelderde kwestie voorkwam dat De Vliegende Huisvrouw van haar troon werd gestoten.

 • 5/8/2018 22:15 Andere Tijden Sport

  NPO 1 herhaalt vanavond de Andere Tijden Sport-uitzending rond atlete Ellen van Langen. In de uitzending: De winnende 800 meter race van Ellen van Langen op de Olympische Spelen van 1992, minutieus gereconstrueerd. Haar trainer, haar tegenstanders, publiek, pers, fotograaf Hans Heus, Sierd de Vos met zijn telefoontje naar huis. Commentator Theo Reitsma leverde niet alleen op een legendarische manier commentaar, hij had de overwinning al een jaar eerder voorspeld. Atletiekgoud op de OS is het hoogst haalbare. De race als meisjesboek.

Twitter #anderetijdensport
Twitter laden...
Geen tweets gevonden...